jumpingboy Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Siema. Jakimś cudem nagle jestem w klasie maturalnej i dlugo sie zastanawiałem co dalej. Dochodze do wniosku ze jednak chce isc w kierunku grafiki 3d. No i tu sie pojawia moje pytanie. Nie potrafie rysować więc nici ze studiowania grafiki bezpośrednio. Myślę o pójsciu na informatyke a potem specjalizacja grafika. Czy to dobry pomysł ? Macie jakies inne propozycje, uczelnie ?:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 idz na informatyke ze specializacją informatyki. O wiele lepiej pozniej placa i o wiele latwiej o robote :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matizlob Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 (edytowane) jeśli interesujesz się informatyką czy np. programowaniem grafiki 3d, to całkiem dobry wybór, w każdym innym wypadku jest to najgorszy chyba z możliwych wyborów :) na studiach informatycznych będziesz przechodził przez fizykę, matematykę, jeśli chcesz mieć inżyniera to jeszcze elektronikę i setki innych do niczego nie potrzebnych zapychaczy, nie licząc informatyki i ciągłego programowania programowanie grafiki zacznie ci się pod koniec studiów, jak będziesz miał specjalizacje grafiki 3d (nie licząc programowania) będziesz miał tyle co nic, a jeśli będzie, to nie będzie profesjonalnej kadry, będą uczyć tylko teoretycy, albo początkujący, więcej nauczysz się od kolegów z forum ;) masz małe szanse na poznanie ludzi, którzy cię zainspirują tworzeniem grafiki, masz też małe szanse na znalezienie zespołu, żeby razem coś zrobić, bo mało kto co będzie umiał z grafiki 3d ;) jeśli wolisz grafikę 3d w sensie modelowania, animacji, oświetlenia itp, jeśli lubisz pracować w takich programach jak 3ds max, zbrush itp, to odpuść sobie informatyke, zmarnujesz sobie tylko niepotrzebnie kilka lat, znam kilkanaście osób które tak zrobiły i wszyscy żałują, połowa przestała się interesować grafiką 3d, a połowa po studiach zaczęła się uczyć grafiki samemu, z przykrością stwierdzając, że niczego się nie nauczyli, kolejne 2, 3 lata nauki i brak pracy w tym co lubią, heh :) fajną szkołą wydaje się być drimagine, poczytaj sobie o niej :) Edytowane 17 Grudzień 2010 przez matizlob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jumpingboy Napisano 17 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2010 Czytałem juz o Drimagine. Ale w jednej z części rekrutacji wymagana jest umiejętność rysowania, czego nie potrafie. Przyjmują tez 30 osób na rok bodajże. Są jakieś inne alternatywy studiów związane z tematem grafiki ?? (Państwowe uczelnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Wybierz kierunek który zapewni ci pracę w razie gdyby w 3d się nie powiodło. Rysować też warto się nauczyć, chociaż do takie podstawowego poziomu żeby sobie jakieś concepty malować. Na marginesie takich tematów było mnóstwo. Skorzystaj z opcji szukaj na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Masz złe podejście. Jeszcze nie umiesz rysować. Wszystkiego się nauczysz, jeśli zechcesz. Nie wymagają tam rysunków Rafaela, a jedynie obeznanie. Nie wątpię, że trafiło tam wielu, którzy w rysunku też nie szaleli. Nie ma się co poddawać, a umiejętność rysunku tylko Ci pomoże (niezależnie od tego, gdzie wylądujesz ostatecznie). Zapraszamy do działu 2D :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 W drimagine jest masa osob które nie potrafią rysować ;) jeśli jesteś obeznany w miarę z 3d i masz chęci to startuj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Nawet się znajdzie kilku którzy nie kumają 3d. ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 nie kumali :D !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 cokolwiek zechcesz robić to tylko kwestia tego jak ciężko będziesz pracował. Ja osobiscie wybrałbym studia na innym kierunku mniej związanym z tym co chcesz robić a bardziej jako uzupelnienie wiedzy - latwiej bedzie Towib w przyszlosci znaleźć swoją nisze dzieki podwójnej specjalizacji. Tacy ludzie są lepiej oplacani niż wyciosani wg. wzoru graficy. Informa w tej pracy jako dopelnienie nigdy nie wyjdzie Ci na złe, choc osobiście (znow) nie rozumiem po co do programowania cos wiecej niz dodwanie i odejmowanie jak procesor tylko to potrafi wykonac ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Sprawa jest wbrew pozorom prosta - jesli chcesz byc grafikiem to idz do szkoly z tym zwiazanej. Jesli sie nie dostaniesz - zacznij sie uczyc we wlasnym zakresie, ogarnij jakis kurs rysunku, zacznij zamieszczac tu prace i sluchaj rad starych wyjadaczy - zainwestuj w swoje zainteresowanie i startuj za rok. Lepiej stracic rok-dwa nie mogac sie dostac na cos zwiazanego z upatrzonym zawodem niz meczyc sie zupelnie bez sensu konczac kierunek ktory cie nie interesuje bezposrednio. NAJGORSZA rada jest sluchanie kogos kto mowi "idz tam, potem latwiej o prace i spoko zarobki". Zeby robic w zyciu cos co nam nie sprawia przyjemnosci ale za to jest z tego kasa wystarczy zostac prostytutka. Jesli chcesz robic 3d to po prostu - zacznij to robic i napieraj dokladnie w tym kierunku. To juz nie sa te czasy ze po studiach zaraz dostajesz prace bo masz jakies literki przed nazwiskiem (kiedys "mgr. inz." czytali jako "moze g.... robic i niezle zyc" :D) - studia nie maja sensu o ile nie studiujesz dokladnie czegos co cie bezposrednio interesuje. Jesli nie znajdziesz niczego co sie wiaze z tym co chcesz robic albo nie bedziesz sie mogl dostac przez szereg lat - gotowym zaryzykowac twierdzenie ze lepiej byc szczesliwym samoukiem bez studiow niz dyplomowanym emo pracujacym w niechcianym zawodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Z tego co wiem to są w polsce tylko 2 szkoły na poważnie związane z grafiką 3d. Drimagine i łódzka filmówka. Tylko że na tą drugą przyjmują 8 osób rocznie na 150 chętnych. Paranoja. ;) Właśnie nad drimagine się zastanów. Akurat do tego czasu zdążysz zrobić teczkę w miarę na poziomie, złożysz papiery wszelakie, jeśli się dostaniesz ale jednak nie będziesz chciał chodzić bo warunki, kasa, cośtam to na twoje miejsce wejdzie inna osoba z listy rezerwowych. Jeśli się na prawdę jarasz 3d to radze spróbować. Ja osobiście powiem że przez pierwsze 3 miechy nauczyłem się kilka razy więcej niż przez 2 lata "lizania tematu" gdzie sobie raz na jakiś czas zrobiłem tutek czy w zbraszy jakiegoś gniota podłubałem. Znam tylko jednego gościa który równie efektywnie i w takim tempie rozwijają się sami w domu, oczywiście nie pracuje i nie uczy się nigdzie, siedzi po 12 godzin przez kompem i dłubie. Ja wiem że bym tak nie potrafił dlatego szkoła gdzie mam nauczycieli i kolegów jest dla mnie zbawieniem. ;) Btw: http://vimeo.com/17883323 Prezentacja grupy B (mamy dwie grupy po 23 osoby), 3 miesiące roboty, niektórzy wcześniej na oczy nie widzieli żadnego softu 3d. Moje wypociny podpisane jako Bartuś Moniewski. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gnacik Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Szkoda, że ta szkoła w Nowym Sączu, gdyby to była Warszawa to bym i ja spróbował :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Z jednej strony to jest plus, coś ciekawego. Wyrywasz się na rok tego co znasz, nic ci nie odwraca uwagi od grafiki. Rodzina i prawdziwi znajomi zrozumieją. Klimat tu jest bardzo spoko. Ostatnio mieliśmy imprezę w akademiku (np w pokoju z którego właśnie to pisze) na którą wpadło prawie całe drimagine wliczając w to nauczycieli. Kaca miałem 2 bite dni. ;) Jeśli będziesz szukał czegoś w wawie to z miejsca odradzam PJWSTK, mam tam znajomych i wiem co w tej szkole się dzieje. Typografi i rysowania się może nauczysz ale 3d nic. My przebiliśmy ich pod względem ogarniania 3d w jakieś półtora miesiąca. W porównaniu do ich programu 3 lat to chyba niezły wynik. ;) Tam 3d uczą się tylko ci którzy na prawdę chcą ale to wychodzi na to samo jakbyś uczył się na dowolnej innej uczelni nawet nie związanej z dziedzinami artystycznymi. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jumpingboy Napisano 18 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2010 (edytowane) Dzieki za opinie:) Jeszcze nie na 100%, ale chyba bede zdawał na jakiś kierunek techniczny, przez 3 lata do inzyniera zrobie sobie teczke i sprobuje sie do Drimagine dostać.Jeśli sie nie uda to zawsze chyba mozna sobie kursy graficzne porobić. PS. Dopiero zaczynam pozawać 3dsmax (przerzucam sie z Blendera) Edytowane 18 Grudzień 2010 przez jumpingboy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Nie mam pewności jak będzie wyglądał nabór w przyszłym roku, szczególnie że prawdopodobnie szkołą się będzie komercjalizować, mu jesteśmy rocznikiem testowym. Imho warto próbować już teraz a nie czekać 3 lata (chyba że faktycznie zależy ci na tym inrzynierze, to nie ma tematu w takim razie). Z tego co widziałem po poziomie ludzi (początkowy, trzeba dodać) nie potrzeba jakiś mega super skillów żeby zrobić teczkę którą się dostaniesz do drimagine. Dostawały się nawet osoby które w ogóle nie kumały 3d, za to np świetnie rysowały. Zrób trochę rysunków i coś co będzie obrazowało twoje największe osiągnięcia w 3d, jeśli robisz coś innego związanego z grafiką to też wstaw. Ja od niechcenia wrzuciłem do folio swoje pixelarty i sobie tym sporo zaplusowałem. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magdzik Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 A może lepiej iść na 2 letnie studium reklamy (po którym uzyskasz tytuł technika). Osobiście nie byłem w takiej szkole, ale z tego co czytam to uczą tam podstaw rysunku, fotografii, poznasz różne pakiety do grafiki 2d i liźniesz 3d. Może jest ktoś kto ukończył takie studium i powie więcej jak to wygląda i czy warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi