Napisano 1 Czerwiec 201014 l Witam was Panie i Panowie. Mam tutaj nie lada kłopot z ustawieniem renderer-a. Mianowicie... Podczas budowania LC wsio wygląda wporzo. Po czym sam render wygląda przerażająco... Już sam nie wiem, co zrobiłem nie tak, bo dłubałem dość długo w ustawieniach renderer-a i szczerze powiedziawszy się w końcu pogubiłem. Poniżej zamieszczam kilka screenów z ustawieniami samego Renderer-a, mapki Envi, słoneczka i kamerki. Chciałbym podkreślić, że całą scenę oświetlam z zewnątrz vray-owskim słońcem a wewnątrz mam 4 FreeSpot Light pełniące rolę... spotów ;P i 3 Vray Light jako światło z monitora, telewizora i wyświetlacza na budzie komputera. Renderer 1-3 Renderer 2-3 Renderer 3-3 Enviroment Map Vray Sun Vray Physical Camera Uploaded with ImageShack.us Za wszelaką pomoc obiecuję punkty rep i dozgonną wdzięczność. Pozdrawiam :)
Napisano 1 Czerwiec 201014 l wyłącz show calc phase w light cache a wtedy znikną kropki z rendera. Multiplier dla primary i secondary bounces daj na 1 a potem jasność zmieniaj intensywnością świateł albo za pomocą vraycamera.
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Mhm podstawowy problem to zdaje się fakt, że masz light cache zarówno w primary i secondary bounces. Wrzuć irridiance jako primary. Odhacz default lights
Napisano 1 Czerwiec 201014 l zmień primary bouces engine z LC na brute force i adaptive subd image sampler max rate daj na 4. sprawdź czy będzie różnica
Napisano 1 Czerwiec 201014 l hehe no jest już pomysłów więc nie ma sensu żebym moje pisał ale podsumuję po mojemu bo widzi mi się że, Coin ma rację :) tak samo jak Xiz0r ale nie lubię brute force... i co do DaveBrock to "show calc phase" nie ma znaczenia dla finalnego renderu... a na wyłączeniu store direct light też bym nie bazował :) a do autora wątku to tak jak masz teraz ustawione czyli dwa LC możesz wyrenderować przez progressive path tracing (zmieniając z single frame) i podnosząc odpowiednio subdivision, wtedy wyrenderujesz samym LC :D
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Autor wyłącz show calc phase w light cache a wtedy znikną kropki z rendera. Multiplier dla primary i secondary bounces daj na 1 a potem jasność zmieniaj intensywnością świateł albo za pomocą vraycamera. Show Calc Phase jest celowo włączony, bo światło rozchodzi się jakby 'inaczej' i ciekawiej podczas budowania light cache, a na samym renderze jest płaskie i brzydkie. Ustawię odbicia, jak mówisz na 1. Mhm podstawowy problem to zdaje się fakt, że masz light cache zarówno w primary i secondary bounces. Wrzuć irridiance jako primary. Odhacz default lights Próbowałem przy pri ustawić irradiance map. Cały render jest cholernie poplamiony. Wtedy w Light Cache sample size miałem ustawione na 0,01 i wyglądało niezbyt ładnie wszystko. (...)Odhacz default lights(...) Nie wyłączy mi to przypadkiem max-owskich spotów ? Wystarczy, ze odznaczysz "store direct light" w LC. Pozdrawiam Szymon Spróbuję :)
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Autor A wiec tak... wyrenderowałem z Irradiance map na pri bounces i wyszło mi praktycznie to samo, co z podwójnym light cache... Próbuję teraz tak, jak napisał Luqas87, czyli 2x LC i Progressive path tracing. Pokręciłem też trochę ustawieniami envi map, słońca i kamery... zobaczymy, jak to wyjdzie.
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Przetłumaczyłem dawno, dawno temu tutka ze spot3d dla osób nieobeznanych z v-rayem http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?p=437527 Nie jest to najszybsza metoda, ale na pewno szybsza niż ppt.
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Po pierwsze to ja bym default light wyłączył na początek. Po drugie Show Calc Phase nie ma żadnego znaczenia dla finalnego wyglądu renderingu. Max depth wystarczy w tej scenie dać na 1-2. Jak jest dużo odbijających, zmatowionych odbić to nie Adaptive sampler tylko QMC. Nie ruszać dark multiplayer w korekcji kolorów w tym momencie bo wszystko spłaszcza. Adaptive amount na 0,85 zostawić. Light Cache - włączyć pre filter. Wyłączyć Store direct light. Sprawdzić ile rdzeni jest w kompie i czy 4 ustawione w LC to nie za dużo.
Napisano 1 Czerwiec 201014 l przede wszystkim to zmien w LC sample size na 0.02/0.03 i nigdy nie schodz ponizej 0.01. noise w rQMC daj na 0.01 jak juz chcesz to zmieniac. a po ostatnie, zanim zaczniesz cos suwac w ustawieniach przeczytaj co do czego sluzy i nie bedziesz bladzil na slepy kot na dachu Edytowane 1 Czerwiec 201014 l przez drakul
Napisano 1 Czerwiec 201014 l W razie gdyby było już wszystko ok a wokoło szyb w oknie nadal byś miał te czarne obwódki to włącz w : "Clamp output" lub "Sub-pixel mapping" (nigdy nie pamiętam która opcja z tych dwóch na tą przypadłość pomagała)
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Wyłączyć Store direct light. Prosiłem o to już wcześniej, i chyba zostałem nie zrozumiany. ;) W razie gdyby było już wszystko ok a wokoło szyb w oknie nadal byś miał te czarne obwódki to włącz w : "Clamp output" lub "Sub-pixel mapping" (nigdy nie pamiętam która opcja z tych dwóch na tą przypadłość pomagała) Nie ma to nic wspólnego z color mappingiem, a dotyczy filtra AA i samplera. Spróbuj adaptive dmc i blackmana na przykład. Pozdrawiam Szymon
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Prosiłem o to już wcześniej, i chyba zostałem nie zrozumiany. ;) A widzisz - bo ja tak cięgiem pisałem co zrobić, więc możliwe że powtórzyłem niektóre poprzednie rady. Nie ma to nic wspólnego z color mappingiem, a dotyczy filtra AA i samplera. Spróbuj adaptive dmc i blackmana na przykład. Ma, ma. To znaczy nie wiem jak, ale clamp jak i sub pixel mapping pomagają. To znaczy sampler i aa pewnie też mają znaczenie, ale dla mnie są ustawieniami "wyższego rzędu" i wolę niwelować błędy tym co nie ma dla mnie takiego znaczenia jak AA na przykład.
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Shutter speed w vray camera masz strasznie wolny, rzuć okien i na to podczas testowania.