Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam kilka pytań odnośnie modelowania. Szukałem odpowiedzi ale nie otrzymałem nigdy konkretnej.

1)jak modeluje się pojazdy/broń. Jak patrzę na większość prac na tym forum nie mogę po prostu oderwać oczu i nie uwierzę, że takie prace są robione za pomocą plane'ów i blueprintów czy podobnych zdjęć. Przykład - http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=69574

2)modelując jakiś przedmiot zawsze musi być on idealnie szczegół po szczególe odwzorowany?

3)pytanie będzie powiązane mocno z pierwszym. Jak modeluje się wnętrza domów czy też to co jest na zewnątrz jakieś sąsiednie domki, plenery itp.

4)jak robi się różnego typu naklejki np. jakbym chciał wymodelować butelkę piwa. Mam w jakimś programie graficznym wyciąć ze zdjęcia i nanieść to na model?

5)jak wygląda sprawa sprzedawania animacji różnym firmą marketingowym?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1. Ogólne proporcje z blueprintów. Detale, poprawki itp. na podstawie zdjęć.

2. Nie. W grafice jest już tak, że robi się coś tak by widz się nie skapnął.

3. nie rozumiem pytania.

4. Tak.

Napisano

Co do pierwszego punktu i modeli pojazdów/wojskowych maszyn, najczęściej oprócz zdjęć i blueprintów używa się monografii, gdzie każdy mały detal jest dokładnie rozrysowany. Jeżeli nie ma takiej książki, to pozostaje analiza zdjęć.

Co do punktu drugiego to zależy od podejścia - są tacy którzy modelują detale których nawet nie będzie widać ( ;) ), są tacy którzy modelują "do widoku" i założonej rozdziałki renderingu. Każdy robi troszkę inaczej.

Napisano

Masz,obejrzyj tutorial Granta Warwicka,potem możesz wszystko wymodelować;)

Napisano

Ad. 1: Jak chcesz wiedzieć, jak się robi samoloty, to skorzystaj z linka w stopce mojego postu. Przejrzysz te obrazki i wyrobisz sobie pojęcie (książka jest po polsku)