Napisano 18 Grudzień 201014 l Google zaprezentowało niedawno bardzo ciekawą webową aplikację, która może się okazać również pomocna grafikom 3d i animatorom. "Google Body Browser" (taką nosi nazwę ten projekt) pozwala eksplorować ciało człowieka w podobny sposób w jaki przegląda się świat w Google Earth. Do jej uruchomienia wymagana jest jedynie przeglądarka obsługująca WebGL. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1537
Napisano 18 Grudzień 201014 l Adku, wrzuć link do tego http://bodybrowser.googlelabs.com/ :) Wkradł się też błądek Aby włączyć obsługę WebGL należy w pasku adresu wpisać "about:flags", następnie kliknąć "Enable" przy opzji "WebGL". Teraz wystarczy tylko zrestartować przeglądarkę. Dzięki za info, to się na pewno przyda, tylko muszę to jakoś odpalić na firefoxie :D Na chrome też mi woła o jakąś betę chrome, do której link nie działa.
Napisano 18 Grudzień 201014 l O fajny motywik. Szkoda ze pani ma spodnie i bluzke - polityczna poprawnosc w przypadku anatomii? Jak ktos chce gola babe to nie musi jakos daleko szukac... Na ostatnim stabilnym chrome chodzi po wlaczeniu webGL ale daleeeeeeeeko mu do plynosci z filmiku. Poza tym potrzebowalem kilku prob zeby zadzialalo. Moze w jakiejs becie jest lepiej ale bet z reguly nie instaluje. Mogli by jeszcze pana dodac bo jednak troche sie roznimy mimo mody na zrownywanie wszystkich i wszystkiego. Moze byc fajna refka do rysowania ;)
Napisano 18 Grudzień 201014 l Dobra rzecz. Na moim Macbooku Pro działa bez zarzutu, jak na prezentacji.
Napisano 18 Grudzień 201014 l Bo masz kompa PRO, a ja mam "zwyklego PC". [edit] Ups - na moim "zwyklym pc" tez smiga - trzeba tylko w chrome poza WebGL wlaczyc jeszcze GPU Accelerated Compositing. Tak to bym w ogole nie szukal ale jak przeczytalem ze na slabej i-ksiazce chodzi to juz wiedzialem ze to moj blad :D Edytowane 18 Grudzień 201014 l przez Nezumi
Napisano 19 Grudzień 201014 l Cudo. Zamierzałem sobie wydłubać model szkieletu razem ze wszystkimi mięśniami jako nauka anatomii. Teraz nie będę musiał babrać się w słabych rysunkowych refkach z netu bo wszystko znajdę tam. :) Niestety mi też ludzik wyświetla się w bez tekstur. Za to suwaki działają i można sobie nawet pooglądać choć to czasem abstrakcyjnie wygląda. W sumie po pół godziny zabawy zmieniło mi się pojęcie na temat wewnętrznych bebechów. ;) Edytowane 19 Grudzień 201014 l przez Monio
Napisano 19 Grudzień 201014 l Zainstalujcie sobie chrome - przeciez duzo nie zajmuje. Chocby tylko dla tej stronki. Potem sposobem podanym przez prrrszalonego wlaczycie sobie WebGL i akceleracje GPU i wszystko - smiga z teksturkami, w kolorach, plynnie. Szkoda ze nie ma faceta do kompletu.
Napisano 19 Grudzień 201014 l Oooo bardzo się przyda :D Mi ładują się texy i tylko lekko ścina, używam FF 4 beta EDIT Hej można pobrać sobie view port jako obrazek wystarczy kliknąć prawym myszki :)
Napisano 19 Grudzień 201014 l Nezumi ---> Ja mam notebooka Asus 1012n czy jakos tak z pierwsza generacja Nv ION i dwurdzeniowym atomem i śmiga mi bez zarzutu, płynnie. W Chromie oczywiście i z właczoną akceleracja GPU.
Napisano 19 Grudzień 201014 l goat91 - to swietnie. A z ciekawosci - dlaczego tak osobiscie mnie o tym informujesz? ;)
Napisano 19 Grudzień 201014 l Udało mi się to odpalić. To taka darmowa w pełni, mocno ograniczona wersja http://www.visiblebody.com/ Nie jest źle, ale póki co, wolę poczekać, aż projekt bardziej się rozwinie :) Sprawdźcie sami visible body :)
Napisano 19 Grudzień 201014 l No zdecydowanie lepsze ale tez kosztowne. Wiekszosci z nas wystarczyloby zeby dodali faceta i ewentualnie mozliwosc zaznaczania kilku elementow (powiedzmy z shiftem) i eksponowania ich przez zupelne ukrycie calej reszty. Wieksza szczegolowosc bylaby super ale jako bonus dla lekarzy - teraz jak klikniesz w okolice oka na czaszce to podswietla cala gorna czesc jako czaszke po prostu, podczas gdy przy samym oczodole mamy kilka kosci o roznych nazwach. Zeby tez maja ciut wiecej nazw niz "zab gorny" i "zab dolny" :D Ale ogolnie swietna sprawa.
Napisano 20 Grudzień 201014 l Nezumi--> Haha, w sumie to nie mam pojecia. Ale ciesze sie, że się z tego cieszysz :D
Napisano 23 Grudzień 201014 l visiblebody rzeczywiście jest super, ale żeby to odpalić potrzeba plugina. Google pokazało technologię w oparciu o web GL, warto śledzić wątek, bo to prawdopodobnie przyszłość nie tylko gier i zabawek, ale też prezentacji produktów w sklepach internetowych (packshoty 3D)