KMiklas Napisano 25 Listopad 2011 Autor Share Napisano 25 Listopad 2011 @mookie: w tej rozdzielczości około 4-5 minut z AAx8, postpro w nodach. Ogólnie mam jeszcze trochę do zoptymalizowania, zwłaszcza, że zamierzam cały przejazd zanimować jednorazowo (tzn. bez podziału na sceny (tylko na warstwach); będę operował odpowiednio kamerami). Nie wiesz może czy da się uzyskać motion blur w nodach? Bo ten domyślny zależnie od AA renderuje klatkę kilkukrotnie i z 5 minut zrobi się co najmniej 25... @odnetniN: poprzednio samochód był za mały:) Szukam też jakiegoś pomysłu jak zrobić rozprysk wody (możliwie lowpoly, więc fluid nie wchodzi w grę). Zastanawiałem się nad plane'ami oteksturowanymi rozpryskującą się wodą, pojawiającymi i skalującymi się w odpowiednim momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 http://www.blender.org/development/release-logs/blender-242/vector-blur/ Sam próbowałem stworzyć za jego pomocą rozmycie tylko raz, ale efekt był słabiutki (było to obracające się w miejscu koło, więc może Vector Blur w ogóle nie powinien być w tym przypadku użyty). Rozbryzgującą wodę zrobiłbym cząsteczkami z jakimś reaktorem (aby rozbryzgi tworzyły się w miejscach, gdzie koło dotyka kałuży). Pewnie można by było zrobić to za pomocą tekstury, ale może wystarczyłyby jakieś super lekkie metaballs? Nie wiem, trzeba by poeksperymentować. Czas renderu trochę długi, akurat sam robię teraz animkę i udaje mi się zejść (interior) do około 30 sekund full HD. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karkosik Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 proporcje były zaburzone wielkością wjazdu i szerokością desek(tak mi sie zdaje) Styl bardzo mi podchodzi...ale jakośc tych renderów jakoś słaba(ale to pewnie tylko testy , jeszcze do tego ruch dojdzie to gitara:D) Aha podłoże mi sie nie podoba troche tekstura słaba i te kałuże:D ale ogólnie fajnie idzie i obserwuje i trzymam kciuki:D:D pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odnetniN Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 KMiklas blur proponuje zrobic juz przy kompozycji w jakims sofcie do postprocesu, wyrenderuj sobie wirecolor czy cos w tym stylu i uzyj tego jako maski, tutaj staraj sie jak najmniej robic efektow typu blur/dof/fog najlepiej wogole nie robic, bo to ci wydluzy sporo czas renderingu. PS: Tak ta textura terenu tez mi sie nie podoba straszna pixeloza :P juz lepiej jakbys dal jakas w lepszej jakosci, a powtarzalna texturke ( co prawda wszystko zalezy od ruchu kamery :) PS2: NIe myslales moze zeby najpierw zrobic ten ruch kamery/samochodu i zobaczyc gdzie jest potrzebne cos w lepszej jakosci a gdzie nie? sporo by ci zaoszczedzilo roboty ;) rowniez trzymam kciuki i powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sunedge Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 Vector blur z nodow powinien sie w przypadku autka sprawdzic. Powodzenia. Wiec Mookie robi animke i sie nic nie chwali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 25 Listopad 2011 Autor Share Napisano 25 Listopad 2011 zaiste, daje radę. i udało mi się zmniejszyć czas renderu do półtorej minuty (ale woda w magazynie nie odbija, bardzo to spowalniało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 Zawsze możesz na wodę wrzucić teksturę zgodnie z koordynatami reflection lub normal (nie UV), będzie to symulować jakieś tam odbicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 25 Listopad 2011 Autor Share Napisano 25 Listopad 2011 Spróbuję. Najwyżej wywalę wodę... :P zastanawiam się jak najlepiej będzie zanimować samochód. Do tej pory robiłem to kośćmi (główna, karoseria i dla każdego z kół, w sumie 6). Zawsze zostaje mi ręczne animowanie, ale ustawiać każdy obrót koła to trochę nie bardzo... Widziałem jak niektórzy animują koła "automatycznie". Ale tutaj będzie też poślizg kół. A i sam samochód będzie nadsterowny, więc poruszanie się ściśle po ścieżce niezbyt mi pomaga. Chyba że jest jakiś sposób. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sunedge Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 Na blender 2.4x byl skrypt - wheel rotation, ktory zajmowal sie obrotem kół, moze jest na 2.5/2.6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 25 Listopad 2011 Autor Share Napisano 25 Listopad 2011 Chyba nieco lepiej. :) Póki co wziąłem się za dalsze modelowanie otoczenia, samo animowanie chwilowo na bok. Nie patrzeć na babol z oknem w tle. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 26 Listopad 2011 Share Napisano 26 Listopad 2011 Rendery zapowiadają się ciekawie, jednak mam uwagę co do samego modelu. Czy on ma poprawne wymiary i proporcje? Patrząc na tył wydaje się być za wysoki lub za wąski i jeszcze lampy tylne jakby za duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 26 Listopad 2011 Share Napisano 26 Listopad 2011 mam takie same uwagi jak pecet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 26 Listopad 2011 Autor Share Napisano 26 Listopad 2011 hm, nie zwróciłem wcześniej uwagi. Pas tylny jest zbyt szeroki i stąd zaburzenie proporcji. się wyklepie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 26 Listopad 2011 Autor Share Napisano 26 Listopad 2011 i już. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 28 Listopad 2011 Autor Share Napisano 28 Listopad 2011 (edytowane) Następna po szopie lokacja: bijąca poświatą nicość na końcu jest efektem braku następnej lokacji... jeszcze. ;) Edit: Edytowane 28 Listopad 2011 przez KMiklas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebos18 Napisano 1 Grudzień 2011 Share Napisano 1 Grudzień 2011 nie wiem czy lampy są za duże, nie mniej jednak bardzo fajnie wygladają na pierwszych renderach... postaraj sie bardziej ich detale wyeksponować bo gdzieś zgubiłeś to na nowszych renderach... było by fajnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi