Joel Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 (edytowane) Witam wszystkich, postanowiłem, że czas się otworzyć na forum, jako że wiele/u z was po prostu zamiata w temacie 2D liczę na konstruktywną krytykę, co wydaje mi się jest schematyczną kwestią w tym dziale. Mam 15 lat, jestem samoukiem, więc cokolwiek tam potrafię, nie jest to ugruntowane, odważyłem się ukazać moje bazgroły w nadziei, że się wiele nauczę. Mel Gibson, jeden z moich pierwszych referencyjnych szkiców ołówkowych Szkic kolegi No i parę takich tam szkiców, w tym szkice ze stronki którą Prrrszalony komuś podrzucił (dzięki ci :) ) Ok, teraz mój autoportret Mazaj z ostatniego Chc Kolejny autoportret, tym razem fotosklep :) link do speeda na youtube Na dniach postaram się dorzucić to i owo, jakieś super to te prace nie są, ale mnie nie zabijcie komentarzami ;) pozdrawiam Edytowane 27 Czerwiec 2015 przez Joel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Zapomniałbym, szkic zrobiony na zlecenie parę dni temu. Btw - te pierwsze szkice na górze jakieś strasznie duże mi wyszły, przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 W ostatnim portrecie oczy sprawiaja wrazenie zwierzecych, pusc gumke w ruch i postaraj sie zrobic bardziej ludzkie ^^ P.S Zmniejszaj wielkosc swoich prac, bo niezbyt dobrze sie je oglada partiami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 30 Wrzesień 2009 Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Mi sie ten fotoszopowy autoportret podoba, to ze zdjecia? Bo takie fotograficzne znieksztalcenie ma :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Co do wielkości prac, to był przypadek, że takie ogromne, co do oczu, to są zwierzęce na zdjęciu :) a photoshopowy autoportret ze zdjęcia owszem, jest to mój pierwszy portret wykonany tabletem i to na komputerze :), mogę jednak obiecać, że zachowałem podobieństwo, oczywiście muszę się jeszcze przyznać, że oczy wyszły nieco mniejsze, bo dużo poprawiałem. Jeśli chcecie dorzucę referkę. A co do zniekształcenia - to może ja po prostu mam taką twarz xD ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezzed Napisano 30 Wrzesień 2009 Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Ten szkic na zlecenie to taki nie bardzo, zestawiając go z autoportretem wypada blado. Wydaje mi się, że pani ma za duże oczy może to kwestia ścieniowania, wszystko jest obrysowane "drutem", trochę światłocienia by się przydało a mniej konturu. Wydaje mi się, że dobrym pomysłem było by różnicowanie kierunków linii w cieniach bo tu wszystkie są jak od linijki pod tym samym kontem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Szczerze powiedziawszy, to chciałem żeby ten cień był taki regularny, bo zawsze takie siano z kresek robię :D, poza tym to jest niestety robione zdjęcie telefonem i światłocień się zatracił, bo na linearnym nigdy nie kończę. No a najgorszy fakt to to, że dostałem zdjęcie legitymacyjne jako referkę xD, no a potem kolega sam powiedział, że obiekt zainteresowania miał spuchnięty ząb akurat itd. więc dużo złego się na to złożyło :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezzed Napisano 30 Wrzesień 2009 Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Hej. Ale to "siano" z kresek, jak to nazwałeś jest bardzo fajne w twoim wykonaniu. Szkic oka i ust z nosem są bardzo dobre, czuć formę. Natomiast ten portret jest strasznie płaski. Jak dla mnie siano jest ok. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Miło czasem usłyszeć coś dobrego Dezzed - dzięki, wezmę sobie do serca twoją uwagę :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisu Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Nie oddzielaj zębów kreskami od siebie, imo bedzie lepiej wygladało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 Dzięki za radę Mayk, ale zapytam jeszcze w tej kwestii, czy mam jakoś cieniować te zęby czy jak? Bo nie przemawia do mnie wizja 2 białych pasków w jamie ustnej. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Przyjrzyj sie jak to wyglada w naturze, te przerwy sa odznaczone bardzo delikatnie, jesli lekko zmruzysz oczy latwiej bedzie Ci zaobserwowac walor. Popatrz np jak maja sie te przerwy do ciemnej czelusci jamy gardlowej ;} 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 Z mrużeniem oczu myk znam ;), ale przyznam przez moją ignorancję tego nie zauważyłem dziękuję. Głupio mi, że tak tylko gadam i nic nie robię, postaram się dziś coś wrzucić pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 Bazgroł z pamięci, powiedzcie jeśli gdzieś zwaliłem anatomię :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariossan Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Oj niestety zwaliłeś. Nieproporcjonalnie ci to wyszło, nogi i ręce za duże, głowa za mała, stopy ogromne, uda w porównaniu do łydek zbyt krótkie, pępek za wysoko. Kurcze, jeśli to co napisałem brzmi złośliwie to sorry, ale to tak byś mógł udoskonalic swój warsztat. Spoglądając na rysunek raz jeszcze wydaje mi się że ta głowa jest jakoś dziwnie przechylona, chyba powinna iśc bardziej do przodu. Rysuj jak najwięcej sylwetek z natury, mniej z głowy, chociaż wydaje mi się że mniej więcej pojęcie jak co się układa to jednak masz. Trza cwiczyc i nie ma bata. Rysuj, wrzucaj i czekaj na komentarze a efekty na pewno będą. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 Dzięki Mariossan, co do pępka to zauważyłem przy pracy, miałem poprawić, ale zapomniałem xD. Jeśli chodzi o nogi, to jak go rysowałem, to mi się nie mieścił więc go przeskalowałem, przeniosłem i dopiero nogi dorysowałem, więc musiałem je i tak zmniejszać i wyszły takie przysadziste :) jak chcesz, to wrzucę trochę sylwetek z natury, bo mam, a nie trudno narysować. Woow, ale długie zdanie ;p pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 9 Październik 2009 Autor Share Napisano 9 Październik 2009 Ok, mój pierwszy akryl, robiony na zajęciach, niestety jakość fatalna, bo zdjęcie robione telefonem 2 mpx. Czas 4 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 10 Październik 2009 Autor Share Napisano 10 Październik 2009 Witam, mam tu dla was mojego psa, soft Photoshop 1.30h na YouTube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 10 Październik 2009 Share Napisano 10 Październik 2009 Ogolnie bardzo przystojny ten twoj pies, tylko ta lapa jakas taka jak nie z tego filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 10 Październik 2009 Autor Share Napisano 10 Październik 2009 (edytowane) prawa ? :) jeśli tak, to miałem z nią problem, owszem szczególnie z tym owłosieniem między palcami EDIT: to Ona :) Edytowane 10 Październik 2009 przez Joel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kpax Napisano 10 Październik 2009 Share Napisano 10 Październik 2009 fajny piesek tak się wyrażę delikatnie rysowany;p a akryl to.. podoba mi się woda ciekawe kolorki ;p tylko to drzewo jakieś takie jedno kolorowe może to przez słabą jakość zdjęcia?:p czy tak jest?:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 10 Październik 2009 Share Napisano 10 Październik 2009 na YouTube. Nie gniewaj się Joel, ale workflow na twojej pracy skończył się dokładnie tam gdzie zaczyna się twój filmik... ;) Skoro na samym początku masz już rozpracowane proporcje, płaszczyzny i nawet próbki koloru na każdej z nich, to reszta jest już kwestią mechaniczniego mazania pędzelkiem... Wybacz że jestem takim malkontentem, bo źle ten piesek nie wygląda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 10 Październik 2009 Share Napisano 10 Październik 2009 Follow the shapes i odtwarzaj kolor a nie kopiuj, odtwarzaj okiem a nie pipetą. Szkoda czasu na takie zabiegi. Jedyne co ćwiczysz w tym momencie to oswajanie się z piórkiem tabletu. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 10 Październik 2009 Autor Share Napisano 10 Październik 2009 Kpax - drzewo takie jest :) Emmilius i SBT77 - najmocniej was przepraszam, po prostu szczerze powiem, że szkic uważałem za nieważny, dlatego bo zawsze banalnie mi to idzie, tak samo i z próbkami, które dobrałem i przypisałem intuicyjnie, nie jest to na pewno malowanie po focie i obiecuje, że w nastepnym filmiku uwzględnie także szkic i próbki, jeszcze raz przepraszam. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 10 Październik 2009 Share Napisano 10 Październik 2009 Piesek fajny, acz jakoś tak się smuży (pewnie przez ten pędzel imitujący włosy), zresztą już Ci to na YT napisałem. No i to WMG... Również tego doświadczylem. -,- A co do akryla, to bardzo ładny, jednak to drzewko, jakby Ci się rozmazało (tak, jakbyś ruszył telefonem). Natomiast Twoje ołówkowe rysunki wyglądają świetnie, aż dziw, że ta praca na ChC tak Ci wyszła, a nie inaczej (bez urazy). :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 10 Październik 2009 Autor Share Napisano 10 Październik 2009 Dzięki Meariss :) jeśli chodzi o akryl, to dokładnie tak, ruszyłem telefonem :F moja psina była pierwsym zwierzakiem z referki, a jesli chodzi o Chc, to spoko, 2 dni przed końcem zmieniłem koncepcję i walnąłem taką orydanrną fuszerkę, no, ale jak wystartowałem, to musiałem kończyć :') pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 10 Październik 2009 Share Napisano 10 Październik 2009 pies rzadzi jego łapa tyz:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 27 Październik 2009 Autor Share Napisano 27 Październik 2009 A taki luźny speed... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 28 Październik 2009 Autor Share Napisano 28 Październik 2009 (edytowane) I znów coś na szybko Pen holder - tak wiem wygląda jakbym go nasmarował olejem, standardowo ma matową fakturę no, ale naprawdę nie mam już ochoty tego poprawiać :) Edytowane 28 Październik 2009 przez Joel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 29 Październik 2009 Share Napisano 29 Październik 2009 Ostatnie 2 sa calkiem apetyczne, a co do poprzenich, to mam wrazenie, ze albo zmieniles monitor albo uswiadomiles sobie jak paskudne kolory mialy tamte prace :D Pozdrawiam, mlodys i jeszce duzo przed toba, ale zapowiadasz sie niezle, pracuj dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 29 Październik 2009 Autor Share Napisano 29 Październik 2009 (edytowane) Dzięki Icecold - zasadniczo jedno, zmieniłem tablet na Intuos4 :) dzięki za commenty i informacje o fatalnych kolorach, przyda mi się. Wracając do kolorów, to po prostu prace ze zdjęć, robionych telefonem ;p pozdrawiam Edytowane 29 Październik 2009 przez Joel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 29 Październik 2009 Autor Share Napisano 29 Październik 2009 Kompakt mojego Brata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 29 Październik 2009 Autor Share Napisano 29 Październik 2009 Misie nie misie jakieś dwie pozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 29 Październik 2009 Autor Share Napisano 29 Październik 2009 Uff, ostatnia pracka, jaką dziś wycisnę - autoportret z lustra, ok 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 29 Październik 2009 Share Napisano 29 Październik 2009 Oj Joel nie mylilem sie co do ciebie, beda z ciebie ludzie, ile ty masz? 15 lat dopiero tak? Rzycze sukcesow. P.S Jak tam nowy tablet, czy intuos4 jest duzo lepszy od 3jki? ja osobiscie pracuje na intuos3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 Wow, bardzo fajne te ostatnie, szczegolnie aparat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 30 Październik 2009 Autor Share Napisano 30 Październik 2009 Dzięki Panowie, to bardzo miło z waszej strony, dziś coś powinienem wrzucić jeszcze. Co do Intuosa 4 to jest genialny, brat mojego kolegi ma 3 i teżjest spoko, ale ten touch ring - wierz mi sprawdza się świetnie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 A powiedz mi po kiego wuja dołączony jest do I4 taki gumowy condom? :P Ni cholere nie wiem po co to jest :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 30 Październik 2009 Autor Share Napisano 30 Październik 2009 Hmm, nie bardzo wiem co masz na myśli ;p, może chodzi ci o grubszy, wymienny chwyt do grip pen'a ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 Dokładnie o to. Jakoś nie widzę w nim wycięcia na przyciski więc jak go nałożę to co? Sam rozkminiłem blaszkę do wyjmowania wkładów a z jakąś gumą się męczę =]. A'propos ostatnich pracek staraj się zawsze chociaż naszkicować tło. Nie zawieszaj postaci/przedmiotów w próżni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dann.G Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 2048 poziomow nacisku i dobra rozdzialka juz jest...ale gdzie jest dobra reka i sprawne oko? ;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 Selfu daj żyć =], Joel ma 15 lat, jeszcze się wyrobi. Ja mam 2x tyle i jedyne czego w życiu żałuję to że zacząłem tak późno. A I4 to tylko narzędzie, lepsze bo lepsze a że skilla nie zastąpi to wszyscy wiedzą. Pomijam że cieszy oko + komfort pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 30 Październik 2009 Autor Share Napisano 30 Październik 2009 Sam się zastanawiałem nad tą gumą, a robisz to tak: wyjmujesz te 2 przyciski w piórku(po prostu wyciągasz na chama ;p), a potem wyjmujesz jedną i wkładasz grubszą. masz jednak rację, że jest bezsensem wymienianie chwytu na taki, w którym nie ma przycisków. Dzięki za radę z tym tłem - postaram się zastosować :) Selfu - wierzę, że jak przejdę wasz poziom wykształcenia plastycznego, to w waszym wieku będę zdolny utrzymać podstawy :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilL Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 Ciekawe prace :) Widac że jest postep co bardzo cieszy i widać że szybko się uczysz (nie to co ja :P). Tak trzymaj i jedziesz dalej, pozdro :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 30 Październik 2009 Autor Share Napisano 30 Październik 2009 Nie gadaj tak Will :) Rok jeszcze temu w ogóle nic mi nie wychodziło, tzn. ja myślałem, że jest ok ;p - wiesz jak te dzieci z przedszkola co to się cieszą, że narysowały króliczka :) Też szybko ogarniesz, jeśli tego naprawdę chcesz. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilL Napisano 30 Październik 2009 Share Napisano 30 Październik 2009 W sumie to wiem o co Ci chodzi bo jesteśmy w podobnym wieku i do niedawna sprawe stawiałem w podobny sposób (podoba mi się czyli musi byc dobrze) i tez byłem samoukiem. Teraz jednak widze jak słaba jest moja widza i jak dużo musze się jeszcze nauczyć z zakresu anatomii/swiatłocienia i ogólnie rysunku :) Ostatnio też zabrałem sie do cieżkiej pracy bo był czas że to olałem i nic nie rysowałem ani nie ćwiczyłem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 31 Październik 2009 Autor Share Napisano 31 Październik 2009 Moja pierwsza akrylowa martwa natura robiona szpachelką ;p jeszcze nie skończona, wrzucam bo robię ją na zajęciach i dopiero za tydzień ją skończę. Trochę koślawa, bo zabrałem się za to dość spontanicznie, no i do tego musiałem malować na już używanym płótnie z niedokończoną czyjąś pracą. Pomyślałem, że wrzucę jeszcze szkic ołówkowy(przepraszam za jakość) do Chc - "Wiszące Ogrody Semiramidy". W zabawie jednak nie wziąłem udziału, bo nie wiedziałem jak się za mattepainting zabrać. Kto wie, może kiedyś spróbuję :) Szkic robiony tak na szybko, bo w szkole na przerwie, ale bardziej patrząc na samą kocepcję niż wykonanie, postanowiłem wrzucić. W końcu teczka nie jest tylko od tych najlepszych prac nie ? :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 2 Listopad 2009 Autor Share Napisano 2 Listopad 2009 My bro... tak szybko, a brat się wiercił i był śpiący ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 Troche przypomina kosmite :D Te wielkie czarne oczy i caly pomaranczowy, popracuj troche nad kolorem jeszce. Media cyfrowe daja ta przewage, ze nawet jak standardowa paleta nie wyjdzie, to mozna ja zmienic suwakiem ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 2 Listopad 2009 Autor Share Napisano 2 Listopad 2009 Hehe Icecold trafiłeś, on serio wygląda jak kosmita xD, ma takie oczy :D i jeszcze to oświetlenie, ale akurat skory nie będę bronił, bo masz zupełną rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi