Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jaki jest obecnie najlepszy system do generowania roslinnosci do gierek?

Vue nadaje sie do geirek?

pozdr.

Jacek

Ps.wszystko jedno pod jaki soft

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Z tego co wiem to nadal najpopularniejszym i najlepszym narzędziem jest SpeedTree , natomiast wiem że Vue wykorzystuje się do generowania terenu też w gierkach.

Są też jakies inne proste softy ale nie dają zbyt przyzwoitych efektów.

Napisano

Teraz to Linda z ARMA2 rządzi:)

A tak poza tym to nie używałbym w stosunku do Speed Tree słowa NAJLEPSZY:P

Strasznie kuleje generacja korzeni, dołączanie gałezi itp.

To jest w miare szybkie, ale wygląda jak wygląda.

Poza tym speedtree (z billboardowymi liśćmi) jest dosyć charakterystyczne.

Jest wystarczające do rts-ów - fps-y już muszą mieć liście poligonowe.

Poza tym billboardy tworzą mnóóstwo problemów - z cieniami, ssaoc itp.

Pytanie poza tym jest źle zadane: co to znaczy generowanie roślinności?

Tworzenie modeli czy całościowe generowanie roślinności w silniku?

Napisano

gutekfiutek możesz zapodać jakieś linki z prezentacji Lindy , oficjalna strona lub inne materiały , chetnie bym pooglądał a nie mogę znaleść ;)

Fakt faktem że gałęzie i inne podzespoły widać że są ''doczepiane'' w ST

Znalazłem : http://linda.bistudio.com/

Edytowane przez Davegraph

Napisano

Witam. ja mam pytanie o sposób importu projektu z ST do 3DSMAX ? exportowałem to wszystkich typów plików, gdzie max zaimportował nie które, z tym że, drzewo gubiło mase trisów

Napisano

Moze ktos swiatly mi podpowiedziec - wydaje mi sie, ze SpeedTree jest dostepne jako czesc UDK, wiec legalnie i za free? A ten system Linda? Nigdzie nie doczytalem zeby mozna go bylo nabyc jakkolwiek. Nie zebym chcial - z ciekawosci za ile takie cudo ;)

Napisano
Moze ktos swiatly mi podpowiedziec - wydaje mi sie, ze SpeedTree jest dostepne jako czesc UDK, wiec legalnie i za free? A ten system Linda? Nigdzie nie doczytalem zeby mozna go bylo nabyc jakkolwiek. Nie zebym chcial - z ciekawosci za ile takie cudo ;)

"you can use SpeedTree trees with the UDK (in accordance with the rest of the EULA)."

No więc wynika z tego tak, że jeżeli masz licencje na UDK to wtedy i na speed tree, badz przy uzyciu udk oddajesz 25% zyskow dla epic, wiec prawdopodobnie to samo jest z sped tree, bo to część UDK.

Napisano
Speed Tree jest w UDK i jest za darmochę.

K, ale tu dochodzi kwestia licencji - akurat to co napisałem znalazłem na forum epicgames i tak napisał admin.

Napisano

Ale z tego co pamietam to 25% oddajesz EPICom tylko jesli wykonujesz projekt komercyjny i przekraczasz przy tym jakas tam kwote zyskow, prawda?

Napisano

Co do Lindy... Niestety nie da się go kupić, ani pobrać, ani nic. Jest to program stworzony specjalnie do ArmA/ArmA II i z tego co wiem BIS nie planuje wydania tej aplikacji.