Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, Postanowiłem założyć mojego pierwszego WIPa, w nadziei że nauczę się czegoś nowego, no i dokończę choć jeden z modeli jakie zacząłem ( bo z tym najgorzej ). Nie jestem jeszcze orłem w maxie tym bardziej w vrayu dlatego wybralem coś prostego ale ciekawego, jest to Kościół Votum Aleksa w Tarnowie.

Edytowane przez gregory

• Odpowiedzi 24
  • Wyświetleń 8,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Konstrukcja z belek prawie gotowa brakuje jeszcze tylko kilku łączników.[ATTACH=CONFIG]82938[/ATTACH]

Edytowane przez gregory

Napisano

Całe życie mieszkam w Tarnowie a nie kojarzę takiego miejsca. Masz jakieś fotky z zewnątrz?

EDIT: A przepraszam, to nie ten Tarnów;) Fajna budowla, będę śledził progress!

Napisano

tez mieszkam w Tarnowie ;p, o jaki Tarnow choci w takim razie ? ;p

Napisano
  • Autor

hmmm, to jest Tarnów nad Wisłą w okolicach Magduszewa na południe od Warszawy, niewielka miejscowość, zbieżność nazw:P

Napisano

Ja myślę o tym w Małopolsce - jakieś 80km od Krakowa na wschód.

Napisano
  • Autor

Lucek: na 100% chodzi o Tarnów w Mazowieckim, pow. Garwolin.

Hehe ciekawa sprawa z tymi nazwami, pewnie znalazło by się jeszcze kilka miejscowości o tej samej nazwie:)

Napisano

Przepraszam za ucieczkę od tematu, ale... :)

Ja pochodzę z Włodowic - to wieś w kotlinie Kłodzkiej nieopodal Nowej Rudy. Drugie Włodowice znajdują się na południowy wschód od Częstochowy :) Jest dosyć sporo takich miejscowości o jednakowych nazwach :)

Pozdro.

Ps. Też dziabię kościółek :) i też sporo w nim drewnianej konstrukcji. Ja robię Kościół Pokoju w Jaworze :)

Będę zaglądał.

Ciastuch.

Napisano
  • Autor

Hejka chce zrobić obicie drewniane od wewnątrz tylko nie wiem która metoda byłaby lepsza, chodzi mi o łączenie boazerii, czy wymodelować te "szpary" czy dać tylko bumpa???

Napisano

Bump spokojnie styknie. Będziesz musiał pewnie śmieszać dwie - fakturę drewna oraz te rowki.

Napisano

Albo musial byś namalowac teksture składającą sie z duzej ilosci desek albo wymodelować deski i ponakładać na nie różne tesktury (ja bym wybral ta 2 opcje). Z tego co pamietam Razer mowił ze w swoim wątku da tutorial po łikendzie a jego sytuacja wydaje sie bardzo podobno (no tyle ze on to ma bardziej nierównomiernie)

Napisano

Z tego co widzę obiekt nie jest zbyt skomplikowany i dlatego polecam raczej wymodelować tą boazerię. Można w ten sposób uzyskać bardziej naturalny efekt bo ma się więcej kontroli na brzegami desek.

Napisano

Z tego co wiem, jest to prywatna kaplica, na czyjejś działce - może dlatego mało kto ją w Tarnowie nie widział na żywo (ale ja też nie wiem o który Tarnów chodzi). Jest to kawał dobrej architektury więc będę kibicował.

Napisano
  • Autor

Hejka, mały upload. Render bardzo testowy;p Zapowiadana wcześniej boazeria z wymodelowanymi deskami (bez bumpa).

Edytowane przez gregory

Napisano

przyjemnie wyglada... co do Tarnowa to polecam google, slowa klucze ''tarnow kosciol aleksa'' :D

Napisano
  • Autor

Hejka, po długiej przerwie postanowiłem trochę podłubać w modelu, nałożyłem próbną teksturę na belki, i tu mam pytanie czy powinienem champerować krawędzie belek czy zostawić takie ostre??? w realu na fotografiach te belki są po prostu kanciaste i nie widać by miały załamane krawędzie, ----> testowy renderek na szybko

Napisano

Wrzucaj obrazki z jakiegoś serwera zewnętrznego przez . Zlikwiduje to kompresje i ograniczenia rozmiaru.

Napisano
  • Autor

hejka, mam pewnie banalny kłopot z teksturą, jak zrobić by słoje się prawidłowo schodziły jak w prawdziwej desce???

Napisano
  • Autor

hejka, czym oświetlić to wnętrze??? vray plane + direct czy po prostu vraysky + sun???

Wnętrze jest bardzo ciemne bo światło wpada tylko jednym oknem.