WojtekFus Napisano 2 Listopad 2010 Autor Share Napisano 2 Listopad 2010 @Areien dzięki za Loomisa! Znalazłem link do brushy Obviousa - niestety - przepadły. Jakby udało się je shostować byłbym bardzo wdzięczny :) @Joel Jakoś kiedyś próbowałem skubańca, ale mi nie przypadł do gustu. Załatwię sobie jutro drugie podejście :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 3 Listopad 2010 Share Napisano 3 Listopad 2010 ja za pierwszym razem wróciłem do Ps'a jak oparzony. Do tego trzeba czasu, ale jak już się oswoisz z pędzlami i resztą, to jest naprawdę świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 3 Listopad 2010 Autor Share Napisano 3 Listopad 2010 Spróbowałem i jestem zachwycony. Nie doceniłem Paintera za pierwszym razem :D Mały overpainting poprzedniej pracy w paineterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 3 Listopad 2010 Share Napisano 3 Listopad 2010 moim skromnym zdaniem praca stracila na uroku, kazda forma ma jakies swoje zalety ale wydaje mi sie ze tylko rozmydliles prace, nie widac tych plam ktore chciales osiagnac - w moim mniemaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KhazadThard Napisano 3 Listopad 2010 Share Napisano 3 Listopad 2010 walnij jej kilka ostrzejszych krawędzi i powinno być gites;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 Zróżnicuj krawędzie, gdzie miękkie, tam zostaw miękkie, a gdzie ostre rób ostre. Popraw jakoś oko, i zrób coś z włosami, bo wyglądają co najmniej nienaturalnie :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 13 Listopad 2010 Autor Share Napisano 13 Listopad 2010 Dziękuję za uwagi Panowie :D Wrzucam kolejne szkice postaci (ułożone w kolejności rysowania). Początkowo z posemaniacs, później z http://www.pixelovely.com/tools/gesture.html - bardzo przydatne narzędzie, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr3buh Napisano 13 Listopad 2010 Share Napisano 13 Listopad 2010 fajna rzecz ten gesture tool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 13 Listopad 2010 Autor Share Napisano 13 Listopad 2010 fajna rzecz ten gesture tool Fajna, fajna :D Ale ja już chyba wszystkie żeńskie postacie z niego wyrysowałem : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 13 Listopad 2010 Share Napisano 13 Listopad 2010 Napisał tr3buh fajna rzecz ten gesture tool Fajna, fajna :D Ale ja już chyba wszystkie żeńskie postacie z niego wyrysowałem : taa, to dawaj jeszcze raz : ) jak dla mnie w postaciach sporo plusów jest, na ile to przerysowane a na ile nauczone to sam wiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 13 Listopad 2010 Share Napisano 13 Listopad 2010 Proporcje jeszcze czasem uciekaja, ale nad tym walczy sie latami, wszystko przyjdzie z czasem. Sugerowal bym natomiast zwrocic uwage na jakosc linii oraz jej roznorodnosc. Wszystko traktujesz z taka sama krecha, przez co rysunki traca na charakterze i estetyce. Zroznicuj jej grubosc, dynamike, kierunki pociagniec. Mowiac krotko poeksperymentuj, to nie boli. Ciao Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 13 Listopad 2010 Autor Share Napisano 13 Listopad 2010 @Areien, dzięki za odwiedziny i opinie :) @ICE - odnośnie linii, to mam te samo wrażenie. Czuję się jakoś skrępowany przez własną dłoń - gdy chcę maznąć mocniej, bardziej z gestu, jakiś głos w głowie zaczyna mi mówić, że spieprzę :D Trzeba będzie się przełamać i zacząć wkładać w to więcej ekspresji. Zaraz spróbuję coś namazać w mniej 'bezpieczny' sposób :D Dzięki za opinie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 18 Listopad 2010 Autor Share Napisano 18 Listopad 2010 Zacząłem uczęszczać na zajęcia z rysunku, więc niedługo pojawi się tu mnóóóstwo martwych naturek w ołówku. A tak dla zapchania teczki wrzucam pare staroci, które dziś wygrzebałem. Głównie sprzed roku. Obie prace z refek. ołówek a3 pastele a3 No. I wracam do napieprzania prostych linii, kółek i filiżanek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 pastala rzeczywiście ma taką poświatę z prawej? Chyba az tak nie i to lampa aparatu :D, przez co nie do konca zgadzaja sie cienie i odbłyski, do reszty wykonania wedlug mnie nie ma sie co czepiać, bardzo za mimo ... nie wiem co mogłoby mi nie pasować :) walkdreamer tez w dechę, faktura i lekkość materiału wyszła bardzo spoko : ) no i cycuszki git:) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 Ołóweczek na A3 bardzo ciekawy. Zrezygnowałbym tylko z konturu a zagrał walorkiem no i na samej babeczce więcej szrafu bym widział, coś jak w tle z tym że bardziej poukładanego pod bryłę. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 Przydałoby się trochę większego nacisku na konstruowanie brył czy w ogóle elementów (jak i dlaczego są tak zbudowane). Teraz chyba ganiasz wszystko jako zbiór plam. Na pewno tłumaczonko Bridgmana pomoże :] Foty też lepiej sobie w większości odpuścić. Naturka, badanie prostych brył, takie duperele :] Fajnym ćwiczeniem ejst rysowanie obiektu tak, jakby był wyrzeźbiony z drewna (a najlepszym jest po prostu wyrzeźbienie go! oczywiście raczej nie w drewnie. nic tak nie uczy formy ;) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 18 Listopad 2010 Autor Share Napisano 18 Listopad 2010 Areien - robione z fleszem, więc stąd przejaskrawienia :) Dziękuję za komentarz. emmilius - dzięki za krytykę :) Tak jak napisałem praca robiona rok temu, wtedy miałem inną świadomosć, pewnych rzeczy nie widziałem i miałem troszkę inne spojrzenie na walor (a raczej jego brak) :D prrrszalony - dzięki! Tak jest. Teraz to wszystko widzę. Wracam do podstaw i przestaję "tworzyć" na rzecz pracy nad warsztatem, całej masy martwych, pokory i ostrego zapierdzielu. Ciesze się, że etap dłubania, bezmyślnego kopiowania zdjęć mam już za sobą. Dzięki wszystkim za odwiedziny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 Mówię od razu że to będzie offtop. Tak patrzę na wasze podpisy (prrrszalony i Fusman) o tłumaczeniu Bridgmana i pytanko mam: Czy to jakaś zorganizowana akcja? Jak coś to dam piątaka =], a na poważnie - coś się dzieje w tym kierunku? U mnie niestety za słabo z angolem na translating więc mogę tylko wspierać i wyczekiwać. Może by wątek założyć? Wrzucić zeskanowaną knigę i kto by miał chwilę, powoli po stronie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 19 Listopad 2010 Autor Share Napisano 19 Listopad 2010 @emmilius - Wątek już jest od jakiegoś czasu :) Wystarczy kliknąć w czerwony napis - http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=72129 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 10 Luty 2011 Autor Share Napisano 10 Luty 2011 Nie będę pieprzył tylko wrzucam. Prace w kolejności tworzenia. Wszystko z natury. Na początku ołówek, później węgiel, a na końcu tusz. Większość w formacie 100x70. Wiem, że nie ten dział, ale wrzucam. Rzeźba - glina na bazie wody, na desce, potraktowana spray'em. Akryl na desce, pojechany w photoshopie. Ze szkicownika. http://www.youtube.com/watch?v=j4-z6Jr8lDw Krótki eksperyment montażowy. Rzućcie okiem i powiedzcie co myślicie :) Pozdrawiam! No. Konstruktywna krytyka w cenie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmichalinx Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 eksperyment montażowy wg mnie bardzo super wyszedl. nie wiem co za muza w tle leciala bo bylem zbyt leniwy zeby podlaczyc glosniki do kompa, ale z Prodigy lecacym u mnie zgralo sie kapitalnie xD z prac tradycynych to szczegolnie mi sie podoba maska i akryl na desce podmalowany w PS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 11 Luty 2011 Autor Share Napisano 11 Luty 2011 Dzięki za komentarz! ALe cholera powiem Ci, że muzyka to integralna część tego filmiku, więc jeżeli będziesz miał ochotę to polecam obejrzeć jeszcze raz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 Jakieś ASP ja tu widzę. Fajne rzeczy tu wrzucasz, albowiem jest warsztat dobry tu dostrzegalny. Mhm. Myślę, że fajnie i chciałoby się dużo ciekawych artów zobaczyć wyrzeźbionych ołówkiem przez Ciebie. TwoFace jest spoko i to żółtawe też mi bardzo podchodzi. Spoko rzeczy. Blog też fajny. Zmaluj jeszcze coś fajnego. Pozdro o/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiezy Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 Mam takie samo krzesło ;d Fajne pracki,jaki rozmiar szkicownika? ja mam A4 no i dość nieporęczny jest z racji tego zmienił się w pamiętniczek. Rzeźba jest bardzo fajna,montaż jak najbardziej jestem na tak!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noiprox Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 Nic tylko podpisać się pod słowami Czakiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 29 Maj 2011 Autor Share Napisano 29 Maj 2011 Speedzioch z bańki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 brakuje kontrastu i zróżnicowania planów takie pracki warto zacząć od 3 walorów "na twardo" (sylwetowo) 5 minutowy over Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiezy Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 Nice over Coyote, 5 pkt dla Gryffindoru! ;p Fusman przed wrzuceniem postaraj się nabrać dystansu do swojej pracy i maksymalnie ją poprawić ;) no i oświetlane bryłki by pomogły ja to katuje ostatnio cały czas ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 30 Maj 2011 Autor Share Napisano 30 Maj 2011 Dzięki serdeczne za over i uwagi! Coś próbowałem selection toolem się pobawić i naprawić plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiezy Napisano 30 Maj 2011 Share Napisano 30 Maj 2011 No dużo ciekawiej się zrobiło, plus dla Ciebie że i sam coś zrobiłeś ;) to mi się podoba! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 30 Maj 2011 Autor Share Napisano 30 Maj 2011 Dzięki! Ostatnio sporo sobie postanowiłem i chyba trochę pokory nabrałem :D Dzisiejszy speedzioch. Walor staram się okiełznać. Z bańki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 śnieg spłaszczył ci drugi z 3 planem ;/ w ostatnim też brakuje mi przestrzeni spróbój może zacząć prace tak http://fc08.deviantart.net/fs71/f/2010/123/b/0/Landscapes_thumbnails_by_Coyoteart.jpg i potem detal, starając się trzymać sie planów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 2 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Dzięki za feedback Coyote :) Zastosowałem się. Z lewej lasso tool i cztery walory, z prawej zabawa ze oświetleniem. Proszę o mocną krytykę! :D Efekty: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_lkz Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 To ja tak napisze odnośnie samej kompozycji. Drugi moim zdaniem bardzo mocno broni się pod tym względem oraz lepsze oddanie planów niż w poprzednich pracach. Natomiast ostatni jest strasznie symetryczny przez co całość trochę na tym cierpi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Te różnice walorowe mają opisywać światło, a nie być sobie ot tak, coby zapełniać przestrzeń. W ostatnim w ogóle nie grają. Dopieszczenia po prawej nie mogą przez to "grać" jak należy. jak dobrze określisz światło, to później tylko uszczegóławiasz detale (w ten sam sposób, nie musi to być lasso tool, nie ma co trzymać się dogmatów :D), bez tych wszystkich rozmytych pędzelków chaotycznie poumieszczanych ;). Masz uproszczoną formę i rozbite cienie od światła, a potem to rozmydlasz ogromną ilością pociągnięć, które niczego właściwie nie opisują. Weź zrób taką metodą widok na biurko albo jakąś część pokoju. Na początku narysuj sobie strzałkę pokazującą i ciągle przypominającą skąd leci światło. Daj duże bryły, później poszukaj i rozdziel walorem w nich to, co należy do cienia i to co należy do światła. Staraj się trzymać to rozgraniczenie do końca. To musi być zawsze czytelne! Baw się dobrze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 2 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2011 lukasz_lkz Dzięki za komentarz! prrrszalony Dzięki za wpis :) Traaaafiłeś w sedno. Czuję, że te speedy to dużo pieprzenia tak naprawdę o niczym i dzięki za pokazanie gdzie konkretnie :D Ot, porwałem się na malowanie z bańki i wyszło, co wyszło. Zauważyłem, że przy pracy z tabletem, jakbym odkładał na bok wszystkie doświadczenia związane z rysunkiem tradycyjnym, podczas gdy tak naprawdę teoria pozostaje cały czas ta sama. Obserwacja, wyciąganie wniosków. Niby wiedza fundamentalna, ale jednak potrafi wylecieć z głowy. Czyyyli: malowanie przedmiotu w zasięgu wzroku, blokowanie waloru, bryła, konsekwencja w oświetleniu (strzałki pomocnicze). Się robi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 3 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Na początek wybrałem dość nieskomplikowany przedmiot. Telefon z biurka jebłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twi Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Co do poprzednich, za dużo dłubiesz małym pędzelkiem - znam do z doświadczenia :P robi się masa brudu i sladów pędzla (okrąglak raczej nie zostawia fajnych impastów) Na telefonie jest czyściej, to flipout? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 3 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2011 twi Też zwrócę większą uwagę na czystość pracy w takim razie :) Postaram się ograniczyć tylko do tych potrzebnych maźnięć, bez rozdrabniania się na małe pędzelki. Owszem, flipout :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 7 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2011 Walorek na dziś. Filiżanka z biurka. Robione przy Omenowym tutorialu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 10 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Kolejne walorowe naczynka z biurka - 40min. Krzywa przezroczysta szklanka wyszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiezy Napisano 10 Czerwiec 2011 Share Napisano 10 Czerwiec 2011 No całkiem przyjemnie wyszło, może tylko nieco kontrastu brakuje, polecałbym oświetlanie przedmiotów dodatkowym źródłem światła, dopiero uczy światłocienia ;) Wiesz nie chodzi o to żeby coś narysować, ważniejsze jest studium jak się zachowują faktury i światło. Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 12 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2011 @Swiezy - dzięki za opinię! Będę pamiętał o Twoich uwagach. Kontrast biega za mną od jakiegoś czasu. Przepraszam za rozmiar, al enie miałbym jak inaczej tego wrzucić. Szkice z ostatniech kilku dni. Analiza Bridgmana, ćwiczenia na proste linie, elipsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twi Napisano 12 Czerwiec 2011 Share Napisano 12 Czerwiec 2011 oho nie leniłeś się :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 12 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2011 @twi - samo się nie zrobi :D Chwilowy odpoczynek od waloru Wnioski z Workshopa Gnomona na temat temperatury kolorów. Świecące plemniki i speedzioch zainspirowany przykładem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUKIERASS Napisano 13 Czerwiec 2011 Share Napisano 13 Czerwiec 2011 uu mega ćwiczenia-dzięki za inspirację! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 13 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2011 @ CUKIERASS - dzięki i nie ma za co :) Dziś trochę mniej. Mechanizm karku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 14 Czerwiec 2011 Share Napisano 14 Czerwiec 2011 kiedyś robiłem podobne ćwiczenia niestety wiedza szybko wietrzeje. Warto po takich przerysowaniach/rozkminach zrobić coś z głowy/foty i sprawdzić ile sie tak naprawdę nauczyło. polecam książkę “Figure Drawing: Design and Invention” Michael Hampton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekFus Napisano 14 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2011 (edytowane) @Coyote - dzięki za wskazówki. Cieszę się, że zawsze mogę liczyć na słowo od Ciebie :) Dotarłem do książki, o której wspominałeś i zaraz zacznę przeglądanie. I małe pytanie - czy mógłbyś mi polecić jakieś dobre źródło (ksiazkę etc.) na temat teorii koloru w praktyce - chodzi mi o farbki tradycyjne - zakupiłem sobie ostatnio pakiet temper, żeby troszkę się z żywym medium oswoić. Mam nadzieję, że te moje upowanie po kilka rysunków nie jest uciażliwe. Po prostu postanowiłem sobie, że dzień w dzień będę rysował, a wrzucanie tego na maxa jest takim trochę małym rozliczeniem z własnym sumieniem :D Więc, jeżeli przez jeden dzień niczego nie wrzucę hejt w każdej postaci mile widziany. Niżej pare szkiców kolegi, który grał w starcrafta (dobry patent). Postarałem wziąć pod uwagę wnioski, które wyciągnąłem z karków Bridgamana i zaznaczyć również mięśnie. No i do tego niżej standardowy trening linii prostych. Edytowane 14 Czerwiec 2011 przez WojtekFus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BetiiX Napisano 14 Czerwiec 2011 Share Napisano 14 Czerwiec 2011 ten pierwszy calkiem fajnie wyszedl :) tworzysz cos w przerwach miedzy tymi cwiczeniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi