Skocz do zawartości

export obiektu z modo do 3ds max

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Po załadowaniu pliku .obj do 3ds max, wygładzenie krawędzi utworzone w Modo (poprzez Tab) zostało usunięte. I zamiast wygładzonych powierzchni są kanciaste.

Czy jest sposób na przeniesienie z Modo również wygładzeń utworzonych poprzez "Tab"?

Napisano

Wykonałem meshsmoth, jest ok, ale wolałbym lepsze przeniesienie kształtów. Dlatego chciałem sprawdzić sposób z odpowiednim ustawieniem importu, ale nie mam takich ustawień. U mnie opcja importu .obj wygląda jak w załączonym pliku. Wersja programu to dokładnie 3ds max design 2009. Czy możliwe, że program ten trudniej importuje takie obietky niż 3ds max?? O.o

Napisano

Tak to działa. W Modo Tab powoduje w zasadzie szybkie nadanie wygladzania siatki. Jesli chciesz miec dokladnie taki model przy eksporcie obj musisz zrobic jak hcpiter pisal. Najlepiej wg mnie exportowac przed wygladzaniem i wygladzac kiedy potrzeba w maxie.

Napisano
Dodatkowo nie zaszkodzi spróbować ściągnąć gwObj importer/exporter - chyba ma nieco więcej opcji niż oryginalny maxowy.

A tego nie było w maxie 2009?Coś mi się przypomina że chyba wystarczyło wybrać gwObjexporter w menu w tej wersji...

Pozdr:)

Napisano

najlepsze efekty dała opcja "freeze" w modo (nie przeszkadza mi gęsta siatka). Ale w mniej wymagających odwzorowania zagęciach dobrze spisuje się wygładzenie krawędzi już w max.

Poza tym natrafiłem na jeszcze jeden problem przy imporcie pliku .obj do Max'a. Dziurki wykonane za pomocą "boolean" przenoszą się jako obiekt bez boolean i zniekształcają siatką. Czy jest na to jakaś rada? czy jedyne rozwiązanie to wykonanie perforacji już w maxie?

Swoją drogą, moją listą życzeń jest dobry (realistyczny) renderer i program do animacji (particle typu fumefx, płynów typu realflow i "biped") w Modo, albo porządna opcja przenoszenia obiektów do 3ds max.

Napisano

jedna z zasad modelowania mówi, żeby nie używac boolynów. nigdy.

problem z eksportem .obj pojawia się przy próbie współpracy z mayką. Suka nie czyta tego (2008, sp2) i wywala się okrutnie przy próbie importu. Kombinowałem na różne sposoby i kicha. Ale z .fbx (2006.11) działa bardzo spoko.

Napisano
Dziurki wykonane za pomocą "boolean" przenoszą się jako obiekt bez boolean i zniekształcają siatką. Czy jest na to jakaś rada? czy jedyne rozwiązanie to wykonanie perforacji już w maxie?
Przed eksportem elementy modelu z boolenem lub na całym modelu użyć w Modo funkcji Triple , jeśli trisy są nie do przyjęcia w modelu to tylko ręczna edycja tych otworów zostaje .

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności