Sebazx6r Napisano 30 Grudzień 2010 Napisano 30 Grudzień 2010 (edytowane) Znajomość softu: AUTODESK MAYA 09 MENTAL RAY, PHOTOSHOP CS4, Adobe Premier, 3D Studio max Konto youtube: http://www.youtube.com/user/sebazx6r Imageshack moje prace: http://imageshack.us/homepage/?user=Sebazx6r Przykładowe modele: ZX636 B1H zx6r 03-04: [/img] Edytowane 2 Październik 2012 przez Sebazx6r Utworzenie i zmiany w teczce
uncle Napisano 3 Styczeń 2011 Napisano 3 Styczeń 2011 nakeda bys jakiegos zrobil;) edit: a rzut z gory powinien byc w ksiazce serwisowej:) na necie pelno ich sie plata w pdfach
grzyb950 Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 super Ci wychodzi. sam robię aktualnie motor i nie wiem czy dam radę dotrwać do końca modelowania. Dlatego życzę Ci aby Ci się udało ;)
fletcher Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 No niestety jest krzywo w wielu miejscach... Nie wygląda to dobrze ale pamiętaj - nie zrażaj się a w końcu wyjdzie :) Postaraj się po prostować głównie owiewki (karoserie?) i rób dalej.
uncle Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 to ja chyba se trzasne swoj motorek dla relaxu :D
Sebazx6r Napisano 10 Styczeń 2011 Autor Napisano 10 Styczeń 2011 (edytowane) Pobawilem sie tylnym zawieszenie. Przyznam sie ze duzo elementow przeplatam i nei modeluje z jednej bryly. Nie wygladaja tez do konca tak samo jak w rzeczywisto :/. Troche sie juz mecze z tym modelem wiec robie powoli. Zrobilem tarcze w NURBSAMI i przekonwertowalem na poligonu troche duzy ich jest ale bede wylaczal chyba to w warstwie, zeby nie obciazac kompa. Lapek powoli nie wyrabia :/. Edytowane 30 Marzec 2012 przez Sebazx6r
illusion Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Jeszcze sporo przed Tobą, więc nie wymiękaj... :) Póki co wygląda całkiem ok, chociaz na motorach mało się znam.
Sebazx6r Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 Duzo elementow :D jest niezgodnych ale jakby mialybyc zgodne to chyba musialbym je modelwac na podstawie dokumentacji ;/, albo osobnych blueprintow.
grzyb950 Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 http://foto.scigacz.pl/cache/imgs/_w750/gallery/wallpaper/327/kawasaki_636_model_2003_3.jpg Zobacz na przednią linię owiewki-powinna zachodzić trochę do środka. Na tym zdjęciu widać okrągłą dziurę w owiewce, z której wystaje okrągły fragment silnika. Nie widzę tego u Ciebie. Poprawiłbym to na twoim miejscu. Poza tym wydaje mi się, że powinieneś poszerzyć koła, bądź opony, a szczególnie tylne ;) Pozdrawiam A i sprężaj się z tym modelem, bo roztopy i niedługo trzeba będzie wyciągać sprzęta i śmigać ;p
grzyb950 Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Mam taki sam problem z łańcuchem. Nigdzie się nie da upchać ;D
Sebazx6r Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Napisano 13 Styczeń 2011 (edytowane) Wywalam wahacz kola poszerzylem. Wahacz jeszcze raz zrobie.on jest na bank niesymetryczny tylkop nie pamietam z ktorej strony szerszy. qrcza chyba mi sie Maya wyqrzaczyla ;/. Tarcze tez wezsze maja byc. Bedzie problem przy lancuchu chyba ;//// Edytowane 14 Styczeń 2011 przez Sebazx6r
grzyb950 Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 Koła wyglądają o wiele lepiej. Wcześniej wyglądały jak u jakiejś 125 ;). Wydaje mi sie że wahacz jest szerszy od strony łańcucha-przynajmniej tak jest w CBR 600. Pozdrawiam
Sebazx6r Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Napisano 14 Styczeń 2011 Wysunalem go troche. Qrde wczoraj bylem w chalupie a nie mialem czasu zajzec ;/ lol. Tyle ze potem mus przejsc za rama i chyba racej nie jest pod katem ;p.
grzyb950 Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 Też miałem taki problem ale poszerzyłem trochę ramę z obydwu stron przy wahaczu i jakos się wszystko trzyma ale za dużo miejsca to też nie mam. tyle ile ma łańcuch grubości;D. Jeszcze można dac wał kardana zamiast łańcucha ;p.
Sebazx6r Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Napisano 14 Styczeń 2011 (edytowane) To nie NTV650 tylko zx636 B1H :P... Wal kardana ma duze straty, jego plusem na pewno jest praktyczna bezobslugowosc. A moze myle straty z pasem :D dlatego w Buell Blast 500 jest taka wielka pizza. Ja juz z tym sobie poradzilem. Zrobilem zebatke i ogniow nurbsami. Zebatke przeksztaliclem na poly ale ogniowo zostawilem. Zrobilem lancuch korzystajac z duplicate special w Maya potem bend deformer i wire tool. Edytowane 14 Styczeń 2011 przez Sebazx6r
grzyb950 Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 Na wale kardana nie ma za dużych strat raczej. Przynajmniej tak mi sie wydaję;p.Łańcuch wyszedł super ;D A silnik będziesz modelował?
Sebazx6r Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Napisano 14 Styczeń 2011 (edytowane) Edytowane 6 Wrzesień 2011 przez Sebazx6r
grzyb950 Napisano 15 Styczeń 2011 Napisano 15 Styczeń 2011 Fajnie Ci wychodzi. Ja na twoim miejscu pokusiłbym się o wymodelowanie silnika. Widzę mały bug przy górnym prawym rogu światła i chyba coś się dzieje na ladze tam gdzie jest poszerzenie na dole przy tarczy. A będziesz modelował bieżnik?
Sebazx6r Napisano 15 Styczeń 2011 Autor Napisano 15 Styczeń 2011 (edytowane) Bierznik zje mi duzo poligonow a ja robie na laptopie. W sumie aprametry ma srednie. C2D T7500 i 4GBramu plus 8800GTS 512MB. opone bym mysial chyba od poczatku zrobic by zrobic bieznik. Wtedy na plask bym zaczynal potem bend deforme 2 krotnie .... ;/ Co do silnika. Nie mam jeszcze wyrobionego zmyslu :D artystycznego by robic dokladnie na podstawie zdjec ;/. To jest moj pierwszy motocykl :D. Poprzednio zrobilem 3 auta ale teez tak sobie mi wyszły i bawiłem się w modelowanie ludzi. Tak robie by zapoznac sie z modelowanie :). Chłodnice mysle zrobic jakos. Ale najprawdopodobniej bedzie to jakies przepltaanie miedzy soba poligonalnych bazowych elementow. Edytowane 15 Styczeń 2011 przez Sebazx6r
grzyb950 Napisano 15 Styczeń 2011 Napisano 15 Styczeń 2011 Jak będziesz robił chłodnice to nie zapomnij że jest wygięta.
Sebazx6r Napisano 15 Styczeń 2011 Autor Napisano 15 Styczeń 2011 (edytowane) Zorbie na płask jak coś a potem wygnę za pomocą bend deformer, albo latice. Dodaje siatke z błotnikiem. Troche sie namęczyłem zrobiłme pętle tam gdzie trzeba. Jeszcze pare twikow. i pogróbiam. Zrobiłem dziś na uczelni klamkę :). Edytowane 6 Wrzesień 2011 przez Sebazx6r czyszcze temat
Filippo Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Dałbym większy chamfer na tej klamce wyżej, po prawej stronie. Za bardzo się wszystko wygładza.
Sebazx6r Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 Chamfer w maya robi co innego (to jest chamfer vertex). Bevel nie bede dawał bo mi kulkę zrypie cona wyzejpoprzestawiam trochę wertexy blizej siebie, albo dam uzyje crees tool na krawedziach, ale nie teraz bo zapomnialem myszke z uczelni i musze pedzic ;/.
Filippo Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 A no fakt zapomniałem, że nie robisz w 3d maxie.
Sebazx6r Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 (edytowane) Poprawilem klamkę tą pod spodem prawym rogu bo się zaokrąglała, a nie powinna. Edytowane 26 Styczeń 2011 przez Sebazx6r
Lowcst Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Powodzenia życzę, jak narazie idzie Ci super model wygląda git :) Sam używam mayki tak więc trzymam kciuki pszczółko :D
Sebazx6r Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Napisano 17 Styczeń 2011 (edytowane) :D dzieki. Powiem szczerze troche mu brakuje dorzeczywistosci , ale staram się jak mogę by nie wyglądał jak rower :D. W drodze idą są dwie nowe książki. Nastpenym etapem bedzie nauka teksturowania i renderingu. W sumie unvrapa umiem robic. Podoba mi się robienie RIG, za animacjie zbytnio się nie brałem, ale kniga do animacji w komplecie :). Po angielsku to od razu jezyk podszkole :). Update: Zaczalem szukac zdjecia poszczegolnych elementow po allegro :D ebay google... u i klece dalej. lekki update. dekiel zebatki i kolejny element seta tym razem z drugiej strony. Edytowane 6 Wrzesień 2011 przez Sebazx6r
Orangegraphics Napisano 22 Styczeń 2011 Napisano 22 Styczeń 2011 bardzo łądnie ten model wygląda, super prezentują się detale.
Sebazx6r Napisano 22 Styczeń 2011 Autor Napisano 22 Styczeń 2011 (edytowane) Wiem ze miejscami jest krzywo :D ale juz nie daje raady dzis grzebalem przy otworach i deklu. Strasznie mnie to męczy (tzn. Towory :D). Szabruje allegro ebay i google ze zdjec staram sie by jakos to wygladalo :). To moj pierwszy moto :). Wogole modeluje od wrzesnia :D. Teraz troche mnie bo sesja i praca przejsciowa do dokonczenia :). Dzieki slowa otuchy sie przydaja. brakuje jeszcze jednego elementu ktory przed chwila zrobilem. MOcowanie tylnego hebla. Za chwile jeszcze render w ambient occlusion. Edytowane 6 Wrzesień 2011 przez Sebazx6r
Oleksiak Napisano 22 Styczeń 2011 Napisano 22 Styczeń 2011 Miejscami krzywo ale całość robi dobre wrażenie. Później porównam ze zdjęciami ;) Jak go będziesz prezentował ?
Sebazx6r Napisano 22 Styczeń 2011 Autor Napisano 22 Styczeń 2011 (edytowane) Nie wiem czy mogole będę go prezentował. Model służy mi do praktykowania modelingu. Dedalem parę śrubek. Mam problem z robieniem otworow :/ stad pokrzywila mi sie siatka... update: Edytowane 22 Styczeń 2011 przez Sebazx6r
lukanus Napisano 22 Styczeń 2011 Napisano 22 Styczeń 2011 mechanika wychodzi ci bezdyskusyjnie lepiej niż organika :) jedziesz dalej.
Sebazx6r Napisano 22 Styczeń 2011 Autor Napisano 22 Styczeń 2011 (edytowane) W końcu jestem inżynierem :D . Dzięki :D. Organiką też bym się z chęcią zajął. uporem gdzieś się dotrze :). doszedl blotniczek, ale jego pogrubienie sprawia mi problem ;/ i zajmie troche wiecej czasu. Blotnik zrobilem na podstawi ki... wego zdjecia. Potem troche deformerrami go potraktowalem najpierw bend potem latice. Na koniec troche potwikowalem wyglada jak wyglada ;/. Cos mnie napadlo i przed snem poprawilem tylny blotnik wlasciwie zostal tylko srodek ... Upadate: Edytowane 6 Wrzesień 2011 przez Sebazx6r
Smoku Napisano 25 Styczeń 2011 Napisano 25 Styczeń 2011 Ogólnie bardzo fajnie robisz, choć jest parę drobnych bugów głównie przy wcięciach.
Sebazx6r Napisano 25 Styczeń 2011 Autor Napisano 25 Styczeń 2011 (edytowane) Wiem powoli poprawiam. Przy deklu już trochę potwikowalem.... Edytowane 27 Styczeń 2011 przez Sebazx6r
Tamyl91 Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 Łojezu, w czym Ty to renderujesz? Wygląda mega nierealistycznie :)
Sebazx6r Napisano 4 Luty 2011 Autor Napisano 4 Luty 2011 Maya mental Ray ale na razie bawilem sie teksturami tylko. Co do tla to poprostu nie wylaczylem pokazwyania HDRI a pod spodem jest USe backgrund. Narazie jest sam blin nic ciekawego dopiero sie uczę. Jakies dokladniejsze uwagi, bo Twoja jest mało ukierunkowująca ;/.
Tamyl91 Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 Na MR się nie znam kompletnie, więc niczego nie doradzę. Po prostu na obecną chwilę wygląda to bardzo słabo (oczywiście mowa o renderze).
Oleksiak Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 To jest straszne ;) sam się nie znam na materiałach ale poczytaj coś o studyjnych zdjęciach ustawianiu studia itp. Teraz wygląda ten model fatalnie, a przecież sam model wymiata ! :D
Tamyl91 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Ostatnie wyglądają już nieco lepiej. A co do renderów: porównaj sobie Twój render chociażby z tymi renderkami: http://www.3dtotal.com/admin2/front_page/gallery/big/2183.jpg http://www.3dtotal.com/admin2/front_page/gallery/big/2301.jpg http://www.cgarena.com/gallery/3d/description/fullimages/magnumFront.jpg i sam wyciągnij wnioski
grzyb950 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Mógłbyś wymodelować bieżnik i światła. Będa wyglądać dużo lepiej;)
Tamyl91 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Takie odbicia nie pasują do studyjnego renderu. Włącz GI, znajdź jakiegoś ciekawego HDR'a imitującego studio i oświetl scenkę samą mapą bez dodatkowych świateł, efekt powinien być ciekawszy.
Sebazx6r Napisano 5 Luty 2011 Autor Napisano 5 Luty 2011 (edytowane) Edytowane 6 Wrzesień 2011 przez Sebazx6r Dodane foto przemodelowana czasza
ihyde Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 jak dla mnie model bomba tylko teraz jeszcze jakies dobre studio i mysle ze bedzie super :) co do kawy to wybrales model jak dla mnie troszke zabawkowaty ale kwestia gustu.. powodzenia w dalszej pracy.
Sebazx6r Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 (edytowane) Mi ten motocykl pasuje. Jezdze nim i troche go zmodyfikowałem. Edytowane 6 Wrzesień 2011 przez Sebazx6r
ihyde Napisano 7 Luty 2011 Napisano 7 Luty 2011 ja jezdze na z750 z 2008r :) ta Twoja kawa jest super ale to kwestia gustu co sie komu podoba. Czekam na studio i pierwsze rendery. 3mam kciuki w dalszych postepach ! Ps tez sie nie moge doczekac sezonu :) Ps ps na kolach jakies rowki by sie przydaly jeszcze
Sebazx6r Napisano 7 Luty 2011 Autor Napisano 7 Luty 2011 (edytowane) W chwili obecnej zabralem sie za przedni reflektor ... Edytowane 6 Wrzesień 2011 przez Sebazx6r
Smoku Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 Wiesz co jest bólem lakieru? Jest to idealnie gładka połyskliwa powierzchnia. W rzeczywistości na bank widać różne zadrapania i nie doskonałości. Ja bym tam kombinował z jakimiś reflect mapkami, ewentualnie mikro bump ale to raczej na elementach metalowych. na tarczy tak samo, tą mapka z teksturami rys nie powinna być w diffuse a w reflect, lub podobnie bo nie wiem czym renderujesz i jak to generalnie wygląda w majce. I jeszcze postaraj się wsadzić jakąś mapkę HDR prostą, z cieniami po prostu. Bo jak to ma być studio to dziwnie, że w lakierze odbijają się budynki. Na zbliżeniach to widać. Ogółem kibicuję bo modeling jest dobry, tylko render mocno odstaje jakością.
Sebazx6r Napisano 8 Luty 2011 Autor Napisano 8 Luty 2011 (edytowane) Rendering jeszcze nie obczaiłem muszę się nauczy robić te wszystkie mapki ;/. Photoshop kuleje ze tak powiem. Tak się bawię bo trochę mnie meczy modeling wiec trochę o teksturowałem UV porobiłem. Powiem szczerze, że po raz pierwszy wyciąłem otwór po smooth. Chodzi o tylne światło. Tu siateczka ale powiem ze juz tylna lampa zostala poszerzona przez global soft selection tak wiec jednoczesnie inne elementy zostaly troche poprawione. Siatka: Edytowane 6 Wrzesień 2011 przez Sebazx6r
Rekomendowane odpowiedzi