Napisano 20 Styczeń 201015 l Jest prościej, ale są błędy, zaznaczyłem trochę różnic z referką, nadkola, próg, linia pomiędzy drzwiami, jak porównasz to zobaczysz że oryginał jest inny. Klik
Napisano 20 Styczeń 201015 l Autor woody:dzięki wielkie, do poprawy jeszcze próg i linia pomiędzy drzwiami: Edytowane 20 Styczeń 201015 l przez Berger
Napisano 21 Styczeń 201015 l Troszkę namazałem, mam nadzieje że rozeznasz się w tych kolorkach;-) głównie to chamfery troszkę krzywią blachę, zbyt duże szpary, sprawiają wrażenie plastikowości, no i te dwa przetłoczenia nad nadkolami są niedokładne. Jeszcze przesłoczenie w przednim zderzaki nad bocznym dyfuzorem wygląda jakby było zbyt małe, ale może to wina oświetlenia. Pozdrawiam
Napisano 26 Styczeń 201015 l Różni się trochę od oryginału, ale jeśli nie będziesz robił ujęcia z bliska to nie będzie tego widać raczej. Dajesz dalej.
Napisano 28 Styczeń 201015 l Autor peter_f:kit :) Wymodelowane było fatalnie dlatego...: Stary model mam na dysku, ale nie wiem dlaczego cały czas karoseria sypie mi błędami. Aha i modelował będe techniką mid-poly ( fajter :), narazie baza przed ms. Edytowane 28 Styczeń 201015 l przez Berger
Napisano 28 Styczeń 201015 l jak cie wywala to daj editable mesh i zaraz po tym editable poly wtedy siatak jakby odzyskuje zycie i sie nie sypie :)
Napisano 28 Styczeń 201015 l ciesze sie że moje nauki jednak coś daja;) cala ostra krawędź do okola tylnej szyby do wywalenia. to samo ta pionowa krawędź z tyłu przedniej świateł. To że tam sie zaczyna światło nie znaczy że jest kant.
Napisano 29 Styczeń 201015 l Autor Edit: Wprowadziłem drobne zmiany: I mam takie pytanie: czy poprowadzenie inaczej paru linii będzie ok?: Miejsce zaznaczone czerwonym okręgiem: nie wiem jak tam poprowadzić siatkę, nie wiem czy jest to poprawnie ale odbicia układają się tam dziwnie. Edytowane 29 Styczeń 201015 l przez Berger
Napisano 29 Styczeń 201015 l Zrób ten próg do samego dołu a to miejsce na dyfuzor czy co to tam ma być wytniesz po ms. Wlasnie do takich miejsc jest ta metoda. EDIT: czyli z tego co widze zostaw tak jak było zanim ruszyłeś to miejsce.
Napisano 29 Styczeń 201015 l Autor I kolejna poprawka, po MS byłoby za późno :P Kolejna: Edytowane 29 Styczeń 201015 l przez Berger
Napisano 30 Styczeń 201015 l Autor Dodałem małe chamfery, gdzie niegdzie zostawie ostre krawędzie z MS'a: Mały fix przodu: Zostało mi do dodania parę chamferów na dachu, po czym jeśli wszystko będzie ok mogę chyba konwertować :) Mały problem. Nie mam pomysłu jak go ominąć: Edytowane 30 Styczeń 201015 l przez Berger
Napisano 30 Styczeń 201015 l smoothing groups tak dziala. Jesli na dachu i szybie masz ostre kanty to nie licz na to, ze te blachy idealnie sie dopasuja do słupków:) zostaw tak jak jest, pozniej po przekonwertowaniu na mid poly wyrownasz sobie dach i szynbe do ksztaltu slupka
Napisano 30 Styczeń 201015 l pamietaj ze te wloty sa troche wypietrzone i powinny isc lekko w gore, a miedzy nimi z tego co pamietam jest lekki chamfer:)
Napisano 31 Styczeń 201015 l Autor Hm zawsze mi się wydawało, że są właśnie dość płaskie: http://www.netcarshow.com/mitsubishi/2008-lancer_evolution_x/1600x1200/wallpaper_0b.htm Dodałem chamfer przy lewej stronie wlotu i trochę zmieniłem kształt zaglębienia.
Napisano 31 Styczeń 201015 l tu jednak widac ze zaraz przed wlotami jest lekkie wygiecie w gore, a miedzy nimi chamfer http://www.netcarshow.com/mitsubishi/2008-lancer_evolution_x/1600x1200/wallpaper_01.htm http://www.netcarshow.com/mitsubishi/2008-lancer_evolution_x/1600x1200/wallpaper_09.htm
Napisano 31 Styczeń 201015 l pokaz siatke, bo wlasnie mialem cos zaproponowac, a widze ze juz cos wyskrobales:)
Napisano 31 Styczeń 201015 l a mam pytanie co do samej techniki ze smoothing groups. Co daje takie ułożenie wszystkiego z ostrymi krawędziami, skoro i tak ms wszystko wygładzi. Nawet jakby bylo tylko x1.
Napisano 31 Styczeń 201015 l Autor Po skonwertowaniu tego do ed. poly tam gdzie byly ostre krawędzie siatka zostanie zagęsczona w taki sposób, że wygładzi to miejsce ale kształt zostanie. Wystarczy tylko dodać chamfery i jest ok. Siatka: Edytowane 31 Styczeń 201015 l przez Berger
Napisano 6 Luty 201015 l Autor Up przodu. Do poprawy: słupek ( kształt + chamfer powinien iść wyżej ), przedni grill, halogen, położenie lusterek. Gdzie niegdzie dodałem sobie nie te materiały co trzeba było:
Napisano 7 Luty 201015 l Autor Mały update tyłu. Spoiler jest nieco upośledzony( grubość, "to coś" na czym się trzyma ), po jego imporcie zapomniałem to poprawić: Inna wersja kolorystyczna: Edytowane 7 Luty 201015 l przez Berger
Napisano 9 Luty 201015 l lepiej dawaj screeny z viewportu z większym glossem a nie rendery. Bo na nich czasem trudno jakieś konkretne błedy wyczaić. Na pierwszy rzut oka widać błąd w kloszu świateł.
Napisano 9 Luty 201015 l Autor trosiek: chodzi Ci miejsce łączeń świateł? Tymczasem mały up, nabazgrałem sobie też własne poprawki:
Napisano 9 Luty 201015 l tak. właśnie tam w rogu, gdzie zaczyna sie rowek rozdzielający zderzak od całej reszty. I w ogóle tak patrzę, ze szczególnie górna część światła tam faluje dość mocno. Jakoś dziwnie krzywo wydaje się też na łączeniu dołu tylnej szyby z bagażnikiem. Faluje jakby.
Napisano 9 Luty 201015 l Autor Jeśli chodzi Ci o to, że klosz jest nie równo z blachą w rogu to tak ma być: http://www.netcarshow.com/mitsubishi/2008-lancer_evolution_x/1600x1200/wallpaper_88.htm . U siebie musze to może faktycznie dognieść trochę niżej.
Napisano 9 Luty 201015 l a no to faktycznie. zwracam honor ze światłem. Dalej to tak - idz wzrokiem od właśnie tego punktu aż przez całą górną krawędź i zobaczysz, ze jest krzywa :)
Napisano 9 Luty 201015 l Autor I na koniec dnia: Taki mały test, blur dodawałem ręcznie więc wygląda okropnie: Edytowane 13 Luty 201015 l przez Berger
Napisano 10 Luty 201015 l lakier jak szklo, lub taki tani plastik w zabawkach, musisz nad nim popracowac, bo to gwozdz programu...
Napisano 11 Luty 201015 l Ha ciekawie sie to czyta szczególnie jak człowiek połaczy dwa wątki :rolleyes: Ogólnie fajnie tylko wyglada ze ciutke lewituje a lakier jest fajny ;P
Napisano 20 Luty 201015 l Autor Dodaje pare clay renderów, to już chyba jedne z ostatnich w tym wipie. Skupiam się już teraz na ukończeniu tych elementów które zacząłem i na poprawkach. Ostra krytyka mile widziana :)
Napisano 20 Luty 201015 l tylne swiatla na zderzaku oraz dyfer kiepawe::) ten tyl troche plastelina zajezdza
Napisano 20 Luty 201015 l tylne swiatla na zderzaku oraz dyfer kiepawe::) ten tyl troche plastelina zajezdza sprostowanie, dyfer to chyba dyferencjał a tobie chyba chodzi o dyfuzor bo co jak co ale dyferencjału nie widze ;) co do modelu to teraz materiałów jest mega dużo i tych modeli też mogłeś poszukać, zwłaszcza że JohnZi zrobił ten model świetnie i miałeś się na czym wzorować, błędy co chwile wymieniaja więc nie będe się powtarzał, obserwuj sam więcej bo jak widzisz błąd i go nie poprawisz to sam się nie ukryje a inni też mają oczy, pozdro
Napisano 20 Luty 201015 l a to na dyfuzor sie nie mowi dyfer?:D no ale masz racje chodzi o dyfuzor... ja sie nie znam:D
Napisano 20 Luty 201015 l Autor rallyman: wolałbym jednak żebyś te błędy wymienił :) Widze błąd na umocowaniu spojlera, tylnim świetle na zderzaku, na dolnym dyfuzorze, progu no i całe lusterko.
Napisano 21 Luty 201015 l JohnZi dyfer to inaczej mechanizm różnicowy ;) Braziew pokaż siaty z TS i bez to w wolnej chwili przyglądne się modelowi a narazie popraw to co sam widzisz ;)