Napisano 23 Maj 201114 l Witam. Tworz臋 sobie rybk臋 na prace licencjack膮 do kt贸rej w艂a艣nie mi ona potrzebna. 聽 Oto efekt tymczasowy po teksturowaniu. Jest jeszcze par臋 b艂臋d贸w oczywi艣cie. Dodam ze pracuje na Mentalu. Tekstura z tej odleg艂o艣ci z kt贸rej robi艂em screena mo偶e nie jest najwy偶szej jako艣ci, ale w animacji nie b臋dzie mia艂o to znaczenia bo b臋dzie po prostu dalej. 聽 聽 1) Macie jaki艣 pomys艂 偶eby 艂uski by艂y bardziej widoczne? Takie wypuklone? 2) Jaki by艣cie u偶yli materia艂 偶eby rybka wygl膮da艂a bardziej "艣lisko"/"wilgotnie"? 聽 Obrona coraz bli偶ej to trzeba si臋 spr臋偶y膰 ;) Dzi臋ki z g贸ry za pomoc 聽 Pozdro!
Napisano 24 Maj 201114 l Poka偶 ustawienia materia艂u. Je偶eli 艂uski robi艂e艣 bumpem, te藕 go poka偶, b臋dzie co omawia膰
Napisano 24 Maj 201114 l kiedy艣 kupi艂em zdj臋cia ryb na stocku. Okaza艂y si臋 zdj臋ciami gumowych zabawek. To wygl膮da podobnie, na pewno te ogonki powinny by膰 delikatniejsze i bump jako艣 lepiej pokazuj膮cy wchodzenie 艂usek (cho膰 faktycznie 艂uski to mikro grubo艣膰 maj膮), ew. mapka speculara zamiast bumpa.
Napisano 24 Maj 201114 l Brakuje speculara albo innych refleksji. Mo偶e jaki艣 hdr map i mapa bump u偶yta jako mapa refleksji? 聽 I jakby brakuje papierosa w dziobie, bo z wyrazu twarzy wygl膮da jakby si臋 w艂a艣nie zaci膮ga艂a.
Napisano 24 Maj 201114 l Autor Wi臋c tak: 聽 1) Rybka na kt贸rej si臋 wzorowa艂em: Tak tak, jest to z zabawki. Ale przy paru przer贸bkach powinna wygl膮da膰 bardziej naturalnie, mam tak膮 nadzieje przynajmniej ;) 聽 2) Bump. Teraz nie wiem co z nim zrobi膰... Bo jako takich 艂usek osobno nie mam zrobionych. Czyli musz臋 w jaki艣 spos贸b "odrysowa膰" 艂uski (kontury) w jakim艣 edytorze i wrzuci膰 do bumpa je偶eli si臋 nie myle 偶eby by艂 efekt nier贸wno艣ci. 聽 3) Dodatkowymi mo偶liwo艣ciami jak bump, specular map, hdr map szczerze nie bawi艂em sie prawie w og贸le. Og贸lnie jest to pierwsza rzecz, model kt贸ry oteksturowa艂em, bo wcze艣niej tylko modelowa艂em bardziej. 聽 4) Wygl膮da jak by si臋 zaci膮ga艂a bo chyba ma tak膮 藕renic臋 du偶膮 :P
Napisano 24 Maj 201114 l 1) hej do prawdziwej ryby wzoruj si臋 na prawdziwej rybie :D 2) masz mo偶liwo艣膰 zrobienia sculpta? chyba dobry pomys艂 偶eby wymodelowa膰 艂uski jako displace. Wydaje mi si臋, 偶e na grzbiecie powinny by膰 widoczne zniekszta艂cenia. Jak nie to chocia偶 bump. 3) Ustaw sss do p艂etw i reszty cia艂a. 4) Ze specularem bym uwa偶a艂 - rybka mo偶e si臋 b艂yszcze膰 na talerzu, ale kiedy jest w wodzie sytuacja jest troch臋 inna. 5) Jeszcze raz - SSS!
Napisano 24 Maj 201114 l Autor A co poleciliby艣cie, jaki spos贸b do animacji rybki? Na pracy lic. rybek ma by膰 oko艂o 5 (klony) i maj膮 si臋 porusza膰 w stadzie, wi臋c musz臋 jako艣 ten ruch rybki zanimowa膰. Wydaje mi si臋 偶e CHYBA najlepiej narz臋dziem BONES... nic innego w sumie mi nie przychodzi do g艂owy. 聽 I pytanie jeszcze odno艣nie animacji. Jest spos贸b 偶eby sekwencj臋 ruch贸w da si臋 zapisa膰? To znaczy np. rybka p艂ynie prosto, to ko艣ci poruszaj膮 si臋 w kszta艂t litery S, i zapisuje te ustawienie jako艣. Rybka skr臋ca, ko艣ci troch臋 inaczej sie poruszaj膮 i zapisuje to ustawienie jako drugi, a potem w zale偶no艣ci od potrzeb sobie to "wgrywam". No nie wiem... Edytowane 24 Maj 201114 l przez SSparrow
Napisano 24 Maj 201114 l Taka animacja by艂aby bardzo mechaniczna. 聽 HINT: Chyba dobrym sposobem na animacj臋 tego typu cia艂 smuk艂ych jest w艂膮czenie do rigu obiekt贸w odkszta艂caj膮cych rybk臋 przy zbli偶eniu. Tzn. stworzysz dwa obiekty, lokatory, nulle, jak zwa艂 tak zwa艂, jako deformery i animowa艂 przesuwanie si臋 ich wzd艂u偶 rybki, po obu stronach, w pewnym odst臋pie - b臋dzie falowa艂a na kszta艂t litery S.
Napisano 24 Maj 201114 l Mam nadziej臋, 偶e to nie zabrzmi obra偶aj膮co, ale niewiele trzeba umie膰 by zrobi膰 animacj臋 do pracy licencjackiej. Tj. nie zarzucam Ci braku umiej臋tno艣ci, po prostu dziwi臋 si臋, 偶e ja ( 17 latek ) by艂bym w stanie bez problemu takie co艣 zrobi膰. Ale mniemam, 偶e dochodzi tutaj kilkudziesi臋ciu/set stronicowa praca pisemna, tak? 聽 Z mojej strony polecam oczywi艣cie bones'y do animacji. Ale co do zapisywani i wczytywania to da rad臋 - jednak nigdy tego nie ogarnia艂em. Dlatego u偶ywam pluginu CAT ( kiedy艣 Softimage, dzi艣 Autodesk ). W nim te偶 da si臋 rybk臋 zaanimowa膰, a i zapisa膰 i wczyta膰 sekwencj臋 jest 艂atwiej. Chyba.... Znaczy - dla mnie o wiele 艂atwiej, jak m贸wi艂em, nigdy nie ogarnia艂em tego max'owego wczytywania/zapisywania animacji. 聽 Pozdrawiam!
Napisano 24 Maj 201114 l Autor No nie trzeba :P Mi nie chodzi o to 偶e nie potrafi臋, ale szukam rad was, koleg贸w kt贸rzy pewno siedza w tym d艂u偶ej.
Napisano 24 Maj 201114 l SSparow mozna to zrobic na rozne sposoby, tak naprawde nic specjalnego w tym nie ma, dlatego polecam ci zrobic najprosciej tzn. tak jak ty potrafisz zamiast kombinowac. Co do materialu to wystarczy diff i spec(kolorowy) dodatkow na pletwy daj delikatna alfe tak zeby byly pol przezroczyste i zmniejsz ich grubosc bo sa zdecydowanie za grube. PS: Bump wystarczy nie potrzebujesz displace tylko popraw jakosc texturki bo jest naprawde niska.
Napisano 25 Maj 201114 l Autor No z mapami to musze sie jeszcze pobawi膰... Bo jeszcze tak jak pisa艂em nie zajmowa艂em si臋 nimi. 聽 To praca lic. wi臋c nie musi by膰 to jako艣 super w kosmos zrobione :) Ale warto te偶 si臋 przy tym czego艣 nauczy膰 wiec do boju.
Napisano 5 Czerwiec 201114 l Autor Moja scena na razie wygl膮da tak: 聽 聽 Jeszcze sporo pracy przede mn膮. Musz臋 zrobi膰 jeszcze z 5 typ贸w ro艣lin 偶eby wprowadzi膰 jak膮艣 r贸偶norodno艣膰, zrobi膰 resztki terenu, dopasowa膰 materia艂y itp. ale nie o tym teraz. 聽 Chcia艂em si臋 zapyta膰, czy animuj膮c tak膮 ro艣link臋: 聽 聽 偶eby chwia艂a sie na boki przez ca艂膮 animacj臋, musze wszystko robi膰 w dolnym pasku animacji, czy da si臋 jako艣 zap臋tli膰 lekkie poruszanie si臋 tych ro艣linek w prz贸d i ty艂 innym sposobem?
Napisano 5 Czerwiec 201114 l Autor No kopiowa膰 klucze to w艂a艣nie rzecz podstawowa. A chce po prostu si臋 zorientowa膰 czy istnieje jaki艣 alternatywny spos贸b. reaction menagerem si臋 jeszcze nigdy nie bawi艂em
Napisano 5 Czerwiec 201114 l napisz wyra偶enie, co艣 w stylu: 聽 ro艣linka.rotateY = (sin(time/y)+1)*x 聽 gdzie y b臋dzie kierowa艂o tempem animacji, a x b臋dzie maksymalnym odchyleniem ro艣linki.
Napisano 26 Czerwiec 201114 l Autor Witam. 聽 W艂a艣nie sko艅czy艂em animacj臋 :-) Wygl膮da to tak: 聽 聽 Mo偶e nie jest ona jaka艣 fantastyczna, ale ju偶 3ds mi chodzi艂 tak mulato 偶e o kolejnych dodatkowych elementach w scenie mog艂em zapomnie膰. My艣l臋 偶e na prace licencjack膮 wystarczy :) Jak zawsze czekam na obiektywne opinie, co m贸g艂 bym na przysz艂o艣膰 poprawi膰 itp. 聽 Pozdro!
Napisano 26 Czerwiec 201114 l Tak si臋 zastanawiam. Czemu cie艅 ska艂y ci膮gle si臋 rusza? Wygl膮da艂 to jakby艣 mia艂 podlinkowane s艂o艅ce do kamery bo cie艅 si臋 rusza wraz z kamer膮.
Napisano 27 Czerwiec 201114 l Autor Tak to ju偶 koniec :) Cienie si臋 ruszaj膮 bo chcia艂em zrobi膰 co艣 w rodzaju takim, 偶e fale na g贸rze jak si臋 przemieszczaj膮 to promienie s艂oneczne ulegaj膮 za艂amaniu i cie艅 na dnie troch臋 si臋 rusza... potem z tego zrezygnowa艂em a ju偶 si臋 troch臋 tej animacji zrobi艂o a czas nagli to postanowi艂em to zachowa膰.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto