Napisano 27 Maj 200915 l Jaki jest obecnie najlepszy system do generowania roslinnosci do gierek? Vue nadaje sie do geirek? pozdr. Jacek Ps.wszystko jedno pod jaki soft
Napisano 27 Maj 200915 l Z tego co wiem to nadal najpopularniejszym i najlepszym narzędziem jest SpeedTree , natomiast wiem że Vue wykorzystuje się do generowania terenu też w gierkach. Są też jakies inne proste softy ale nie dają zbyt przyzwoitych efektów.
Napisano 27 Maj 200915 l Teraz to Linda z ARMA2 rządzi:) A tak poza tym to nie używałbym w stosunku do Speed Tree słowa NAJLEPSZY:P Strasznie kuleje generacja korzeni, dołączanie gałezi itp. To jest w miare szybkie, ale wygląda jak wygląda. Poza tym speedtree (z billboardowymi liśćmi) jest dosyć charakterystyczne. Jest wystarczające do rts-ów - fps-y już muszą mieć liście poligonowe. Poza tym billboardy tworzą mnóóstwo problemów - z cieniami, ssaoc itp. Pytanie poza tym jest źle zadane: co to znaczy generowanie roślinności? Tworzenie modeli czy całościowe generowanie roślinności w silniku?
Napisano 27 Maj 200915 l gutekfiutek możesz zapodać jakieś linki z prezentacji Lindy , oficjalna strona lub inne materiały , chetnie bym pooglądał a nie mogę znaleść ;) Fakt faktem że gałęzie i inne podzespoły widać że są ''doczepiane'' w ST Znalazłem : http://linda.bistudio.com/ Edytowane 27 Maj 200915 l przez Davegraph
Napisano 30 Sierpień 201014 l Witam. ja mam pytanie o sposób importu projektu z ST do 3DSMAX ? exportowałem to wszystkich typów plików, gdzie max zaimportował nie które, z tym że, drzewo gubiło mase trisów
Napisano 30 Sierpień 201014 l Moze ktos swiatly mi podpowiedziec - wydaje mi sie, ze SpeedTree jest dostepne jako czesc UDK, wiec legalnie i za free? A ten system Linda? Nigdzie nie doczytalem zeby mozna go bylo nabyc jakkolwiek. Nie zebym chcial - z ciekawosci za ile takie cudo ;)
Napisano 30 Sierpień 201014 l Moze ktos swiatly mi podpowiedziec - wydaje mi sie, ze SpeedTree jest dostepne jako czesc UDK, wiec legalnie i za free? A ten system Linda? Nigdzie nie doczytalem zeby mozna go bylo nabyc jakkolwiek. Nie zebym chcial - z ciekawosci za ile takie cudo ;) "you can use SpeedTree trees with the UDK (in accordance with the rest of the EULA)." No więc wynika z tego tak, że jeżeli masz licencje na UDK to wtedy i na speed tree, badz przy uzyciu udk oddajesz 25% zyskow dla epic, wiec prawdopodobnie to samo jest z sped tree, bo to część UDK.
Napisano 30 Sierpień 201014 l Speed Tree jest w UDK i jest za darmochę. K, ale tu dochodzi kwestia licencji - akurat to co napisałem znalazłem na forum epicgames i tak napisał admin.
Napisano 30 Sierpień 201014 l Ale z tego co pamietam to 25% oddajesz EPICom tylko jesli wykonujesz projekt komercyjny i przekraczasz przy tym jakas tam kwote zyskow, prawda?
Napisano 30 Sierpień 201014 l No tylko jesli wykonujesz projekt komercyjny, inaczej masz za darmo i udk i speed tree.
Napisano 30 Sierpień 201014 l Co do Lindy... Niestety nie da się go kupić, ani pobrać, ani nic. Jest to program stworzony specjalnie do ArmA/ArmA II i z tego co wiem BIS nie planuje wydania tej aplikacji.
Napisano 31 Sierpień 201014 l a co do gubionych faceow w ST to po prostu trzeba zaopatrzyc sie w oryginal :]