Napisano 10 Kwiecień 200915 l co sądzicie o tym ujęciu, no i ogólnie o całości (będy i takietam) Nałożyłem jeden materiał dość niefortunnie, bo wszystko się teraz we wszystkim odbija... Renderowałem we Fryrenderze jakieś 1,5 dnia, bez aliasingu... Edytowane 28 Maj 200915 l przez Chrupek
Napisano 10 Kwiecień 200915 l Trudno cokolwiek powiedzieć bo wszystko się zlewa. Dawaj jakieś shaderki.
Napisano 10 Kwiecień 200915 l Ciekawy jestem ile razy jeszcze padnie zdanie typu: "render bez nałożonych matriałów jest bez sensu - po oteksturowaniu GI ci się najpewniej zupełnie inaczej wypali" zanim to zacznie docierać :) Straciłeś 1,5dnia na bezsensowny render. Teoretycznie sama kompozycja brył (poza szafką) jest ok, tylko tu wprowadzając kolor też możesz z dobrej kompozycji kaszane zrobić. Sorry, jeśli było ostro.
Napisano 10 Kwiecień 200915 l Szafka przydaje sie pewnie kąpiącemu - dlatego jest na kółkach. Tak to przyjemne wnętrze, ale drzwi by się przydały, mimo że do sypialni.
Napisano 10 Kwiecień 200915 l Autor KaeMS: spoko, nie takie rzeczy tu słyszałem :-) Właściwie, to czasu nie straciłem, bo u narzeczonej byłem w tym czasie hehe Lukasz_D: nie będzie drzwi, niestety ;) a Shaderki niebawem porobię. Chciałem tylko sprawdzić, co sądzicie o proporcji, świetle i ujęciu. Dadaję następny, liczony dzisiaj 3 godzinki :-) (jeszcze ascetyczny)
Napisano 11 Kwiecień 200915 l Osobiście: podniósłbym wysoką szafkę - mniej więcej dwa razy wyżej niż obecnie (dokładnie to już trzeba z wyczuciem). Usunąłbym nogi tej szafki (płaszczy w niej raczej trzymać nikt nie będzie, mokrych ręczników także - może być podwieszana :] ). Jakoś bardziej by tu pasował fotel bardziej "leżący" choć ten także nie jest zły. Oczywiście to tylko moje osobiste zdanie, nikomu nic nie narzucam :) Jeszcze te przepalenia od sufitu podwieszanego mogłyby być mniejsze ale to się zmieni jak dasz metriały.
Napisano 11 Kwiecień 200915 l Autor KaeMS: dzieki, o takie wskazówki mi chodziło :-) tymczasem, podłubałem troszke w materiale umywalki i kibelka...
Napisano 11 Kwiecień 200915 l ładnie ci maxwell idzie, ja renderuję podobnym enginie tyle ze w Kerkythea. Pracuj dalej, życzę powodzenia :)) daj jaśniej i materiały! :P
Napisano 11 Kwiecień 200915 l Na boku wanny nie powinien być ten sam materiał co na podłodze, chyba że wymienisz go na coś jednolitego i delikatnego (chociarz i wtedy jakoś nie tęgo może to wyglądać). Zastanów się nad funkcjonalnością tych dwóch umywalek - jeśli mają tam być dwie to dałbym nablatowe i wykorzystał wolną przestrzeń na szafeczki. Podobnie z szafkami nad umywalkami. Przy okazji armatura do siebie nie pasuje - zwróć uwagę na to jak dobrałeś sedes+bidet kontra umywalki. Dobra, ja milknę bo swoją średnią roczną ilość postów wykorzystałem ;]
Napisano 11 Kwiecień 200915 l Autor KaeMS: spoko, takie rady są cenne... ja robię to ze zdjęcia, więc za bardzo nie chcę ingerować w "układ". Co do tej okropnej podłogi, to podmienię niebawem - to taki standardzik materiałowy ze strony Fryrendera, jeszcze nad nią nie przysiadłem ;) Teraz bardziej testuję światło, bo od niego zazwyczaj zaczynam, a skoro mówicie, że proporcje są w miarę ok, to zabieram się za teksturki. Dunablaster: gentlemani nie rozmawiają o pieniądzach... Edytowane 11 Kwiecień 200915 l przez Chrupek
Napisano 11 Kwiecień 200915 l Spoko ale jak widzę na zdjęciu masz umywalki "z kantami" - mocno geometryczne kształty a u siebie zrobiłeś wyokrąglenia i to nie za bardzo pasuje. Nie wspomnę o tym, że sam kształt umywalek także gdzieś tam zgubiłeś i nie pasuje. Edit: no i wyjaśniło się dlaczego tam UFO lewituje - przykręć plafon do sufitu :]
Napisano 14 Kwiecień 200915 l Autor i tak na szybciutko kolejne - ostatnie już - wnętrze. Oczywiście, jak zwykle chodzi mi o ocenę światełka i proporcji :-)
Napisano 15 Kwiecień 200915 l Umywalka lekko lewituje.. W miejscu szafki postaw lustro bo tak to dziwacznie wyglada reszta w porzo tak sobie ładnie, przydałyby sie bardziej zaawansowane siedzenia :) Światło trochę łoczojebnie jarzy..
Napisano 15 Kwiecień 200915 l Hej a gdzie finał poprzedniego ? W bidecie użyłeś kranu z umywalki :) Coś nie bardzo mi pasują remy okienne, mam wrażenie, że czegoś w nich brak.
Napisano 15 Kwiecień 200915 l KaeMS kran nie jest kopiowany to są dwa inne :P one sie wyrażnie różnią. Widzę ślepy jesteś bo taki masz awatar :)
Napisano 15 Kwiecień 200915 l Duna - czytanie ze zrozumieniem. Kran jest "z umywalki" - stosowany w umywalkach. Kran do bidetu delikatnie różni się od kranu dla umywalek (mam nadzieję, że do czego służy bidet tłumaczyć ci nie muszę).
Napisano 15 Kwiecień 200915 l ja osobiście bałbym się usiąść na takim krześle :P wymyślony styl czy też z fotki ?
Napisano 16 Kwiecień 200915 l Duna - czytanie ze zrozumieniem. Kran jest "z umywalki" - stosowany w umywalkach. Kran do bidetu delikatnie różni się od kranu dla umywalek (mam nadzieję, że do czego służy bidet tłumaczyć ci nie muszę). Myślałem że mówisz dosłownie, ale nie szkodzi ;)
Napisano 16 Kwiecień 200915 l Przy okazji tych bateri - http://www.grohe.pl/t/91_8672.html Masz tu do ściągnięcia żebyś nie musiał modelować :) . Może nie ma jakiejś reguły mówiącej o tym ale zwykle lepiej jest używać jednej serii bo inaczej może się zobić chaotyczna zbieranina :)
Napisano 16 Kwiecień 200915 l Modelowanie to sztuka, jego ćwiczenie czyni mistrza. A tak to on sam zdecyduje co zrobi :D ja muszę sie w tym poważnie podciagnąć a nie walic gotowe modele :D
Napisano 16 Kwiecień 200915 l Oczywiście Duna, modelowanie jest sztuką. Uprawiaj tą sztukę robiąc jedną wizualizację miesięcznie. Tygodniowo? Wyobraź sobie że masz 1-2 dni na pomieszczenie - modelowałbyś kranik "dla sztuki" ? Dla ścisłości - 2 dni na kibelek to całkiem sporo czasu :)
Napisano 16 Kwiecień 200915 l KaeMS, dziękuję Ci serdecznie :) Dziś dostałem całe gazety z normalnie wypasionymi wnętrzami i przejrzę sobie, co będę chciał zrobic :D Papier jest dla mnie najbardziej uniwersalnym środkiem bo ciezko w necie szukac refer i gapi się na nie na monitorze - bo to osłabia moje chęci i nadweręża moje oczy...
Napisano 24 Kwiecień 200915 l Autor czy to zaczyna już coś przypominać? Nie ma aliasingu i łózka... no i kilku innych rzeczy. ps. chyba jednak wstawię te "kwadratowe" umywalki.
Napisano 24 Kwiecień 200915 l Widzę, że wcześniej renderowałeś w maxwellu, słyszałem, że fry jest nieco szybszy od maxwella... co Ty o tym sądzisz Chrupek?
Napisano 24 Kwiecień 200915 l Autor Maxwell jest dla mnie wygodniejszy w użyciu - chociażby fakt, ze we Fry'ju nie można renderować wybranego regionu :/ Po kilku próbach w Maxwellu i Fryrenderze, stwierdziłem, że znacznej różnicy nie ma, a jak wspomniałeś, Fry jest faktycznie szybszy od Maxwella. Na szczęście można w łatwy sposób przenosić materiały Maxwella do Fry'ja :-) Pod wieczór wyrenderuję Maxwella to porównasz... ja też sobie porównam ;) Edytowane 24 Kwiecień 200915 l przez Chrupek
Napisano 24 Kwiecień 200915 l Autor no tak mi pojechał Maxwell... niezbyt ciekawie, ale to raczej ja jestem amator, bo wiem, co Maxwell potrafi :/
Napisano 25 Kwiecień 200915 l Autor z Ambientem Okluźnym (fryrender) tak wyszło... spróbuję jeszcze V-raya.
Napisano 25 Kwiecień 200915 l "no tak mi pojechał Maxwell... niezbyt ciekawie, ale to raczej ja jestem amator, bo wiem, co Maxwell potrafi :/" Ja tam jestem amator ale Maxwell, fryrender, v-ray czy mental potrafią tyle ile wykrzesa z nich posługujący się nimi grafik :p (bez złośliwości) Czekam na update :)
Napisano 30 Kwiecień 200915 l Pisałeś, że można łatwo przenosić materiały z maxwella do fry, mozesz dać jakiś tutek, lub wskazówkę...i na jakim sprzęcie to renderujesz. AO musisz sam załączać w FR? Skoro to ubiased render, to chyba klikasz render i jedzie,napisz o co z tym chodzi:D Edytowane 30 Kwiecień 200915 l przez bapi23
Napisano 30 Kwiecień 200915 l Ambient Okluźny, nieżle się uśmiałem... Powiedz mi, ile takie zziarniczenie trwało, bo to kiepsko wygląda..
Napisano 30 Kwiecień 200915 l Autor bapi23: w sumie, klikasz na materiał Fryrendera i wpisujesz podobne wartości, które ma materiał Maxwella :-) AO zaznaczasz w opcjach renderu i później musisz wybrać z zakładki kanał AO i "odświeżyć" render... wówczas ukaże CI się magiczny kanał AO :-) Dunablaster: krótko...
Napisano 30 Kwiecień 200915 l Dunablaster: krótko... Jak krótko, to czego się skarzysz że Maxwell tak pojechał? :) Opowiedz mi o nim, przyda mi się to. Sam uzywam czegoś podobnego - MLT w silniku Kerkythea.
Napisano 30 Kwiecień 200915 l Ambient Okluźny, nieżle się uśmiałem... Powiedz mi, ile takie zziarniczenie trwało, bo to kiepsko wygląda.. coś za jeden chłopcze ;> co do autora to bardzo fajnie idzie oby tak dalej :)
Napisano 30 Kwiecień 200915 l coś za jeden chłopcze ;> Taki miejscowy folklor się ostatnio zalęgł. Pisze bzdury, później się kaja, omal samobiczowanie odstawia. Chrupek - daj test z jakimś hdri z wyraźnymi obszarami światło/cień :) może być dużo ciekawszy efekt, choć maxwella z braku czasu nie testuję :(
Napisano 30 Kwiecień 200915 l Autor KaeMS: nie wiem, czy o to chodzi, bo pobawiłem się kontrastem i expoSiure'm na mapce HDRI w photoshopie :-) Edytowane 1 Maj 200915 l przez Chrupek
Napisano 1 Maj 200915 l Chymm, coś za bardzo masz przepalone te framugi. Nie za dobrze wygląda. Może masz najjaśniejszy punkt HDRI gdzieś między lustrem a najdalszą framugą ? Dodajesz także jakieś dodatkowe źródło światła ? Ewentualnie nad sufitem jest coś mocno odbijającego.
Napisano 1 Maj 200915 l Autor też zauważyłem, że na górze coś daje ostre światło. Spróbuję spreparować własną HDRI i podrzuce wyniki badań ;) Nie daję innych świateł, tylko HDRI i słoneczko.
Napisano 1 Maj 200915 l Słoneczko w hdri jest tam, gdzie twoje ? Powinny się pokrywać. Wiem, że to "oczywista oczywistość" ale czasami zdarza się popełnić banalny błąd.
Napisano 2 Maj 200915 l Przyjemne światło, wyjąwszy ziarna. Enironment brzydki nadal.. Ty to wiesz :D Edytowane 4 Maj 200915 l przez Camel
Napisano 2 Maj 200915 l EDIT dobra kasuj te posty, co napisales do mnie na tej stronie nt. spawów bidetowych :D dla mnie to bałagan Edytowane 4 Maj 200915 l przez Camel
Napisano 6 Maj 200915 l Autor No dobra, poznęcajcie się nade mną troche, a ja tym czasem wymienie podłoge i popracuje nad materiałem plastiku :-) aha no i Fryrender tym razem, bo szybszy ;)
Napisano 7 Maj 200915 l Bardz fajnie ale spójrz na gorszy problem: kierunek światła słoneczngo nie pasuje do swiatła które pada na Twoje wnętrze. Environ ustawiony tak trochę jakby ten budynek wisiał nad wodą.
Napisano 7 Maj 200915 l Autor kierunek światła jest oki, a problem to ja mam z lustrem - w nowej wersji - które odbija mi jakiś badziew, zamiast nieba :/
Napisano 7 Maj 200915 l to chociaż sferyczny environment znajdź, bo płaski nie pomoże (btw, wydaje mi sie ze taki masz...) sprawia problem poszukaj takich do nałożenia na sferę/półsfery mapek w necie :D