Skocz do zawartości

MR i V-Ray

HoMeK

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, od niedawna uczę się maxa i mam pytanie, czy lepiej odrazu iść z nauką w stronę v-ray czy zostać przy mr ? bo zauważyłem zę większość pracuje w v-ray albo tylko tak mi się wydaje... mozecie się krótko wypowiedzieć ? jakieś wady i zalety o których nie wiem, uczę sie dopiero 2 miesiąc.

• Odpowiedzi 17
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

no widziałem w v-ray że jakos światła są jakby lepsze, nie wiem ale w v-ray light plane świeci cały kwadrat bez przepalonego środka jak to jest w MR rectangle, ogólnie stać mnie na v-ray tylko mało materiałów jest w necie co do jego obsługi, muszę poszukać jakiegoś porządnego tutka, a i jeszcze jedno, nie wiem czemu ale cięzko mi ustawić vraymtl tak aby jego kolory były jak na teksturze, prawie zawsze mam te kolory tak jakby wyblakłe, nie wiem, moze robic coś źle ;)

Artur nie wiem skąd ty wziąłeś info że MR jest wolniejszy niż Vray. W Vrayu na pewno łatwiej zacząć ale jak się wstępnie ogarnie mentala to wcale mu nie ustępuje. Jak robisz Vizki to będziesz zadowolony z vraya. Do pewnych zastosowań jednak mental lepszy.

Jak robisz sss shader to vray jest 10 razy wolniejszy i jeszcze trzeba się bawić z mieszaniem materiałów i nie ma back scatter. To tak z autopsji. Poza tym fajniej można sterować ekspozycją (czego nie ma w vray). Ogólnie w obydwu możesz osiągnąć super rezultaty ale niektóre rzeczy są mniej lub lepiej rozwiązane.

Jak sobie renderujesz to w vrayu szybciej idzie na początku z racji występowania ulepszaczy typu color mapping. Jak chcesz dobrze obrazek dopicować to w obydwu musisz włożyć kupę roboty tak czy inaczej.

IMO pytanie w wątku jest bez sensu bo jak ogarniesz vraya to mental wejdzie ci bezproblemowo i odwrotnie. Kwestia narzędzia.

Zaczynając to polecałbym vraya... z prostego powodu - w sieci jest dużo więcej materiałów do nauki vraya niż mr, imho sybciej do czegoś dojdziesz. Choć może po prostu jak ja szukałem czegoś o wizualizacji to przeważnie każdy w tutku tłumaczył w vray'u

pzdr

ok dzięki panowie, więc jadę w stronę v-ray ;) i jeszcze takie mały offtop, jak ustawić VRayMtl tak aby tekstura, kolory tekstury nie wyblakały ? bo wrzucam bitmape ustawiam reflecions ale mam jakby wymyte kolory, wyblaknięte, w MR w materiałach A&D nie zauważałem tego problemu a nawet jak mi wymyło teksturę z kolorów wyblakłą to ustawiałem middletones w exporuse controll a w V-Ray nie mam do pomocy exporuse controll.

a moim zdanie to lepiej sie zdecydowac na dzialke jaka chcesz sie zajac a nie na silnik renderujacy. Jak nauczysz sie jednego to pozostale sa zwykle podobne. Radze wyspecjalizowac sie w ktoryms z działow grafiki(lightling, rendering ,modeling, rigging, compositing, itp, itd,).

Jest jeszcze jeden plus dla vray - jest dostępny do kilku softów w przeciwieństwie do mentala - w przyszłości po opanowaniu V szybciej będziesz mógł się przesiąść.

zawsze jak czytam wątki w rodzaju "max vs maya" albo "mental vs vray" dowiaduje sie nowych ciekawych rzeczy :)

Gość Chrupek3D

mnie się podoba, jak powstają tasiemcowe wątki o MR vs V-ray, gdzie każdy z wypiekami opisuje swojego pupila, produkując te kilkanaście zdań. W nagrodę, po 'pi razy oko' 30 postach, główny pytający po stwierdzeniu "wybrałem...", wrzuca wreszcie swój pierwszy pokój, gdzie stołowa noga jest grubsza od telewizora... zapada cisza ;)

hehe ok dzięki panowie, nie chciałem tworzyć wątku typu VS tylko chciałem zasięgnąć opini odnośnie silników bo może czegoś nie wiedziałem co dla was było oczywiste. a i ostatnie pytanie, w V-Ray 2.0 można renderować na GPU co jest dużo szybsze, a w MR nie można tak ?

Weź sobie zrób testy i wybierz co ci bardziej pasuje. Ja równocześnie zaczynałem V-Ray i Mentala i jednak zostałem przy tym drugim.

w V-Ray 2.0 można renderować na GPU co jest dużo szybsze, a w MR nie można tak ?

W pewnym sensie można - poczytaj o quicksilver i iray.