Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy waszym zdaniem tej jakości prace nadaja sie już do pokazania dla klienta? Do tej pory nie uzywałem MR. To pierwsza taka wizualizcja.

• Odpowiedzi 20
  • Wyświetleń 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

To mój pierwszy post i widzę, że przesłane jako załączniki pliki tracą sporo na jakości w stosunku do pierwowzoru.

A klient płaci słabiutko. Do tej pory robiłem projekty wnętrz biurowych w kresce (AutoCAD) ale "oddech konkurencji na plecach" wymusza pozyskiwanie nowych umiejętności.

Napisano
  • Autor

To moim zdaniem trochę lepsze. Tylko nie potrafie sobie poradzić z kolorem światła odbitego - ściana ma nałożony "lekko beżowy" kolor, foteliki tez powinny być kremowe a wszystko robi się niebieskawe. Nie mam pojęcia dlaczego.

Napisano

niebieski jest efektem oddzialywania sky`a najlepiej ustawic w kamerze vraya daylight lub podniesc trubility dla sun`a. No i przydal by sie lekki override mat na podlodze :)

pozdro

Napisano

Kolega mieli chyba mentalem drogi hcpiterze ;P

Jeśli to mental to zmniejsz nasycenie sky'a chociaż niebieskie światło jest dość pożądane w celu podniesienia "realności" sceny.

Napisano
  • Autor

Korzystam z Mentalray bo taki jest wbudowany w 3d VIZ. A z tym światłem to porażka. Dziś w nocy "męczyłem" koncepcję sali konferencyjnej i za "chiny" nie udalo mi się zrobić czarnej wykładziny podłogowej. Właśnie cały czas jet szaro-niebieska.

Oryginalny plik ma 1,1 M dlatego ten jast trochę kiepskiej jakości. Ale mimo dosyć brązowego sufitu ta skichana podłoga dalej jest niebieskawa.

Podglądam inne rendery wnętrz na forum i najczęściej oświetlenie jest dosyć ciepłe. A ja nie wiem jak się do tego dobrać.

A przy okazji i nie w temacie - jak wklejać większe obrazki niż 100K?

Napisano
  pionix napisał:
Kolega mieli chyba mentalem drogi hcpiterze ;P

Jeśli to mental to zmniejsz nasycenie sky'a chociaż niebieskie światło jest dość pożądane w celu podniesienia "realności" sceny.

Oooo no to widzisz Pionix to byl komplement dla MR`a ;)

Tak to jest jak sie odpowiada na ostaniego posta nie czytajac pierwszego :p

Pozdro !

Napisano
  Dynamico napisał:

A przy okazji i nie w temacie - jak wklejać większe obrazki niż 100K?

wrzuc plik na imageshack.us albo imagehost.org a tutaj wklej link ktory ci dany portal zwroci

Napisano
  • Autor

I teraz proszę o pomoc - to jest LUTY i pada śnieg a ja chciałbym LIPIEC przy bezchmurnym niebie.

Napisano

Hej

- po pierwsze edytuj posty zamiast pisac 3 pod rzad.

- masz bardzo slabe slonce, w dodatku wpadajace z drugiej strony, prawie nie widac ze tam jest.

- W mentalu mozesz bardzo ladnie zmieniac balans bieli (tam gdzie exposure ustawiasz), to taki pierwszy krok do zrobienia z tego czegos cieplejszego.

- Nie zapominaj o postprodukcji, tam chyba najlatwiej poratowac obrazek z zimnego na cieply, chociaz czasem wychodzi Czerwiec zamiast Lipca ;)

- Daj jakies tlo za oknami.

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady.

Próbuję różnych ustawień i powoli zaczynam łapać zależności.

Napisano

Jakich świateł użyłeś ? Kontrola ekspozycji Ci pomoże ale gdy światełka będą dobrze ustawione. Sufity systemowe trochę inaczej wyglądają - tu wydaje się jakby to była tekstura - a powinien być "ruszt" a w nim poszczególne moduły. Krzesła lekko bym zróżnicował ustawieniem bo widać jak chamsko były kopiowane :-P Masz pomieszczenie przeszklone na przestrzał,więc możesz ze światłem zrobić ciekawe rzeczy. Ja w mentalu używam zawsze daylight + photomeryczne prostokątne w oknach - przy odpowiednim ustawieniu i podkręceniu w kontroli ekspozycji będzie git !

Napisano
  • Autor

Przeglądałem kilka dostępnych książek, tutoriali i helpa z Maxa. Każdy ma ine podejście względem oświetlenia. W tej chwili do projektów wstawiam Daylight który jest ustawiony jako mr Sky i mr Sun a za okna wstawiam mr Sky Portal. I to tyle. Nie wiem czy to optymalne rozwiązanie (chyba nie bo spróbowałem wstawić za okno płaski box z "widoczkiem" i dosyć "zamglony" przez światło wychodzi).

Do niedawna "szczytem" w firmie było robienie "wizualizacji" za pomocą Arcona. Teraz pokazałem właścicielom to co widzicie a i tak są "zachwyceni". Natomiast mnie nie za bardzo zadowala. Poza tym w firmie jest VIZ no i trochę mniejsze możliwości niż pełny 3D Max (chyba).

No i jeszcze jedna informacja. Od klientów nie bierzemy kasy za projekty - sprzedajemy meble.

Napisano

U mnie w pracy też był Arcon... śmieszny program. Daylight mr sky i mr sun plus sky portal albo photometryczne jak pisałem to praktycznie to samo. Tylko powiedz mi gdzie to słoneczko Ci wpada przez okna do wnętrza poza rozproszonym... wygląda to blado i chłodno. Jakie masz cienie ustawione ? Jaki mnożnik mr sun i mr sky ? Bawiłeś się cokolwiek w kontroli ekspozycji ?

Napisano
  • Autor

Multiplier = 1 dla wszystkich świateł ; mr Sun cienie softnes =1, samples =8.

Na "zabawę" nie za bardzo miałem czas - termin trzy dni na 3 koncepcje + bieżące drobniejsze prace :( - jak dla mnie mało czasu. Nie jestem jeszcze zbyt biegły w MR i jak na razie kontrola ekspozycji ograniczała sie tylko do zmiany EV. Efekty mizerne. Na tej wizualizacji jeszcze jkoś to wygląda. W drugiej koncepcji gdzie sufit i ściana jest wykończony materiałem (panele akustyczne) imitującym aluminium tragedia i "plastik".

A słoneczko jest, tylko za ścianą z małymi oknami - południowa elewacja. Tu to lepiej widać.

Napisano

W sumie jak na pomieszczenie z taka iloscia okien + sloncem bezposrendnio wpadajacym do niego to jest strasznie ciemno.

Napisano

Też wydaję mi się, że jest zbyt ciemno jak na taką ilość okien. Wzmocnij Sky i osłab Suna.