adek Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Google zaprezentowało niedawno bardzo ciekawą webową aplikację, która może się okazać również pomocna grafikom 3d i animatorom. "Google Body Browser" (taką nosi nazwę ten projekt) pozwala eksplorować ciało człowieka w podobny sposób w jaki przegląda się świat w Google Earth. Do jej uruchomienia wymagana jest jedynie przeglądarka obsługująca WebGL. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1537 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Adku, wrzuć link do tego http://bodybrowser.googlelabs.com/ :) Wkradł się też błądek Aby włączyć obsługę WebGL należy w pasku adresu wpisać "about:flags", następnie kliknąć "Enable" przy opzji "WebGL". Teraz wystarczy tylko zrestartować przeglądarkę. Dzięki za info, to się na pewno przyda, tylko muszę to jakoś odpalić na firefoxie :D Na chrome też mi woła o jakąś betę chrome, do której link nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 O fajny motywik. Szkoda ze pani ma spodnie i bluzke - polityczna poprawnosc w przypadku anatomii? Jak ktos chce gola babe to nie musi jakos daleko szukac... Na ostatnim stabilnym chrome chodzi po wlaczeniu webGL ale daleeeeeeeeko mu do plynosci z filmiku. Poza tym potrzebowalem kilku prob zeby zadzialalo. Moze w jakiejs becie jest lepiej ale bet z reguly nie instaluje. Mogli by jeszcze pana dodac bo jednak troche sie roznimy mimo mody na zrownywanie wszystkich i wszystkiego. Moze byc fajna refka do rysowania ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nast Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Dobra rzecz. Na moim Macbooku Pro działa bez zarzutu, jak na prezentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 (edytowane) Bo masz kompa PRO, a ja mam "zwyklego PC". [edit] Ups - na moim "zwyklym pc" tez smiga - trzeba tylko w chrome poza WebGL wlaczyc jeszcze GPU Accelerated Compositing. Tak to bym w ogole nie szukal ale jak przeczytalem ze na slabej i-ksiazce chodzi to juz wiedzialem ze to moj blad :D Edytowane 18 Grudzień 2010 przez Nezumi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Mi się w firefoxie pokazuje kobitka cała na czarno, wam tez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 (edytowane) Cudo. Zamierzałem sobie wydłubać model szkieletu razem ze wszystkimi mięśniami jako nauka anatomii. Teraz nie będę musiał babrać się w słabych rysunkowych refkach z netu bo wszystko znajdę tam. :) Niestety mi też ludzik wyświetla się w bez tekstur. Za to suwaki działają i można sobie nawet pooglądać choć to czasem abstrakcyjnie wygląda. W sumie po pół godziny zabawy zmieniło mi się pojęcie na temat wewnętrznych bebechów. ;) Edytowane 19 Grudzień 2010 przez Monio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Zainstalujcie sobie chrome - przeciez duzo nie zajmuje. Chocby tylko dla tej stronki. Potem sposobem podanym przez prrrszalonego wlaczycie sobie WebGL i akceleracje GPU i wszystko - smiga z teksturkami, w kolorach, plynnie. Szkoda ze nie ma faceta do kompletu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n-pigeon Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Oooo bardzo się przyda :D Mi ładują się texy i tylko lekko ścina, używam FF 4 beta EDIT Hej można pobrać sobie view port jako obrazek wystarczy kliknąć prawym myszki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goat91 Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Nezumi ---> Ja mam notebooka Asus 1012n czy jakos tak z pierwsza generacja Nv ION i dwurdzeniowym atomem i śmiga mi bez zarzutu, płynnie. W Chromie oczywiście i z właczoną akceleracja GPU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 goat91 - to swietnie. A z ciekawosci - dlaczego tak osobiscie mnie o tym informujesz? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Udało mi się to odpalić. To taka darmowa w pełni, mocno ograniczona wersja http://www.visiblebody.com/ Nie jest źle, ale póki co, wolę poczekać, aż projekt bardziej się rozwinie :) Sprawdźcie sami visible body :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 No zdecydowanie lepsze ale tez kosztowne. Wiekszosci z nas wystarczyloby zeby dodali faceta i ewentualnie mozliwosc zaznaczania kilku elementow (powiedzmy z shiftem) i eksponowania ich przez zupelne ukrycie calej reszty. Wieksza szczegolowosc bylaby super ale jako bonus dla lekarzy - teraz jak klikniesz w okolice oka na czaszce to podswietla cala gorna czesc jako czaszke po prostu, podczas gdy przy samym oczodole mamy kilka kosci o roznych nazwach. Zeby tez maja ciut wiecej nazw niz "zab gorny" i "zab dolny" :D Ale ogolnie swietna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goat91 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Nezumi--> Haha, w sumie to nie mam pojecia. Ale ciesze sie, że się z tego cieszysz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz J Napisano 23 Grudzień 2010 Share Napisano 23 Grudzień 2010 visiblebody rzeczywiście jest super, ale żeby to odpalić potrzeba plugina. Google pokazało technologię w oparciu o web GL, warto śledzić wątek, bo to prawdopodobnie przyszłość nie tylko gier i zabawek, ale też prezentacji produktów w sklepach internetowych (packshoty 3D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi