Jump to content

Featured Replies

Posted

jak zrobić płytki łazienkowe na ścianę za pomocą ''checker''??

chodzi mi o to że miedzy jedna a drugą kostką żeby była fuga.

czekam na na odpowiedź.

Z góry dziękuje.

Edited by lukasz2q

• Replies 14
  • Views 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Witaj na forum.

Jaki soft?

Najlepiej wymodelować.

Popraw tytuł wątku.

Użyj Tiles jak chcesz fugi i zamiast koloru płytek czyli tam gdzie pisze "Tiles setup" wstaw checker z podwójnym tilowaniem albo zostaw jak jest a zmniejsz Horiz. Count i Vert. Count do 2

• Author

Mam jeszcze jedno pytanie jak zrobić żeby żarówka była światłem?? Żeby oświetlała pomieszczenie?

Umieść w żarówce światło typu omni i wyłącz ścianki żarówki z oddziaływania cieni (ustawienia światła).

Na żarówkę daj materiał z self-illumination. (o ile to scanline).

W opcjach światła jest opcja shadows, albo exclude, albo jakoś tak. Nie mam teraz jak sprawdzić. Trzeba tam wejść i zrobić żeby żarówka nie rzucała cienia, inaczej światło omni nie przejdzie przez żarówkę.

spróbuj poszukać F1 > exclude from shadow casting

Dokładnie tak jak piszesz Ania, opcja exlude w światełku zaznaczasz "shadow casting" lub "both" jeśli nie chcesz by światło świeciło no obiekt. I wrzucasz wybrany obiekt z listy po lewej na prawą:)

Jeste jeszcze podobna opcja ale ma inne zastosowanie, mianowicie klikasz prawym na obiekcie, wybierasz properties i odznaczasz "receive shadows", "cast shadows" itp. Przydatne.

• Author

Zrobiłem jak pisaliście i jest wszystko oki poza jednym nie ma cienia na innych elementach jak to zrobić żeby żarówka się świeciła i był cień??