Jump to content

Studia Graficzne

jumpingboy

Recommended Posts

Siema. Jakimś cudem nagle jestem w klasie maturalnej i dlugo sie zastanawiałem co dalej. Dochodze do wniosku ze jednak chce isc w kierunku grafiki 3d. No i tu sie pojawia moje pytanie. Nie potrafie rysować więc nici ze studiowania grafiki bezpośrednio. Myślę o pójsciu na informatyke a potem specjalizacja grafika. Czy to dobry pomysł ? Macie jakies inne propozycje, uczelnie ?:D

• Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

jeśli interesujesz się informatyką czy np. programowaniem grafiki 3d, to całkiem dobry wybór, w każdym innym wypadku jest to najgorszy chyba z możliwych wyborów :)

na studiach informatycznych będziesz przechodził przez fizykę, matematykę, jeśli chcesz mieć inżyniera to jeszcze elektronikę i setki innych do niczego nie potrzebnych zapychaczy, nie licząc informatyki i ciągłego programowania

programowanie grafiki zacznie ci się pod koniec studiów, jak będziesz miał specjalizacje

grafiki 3d (nie licząc programowania) będziesz miał tyle co nic, a jeśli będzie, to nie będzie profesjonalnej kadry, będą uczyć tylko teoretycy, albo początkujący, więcej nauczysz się od kolegów z forum ;)

masz małe szanse na poznanie ludzi, którzy cię zainspirują tworzeniem grafiki, masz też małe szanse na znalezienie zespołu, żeby razem coś zrobić, bo mało kto co będzie umiał z grafiki 3d ;)

jeśli wolisz grafikę 3d w sensie modelowania, animacji, oświetlenia itp, jeśli lubisz pracować w takich programach jak 3ds max, zbrush itp, to odpuść sobie informatyke, zmarnujesz sobie tylko niepotrzebnie kilka lat, znam kilkanaście osób które tak zrobiły i wszyscy żałują, połowa przestała się interesować grafiką 3d, a połowa po studiach zaczęła się uczyć grafiki samemu, z przykrością stwierdzając, że niczego się nie nauczyli, kolejne 2, 3 lata nauki i brak pracy w tym co lubią, heh :)

fajną szkołą wydaje się być drimagine, poczytaj sobie o niej :)

Edited by matizlob

Wybierz kierunek który zapewni ci pracę w razie gdyby w 3d się nie powiodło. Rysować też warto się nauczyć, chociaż do takie podstawowego poziomu żeby sobie jakieś concepty malować. Na marginesie takich tematów było mnóstwo. Skorzystaj z opcji szukaj na forum.

Masz złe podejście. Jeszcze nie umiesz rysować. Wszystkiego się nauczysz, jeśli zechcesz. Nie wymagają tam rysunków Rafaela, a jedynie obeznanie. Nie wątpię, że trafiło tam wielu, którzy w rysunku też nie szaleli. Nie ma się co poddawać, a umiejętność rysunku tylko Ci pomoże (niezależnie od tego, gdzie wylądujesz ostatecznie). Zapraszamy do działu 2D :)

cokolwiek zechcesz robić to tylko kwestia tego jak ciężko będziesz pracował. Ja osobiscie wybrałbym studia na innym kierunku mniej związanym z tym co chcesz robić a bardziej jako uzupelnienie wiedzy - latwiej bedzie Towib w przyszlosci znaleźć swoją nisze dzieki podwójnej specjalizacji. Tacy ludzie są lepiej oplacani niż wyciosani wg. wzoru graficy. Informa w tej pracy jako dopelnienie nigdy nie wyjdzie Ci na złe, choc osobiście (znow) nie rozumiem po co do programowania cos wiecej niz dodwanie i odejmowanie jak procesor tylko to potrafi wykonac ;P

Sprawa jest wbrew pozorom prosta - jesli chcesz byc grafikiem to idz do szkoly z tym zwiazanej. Jesli sie nie dostaniesz - zacznij sie uczyc we wlasnym zakresie, ogarnij jakis kurs rysunku, zacznij zamieszczac tu prace i sluchaj rad starych wyjadaczy - zainwestuj w swoje zainteresowanie i startuj za rok. Lepiej stracic rok-dwa nie mogac sie dostac na cos zwiazanego z upatrzonym zawodem niz meczyc sie zupelnie bez sensu konczac kierunek ktory cie nie interesuje bezposrednio.

NAJGORSZA rada jest sluchanie kogos kto mowi "idz tam, potem latwiej o prace i spoko zarobki". Zeby robic w zyciu cos co nam nie sprawia przyjemnosci ale za to jest z tego kasa wystarczy zostac prostytutka.

Jesli chcesz robic 3d to po prostu - zacznij to robic i napieraj dokladnie w tym kierunku. To juz nie sa te czasy ze po studiach zaraz dostajesz prace bo masz jakies literki przed nazwiskiem (kiedys "mgr. inz." czytali jako "moze g.... robic i niezle zyc" :D) - studia nie maja sensu o ile nie studiujesz dokladnie czegos co cie bezposrednio interesuje.

Jesli nie znajdziesz niczego co sie wiaze z tym co chcesz robic albo nie bedziesz sie mogl dostac przez szereg lat - gotowym zaryzykowac twierdzenie ze lepiej byc szczesliwym samoukiem bez studiow niz dyplomowanym emo pracujacym w niechcianym zawodzie.

Z tego co wiem to są w polsce tylko 2 szkoły na poważnie związane z grafiką 3d. Drimagine i łódzka filmówka. Tylko że na tą drugą przyjmują 8 osób rocznie na 150 chętnych. Paranoja. ;)

Właśnie nad drimagine się zastanów. Akurat do tego czasu zdążysz zrobić teczkę w miarę na poziomie, złożysz papiery wszelakie, jeśli się dostaniesz ale jednak nie będziesz chciał chodzić bo warunki, kasa, cośtam to na twoje miejsce wejdzie inna osoba z listy rezerwowych. Jeśli się na prawdę jarasz 3d to radze spróbować.

Ja osobiście powiem że przez pierwsze 3 miechy nauczyłem się kilka razy więcej niż przez 2 lata "lizania tematu" gdzie sobie raz na jakiś czas zrobiłem tutek czy w zbraszy jakiegoś gniota podłubałem.

Znam tylko jednego gościa który równie efektywnie i w takim tempie rozwijają się sami w domu, oczywiście nie pracuje i nie uczy się nigdzie, siedzi po 12 godzin przez kompem i dłubie. Ja wiem że bym tak nie potrafił dlatego szkoła gdzie mam nauczycieli i kolegów jest dla mnie zbawieniem. ;)

Btw:

http://vimeo.com/17883323

Prezentacja grupy B (mamy dwie grupy po 23 osoby), 3 miesiące roboty, niektórzy wcześniej na oczy nie widzieli żadnego softu 3d. Moje wypociny podpisane jako Bartuś Moniewski. ;)

Z jednej strony to jest plus, coś ciekawego. Wyrywasz się na rok tego co znasz, nic ci nie odwraca uwagi od grafiki. Rodzina i prawdziwi znajomi zrozumieją. Klimat tu jest bardzo spoko. Ostatnio mieliśmy imprezę w akademiku (np w pokoju z którego właśnie to pisze) na którą wpadło prawie całe drimagine wliczając w to nauczycieli. Kaca miałem 2 bite dni. ;)

Jeśli będziesz szukał czegoś w wawie to z miejsca odradzam PJWSTK, mam tam znajomych i wiem co w tej szkole się dzieje. Typografi i rysowania się może nauczysz ale 3d nic. My przebiliśmy ich pod względem ogarniania 3d w jakieś półtora miesiąca. W porównaniu do ich programu 3 lat to chyba niezły wynik. ;) Tam 3d uczą się tylko ci którzy na prawdę chcą ale to wychodzi na to samo jakbyś uczył się na dowolnej innej uczelni nawet nie związanej z dziedzinami artystycznymi.

• Like 1

Dzieki za opinie:) Jeszcze nie na 100%, ale chyba bede zdawał na jakiś kierunek techniczny, przez 3 lata do inzyniera zrobie sobie teczke i sprobuje sie do Drimagine dostać.Jeśli sie nie uda to zawsze chyba mozna sobie kursy graficzne porobić. PS. Dopiero zaczynam pozawać 3dsmax (przerzucam sie z Blendera)

Edited by jumpingboy

Nie mam pewności jak będzie wyglądał nabór w przyszłym roku, szczególnie że prawdopodobnie szkołą się będzie komercjalizować, mu jesteśmy rocznikiem testowym. Imho warto próbować już teraz a nie czekać 3 lata (chyba że faktycznie zależy ci na tym inrzynierze, to nie ma tematu w takim razie). Z tego co widziałem po poziomie ludzi (początkowy, trzeba dodać) nie potrzeba jakiś mega super skillów żeby zrobić teczkę którą się dostaniesz do drimagine. Dostawały się nawet osoby które w ogóle nie kumały 3d, za to np świetnie rysowały. Zrób trochę rysunków i coś co będzie obrazowało twoje największe osiągnięcia w 3d, jeśli robisz coś innego związanego z grafiką to też wstaw. Ja od niechcenia wrzuciłem do folio swoje pixelarty i sobie tym sporo zaplusowałem. ;)

A może lepiej iść na 2 letnie studium reklamy (po którym uzyskasz tytuł technika). Osobiście nie byłem w takiej szkole, ale z tego co czytam to uczą tam podstaw rysunku, fotografii, poznasz różne pakiety do grafiki 2d i liźniesz 3d.

Może jest ktoś kto ukończył takie studium i powie więcej jak to wygląda i czy warto?