Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Od dwóch lat pracuję nad ogólnodostępną (na licencji Creative Commons) e-książką "Wirtualne modelarstwo".

Pokazuję w niej, jak za pomocą programów Open Source: Blendera, GIMP-a, Inkscape stworzyć dokładny model samolotu.

Książka na razie liczy 840 stron i ponad 2400 ilustracji. Tworzony w niej model jest obecnie doprowadzony do postaci jak na poniższej ilustracji:

EDIT (2011-02-11): Książka jest już ukończona, tak jak model poniżej. Liczy sobie 1112 stron i około 3600 ilustracji.

EDIT (2013-01-25): 75% drugiej edycji książki (do Blendera 2.6) jest już opublikowane (szczegóły - na stronie projektu, adres jak poniżej)

p40-1.jpg

Strona projektu, skąd można pobrać książkę oraz materiały towarzyszące (model, tekstury, itp):

Książka nie jest jeszcze ukończona, ale sądzę że już w tej postaci będzie interesująca dla użytkowników tego forum - jako rozbudowany tutorial. Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące tej publikacji, szczególnie te krytyczne!

Edytowane przez wjaworski
informacja o nowej edycji książki

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 9,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Fantastyczne, tak dokładny opis i zrobiłeś to za darmo. Nie będę się chyba uczył Blendera ale nigdy nie wiadomo. Za poświęcenie łap repa.

Na fronta powinni dać i do tutoraili też, toż to bezcenny materiał dla uczących się Blendera

Napisano

Szacunek dla autora za włożoną pracę w projekt książki. Łap repa za propagowanie blendera :) pozdrawiam

Napisano
  • Autor

wesol:

Temat nie jest na głównej stronie, bo na razie "oglądalność" tego wątku nie poraża :o.

Chyba zrobiłem to, co może zrobić zwykły user forum:

- zacząłem wątek,

- dodałem ogłoszenie do "Twoje wiadomości" (znajdziecie je pod datą 21 kwietnia)

Ogłoszenie w TW ma na razie raptem 2 punkty, które dodaliście: Ty (za co bardzo dziękuję) i Adek (o ile się nie mylę, to oberredaktor tego forum?). Przypuszczam, że musiałoby mieć ich więcej, aby temat "zaistniał" na stronie głównej :). Oczywiście, jeżeli uważacie że publikacja jest tego warta, to można dorzucić plusa do TW. (Chyba że istnieją inne drogi?)

W każdym razie piszę dalej ostatnie rozdziały książki, jak będzie skończona, przyjdzie czas na "promocję i marketing".

Dzięki wszystkim za dobre słowo i repy!

Napisano

wjaworski, ciebie powinno sie leczyc :D ( w pozytywnym sensie)

masakrator! :D chyba cie zatrudnie do pisania dokumentacji, bo u nas

z tym jest najwiekszy bol :D

Napisano
  • Autor

Zawsze miło jest się dzielić czymś, czego nie ubywa - wiedzą :D.

Zresztą chyba przeginam także w innych dziedzinach - lubię np. dobrze skomentowany kod programu, bo przynajmniej jak do niego wracam po dwóch latach, to nie jestem wygłupiony. Ta było z kodem pluginu Blendera do tekstur wektorowych, opisanych w innym wątku tego forum. 30% kodu źródłowego to komentarze.

Edytowane przez wjaworski

Napisano
  • Autor

Aby być ścisłym: wczoraj opublikowałem ukończoną wersję tej książki.

Osiągnęła 1112 stron i 3600 ilustracji, ale tu nie chodzi o ilość! Mam nadzieję, że jej jakość Was nie zawiedzie.

Bardzo proszę o ewentualne uwagi i propozycje poprawek, by kolejne wydania były jeszcze lepsze!

Napisano

Właśnie przeglądam. Użytkownikiem blendera nie jestem chociaż od niego zaczynałem przygodę z 3D. Na prawdę wielki szacunek za bezinteresowność i wkład pracy. To chyba najgrubsza książka do blendera w polszy w dodatku z friko :) Gratuluję.