adam_m Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 (edytowane) Witam, otwieramy wspólnie ze Scatmax'em teczkę, gdzie będziemy umieszczali modele/sceny mebli. Zaczynamy od sofy znanej zapewne wielu z tutoriala z cgarena, ćwiczenie na teksturowanie i render w Blenderze. Ponieważ zaczynamy przygodę z wnętrzami to krytyka/podpowiedzi mile widziane. Edytowane 15 Kwiecień 2010 przez adam_m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Mi sie wydaje ze jednak troche za kwadratowe. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Jeśli chodzi o projekt to nie wiem ale jakoś tak mało zachęca do siedzenia. Modeling dobry, ale za to materiał powoduje uczycie twardości i sztywności. Ja bym zaokrąglił te pufy, popróbował leciuteńkiego SSS i trochę oddalił kamerę bo rozciąga kadr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 Wydaje mi się, że mapka koloru jest albo zbyt małej rozdzielczości, albo masz dla niej ustawioną za wysoką wartość Filter. Być może przydałaby się mapka bump (o ile jej nie ma) albo mapka odbić (na Twoich ustawieniach masz wyłączone RayMirror, ale domyślam się, że to tylko tak do obrazka). No i snuję domysły, co za urządzenie jest za tą sofką (prowadzi tam kabel z gniazdka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 witam, model ladny,wydaje mi sie ,ze takie meble jednak lepiej prezentowac w dobrze oswietlonym studio ,ladnie cieple kolory,ale to tylko moje zdanie pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noted Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 wiem ze trochę zboczę z tematu ale tak mnie to uderzyło że muszę :P ten kontakt jest bezsensowny wygląda jakby sofa była podłączona do prądu... bo ani w listwę nie wchodzi kabel ani nie wychodzi po drugiej stronie sofy... :P wiem wiem czepiam się nie zwracaj uwagi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 fajne, fajne kiedy kolejny mebelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 2 Listopad 2009 Autor Share Napisano 2 Listopad 2009 (edytowane) Witam, kolejny mebel: Kredens Secesja ok. 1900 roku. Modelowałem na podstawie tej fotki: http://www.antyki.gniezno.pl/images/1596.jpg Edytowane 22 Listopad 2009 przez adam_m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 1 Luty 2010 Autor Share Napisano 1 Luty 2010 Witam, tym razem meble kuchenne (model). Mam pytanie do Blenderowców (cały czas uczę się tego programu). Dlaczego siatkę raz widać tylko od frontu (czajnik) a raz całą (z dwóch stron- krzesła)? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 1 Luty 2010 Share Napisano 1 Luty 2010 Miały być meble a zaczynają się pojawiać wizki. Wiem dlaczego tak się robi z siatką, ale nie będę pisał na forum bo znowu mnie zjadą że się wymądrzam więc tylko napiszę że w widoku perspektywicznym całkowicie tego zjawiska nie zlikwidujesz, co najwyżej trochę zmniejszysz ustawieniami ograniczeń widoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 1 Luty 2010 Share Napisano 1 Luty 2010 adam_m : wydaje mi się, że to wina odwróconych normalsów, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 2 Luty 2010 Autor Share Napisano 2 Luty 2010 adam_m : wydaje mi się, że to wina odwróconych normalsów, ale mogę się mylić. Dzięki Bonifatz za odpowiedź, ale to nie to. Odwróciłem normalne na krześle a efekt ten sam :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 5 Luty 2010 Autor Share Napisano 5 Luty 2010 Tym razem sofa. Może wraz z kredensem będzie jakaś scenka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gientekwl Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 a można siateczkę prosić :> ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 nie no fajne oparcie, skojarzyło mi się trochę z cheesfieldem, siatki oczekuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 6 Luty 2010 Autor Share Napisano 6 Luty 2010 (edytowane) Bardzo proszę - siatka: Edit: Siatka bez MS. Jak ktoś ma pomysł lepszej jej prezentacji to chętnie skorzystam. Zauważyłem, że w Blenderze wpływ na widok siatki ma parametr ZTrans>Zoffs (materiału siatki). Przy wyższym niż .05 widać edge z tylnej strony obiektu. Edytowane 6 Luty 2010 przez adam_m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gientekwl Napisano 6 Luty 2010 Share Napisano 6 Luty 2010 a co nam po siatce z MS ? pokaż sam poly modelling ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kellyq Napisano 6 Luty 2010 Share Napisano 6 Luty 2010 to siedzisko z początku wątku fajnie wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 15 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2010 Praca niekomercyjna. Głównie ma na celu prezentacje mebli Aston. Komentarze mile widziane (zależałoby mi na uwagach dotyczących oświetlenia, modeling blender, renderer max/vray). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulholland Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 |Uhhhh, wszystko strasznie czerwone. Jak na mój gust zbyt agresywne i jednostajne. Przydałoby się wg mnie raczej meble skontrastować trochę z tłem. Po prawej stronie przy świetle IES jakieś pionowy pasek pixeli się pojawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolwik Napisano 15 Kwiecień 2010 Share Napisano 15 Kwiecień 2010 Maestro101, chyba nie masz racji z tym paskiem pixeli, bo z tego co widzę to ściana ma taką texturke, popatrz na ścianę po lewej. A co do kolorów to rzeczywiście przydałoby się bardziej skontrastować. Ogólnie mam pozytywne odczucia. powodzenia dalej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawcio_m Napisano 19 Kwiecień 2010 Share Napisano 19 Kwiecień 2010 na moje oko sofy kremowe i miodzio;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 22 Kwiecień 2010 Share Napisano 22 Kwiecień 2010 na moje oko sofy kremowe i miodzio;) Albo sciany brązowe i też, tylko ze troche ciemniejsze miodzio:P I tam na kanapie takie dziwne, jabky slad po laczeniu z 3 foteli:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2010 Dzięki za komentarze. Dawcio_m dla Ciebie wersja z kremową sofą. Podaje link do referki: http://www.esklep.meblolux.com/towary/gal-ast-sofa3f.big.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi