Napisano 9 Listopad 200915 l Witam, mam takie pytanie na forum odnosnie Mac'ów. Wie ktos moze czy 3ds max działa na tych komputerach? Opłaca sie kupic Maca Pro zeby pracowac na nim w 3ds maxie czy lepiej kupic "tradycyjna" stacje roboczą? A moze miał juz ktos z was podobny dylemat :) Z góry dzieki za odpowiedź...
Napisano 9 Listopad 200915 l NIE MA MAXA NA MAC'A! mac pro to wg. mnie taka sama stacja robocza jak inne, tylko że ma leoparda na pokładzie no i droższa. maxa nie ma na mac'a ale jest np. maya, mudbox.
Napisano 9 Listopad 200915 l No można jeszcze "zgwałcić" Maca instalując sobie na nim w jakiś sposób Windowsa:) Wielu moich znajomych tak robi choćby po to, by odpalić AutoCada (chyba nie ma jakiegoś dobrego odpowiednika na Maca).
Napisano 9 Listopad 200915 l Autor Dziwna ta filozofia Autodesk.... Maya i Mudbox sa a Maksa nie ma. Nie rozumiem czasem tej firmy.
Napisano 9 Listopad 200915 l Dziwna ta filozofia Autodesk.... Maya i Mudbox sa a Maksa nie ma. Nie rozumiem czasem tej firmy. Czasami historia jest konieczna do zrozumienia pewnych zjawisk. ;)
Napisano 10 Listopad 200915 l Czasami historia jest konieczna do zrozumienia pewnych zjawisk. ;) A gdzie więcej mogę się dowiedzieć coś o tej "historii" ? :)
Napisano 10 Listopad 200915 l Maya i Mudbox to soft rozwijany pierwotnie przez inne firmy - obecnie przejęte przez Autodesk (tak w dużym skrócie).
Napisano 10 Listopad 200915 l maxa trzeba by było przepisać od początku na maca. Nie opłaca się poprostu.
Napisano 10 Listopad 200915 l Chociaż samo przepisanie go od początku byłoby całkiem niezłym pomysłem :)
Napisano 10 Listopad 200915 l Wielu moich znajomych tak robi choćby po to, by odpalić AutoCada (chyba nie ma jakiegoś dobrego odpowiednika na Maca). Bentley Microstation-dobry, jak nie lepszy pod pewnymi wzgledami odpowiednik ACada.
Napisano 10 Listopad 200915 l Żaden problem odpalić maxa przez boot campa na macu. Mój kumpel tak ma i wszystko ładnie działa. Po prostu tworzy się dodatkową partycję na dysku dla windowsa. Nie testował wydajności w porównaniu do zwykłego pc ale no działać działa i wyraźnych problemów nie ma (tylko trzeba mieć Leoparda bo wcześniejsze wersje OSa nie obsługują już boot campa).
Napisano 12 Listopad 200915 l Ale bootcamp to zawsze reinstal systemu. Za makiem jest ciut wieksza stabilnosc. Sprzet dobry, ale jedno ale. Nawet jesli przesiadziesz sie na Maye, Modo czy C4D czy inne to i tak bedzie ciezko, bo np nie zainstalujesz CrazyBumpa, czy Roadkill czy wiele pluginow.
Napisano 12 Listopad 200915 l Nieco chybione porównanie. Wygoda pracy jest taka sama jak na PC, tylko koszt zupełnie niepotrzebnie większy. :) I mówi to posiadacz maka. :)
Napisano 2 Luty 201015 l Jeśli ma to być ten tańszy mac pro, to lepiej pc - to to samo co zwykły i7, tylko dla picu procesor xeon. Natomias 2 procesorowe mac pro wcale nie wypadają tak źle w porównaniu z odpowiednikami pc a często mają ekskluzywnie najnowsze procesory intela jeszcze zanim są dostępne na rynku. (tak było np. z xeonem 3.2 ghz). Aby zainstalować windows na bootcamp - osobnej partycji, nie trzeba przeinstalowywać systemu. Natomiast wszystkie vmware, paralels i inne techniki wirtualizacji nie zdają egzaminu w 3d ze względu na potrzebę współdzielenia ramu między 2 systemami, słabą akcelerację 3d w viewportach i narazie ograniczenie do 4 rdzeni. Czyli mac pro do 3ds max tak, ale tylko w wersji 2procesorowej i przez bootcamp
Napisano 4 Luty 201015 l Co do tego, że Mac jest drogi to nie do końca tak jest.. My porównujemy Maca z blaszakami które składamy sobie z reguły sami.. w zestawieniu z firmowymi kompami Della, Hp itp wcale, wcale Mac tak drogo nie wypada!
Napisano 4 Luty 201015 l Co do tego, że Mac jest drogi to nie do końca tak jest.. My porównujemy Maca z blaszakami które składamy sobie z reguły sami.. w zestawieniu z firmowymi kompami Della, Hp itp wcale, wcale Mac tak drogo nie wypada! Powiedziałbym, że nawet wypada tanio :), szczególnie w USA. U nas niestety spora marża, dużo lepiej kupić w Niemczech.
Napisano 4 Luty 201015 l zawsze mozna zainstalowac maxa w virtualboxie pod mac'iem virtualbox.org ja tak mam windowsa pod linuxem, bo mam licencje na lapka (Windows Vista) ale pracuje pod Linuxem, to Windowsa zainstalowalem w virtualboxie :P