Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Indian dzieki :) staram sie cisnac jak najszybciej :)

Freedom dzieki Stary nie zauwazylem tego bug'a.

Dac77 niestety Cie rozczaruje :P rozowy zostaje :)

Malowania ciag dalszy w ramach odpoczynku od modelowania :P

81212108.jpg

• Odpowiedzi 81
  • Wyświetleń 13,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Kliment co to :P 2/3 dopiero :)

do zrobienia:

lancuch + oslona

linki

kluczyk i stacyjka

mocowanie przedniego kola

mechanizm licznika

wklad przedniego swiatla

cale tylne

tabliczna znamionowa

pare srubek

klakson

kranik paliwa i wezyk

i wlasnie.. nie wiecie jak w tym modelu wygladal filtr powietrza? :) za cholere nie moge znalesc dobrej referencji. To jest model 06 L

Indian cisne cisne :D

edit: a jeszcze BG do zrobienia :)

Napisano

ejjj kolego nie przesadzasz trochę ? Nie dawno co tu wszedłem i była goła rama a teraz już można po polnej drodze spróbować nawet pchać... może odpali :)

Wiesz co z takim smaczkiem to zrobiłeś. To jest MOTUR a nie jakiś plastik ciągnięty na 1000 setnym poście.

Ogółem wsadził bym go do jakiegos studia i zrobił coś w stylu plakatu z lat '60 ;]

Napisano
  • Autor

Stach to jest to! :) thx

DonJakub dzieki! :) cisne cisne, bo nie lubie za dlugo robic tego samego modelu.

Najpierw chce zrobic scenke pod garazem a pozniej pomysle o studio :)

Dzieki za motywacje Chlopaki :)

Napisano
  • Autor

edit: daje najnowsza wersje. Chyba ostateczna. :)

wskq.jpg

Edytowane przez ptaszek

Napisano
  • Autor

Dzieki Stach :)

Panie i Panowie.. zarwalem sobie nocke i dociagnalem do konca :D

pracka 2 posty wczesniej :D

Jeszcze mysle zeby porobic pare ujec na detale i wtedy do finished.

A teraz sie przespie :P

edit: wiem ze niektorzy lubia duze rozdzielczosci wiec daje linka:

http://img715.imageshack.us/img715/9008/1big.jpg

Edytowane przez ptaszek

Napisano

Awesome - że się tak wyrażę ;)

Napisano
  • Autor

Heh.. musialem jeszcze lancuch dorobic bo zapomnialem :P i bym nie zasnal :)

Super ze sie podoba. Wrzucac do finished?

Napisano

piękności :D

wrzucaj wrzucaj tylko zrób jakieś zbliżenia jeszcze :)

Napisano

cos nie tak z saturacja, za malo zywe kolory, po za tym bombowo, swietna praca!!!!

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim. Prace przenioslem do finished, czyscilem fotki na imageshack i moglem usunac te wersje starsze, ktore sie tu przewijaly.

w finalnej dodalem troszke zaciekow na scianach zeby nie bylo tak monotonnie jak zauwazyl JohnZi. Mysle ze lepiej. A i rama nie miala smootha :P

link do finished: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=65798\

Dzieki!

Napisano

Z tą dużą rozdzielczością to trochę przesadziłeś ;p myślałem, że sobie dam na pulpit ale niestety nici ;/ gdybyś to zrobił w 1920x1080 :D nawet detale silnika było by lepiej widać.

Zauważyłem, że mentalem to renderowałeś ile czasu Ci się renderowało ? Mógłbyś rzucić screen jak ogółem scena wygląda od strony roboczej i jakich świateł wykorzystywałeś by uzyskać ten dość realistyczny efekt ?

Napisano

Hej

Świetny model, kultowy motor, zawdzięczam mu wiele miłych wspomnień :)

Wiem, że za późno, ale masz referkę:)

wskc.jpg

Napisano
  • Autor

DonJakub w finished zaraz Ci odpowiem na pytania :)

Matchias :DDD czad refka :D

edit: albo nie. .zeby tam nie smiecic to tu napisze co i jak

Przerzucam tez siatki:

i siatki

wsksiatka.jpg

:) Dla Dunusia:

25721768.jpg

67326968.jpg

77003408.jpg

wiem wiem.. miejscami tragicznie (np linki, ale konwertowalem z krzywych i juz nie zwazalem na ustawienia :P)

Napisano
  • Autor

Co do siatelek to uzylem tylko jednego spota lekko zoltego o miekkich cieniach, i HDRki, ktorej musialem zmniejszyc saturacje i odciagnac niebieska barwe bo bylo jak na basenie :)

Calosc w 1024 renderowala sie ok 20min.

Nie uzylem GI tylko samo FG bez dodatkowych bouncow o dosc wysokim samplingu.

Ustawienia swiatel wygladaly tak:

Poswiecilem spotem jednym i uzylem HDrki. Cala zabawa polegala na wywazeniu spota/hdrki.

jak skoncze robic render w HD to pokaze screeny z sama hdr i samym spotem to sporo sie wyklaruje

Cale ustawienie swiatel zajelo moze 20 min, a shader silnika pewnie 1-2h :D nie wiem dokladnie bo przy 3d nie kontroluje czasu :D

Napisano
  • Autor

Dzieki Tomala :)

Don a wiec tak:

to jest scenka (prosciej sie nie da) :)

scenai.jpg

to jest spot + hdri (spot lekko zolty i glownie do cieni)

35763836.png

to jest sam spot

27754116.png

a to samo hdri

58943826.png

ustawienia hdrki i spota wymagaly malych ingerencji, a tak to mental robi wszystko za Ciebie :)

Podam tez baardzo prosty sposob na lampy, pewnie wiekszosci znany, ale moze sie przyda komus:

lampa2.jpg

Jesli mamy klosz.. to zaznaczamy jego wewnetrzna strone i dajemy na to material (inny niz na reszte klosza).

Ja dalem sobie zwykly gradient szaro-czerwony i splaszczylem mapowanie zeby sie porobily geste paski.

lampa3.jpg

lampyp.jpg

warto to sobie zrobic na lambercie zeby miec podglad w viewporcie.

Teraz wystarczylo uzyc 2 materialow przezroczystych o 2 roznych kolorach refrakcji.

Ten material na zewnetrzych poligonach mial czerwony kolor, a ten wenatrz pasiasty (czerwono- szary) i to cala filozofia. Mozna tez dac ten gradient wewnatrz na bumpa i tez fajnie wyjdzie. W przypadku bialego szkla to lepsza metoda, ale bump dluzej renderuje.

W przypadku zlozonych wzorkow mozna tak samo dac na wewnetrzne poligony bump mape z delikatnym zblurowaniem.

A to przyklad. Oczywiscie mozna to robic dokladniej, ale tutaj wystarczylo i zrobienie obu lamp zajelo z pol godziny. Wlasciwie bez zadnych testow odrazu wychodzi fajny efekt.

lampkaz.jpg

Jak chcecie moge porobic making ofy dot materialow itp. Bo wiem ze silnik sie podoba :)

Edytowane przez ptaszek

Napisano

Ooooo dzięki że się z nami dzielisz szczegółami swojej pracy. Rozjaśniłeś mój umysł trochę.

A ....masz rep za bezinteresowność!

mpta jak Ci się chce to rób making ofa bo w 100% się przyda.

dzięki! :)

Napisano

Szkoda,że na samym początku odrzuciłem mentala ! :) Jednak dzięki za tuta, pewne sposoby są uniwersalne.

Napisano

Dawaj te mofy:D

Ten super, co prawda, nie na maxa i nie wiem czy ta sztuczka z kloszem działa ale zobaczę:P

Napisano

Fajnie, że Ci się chce zrobić tutka i w ogóle fajnie, że chcesz się swoją wiedzą i doświadczeniami podzielić z nami, bo niestety to rzadka cecha w naszym narodzie - w końcu po co hodować sobie konkurencję, lepiej wszystko zgarnąć dla siebie ehhh...