Napisano 29 Maj 200915 l GoZ pozwoli jednym kliknięciem myszki przenośić model tam i spowrotem pomiędzy Zbrush'em a innymi aplikacjami 3d jak maya,cinema 4d i modo.Umożliwi nie tylko natychmiastowy transfer geometrii ale także tekstury,normal i displacement mapy utworzone w Zbrush'u zostaną automatycznie przypisane do odpowiedniego materiału w Waszym programie 3d.Niestety pierwsza wersja GoZbrush ukaże się tylko jako update dla użytkowników MacOs w czerwcu,reszta musi poczekać na Zbrush 4.0... http://www.zbrushcentral.com/zbc/showthread.php?t=71414 Warto obejrzeć filmik,robi wrażenie:)
Napisano 29 Maj 200915 l Na mnie jakos nie robi. Ot Zbrush robi sie bardziej przyjazny. Juz bardziej mnie oczarowal plug do optymalizacji mesha.
Napisano 30 Maj 200915 l khy khy podejrzewam ze nie bedzie blendera w planach? ech chyba pora ciułać na majke...
Napisano 30 Maj 200915 l Autor khy khy podejrzewam ze nie bedzie blendera w planach? ech chyba pora ciułać na majke... Napisali "Maya, Cinema 4D, and Modo, with many other applications soon to come" więc może i blendera dodadzą,narazie mają być tylko te 3 bo pierwsza wersja będzie na MacOs:) Co do plugina decimation master to czy ja wiem czy robi większe wrażenie...tak naprawde to samo można uzyskać z dobrze ustawionym prooptimizerem w maxie,fakt że odpadł eksport gęstych obiektów...
Napisano 30 Maj 200915 l definitywnie ten goz zrobił na mnie większe wrażenie niz decimation master- bo oto odpadła największa bodaj wada zbrusha jak dla mnie czyli jaja z eksportem imortem subtooli etc.
Napisano 30 Maj 200915 l No mowie, ze zaczyna byc normalny ;) Ale dociaganie do normalnosci przestalo mnie jarac, odkad uzywam Majki ;)
Napisano 30 Maj 200915 l Ale sie chlopaki wzieli do roboty! Tekstura, normal czy displacement za jednym kliknieciem i od razu w mayce wszystko ladnie polaczone na low poly i z shaderami? :O Chyle czola i czekam na Z4. Jak dla mnie GIGANTYCZNE ulatwienie. Ciekawe jak sie sprawdzi w praniu. Swoja droga Autodesk ze swoim niby-przyjaznym mudboxem znowu bedzie mial co nadganiac...
Napisano 30 Maj 200915 l Powiedzial typ, ktory nie zrobil nic w wymienionych przez siebie programach :P Nezumi, powoli stajesz sie moim Nemezis ;)))))))))) Edytowane 30 Maj 200915 l przez Reanimator
Napisano 30 Maj 200915 l Base mesh do softu3d jednym klinięciem, tweaki w siatce i odesłanie do zb drugim kliknięciem z zachowaniem wszystkich leveli ? BOMBA ! Decimation master - powiadacie, że prooptymizer się podoba ? To chyba nie widzieliście Polygon Reduction z XSI. Jak dla mnie lider w tej dziedzinie. Duża część będzie tutaj zależała od szybkości działania, bo optymalizacja np. 10mln poly może chwilę potrwać, a poźniej okazuje się, że zbyt mocno obcięliśmy polycount, więc poprawka ustawień... jedna, druga, trzecia, a czas leci.
Napisano 30 Maj 200915 l Juz bardziej mnie oczarowal plug do optymalizacji mesha. Jakoś nie mogę się tego doszukać nigdzie ;] Podzieli się ktoś linkiem do opisu lub video? Edit - Ok, mam: http://www.zbrushcentral.com/zbc/showthread.php?t=71265&highlight=Decimation
Napisano 30 Maj 200915 l W mayce to, w zbrushu tamto a w xsi siamto, wszystkich nie zadowoli i tak. No może dopiero jak autodesk wszystko wykupi i upcha w maxie:D:D:D Mi się optimizer w zbrushu podoba. Wygodny, bo w zbrushu zintegrowany, zachowuje koordynaty uv, szybszy w użyciu niż optimize w maxie, xsi nie używam i nie sądzę bym miał zamiar kupować specjalnie dla wypaśnego reducera. GoZ, czemu nie, ale niekoniecznie musi się to sprawdzać w praktyce, teraz też sobie wywalam model, wczytuje w maxie, ładuje mapy raz tworząc materiał taki jaki chcę a nie taki który mi się stworzy automatycznie i też będę musiał pewnie coś podkręcić, a jak chce podminić low z powrotem do zbrusha to nie ma z tym problemu. A przy zmianie geometrii czy uv tak czy siak się sypnie:p "10mln poly może chwilę potrwać, a poźniej okazuje się, że zbyt mocno obcięliśmy polycount" Nagle się raczej nie okaże, automatycznie optymalizowany model nadaje się jedynie do bakowania lub ewentualnie do stilli. A w zbrushu przecież widać jak wygląda, jaki detal został zachowany i ile trisów ma, też nie widzę problemu. Plug ten jest do bakowania raczej, jak mi za dużo exportować 10mln trisów, to go kropnę z powodzeniem do 5mln, co znacznie odciąży wievport. Zbrushowy optimizer jest świetny bo fajnie zachowuje detal, i o to chodzi przeca. Edytowane 30 Maj 200915 l przez Levus
Napisano 30 Maj 200915 l Autor A przy zmianie geometrii czy uv tak czy siak się sypnie:p Przecież zmieniał geometrie na filmiku i się nie sypło;P
Napisano 30 Maj 200915 l A przy zmianie geometrii czy uv tak czy siak się sypnie:p Moze przysnąłem ale czy na tym filmiku ten pan nie mówił i pokazywał ze można zmienić geometrię, a w Zbrushu nic się nie sypnie? Dodawał przecież loopy temu żółwiowi... edit- oj mafida był szybszy...
