Napisano 15 Marzec 201113 l Odkąd pojawił się Kinect Microsoftu w internecie pojawia się coraz to więcej modyfikacji i pomysłów do czego może służyć to małe urządzenie. Jeden z australijskich grafików Sebastian Pirch postanowił sprawdzić czy da się modelować 3D z wykorzystaniem tego urządzenia. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1679
Napisano 15 Marzec 201113 l Autor No uważam, że sporo ciekawych pomysłów i rozwiązań pojawi się jak Microsoft opublikuje jakieś otwarte API do Kinecta dla komputerów (tylko nie wiem czy mi się o uszy nie obiło, że będzie coś takiego z nową wersję urządzenia).
Napisano 15 Marzec 201113 l Dobrze Adek mowisz,ze ciekawych rozwiazan bedzie duzo. Z tego co kojarze, kiedys obilo mi sie na internecie, ze firma ktora produkuje cale serce Kinecta dla Microsoftu, opublikowala juz open api do sterowania i programowania, tylko ze swojego urzadzenia, ktore malo co rozni sie od Kinecta.
Napisano 15 Marzec 201113 l http://www.primesense.com/?p=486 Tu jest link do firmy ktora wyprodukowala czujnik dla kinecta
Napisano 15 Marzec 201113 l Kilka lat temu zastanawiałem się kiedy zrobią coś takiego, właśnie do modelowania. Szybko jednak o tym zapomniałem jak sobie uświadomiłem jakie zakwasy by się miało na drugi dzień:D, a i ręce pewnie by odpadły po 1h. Pomijam osoby uczęszczające na dyskoteki. To rozwiązanie będzie wprost idealne. Każdy modeler używający takiego rozwiązania byłby nie do zajechania na technoparty:D. Jednak każda koncepcja z Kinectem jest mile widziana.
Napisano 16 Marzec 201113 l raczej bajer jak coś przyszłościowego. Prędzej umieszczą nas piętrowo w ciasnych szufladach .. jak dadzą pół pokoju na machanie rękami. No ale ciekawostka jest ;)
Napisano 16 Marzec 201113 l podobne zdanie do krzyhhh, narazie bajer bez jakiego kolwiek zastosowania. "czepa" by poczekac jeszcze jakis czas: ]
Napisano 16 Marzec 201113 l Precyzja koszmarna... ale jakiś tam pomysł jest. Chociaż nie widzę się w pokoju wymachującego rękami jak obłąkaniec jakiś jeden :P (ale buły by mi urosły jak Arnoldowi w T2 :D ). No może w połączeniu z kaskiem/goglami TV, czy co tam jeszcze wymyślą, to ma jakiś sens.
Napisano 16 Marzec 201113 l Tutaj pewnie rozdzielczość/czułość jest jeszcze zbyt mała. Gdyby to ograniczyć do poruszania rękoma do jakiś 15 - 20 cali i dodać hologram to byłoby coś. Przed sobą mieć hologram przykładowo tej głowy i przelotem dłoni wygładzać całą czachę jakbyśmy po głowie jechali. Ale to pewnie kwestia czasu i takie cuda też zobaczymy:)
Napisano 16 Marzec 201113 l Autor Ale taki Kinkect, może do prostego domowego "motion capture" mógłby zostać wykorzystany?
Napisano 16 Marzec 201113 l Już jest: http://area.autodesk.com/blogs/louis/3ds_max_and_motion_builder_workflow_and_a_bit_of_kinect
Napisano 17 Marzec 201113 l To nie zmienia faktu ze i tak lepiej sie modeluje myszą lub tabletem. Nie rozumiem, jak coś jest sprawdzone to po co szukać czegoś nowego?. Zamiast machać (czarować) w Kinekcie, wolałbym już rzeźbić w glinie. Edit: Wyobraźcie sobie tak nas w pracy, jak 50 osób macha rękami przez 8 godzin - jak jakaś sekta ;) Edytowane 17 Marzec 201113 l przez Jonasz_Real
Napisano 17 Marzec 201113 l Fakt, że się lepiej modeluje myszką jest niezaprzeczalny, ale twierdzenie po co szukać czegoś nowego już raczej nie. Wiele rzeczy zostało wynalezionych przypadkiem, gdy twórcy widzieli coś zrobionego w zupełnie innym celu. Tutaj też może tak być. To tak jak z tabletem gdzie malujesz nie musząc mieszać farb zwykłym pędzlem, nie tracisz kartek itd. A robienie w glinie może też być jedynie kwestią czasu. Wyobraź sobie że ubierasz rękawice za setkami punktów, które są czułe na pole magnetyczne (każdy z osobna). Wyświetla się hologram skały i przysuwasz rękę i czujesz opór jaki stawia rękawica dzieki polu, i tak sobie rzeźbisz. Nie brudzisz się i możesz szybko zmienić koncepcję jak teraz malując tabletem. W tym momencie ogląda takiego rzeźbiarza medyk i widzi, że to idealne rozwiązanie dla studentów medycyny. Hologram człowieka gdzie mogą dosłownie wkładać ręce wewnątrz i czują opory z każdej strony itd. itd. Brzmi fikcyjnie ale dlatego właśnie lepiej jednak szukać czegoś nowego. Bo mogliśmy zostać przy pale i ogniu. Człowiek wtedy też dawał radę:D
Napisano 18 Marzec 201113 l Marudzenie że słaba pracyzja, że powoli i trzeba sie namachać to w zasadzie to samo co narzekać że ford model t ma mało mocy i jest troche kanciasty. Sto procent prawdy tylko, że pare lat później można sobie pojeździć ferrari które ma mocy od ch.. i jest raczej mało kanciaste