Lucas Napisano 4 Październik 2010 Napisano 4 Październik 2010 (edytowane) Końcowe rendery w tym poście. ---------------------------- To jedziemy. A droga będzie wyboista, bo nie znalazłem żadnych rzutów tego złomu. Mam za to rzuty bazowej Nivy oraz trochę zdjęć. Mówiąc trochę - mam na myśli kilka;), w każdym razie nie pokazują wielu szczegółów więc będzie trochę kombinowania z wnętrzem oraz zawieszeniem. Zrobiłem tyle, w paru miejscach krzywo ale to się poprawi - na razie robię ogólnie budę, żeby mieć jakiś punkt zaczepny. Edytowane 30 Grudzień 2010 przez Lucas
bbandi Napisano 5 Październik 2010 Napisano 5 Październik 2010 Zapowiada się ciekawie, z tego co widziałem było kilka wersji nadwozia tego modelu, 3 drzwiowa najlepsza moim zdaniem, znalazłem taką refkę wnętrza, a ten komp po prawej to nie wiem:). http://machineculture.com/lada_niva_carPC.jpg
Lucas Napisano 6 Październik 2010 Autor Napisano 6 Październik 2010 Dzięki Bbandi - komputer sobie daruję ale reszta jak najbardziej się przyda;) Nie chciało mi się robić wczoraj karoserii więc wymodelowałem kółeczko.
bbandi Napisano 6 Październik 2010 Napisano 6 Październik 2010 Hej Lucas tu masz małą inspiracje:), bieżnik troche bardziej terenowy... http://www.realussr.com/wp-content/uploads/2009/06/lada-niva1.jpg
Lucas Napisano 6 Październik 2010 Autor Napisano 6 Październik 2010 (edytowane) Hehe, to jednak nie będzie zwykła Niva, więc zdecydowanie zostaję przy swoim bieżniku:). Ale będę jeszcze poprawiał. Łada Niva 1922 Marsz: http://blegs.free.fr/nouveau%20site/bronto5.jpg Edytowane 6 Październik 2010 przez Lucas
bbandi Napisano 6 Październik 2010 Napisano 6 Październik 2010 Wow - fajnie, ciekawe ile to mocy ma....działaj
Lucas Napisano 6 Październik 2010 Autor Napisano 6 Październik 2010 Wbrew pozorom niewiele - silnik 1.7, ok 80KM, prędkość maksymalna 70km/h. Ale za to był to pierwszy samochód, który dojechał na Biegun Północny (tak, przed ekipą z Top Gear):)
pecet Napisano 6 Październik 2010 Napisano 6 Październik 2010 Przydało by się dokładniej zrobić bieżnik bo będzie dosyć widoczny ;)
Lucas Napisano 6 Październik 2010 Autor Napisano 6 Październik 2010 Takie na szybko, żeby sprawdzić jak mniej więcej wygląda całość:). Poprawiłem nieco kształt opon, żeby były takie bardziej baloniaste, będę jeszcze dłubał przy bieżniku.
Podstavsky Napisano 6 Październik 2010 Napisano 6 Październik 2010 O w mordę! Dałeś czadu z tymi kołami ratunkowymi :) Ten samochód może też pływać! Ciekawie się rozwija...
Orangegraphics Napisano 7 Październik 2010 Napisano 7 Październik 2010 taaaaak, łopatki do pływania muszą być:D
Lucas Napisano 10 Październik 2010 Autor Napisano 10 Październik 2010 Świeża porcja renderów, mniej więcej skończyłem budę - trzeba gdzieniegdzie wyklepać, dodać klamki itp. Teraz zrobię szyby wraz z uszczelkami (z przodu już nawet jest), powinienem się z tym szybko uporać (zaleta starych samochodów - płaskie szyby;) ) i wezmę się za podwozie od UAZa 469, mam nawet dwie całkiem niezłe refki http://media1.dkvhv.cz/images/media1:48e26c6fe6e26.jpg/UAZ.jpeg http://media1.dkvhv.cz/images/media1:48e26c701c577.jpg/uaz%20469.jpeg ale gdyby ktoś posiadał jakieś jeszcze to byłbym niezmiernie wdzięczny:)
Kr3tz Napisano 10 Październik 2010 Napisano 10 Październik 2010 Po za dolną częścią tylnych drzwi jest ładnie, niezły wybór.
Lucas Napisano 14 Październik 2010 Autor Napisano 14 Październik 2010 Zrobiłem szyby i parę drobiazgów przy karoserii, teraz pora na najtrudniejsze ale i najciekawsze - podwozie:) Kontrolnie wrzucam siatki, z pewnych błędów/niedociągnięć zdaję sobie sprawę ale niektóre pewnie dopiero wy wypatrzycie.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 15 Październik 2010 Napisano 15 Październik 2010 strasznie duzo poly na tych kolach... felgi i opony mam na mysli... mozna by to spokojnie wykorzystac na karoserie.... Tak poza tym fajna opcja tej Nivki :)
Lucas Napisano 15 Październik 2010 Autor Napisano 15 Październik 2010 Na felgach faktycznie chyba spróbuję zredukować, na oponach raczej nie - jak już pecet wspominał, są to bardzo widoczne elementy (i w bardzo dużym stopniu nadające niepowtarzalny charakter temu pojazdowi) więc warto je doinwestować. A karoseria jak widać jest dość kanciasta:)
Stachu Napisano 15 Październik 2010 Napisano 15 Październik 2010 nie znam sie dobrze na karoserii tego autka, ale takie pogniecione przy tylnym nadkolu to ma tak być?
Smoku Napisano 15 Październik 2010 Napisano 15 Październik 2010 Troszkę dziwnie skonstruowałeś siatkę, ale ważne że daje dobre efekty, a na kołach faktycznie polygonów aż oczy bolą :D
Lucas Napisano 16 Październik 2010 Autor Napisano 16 Październik 2010 nie znam sie dobrze na karoserii tego autka, ale takie pogniecione przy tylnym nadkolu to ma tak być? Zapewne nie - pewnie trzeba będzie dołożyć jeszcze jednego edgeloopa i nieco przebudować, dzięki za zwrócenie uwagi.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 16 Październik 2010 Napisano 16 Październik 2010 Ale taki bieznik mozesz spokojnie bitmapka zalatwic + jakis displace. Szkoda po prostu poly... Moglbys walnac niezle szczegoly. Popombinuj mapkami zoabczymy jak to bedzie wygladac. Moze warto bedzie bo fura niezla :D
Lucas Napisano 16 Październik 2010 Autor Napisano 16 Październik 2010 Nie będę tego robił mapami - po pierwsze wolę mieć większą kontrolę, po drugie displacem wyszłoby na to samo pod względem ilości poly (przynajmniej przy renderowaniu, a Yafaray chyba akurat tego nie obsługuje więc musiałbym robić modyfikatorem), po trzecie w końcu to jest HP więc nie przejmowałbym się zbytnio ilością poly, na razie jest 590K, może i dużo ale nie takie modele się robiło:)
bbandi Napisano 16 Październik 2010 Napisano 16 Październik 2010 Hehe robiłeś samoloty więc ilość poly raczej Cię nie zrazi:).
Lucas Napisano 20 Październik 2010 Autor Napisano 20 Październik 2010 Hej, zrobiłem już nieco "duperelków". Mimo iż praca mozolna to przyznam, że jest to dość wciągające. Muszę się chyba jednak pohamować, bo trochę za dużo czasu poświęcam szczegółom takim jak gwinty, które zapewne nie będą specjalnie widoczne. A przecież jeszcze dużo podobnych elementów do zrobienia. Na razie jest tylne zawieszenie i rama, w której pojawi się jeszcze kilka elementów.
Podstavsky Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 Ło Panie - skoro wrzucasz taką rurkę i chcesz robić coś dokładnie to chyba pasowałoby wrzucić dyfer, bo po paru zakrętach tych balonowych gum nie będzie :D
Smoku Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 Lucas Ładnie idzie :) a detal wciąga wiem coś o tym ,Podstawsky ma rację, chyba nie zapomniałeś o dyferencjale ?
Lucas Napisano 20 Październik 2010 Autor Napisano 20 Październik 2010 Ło Panie - skoro wrzucasz taką rurkę i chcesz robić coś dokładnie to chyba pasowałoby wrzucić dyfer, bo po paru zakrętach tych balonowych gum nie będzie :D Nie bój, nie bój - wszystko będzie, włącznie z układem kierowniczym z przodu, wyciągareczką na zderzaku itp:)
Bubu Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 Lucas masz jedno z ladniejszych aut do modelowania ;] Powodzenia !!!
Podstavsky Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 No to bardzo fajnie :) A mam jeszcze takie pytanko skoro już czepiłem się szczegółów. W tej Ładzie jest Soviet Union na 102 że nie ma łożysk na półosie przy mocowaniu (do piór)? :D
pecet Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 Resory i elementy ich mocowania w rzeczywistości też są takie cienkie?
Lucas Napisano 20 Październik 2010 Autor Napisano 20 Październik 2010 A mam jeszcze takie pytanko skoro już czepiłem się szczegółów. W tej Ładzie jest Soviet Union na 102 że nie ma łożysk na półosie przy mocowaniu (do piór)? :D Wygląda na to, że półosie są osłonięte, więc łożyska powinny być na końcu tej "rury", którą na razie mam - czyli połączenie z piórami jest jak najbardziej ok. -> http://media1.dkvhv.cz/images/media1:48e26c701c577.jpg/uaz%20469.jpeg Resory i elementy ich mocowania w rzeczywistości też są takie cienkie? Oczywiście robiłem to na oko, jednak zadbałem o to, żeby model trzymał podstawowe wymiary w jednostkach Blendera i brałem to pod uwagę przy nadawaniu grubości elementów (3-5mm, pióra dużo więcej ale nie pamiętam już ile dokładnie) dlatego wydaje mi się, że dobrze złapałem wymiary, szczerze mówiąc na zdjęciach też wygląda to trochę licho: -> http://i989.photobucket.com/albums/af16/sreznik/1209999345_1.jpg no dobra, tu widać, że resor jest grubszy, bo ma więcej piór. Na różnych referencjach ich liczba się różniła więc tu traktuję sprawę dość luźno. Myślę, że lepiej będzie można to wybadać jak już będę miał wszystko - to wtedy będą wprowadzane potrzebne poprawki wymiarów.
pecet Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 Faktycznie na zdjęciach też nie wygląda to zbyt solidnie ;) a przy twoim modelu wrażenie cienkości resorów potęgują wielkie koła.
Smoku Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 (edytowane) Lucas masz jedno z ladniejszych aut do modelowania ;] Powodzenia !!! No z ładniejszych to bym nie powiedział, straszna kobyła :P na pewno jeden z ciekawszych pojazdów Edytowane 21 Październik 2010 przez Smoku
Lucas Napisano 21 Październik 2010 Autor Napisano 21 Październik 2010 Ja bym powiedział, że ten samochód jest tak brzydki, że aż piękny;), to trochę jak z niektórymi samolotami wojskowymi - właśnie w ich dziwnym i nietypowym wyglądzie tkwi całe piękno.
Podstavsky Napisano 21 Październik 2010 Napisano 21 Październik 2010 Szkoda, że w niektórych przypadkach nie ma tak dobrego dojścia do bebechów :/
Lucas Napisano 19 Listopad 2010 Autor Napisano 19 Listopad 2010 Dawno nic nie wrzucałem... Praktycznie skończone podwozie - możnaby coś jeszcze dodać ale powoli zbliża się deadline a tu jeszcze wiele innych istotnych rzeczy do wymodelowania.
Dominick Napisano 19 Listopad 2010 Napisano 19 Listopad 2010 pytanie z ksiezyca jak uzyskujesz takie ladne oswietlenie?
Lucas Napisano 19 Listopad 2010 Autor Napisano 19 Listopad 2010 To zależy;). Bo wcześniejsze rendery były z Yafaray'a, te dwa ostatnie z Luxrendera więc moja robota ograniczyła się właściwie do ustawienia jednego światła typu direct (jako słońce).
Lucas Napisano 20 Listopad 2010 Autor Napisano 20 Listopad 2010 Może i niewiele ale zawsze coś - przedni zderzak + podstawowe reflektory.
Lucas Napisano 23 Listopad 2010 Autor Napisano 23 Listopad 2010 Małymi kroczkami kolejne elementy, w końcu przestał wyglądać jak Maluch ze źle dobranymi oponami;)
Smoku Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 Czy wszystko jest w porządku na w tym miejscu?
Lucas Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Napisano 27 Grudzień 2010 Trochę czasu minęło od ostatniego upa... a niestety mało zostało do końca. Zewnętrze jest właściwie skończone, zauważyłem jeszcze brak kilku drobiazgów ale nie wiem czy uda się skończyć bo powinienem jednak zrobić choćby zarys wnętrza.
Stachu Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 (edytowane) a oponki nie mają jakis napisów, pasków, wytłoczeń po bokach? bo takie gołe wygladają troche jak surowe torusy :P wrzuć jakieś błocko, rdze, tablice rejestracyjną i będzie wsio ;) oczywiscie nie zapominajac o wnetrzu, ale do takiego auta to chyba tylko zrobienie 2 siedzen i kierownicy wiec nie powinno dużo zająć. powodzenia! bo przynajmniej będą aż 4 modele* na zakończeniu *naprawdę wstyd (do tych co nie ruszyli) jak na takie forum nie wyrobić się w ciągu 2 miesięcy z jednym modelem.... :p Edytowane 27 Grudzień 2010 przez Stachu
Lucas Napisano 27 Grudzień 2010 Autor Napisano 27 Grudzień 2010 To są opony niskociśnieniowe, podejrzewam, że nietypowe i w efekcie robione na zamówienie - nigdzie na zdjęciach nie dopatrzyłem się jakichkolwiek napisów. Błocko by się przydało, ale narazie skupię się na skończeniu całego modelu i wyprodukowaniu przynajmniej dwóch sensownych ujęć, może później zaszaleję z teksturami (potrzebne mapowanie, a to mi zawsze zajmuje dużo czasu). Wnętrze będzie jakie będzie;) - na szybko na pewno zdążę zrobić ale z pewnością nie będzie to ten sam poziom co reszty uczestników.
Lucas Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Napisano 29 Grudzień 2010 Jako, że mamy już 29.12, jutro znikam i mnie nie ma, kończę swój udział w minibitwie i poniżej przedstawiam efekt końcowy:). Jeszcze dużo rzeczy bym zmienił, dodał lub poprawił (wnętrze właściwie jest takie, żeby z zewnątrz jakoś to wyglądało) ale niestety czasu nie starczyło, mam w planach dalsze kończenie tego wozidła - zrobić lepsze (ale bez przesady) wnętrze, dodać parę elementów jak wyciągarka, halogeny na górze, jakieś kabelki, oteksturować to trochę i wyprodukować jakąś scenę zimową. PS. 2000 post yeah!!:D i jeszcze clay'e
Karkosik Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 O nie daruje Ci żeś taka Nivk'e w studio wsadził. Mógłbyś jakąś kłodę postawić, wykrzyż zrobić. Mój głos napewno masz za wybór auta, sam bym takie chciał mieć ale jeszcze lata nie te no i napewno z fun'em wygra funkcjonalność (czyli kupie cinquecento). Ale mój głos w bitwie już masz i błagam, BŁAGAM skończ to! Pozdrawiam, Marcin~!
Rekomendowane odpowiedzi