Napisano 30 Maj 200915 l Jakos przegapilem informacje ze ZB4 wyjdzie w sierpniu, fajnie. Bardzo, bardzo ciekawi mnie opcja dodawania loopow, z zachowaniem detalu na wyzszych poziomach. Ciekawe jak to rozwiazali, mogloby byc to oparte na uvkach, wtedy mozna by sporo zmieniac w geometrii.
Napisano 30 Maj 200915 l Autor Bardzo, bardzo ciekawi mnie opcja dodawania loopow, z zachowaniem detalu na wyzszych poziomach. Ciekawe jak to rozwiazali, mogloby byc to oparte na uvkach, wtedy mozna by sporo zmieniac w geometrii. Sądzac po tym co widać w filmiku po zmianie geometrii zbrush wali automatyczną projekcje detali na nową geometrie od najniższego subdivide w górę.
Napisano 30 Maj 200915 l przez chwilę myślałem że może to jakiś plugin.... tak by mi się przydał niestety muszę czekać... Najgorsze że będę musiał kupić maye :( a może zrobią do tego czasu kompatybilność z maxem, przecież pół świata cg na nim jedzie, czasami oni mnie zadziwiają tak pozytywnie i negatywnie jednocześnie
Napisano 30 Maj 200915 l Claude, ale zauważ ze to nie do końca też zależy od nich- bo niby jaki interes ma w tym autodesk żeby jego wszystkie pakiety do 3d wspierały zbrusha w momencie w którym oni rozwijają konkurencyjnego mudboxa?
Napisano 30 Maj 200915 l Autor Mi się wydaje że prawie na 100% będzie wsparcie dla maxa.Narazie pokazują wersję która wyjdzie jako update dla wersji 3.12 na maca,więc maxa jeszcze nie dodali bo go na macos nie ma...
Napisano 30 Maj 200915 l W mayce to, w zbrushu tamto a w xsi siamto, wszystkich nie zadowoli i tak. No może dopiero jak autodesk wszystko wykupi i upcha w maxie:D:D:D Mi się optimizer w zbrushu podoba. Wygodny, bo w zbrushu zintegrowany, zachowuje koordynaty uv, szybszy w użyciu niż optimize w maxie, xsi nie używam i nie sądzę bym miał zamiar kupować specjalnie dla wypaśnego reducera. O_o chyba znadinterpretowałeś moją wypowiedź... mafida pisze sobie sobie o prooptimizerze, to ja chyba moge o Polygon Reduction, żeby była jasność, że jest tutaj alternatywny workflow. Bo jeśli zb'ruszowy optymizer będzie dawał pokaszanioną siatkę (wątpie) albo będzie paskudnie wolny (jeszcze bardziej wątpie), to lepiej optymalizować już w sofcie do 3d, a uv'ki, tekstury etc. przenieść np. GATOR'em. I jednak sądzę, że dobrze jest znać mocne i słaby strony każdego z softów dostępnych na rynku - wychodząc z prostego założenia, że lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć... No ale chyba niektórzy użytkownicy maxa traktują dowolne stwierdzenie, że jakiś soft ma jakieś narzędzie lepsze jako atak na ich ukochany soft :D peace :)
Napisano 30 Maj 200915 l Najgorsze że będę musiał kupić maye :( Przy kasie z ciebie gosc jak tylko dla jednego ficzera, ktory bez problemu mozna obejsc (i nie jest niczym innym jak skroceniem procesu) jestes w stanie wywalic kase na taka Maye.... ;) Bo jeśli zb'ruszowy optymizer będzie dawał pokaszanioną siatkę (wątpie) albo będzie paskudnie wolny (jeszcze bardziej wątpie) Co tak gdybasz - zassaj plugina i sprawdz. Przeciez juz jest, jest darmowy i dziala niezgorzej. ;)
Napisano 31 Maj 200915 l Brak umiejetnosci czytania niektorych jest niezwykly. Przeciez napisali, ze to wersje na Maca. Czy masz na Maca Maxa, XSI? Hmmm? Jest normalne, ze w wersji PC bedzie obsluga wszystkiego.
Napisano 31 Maj 200915 l A no cofnę się wypowiedzi, fakt, zmienił gemetrię, zaskoczyło mnie to więc moja wypowiedź niesłuszną się okazała, przepraszam. No i jestem pod wrażeniem. Streaker, nienie, absolutnie, nigdy nie bronię słabości maxa ani trochę, pracuję na maxie gdyż pracuję na nim od wielu lat, zarówno komercyjnie jak i hobbistycznie, przywyczaiłem się do wielu jego niedogodności, co nie znaczy, że nie przeklinam kilkanaście razy dziennie z powodu jego upośledzeń. Stwierdziłem, że nie ma sensu wydawać pieniędzy na soft dla samej możliwości optymalizacji. Ale o przesiadce myślę bynajmniej i tak;) I tak jak reanimator pisze, wersja na maca (goZ na maca, decimation master jest też na pc)... trzeba czekać na zbrusha4 wszystko tam upchają i dadzą za darmo w upgradzie, fajnie:)