Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Szukam, ale nie mogę znaleźć rozwiązania:

Jak przenieść model z modo 401 do 3ds max 2009?

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Eksportować model z Modo w formacie .obj.

Max i wszytkie inne programy obsługują ten format .

Napisano
  • Autor

Po załadowaniu pliku .obj do 3ds max, wygładzenie krawędzi utworzone w Modo (poprzez Tab) zostało usunięte. I zamiast wygładzonych powierzchni są kanciaste.

Czy jest sposób na przeniesienie z Modo również wygładzeń utworzonych poprzez "Tab"?

Napisano

albo mozesz ewentualnie sfreezowac obiekt juz w modo, chociaz po tab subdvs bedzie gesta siateczka.

Napisano

W przy imporcie w maxie ,na polu oznaczonym jako normals, odznaczasz opcje "import from file" i zaznaczasz "from SM group"

Napisano
  • Autor

Wykonałem meshsmoth, jest ok, ale wolałbym lepsze przeniesienie kształtów. Dlatego chciałem sprawdzić sposób z odpowiednim ustawieniem importu, ale nie mam takich ustawień. U mnie opcja importu .obj wygląda jak w załączonym pliku. Wersja programu to dokładnie 3ds max design 2009. Czy możliwe, że program ten trudniej importuje takie obietky niż 3ds max?? O.o

Napisano

Tak to działa. W Modo Tab powoduje w zasadzie szybkie nadanie wygladzania siatki. Jesli chciesz miec dokladnie taki model przy eksporcie obj musisz zrobic jak hcpiter pisal. Najlepiej wg mnie exportowac przed wygladzaniem i wygladzac kiedy potrzeba w maxie.

Napisano

Dodatkowo nie zaszkodzi spróbować ściągnąć gwObj importer/exporter - chyba ma nieco więcej opcji niż oryginalny maxowy.

Napisano
Dodatkowo nie zaszkodzi spróbować ściągnąć gwObj importer/exporter - chyba ma nieco więcej opcji niż oryginalny maxowy.

A tego nie było w maxie 2009?Coś mi się przypomina że chyba wystarczyło wybrać gwObjexporter w menu w tej wersji...

Pozdr:)

Napisano
  • Autor

najlepsze efekty dała opcja "freeze" w modo (nie przeszkadza mi gęsta siatka). Ale w mniej wymagających odwzorowania zagęciach dobrze spisuje się wygładzenie krawędzi już w max.

Poza tym natrafiłem na jeszcze jeden problem przy imporcie pliku .obj do Max'a. Dziurki wykonane za pomocą "boolean" przenoszą się jako obiekt bez boolean i zniekształcają siatką. Czy jest na to jakaś rada? czy jedyne rozwiązanie to wykonanie perforacji już w maxie?

Swoją drogą, moją listą życzeń jest dobry (realistyczny) renderer i program do animacji (particle typu fumefx, płynów typu realflow i "biped") w Modo, albo porządna opcja przenoszenia obiektów do 3ds max.

Napisano

jedna z zasad modelowania mówi, żeby nie używac boolynów. nigdy.

problem z eksportem .obj pojawia się przy próbie współpracy z mayką. Suka nie czyta tego (2008, sp2) i wywala się okrutnie przy próbie importu. Kombinowałem na różne sposoby i kicha. Ale z .fbx (2006.11) działa bardzo spoko.

Napisano
Dziurki wykonane za pomocą "boolean" przenoszą się jako obiekt bez boolean i zniekształcają siatką. Czy jest na to jakaś rada? czy jedyne rozwiązanie to wykonanie perforacji już w maxie?
Przed eksportem elementy modelu z boolenem lub na całym modelu użyć w Modo funkcji Triple , jeśli trisy są nie do przyjęcia w modelu to tylko ręczna edycja tych otworów zostaje .

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.