Joel Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Dzień dobry :). Dziś podzielę się swoim entuzjazmem powodowanym pracą, którą ukończyłem wczoraj przed zachodem słońca. Dlaczego przed zachodem? Ano, bo rano byłem w przyszłej szkole na konsultacjach co do mojej teczki i poproszono o więcej martwych natur, na samym teście z predyspozycji plastycznych będę miał 1,5 h żeby namalować martwą i 1,5h żeby ją narysować. Postanowiłem, że zabiorę się za ćwiczenia. Po południu pożyczyłem sztalugę od kolegi i ustawiłem sobie martwą w naturalnym oświetleniu z okna i udało mi się ją namalować w 1,5 h, z czego jestem niezmiernie zadowolony. Pod koniec musiałem już świecić sobie lampą na sam obraz i to w taki sposób, żeby nie zmieniało oświetlenia kompozycji :D. Może sama praca to nic szczególnego, ale uważam, że taka powinna być wystarczająca do teczki, a i na teście podobnie zrobię, to będzie ok, najważniejszy jest czas. Zdjęcie niestety znów telefonem ;/, obiecują wrzucić lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 nie wiem czy to jakosc zdjecia, czy to ze kolorki takie mdle jakies wyszly. szkoda ze brak jakiegos nasycenia koloru jak chociazby w tej martwej która juz walkujesz pare godzinek (ta z poprzedniego postu) chodzilo mi o to ze jest poprostu dobra.. ;) chociaz.. co do tej .. jak na 1.5 h to i tak wedlug mnie bardzo ciekawie wyszla ;) oby tak dalej :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elmo22 Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 werynajs. a jaki to format jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Rozumiem cię Areien, ale postaw się w mojej sytuacji: Ustaw sobie ztoper na 1,5 h, ze świadomością, że zaraz zajdzie słońce :). Długo szukałem dobrego koloru na cień do cytryn, bo mi się mieszał zielony z czerwonym - było już późno, jak już mówiłem, było tak ciemno, że musiałem sobie oświetlać miesce pracy lampką. Ale spoko, tak naprawdę, to jestem zadowolony z całokształtu i z tego, że chyba w miarę dobrze oddałem bryłę cytrunek, a ze słoika jestem też happy. Dodam jeszcze, że jak zaczynałem, to jeszcze słońce spozierało zza drzew i były fajne kolory, a w połowie było już niewidoczne, pod koniec pracowałem w półmroku :). To jest kolego Elmo22 robione na a2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 dobra podmalówka :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Nie rozumiem, chyba, że chodzi o poziom albo o "kolorystykę" pracy, to się zgadzam ;p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 No to proszę panów good news, bo mam lepsze zdjęcia dziada i wczorajszej martwej natury i jeszcze jednego gniota z natury - czas malowania 2h. dziad martwa natura draperia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 draperia rox. dobrze Ci idzie. ;] jak testy?? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Test humanistyczny we wtorek :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 draperia bardzo fajna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Super ten ręcznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Czuję się winny wprowadzenia cię w błąd drogą wizualną, bo faktura draperii jest ciężka i przypomina jakąś grubszą materię, tymczasem jest to delikatna zasłona :D. Stwierdzam jednak, że ciężko uzyskać subtelną fakturę w 2 godziny, a przynajmniej tak niedoświadczonej osobie jak ja. Poza tym, nauczyciele nie chcą tam mega wykończonych prac, oni chcą uchwycenia formy bez zbędnych detali. No cóż mimo wszystko cieszę się, że się podoba, koniec końców, przynajmniej wygląda jak materiał :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Joel - żartowałem =]. Uwielbiam gierki słowne i przekręcanie różnego rodzaju. Czasem do tego stopnia że niektóre osoby chwilę sie zastanawiają zanim załapią =]. Co nie zmienia faktu że ładnie to wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Ja też lubię, brałem pod uwagę, że to może być żart, ale przeważyło wrażenie, że nie zrobiłem tego dobrze ^^'. No wiesz, to jest teczka, krytyka itp. A tu na forum nieraz zdarzają się wręcz lakoniczne, ale esencjonalne wypowiedzi i twoja mimo, że żartobliwa, to idealnie pasowała do tej niszy :D. Nie martw się, mimo, że wziąłem to trochę na poważnie, to i tak mnie rozbawiło :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
resh Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Odnośnie ćwiczeń z czaszką o której wspominał icecold parę postów wcześniej, znalazłem coś takiego Ja niestety nie mam makiety ludzkiej czachy ale myślę, że z tych fot też można coś wyłapać. Zdrówko! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 te czachy to lipaaa. lepiej wez grabki i szpadel i wio na cmentarz :D nie no zartuje.. ale do rzeczywistej czachy to tym plastikowcom duzo brakuje. wiem bo sam nie raz prawdziwa juz mialem do narysowania! ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 26 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2010 A niech mnie Resh, czaszki dobre, niedobre, ale jestem wdzięczny za taką inicjatywę, swoją wrzutą i postawą zmotywowałeś mnie do przestudiowania tych sztucznych kości. Chyba, e Areien ma pomysł, jak 16latek może sobie skołować prawdziwe korzystając z metod konwencjonalnych :). ... nno dobra, są jeszcze zdjęcia, ale to nie to samo co naturka ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 30 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2010 (edytowane) No i po testach. Wrzucam stwora z Chc. Zaraz się wynoszę i nie będzie mnie cały week-end, więc musiałem skończyć pracę wczoraj w nocy ;p. Co prawda diametralnie zmieniłem koncepcję, ale to chyba lepiej, na tamtego się już wypaliłem, więc coś świeżego musiałem zacząć i mimo ewentualnych niedociągnięć, to jestem w sumie z niego zadowolony. Jak ktoś będzie chciał close up'a, to mówić, mam nadzieję, że tym razem nie ma "paćki", starałem się tym pędzlem logicznie posuwać. No, ale efekt pracy ocenicie wy :). Edytowane 30 Kwiecień 2010 przez Joel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 30 Kwiecień 2010 Share Napisano 30 Kwiecień 2010 No no, wkoncu ograniczyles siano :) Calkiemw pache ten koncepcik. W prawdzie nie jest to nic nowego, ale wyszlo bardzo sympatycznie. P.S Mam nieodparte wrazenie, ze inspirowales sie warcraftowskim taurenem, zgadza sie? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 30 Kwiecień 2010 Share Napisano 30 Kwiecień 2010 Niezłe nawet. I na moje oko typo nawet leży, to z LoTR-a? edit: fajny pomysł w wisielcem na toporze =]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad11 Napisano 30 Kwiecień 2010 Share Napisano 30 Kwiecień 2010 Gość wygląda świetnie, taki syn Ymira:) Mogę Ci jedynie zasugerować to na czym sam jestem aktualnie skupiony, tj. rozróżnienie w fakturze, albo charakterze pędzla między ciałem a ubraniem i jakąś ostrzejszą krawędź mógłbyś dodać gdzieniegdzie. Całość robi wrażenie 'spod jednego pędzla' i jest lekko rozmyta. Ale praca jest wypas, szczególnie w porównaniu do poprzedniego olbrzyma to duuuży krok naprzód:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 30 Kwiecień 2010 Share Napisano 30 Kwiecień 2010 (edytowane) Po obejzeniu tej pracy na spokojnie znalazlem dosc gryzacy blad, jesli masz czas, to popraw i bedzie naprawde niezla praca, tutaj masz podpowiedz. A teraz zobacz, jak wygladaja miesnie gornej czesci ramienia i laczenie sie ich z klatka piersiowa u ciebie. Edytowane 30 Kwiecień 2010 przez ICE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
telthona Napisano 1 Maj 2010 Share Napisano 1 Maj 2010 super ten bergelmir, ale ja bym jeszcze go pociągnęła! nadaj mi takiego ostatecznego szlifu, i bedziemy klaskać ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 5 Maj 2010 Autor Share Napisano 5 Maj 2010 No to teraz dla odmiany taki skok w bok od lenistwa i szybkie studium czaszki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedyk Napisano 5 Maj 2010 Share Napisano 5 Maj 2010 nie wiadomo z ktorej mani pada swiatlo oczodoly chyba na odwrot: wiekszy z prawej mniejszy z lewej ( no chyba ze czacha mruga) cienie w oczodolach raczej chlodne podkrecil bym jakis szczegol np zebiszcze pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 5 Maj 2010 Autor Share Napisano 5 Maj 2010 To sztuczna czacha, cienie nie są tam chłodne. Oczodół rzeczywiście za mały. Zębiszcze może poprawię. Dzięki za krytykę. EDIT: Co do kierunku oświetlenia, to bym raczej polemizował, ale ok, wrzucę linka do reference photo, żeby nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad11 Napisano 5 Maj 2010 Share Napisano 5 Maj 2010 wymodeluj dolną żuchwę i zęby to będzie super pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 5 Maj 2010 Autor Share Napisano 5 Maj 2010 No zobaczę, może jutro się do tego zabiorę, ale pewnie także dorzucę jakieś jeszcze inne studium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 6 Maj 2010 Share Napisano 6 Maj 2010 nie chcem sie czepiac ale sam masz w stopce: ...i najważniejsze - maluj z natury ;D hehe, nijak to sie troche ma do ostatniej pracy ;P. Troche szkoda ze olales detal (bynajmniej j amm takie wrazenie) gdzieniegdzie moglbys troche to przypilowac. Co do oczodołów to zabawne jest to ze z roznych skrotow naprawde roznie te oczodoly wygladaja... i moze byc paradoksalnie tak ze blizsze wyglada na mniejsze od tego dalej, takie jakies moje spostrzezenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 6 Maj 2010 Autor Share Napisano 6 Maj 2010 Tu nie o to chodzi Areien. Jak mam czaszkę w domu, to maluję z natury. Przykro mi, nie mam, mam zdjęcia, które zapodał Resh (dziękuję). Detal olałem owszem, ale czemu. A temu, że późno już było, a tak na poważnie, to ja się nie bawię teraz w detale, jak robię siano, to co za fakturę ja oddam? Właśnie chodzi o to, by użyć jak najmniej pociągnięć w celu określenia formy, ot co. I jeśli coś nie będzie poważniejszą pracą, albo nie będzie ćwiczeniem detalu, to nie będę się bawił w zbędny detal, bo wielu robi taki błąd, że ledwie nakreślą walor, a nie mogą się przed detalem powstrzymać, co w efekcie daje kupę. Co do oczodołów, owszem, też myślałem, czy może tak być, ale nie, lewy jest naprawdę za mały. Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 11 Maj 2010 Autor Share Napisano 11 Maj 2010 Ok, uff trochę czasu. Do 26 maja muszę oddać teczkę do liceum, więc zabieram się powoli do roboty. Kolejny z serii krótkich bazgrołów i kolejny, który kończyłem świecąc sobie lampą na sztalugę ;p. Kawałek stołu... Wiem, wiem - krzywo, ale powiem szczerze, że raczej chodzi mi o szybkość niż o precyzyjne linie z geometryczną dokładnością... nie żebym jakoś się od tej krzywizny usprawiedliwiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 11 Maj 2010 Autor Share Napisano 11 Maj 2010 O i takie pytanie - jaką polecacie markę akryli (ja korzystam z Talens Amsterdam) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 11 Maj 2010 Share Napisano 11 Maj 2010 ostatnia praca naprawdę zacna żałuje ze nie miałem takiego skilla w twoim wieku :P co do farb ja używam http://www.sklepplastyczny.pl/acrylic-338_183/ http://www.sklepplastyczny.pl/chromacryl-250ml-338_167_169/ http://www.sklepplastyczny.pl/farby-akrylowe-louvre-338_119_122/ i w sumie nie widzę różnicy a wychodzi na to ze te ostatnie najtańsze także te bym ci polecił( koleżanka mi je sprowadza za 11 zł :D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 11 Maj 2010 Autor Share Napisano 11 Maj 2010 Dzięki za linki. Hehe, taki kozak, ja se mogę załatwić 150 ml za 7pln xD. Wiesz, ja nie mówię, że są złe tanie, tylko, że ja lubię, jak mi ładnie farby kryją. Ja to robię tak: mam kasę - kupuję dobre, nie mam kasy kupuję tanie :). Dzięki za opinię. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 11 Maj 2010 Share Napisano 11 Maj 2010 (edytowane) nie wiem czy wiesz ale na farbach są oznaczenia ich krycia i to nie zależy (no dobra czasem zależy ) od ich taniości tylko właśnie od oznaczeń powinien być kwadrat/kółko zapełniony-kryjący pół zapełnionego- pół-kryjąca sama obwódka - (tu nie jestem pewien wiec nie pisze ale wydaje mi się ze jakaś laserunkowa albo ogólnie transparentna) edit: na olejach jest podobnie :) Edytowane 11 Maj 2010 przez Coyote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 11 Maj 2010 Autor Share Napisano 11 Maj 2010 No i zrobiłeś ze mnie debila :D. A tak serio to dzięki za informację, naprawdę mi się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nata Napisano 11 Maj 2010 Share Napisano 11 Maj 2010 Kurde Joel, taki jestes mlody a tak gnieciesz, ta ostania praca baaardzo fajna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 11 Maj 2010 Autor Share Napisano 11 Maj 2010 Dzięki Nata, pocieszyłaś mnie, że nie jest ze mną tak źle :). Widziałem na twojej teczce, że masz z tym problemy, więc może tu podzielę się z tobą przemyśleniami w tym temacie. Kiedy staram się malować realistycznie, to nie wyobrażam sobie niczego, nie kombinuję (nie zawsze mi wychodzi), tylko spłaszczam widzialny obraz/kompozycję i maluję to co widzę. Standardowo postrzegamy wszystko że tak powiem w 3D i to czasem nam przeszkadza, należy więc sobie skonwertować w mózgu to co widzisz na 2D :D. Jak masz problem z kolorem, to jak robisz mieszanki, to przymykaj jedno oko i porównuj z referencją tak żeby się chociaż pi razy drzwi zgadzało. Czasem może nie wiesz po prostu gdzie jest jakiś kolor, wtedy odseparuj go od reszty, bo czasem towarzystwo innego koloru, sprawia, że możesz widzieć ten kolor inaczej. Drugą pomocną rzeczą jest pamiętanie o kolorach komplementarnych/dopełniających. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nata Napisano 11 Maj 2010 Share Napisano 11 Maj 2010 Noo ja tez sobie nie wyobrazam niczego tylko maluje to co widze :D Z kolorem to ja nigdy nie wiem czy cien ma byc niebieski, zielony moze fioletowy, swiatlo tez nie wiem jakie i w sumie to strzelam po poprostu tak jak najbardziej mi sie wydaje. Szczerze mowiac to musze powiedziec ze babka nazajeciach powiedziala ze dobrze widze kolor i ze ten obraz (ten nowy w mojej teczce) jest niezly .... Ale w moim odczuciu i tak nie jest niezly Tylko po co ona mi miesza w glowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 15 Maj 2010 Autor Share Napisano 15 Maj 2010 Ołówkowy pan z... XIX wieku? Format A3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 15 Maj 2010 Share Napisano 15 Maj 2010 Wreczam ci order zajebistosci, wlasnie osiagnales kolejny poziom lansu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 15 Maj 2010 Autor Share Napisano 15 Maj 2010 O, czyli może być? :D. W takim razie szykujcie się, bo mam zamiar wrzucić więcej takich studiów itp., bo 26 muszę teczuchę do szkoły przyszłej oddać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 15 Maj 2010 Share Napisano 15 Maj 2010 Ostatnie dobre. Może jeszcze kreska niepewna ale walorek świadomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 15 Maj 2010 Autor Share Napisano 15 Maj 2010 Myślałem żeby w tych najobszerniejszych ciemnych miejscach (np. marynarka) popracować węglem, by wyeliminować tą widoczną kreskę, żeby było mniej-więcej tak jak pod nosem i w okolicy oczu, ale się jakoś nie zdecydowałem ;p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 15 Maj 2010 Autor Share Napisano 15 Maj 2010 WiP, jako, że do teczuchy obok portretów i martwych brakuje jakiegoś exterioru, muszę cośtakiego wysmarować. Długo szukałem zdjęcia i zrezygnowany jakieś tam wybrałem, aczkolwiek tak czy siak nie jest to fajna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 dla mnie to ty się dostajesz Joel z palcem w życi tzn na pewno w kato i wro bo wiem jaki tam jest poziom w plastyku ;) także chłopie maluj spokojnie dasz rade :P ostatni ołóweczek lvl wyżej od twoich pozostałych (masz wszystko w ołóweczkach różnicuj medium jak różnicujesz prace możne tusz albo węgiel?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myszolinda Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Ten ołówkowy pan sprawia wrażenie, jakbyś po prostu zakolorowywał ołówkiem kolejne pola kolorowanki. Ołówek nie służy to tworzenia jednolitych plam, liczy się linia. Spróbuj prowadzić ołówek w różnych kierunkach, tak aby linie przez niego tworzone kształtowały bryły i faktury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 kompletnie sie z myszolina nie zgadzam i podpisac sie ze do mnie takie plamy trafiaja. bardzo fajny ten ostatni szkic, widac juz opracowany skill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 16 Maj 2010 Autor Share Napisano 16 Maj 2010 Coyote - owszem, planuję się zabrać mocno za węgiel, bo mnie już od dawna kusi. Myszolinda - Droga koleżanko, zarzuć mi jeszcze, że patrzyłem na fotografię :). Taki na przykład Icecold nawet w ołówku preferuje plamę nad linię. Kolorowanka? Nie mówię, że nie, ale zrób taką, co w takim razie nie jest kolorowanką? Jeśli jedni szrafują linią skośną, a inni krzyżykiem, to powstaje jakiś wyznacznik jakości w sposobie tworzenia? Węglem robi się plamę i to nikomu nie przeszkadza. Zgodnie z twoją logiką mogę komuś wyjechać, że niedbale rysuje robiąc prześwity i że powinien zarysować całe pola. Medium, to medium/narzędzie, a wykonanie leży w gestii twórcy, byle efekt był dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myszolinda Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Od razu jaki napastliwy ton. Postaram się więc powstrzymywać od moich całkowicie bezzasadnych komentarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi