Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć, mam do zrobienia model i nie wiem jak obejść błędy, które wyskakują po nadaniu modyfikatora shell.

https://lh3.googleusercontent.com/-VTn21c92IOw/TnMcQKt7tRI/AAAAAAAAAI0/IURBmJLkjL8/s1024/scianki.jpg

Modelowałem za pomocą editable poly, następnie użyłem kilkakrotne pro boolean. Chciałem nadać modyfikator shell ale wychodzi lipa.

Co proponujecie?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

problem w tym, że pro boolean narobił ci syfu w siatce. Nie widzisz tego, bo po wykonaniu cięć nie pojawiły ci się dodatkowe edge, ale one tam są i robią syf. Po za tym umówmy się shell to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie, on sam też zrobi niezły bałagan. Rada... uporządkować siateczkę i może zamiast ciąć booleanem lepiej będzie wymodelować poszczególne elementy. Nauczysz się szanować topo a i efekt będzie grubo lepszy. Z tego co widzę nie masz w tym modelu niczego, czego nie dało by się zrobić przemyślanym cutem i extrudem.

Napisano
  • Autor

Zastanawiam się jak wymodelować te półcylindryczne wypustki za pomocą extrude? Musiałbym stworzyć siatkę, którą później potraktowałbym turbosmufem jednocześnie pamiętając, ze ta wypustka jest dwustronna. Z tego Co piszesz wynika że najlepiej robić to bez shella tylko wtedy modelowanie jest o wiele trudniejsze. Może tak...od czego zacząć? Ale ten model mi wali plaskacze...:/

Napisano

zrób to wszystko nie używajac booleana, pamietając że każdy poligon powinien mieć 4 vertexy ewewntualnie 3 albo 5.

Napisano

To co piszą koledzy powyżej na pewno przyda Ci się na przyszłość, jak będziesz zaczynał nowe modele. Na teraz możesz z tym co masz zrobić tak: przekonwertować do editable poly, pododować kilka edge-ów w newralgicznych miejscach, i pousuwać zbędne vertexy pozostałe po probooleanie. Vertexy pojawiają się zwykle w połowie krawędzi i w narożnikach polygonów (bardzo blisko istniejących vertexów). Musisz dokładnie obejrzeć cały model (krawędź po krawędzi) i je pousuwać. Jak zrobisz takie porządki, możesz myśleć o shellu.

A na przyszłość ucz się modelować bez probooleana (w miarę możliwość) i pamiętaj o utrzymywaniu poprawnej topologii od początku modelu.

Napisano

hmm a jakbyś zrobił shell, edit poly a na końcu proboolean to też wychodzi kupa ?

Napisano

spróbuj dodać modyfikator edit mesh, potem wybrać wszystkie krawędzie, z zakładki surface properties wybrać visible (ewentualnie jeszcze zaznaczyć wszystkie wertexy, dać weld i sprawdzić co się dziej przy zmianie parametru treshold od zera co jakieś małe wartości)i potem dać modyfikator shell z zaznaczonym straight corners

metoda 2 do skopiowac obiekt, (oczyścić ewentualnie siatkę z edit mesh jak wyżej) dać modyfikator push i potem przez bridge łączyć krawędzie zewnętrzne

zawsze tez możesz podzielić obiekt na mniejsze części, dać na nie shell lub jak w punkcie 2 push i łączyć to potem w całość (tylko nie boleanem :) )

Edytowane przez stormwind

Napisano
  • Autor

Dzięki chłopaki za pomoc, najbliżej rozwiązania na które wpadłem jest stormwind. O dziwo modyfikator shell działa prawie ok kiedy nie używany jest modyfikator symmetry. To co pokazałem w załączniku to tylko połowa modelu. (pokazałem Wam połowę żęby było 2 razy mniej błędów:) Nadal pozostaje mi kilka niedoskonałośći a ich ręczna naprawa to katorga. Zastanawiałem się nad nurbsami albo modelowaniu tego w zbrushu na podstawie tutoriala HandGun modeling. Jest tam kilka zabiegów,dzięki którym myślę że można to pocisnąć. I chyba jestem zdecydowany na tego zbrusha. Trochę się pomęczę ale czego się nie robi dla skilla:)

Napisano

sproboj przekonwertowac to do editable patch i potem do ediable poly odrazu

i wtedy sproboj dac shell sproboj tez czy np shell in nie bedzie lepszy od shell out albo na odwrot ... i koniecznie wyresetuj polozenie pivota i jeszcze najlepiej reset xform i dopiero wtedy shell proboj ... a nastepnym razem zanim zaczniesz to przemysl siatke ... bo to duzo ulatwia

Pozdro

T.