Napisano 4 Czerwiec 201113 l Autor Wow dzięki chłopaki :D Łukasz, tak to prawda, nie muszą być krzywe :) Tonic - te elipsy mają być do punktu zbiegu czy mają być równoległe do horyzontu? Może i miałeś udrękę z tym wszystkim, ale patrząc teraz na Twoje portfolio to naprawdę dech w piersi zapiera. Jak widać opłacało się namęczyć na początku. I tak naprawde to mam problem ze wszystkim co nie jest linią prostą (od linijki), czyli z elipsami, łukami, czy innymi falistymi elementami, nie dlatego, że przeoczyłam, a dlatego, że zbyt słabo oko mam wyćwiczone etc., już nie wspomnę, że do narysowania takiego łuku podchodzę kilkanaście razy, bo łapa sztywna i nie da się nad nią zapanować. Powinnam tak naprawdę wrócić do początku, do ćwiczeń z linią, z bryłami, potem do kompozycji z brył na dużym formacie i trzaskać ich dużo i dopiero potem jak już będzie lepiej z perspektywą i z konstrukcją zabrać się za coś poważniejszego. A teraz wszystkie braki wychodzą. Próbuję na pierwszym miejscu na Asp, na architekturę też, ale nie przygotowuję się pod tym kątem specjalnie. Niektóre zadania z wnętrz też trenują to co pojawia się na egzaminach na architekturę. Geometrię też przerabiałam, tylko będę musiała sobie poprzypominać wszystko dokładnie. I tak nie sądzę, żebym się dostała, jeszcze jak zobaczyłam, że na rysunek z natury z postacią i elementami przestrzennymi mam 1,5h to już w ogóle:P A przygotowywuje się indywidualnie u kobiety, która wykłada na ASP, która uczyła mnie podstaw geometrii, a potem już pod kątem egz specjalistycznego na ASP. Oprócz tego chodzę jeszcze w Toruniu na zajęcia już w grupie, gdzie rysujemy postacie, martwe, czy malujemy. Edytowane 4 Czerwiec 201113 l przez Nata
Napisano 4 Czerwiec 201113 l Równoległe do horyzontu, o ile ich "powierzchnie" są też równoległe do podłogi. Gdyby pojawił się trzeci zbieg, to wszystkie linie perspektywiczna zbiegające się do trzeciego punktu zbiegu pokrywałyby się dokładnie z krótszymi średnicami elips - wtedy elipsy faktycznie mogą się nieco przekręcić. Ale jak stosujesz frontalne perspektywy lub dwa punkty zbiegu, to w większości przypadków krótsza średnica elipsy jest pionowa, a dłuższa równoległa do horyzontu. Ale pamiętaj, że to dotyczy tych elips, które są równoległe do podłogi. Geometrii faktycznie opłaca się nauczyć. Widziałem często jak znajomym akwarelistom, którzy dobrze sobie radzili z geometrią, niestraszne było malowanie pejzażów czy miejskich scenerii. Mnie osobiście geometria pomaga przy rysowaniu postaci - np. podstawa nosa w kształcie przyciętego trójkąta - to trzeba jakoś układać w perspektywie. Ułatwia też rysowanie tego, co się chowa za czymś, tak jak oko za nosem jeśli mamy kadr portretu nieco z boku. Generalnie geometria sprawdza się tam, gdzie malowanie na oko zawodzi ;-)
Napisano 4 Czerwiec 201113 l Lukasz_lkz w żadnym wypadku. Zaznaczyłem tylko na szybko kierunek w jakim są ułożone te ornamenty. Tak żeby pokazać o co chodzi.
Napisano 4 Czerwiec 201113 l Uf, to dobrze, już myślałem, że prawie rok nauki o perspektywie błędnie mi naznaczył, że punkty zbiegu znajdują się tylko na horyzoncie :D
Napisano 4 Czerwiec 201113 l Autor Tonic, dzięki Bogu, że wspomniałeś o tych elipsach. Ja nie miałam pojęcia, że na tym to polega, jestem w szoku. Ja robiłam dla elipsy zawsze linię pomocniczą od punktu zbiegu, w dodatku chyba do dłuższej średnicy xd
Napisano 4 Czerwiec 201113 l Autor Wrzucam dalej, schody powinny należeć do poprzedniego upa, więc nie bijcie za szraf I wnętrze, dzisiaj skończone (ale też nie bijcie za szraf :D)
Napisano 4 Czerwiec 201113 l Troszkę lepiej już z tym szrafem... ale: Linijka!.. wszystko jest też poszrafowane dokładnie tak samo, spróbuj conieco zaznaczyć mocniej, zróżnicować fakturę i przede wszystkim wydobyć jakieś kontrasty. I dwa jeśli rysujesz już te hmm ornamenty (?) to nie wal takich krzaków, narysuj w jakimś miejscu, dokładnie, precyzyjnie tak jak wyglądają w rzeczywistości, żeby zaznaczyć, ze to napewno to, a resztę spokojnie możesz uprościć. Narysuj jakiś portal, na początek romański na przykład i zrób to dobrze. Poza tym te znaczki na prawej ścianie w ogóle się perspektywy nie trzymają. I proponuje, żebyś zrobiła kompozycje z brył prostych, jakiś abstrakt, robiłaś coś takiego wcześniej? :)
Napisano 4 Czerwiec 201113 l Autor No narazie będę używać linijki, do egzaminów, potem obiecuję wyrzucę :D A abstraktu nie robiłam chyba, na czym to polega?
Napisano 5 Czerwiec 201113 l Autor Eh coraz gorzej mi to wychodzi, starałam się ze szrafem, ale nie wiem, masakra jakaś. Liczę na wskazówki do poprawki, bo ja już nie wiem. Edytowane 5 Czerwiec 201113 l przez Nata
Napisano 5 Czerwiec 201113 l Dokładnie, człowiek wstając prawie haczyłby głową o sufit. A co do kompozycji abstrakcyjnej, zadawali nam takie ćwiczenia, na ogól bardzo proste, gdzie w formacie 50x70 trzeba było ułożyć kompozycje z brył prostych. Czyli układasz sobie klocki, pudła itd. w taki sposób, aby zachować perspektywę, poćwiczyć szraf i przede wszystkim kompozycje. Naprawdę fajne ćwiczenie. A tak w ogóle to gdzie na to ASP i jaki kierunek?
Napisano 5 Czerwiec 201113 l Autor A rzeczywiście, dzięki za odzew :) Jutro będę poprawiać to wnętrze i postaram się pomniejszyc te meble. Łukasz - wybieram się na architekturę wnętrz do Gdańska. A tego abstraktu już nie zdąże zrobić przed egzaminem na politechnikę, a szkoda. Jutro ostatni dzień pracy i już się umówiłam z babcią na pozowanie + wnętrza i kilka mebli do zrobienia. No zobaczymy :)
Napisano 7 Czerwiec 201113 l na przedostatnim "kanapa" ;-) mam wrażenie nieco krzywa-ale wnętrza naprawdę fajnie kreślisz.
Napisano 7 Czerwiec 201113 l Autor Dzięki Cukieras, już nie mam siły do tego wnętrza, ale dzięki za uwagę. Wrzucam jeszcze meble i odpoczynek na pare dni, regeneracja sił przed czwartkowym egzaminem na politechnikę ...
Napisano 12 Czerwiec 201113 l Chyba się nie zrozumieliśmy z tym sklepieniem. No to jeszcze raz: Przepraszam, że tak nie starannie.
Napisano 13 Czerwiec 201113 l Autor Maciek - poszło tragicznie:P Test to była strzelanina. Spodziewałam się matmy, a było mnóstwo historii sztuki nowoczesnej, której nie zdążyłam jeszcze przerobić. Z rysunku katastrofa i w ogole, nie ma o czym mówić, za tydzień egzaminy na Asp, może wtedy pójdzie lepiej, ale dzięki, że pytasz :) Status - nie rozumiem dlaczego tak ?
Napisano 13 Czerwiec 201113 l Nie wiem jak na Politechnice Gdańskiej przebiega rekrutacja, ale też pewnie jest osobny temat z rysunku, także - jaki był ? ;d
Napisano 13 Czerwiec 201113 l Autor Rysunek odręczny - motor, postać, drabina i kask Potem po teście było wnętrze dowolnej świątyni i kolaż o jednym z architektów
Napisano 14 Czerwiec 201113 l No no konkretnie działasz, przyjemnie się ogląda Twoje szkice. Dzięki za info na temat testu, fajnie jest wiedzieć takie ciekawostki ;) Na temat rysunków to ja mogę co najwyżej oglądać ;) Wybacz ale nie czytałem poprzednich postów, ale z ciekawości spytam czy masz także rysunki z wyobraźni, jakieś dla przyjemności od siebie rysowane? fajnie by było zobaczyć z Twoim skillem jakiś fajny projekt. Pozdrawiam.
Napisano 14 Czerwiec 201113 l To prawda mam słabość do takich rysunków treningowych. Tylko ta elipsa stołu dziwnie przechylona. Pokój ze sklepieniem przypomina mi , nie wiem dlaczego.
Napisano 14 Czerwiec 201113 l Autor Dzięki za komentarze :) Lucek - taa, elipsa tragiczna, niestety pojechałam od razu cienkopisem i to dlatego. Ta animacja ma dziwny klimat :D Swiezy - Akurat wnętrza sama sobie ustawiam, jedynie posługuje się zdjęciami, żeby zobaczyć jak wyglądają meble czy dekoracje ścian itp, ale nie nazwałabym tego rysowaniem z wyobraźni :) Takie ćwiczenia wykonuję, żeby zapamietać styl i na egzaminie narysować wnętrze. A do dworku miałam np plan i musiałam podpatrzeć jak wyglądają takie dworki :)
Napisano 15 Czerwiec 201113 l Ta animacja to jest kompletnie niedościgniony klasyk - a technika, którą była wykonana przeraża. Może to się bierze z tych krzywych elips właśnie?
Napisano 24 Czerwiec 201113 l Autor Ufff jestem po egzaminach na ASP; Pierwszy etap obejmował dwa dni: pierwszego dnia było studium rysunkowe postaci, drugiego studium malarskie martwej natury, w drugim dniu był egzamin kierunkowy - wnętrze, projekt bramy i aksonometria. Do wnętrza dostaliśmy zdjęcie i krótką notkę o projektancie + zdjęcie jego pracowni i oczekiwania co do wystroju wnętrza, a do bramy tematem było połączenie miejskiej części miasta z naturą. I jak narazie przeszłam do drugiego etapu i jestem po rozmowie, czekam na wyniki. Trzymajcie kciuki!
Napisano 24 Czerwiec 201113 l No 3mamy Nata :) fajnie że dzielisz się wrażeniami z testów, ja swoje dopiero będę miał 5-8 lipca i tylko studium postaci 3h, potem przerwa i 3h martwej ;) Upnij jakieś swoje rysunki postaci i martwe jeśli można prosić. ;) Pozdrawiam, powodzenia.
Napisano 24 Czerwiec 201113 l Autor To ja też będę trzymać kciuki :) A na co zdajesz i do jakiego miasta? U mnie to podobnie wyglądało w poniedziałek od 9.00 - 4h martwej, 2h przerwy i od 15 - 4h rysunek postaci. Rysunków nie mam żadnych nowych, musiałbyś cofnąć się o parę stron to coś znajdziesz :) Ogólnie nie byłam zadowolona z malarstwa, z rysunku czułam, że lepiej mi poszło, ale też czułam, że to nie było to.... Specjalistyczny - aksonometria spoko, brameee skopałam jak nic, wnętrze kiepskie wykonanie, jedynie pomysł był dobry i przemyślany. A rozmowa, sama nie wiem... Wszystko się jutro okaże, jestem padnięta - od poniedziałku żyje w stresie :D A i rysowałam odręcznie! :D
Napisano 24 Czerwiec 201113 l No ja na grafikę na UMCS w Lublinie, rodzinne miasto. Ważna jest motywacja przed egzaminami, żeby w chwili sprawdzenia Twoich zdolności dać z siebie wszystko i nie dać się zblokować. No to gz że bez linijki. Teraz wakacje czy progres w głowie raczej? Rysunków postaci i martwych dość nie wiele, no ale za to w architekturze jesteś pro, czuć czemu temu poświęcasz więcej czasu. ;) Edytowane 24 Czerwiec 201113 l przez Swiezy
Napisano 24 Czerwiec 201113 l Noo czimomy kciuki. A jakieś konkretniejsze wiadomości odnośnie samej rozmowy? Jaki pytania Ci zadali itd ? :)
Napisano 24 Czerwiec 201113 l Autor A zobaczymy co wakacje przyniosą, narazie się luzuje i odpoczywam :D Na rozmowie dostałam 3 pytania - chcieli żebym powiedziała coś o sobie to trochę zeszłam na temat architektury, drugie pytanie dotyczyło jednej z prac, którą wykonałam - bramy i ostatnie - wyjaśnić różnicę pomiędzy filarem, kolumną a słupem. A każdy kandydat dostawał takie same dwa pierwsze pytania.
Napisano 24 Czerwiec 201113 l tez trzymam kciuki :) mialam podobny zestaw pytan do lubelskiego plastyka (wieki temu), no poza kolumnami - ale bylo cos o baroku. daj znac jak juz bedziesz miala wyniki :)!
Napisano 24 Czerwiec 201113 l Dostaniesz się na 99%. Spoko. Jak nie, to machnij na to ręką. Za rok wejdziesz na 100%. Trzymam kciuki.
Napisano 25 Czerwiec 201113 l Nareszcie nam da spokój... brawo, obyś wyciągnęła z tego jak najwięcej dla siebie ;P
Napisano 26 Czerwiec 201113 l Autor Kurde dzięki wszystkim:) Oj Beti teraz to chyba już nie mam wyboru :D Rotcore - o nieee, jeszcze Wam nie dam spokoju :D