Napisano 5 Grudzień 201113 l RemapPSD to darmowy skrypt dla 3ds max, który umożliwia mapowanie pliku PSD z uwzględnieniem wszystkich warstw do różnych ustawień/layout'ów UV. Skrypt może przydać się przede wszystkim osobom pracującym przy "Game Art". Zachęcam do obejrzenia wideo przedstawiającego jego przykładowe wykorzystanie. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2124
Napisano 5 Grudzień 201113 l Piękna sprawa. Istnieje coś podobnego do innych softów? Ja się zastanawiam dlaczego jeszcze w PSie nie zrobili skryptu który pociągnięcia pędzla przetransferuje w inne miejsce na UV. OBJ czyta już od dawna, można je w nim teksturować, to jaki problem dodać do pędzelka przeskalowanie, translacje i rotacje. Tak bardzo by to ułatwiło życie wszystkim. Idealne wygładzanie seamów clone toolem, banalny do zrobienia padding. A wszystkie potrzebne do tego opcje są już w szopie od kilku lat.
Napisano 5 Grudzień 201113 l Autor A może mi ktoś dokładnie wytłumaczyć dlaczego często np. zachodzi potrzeba zmiany layout'u UV?
Napisano 5 Grudzień 201113 l Różnie, czasem chcesz przemapowac obiekt, by nie był mirrorowany, czasem po zrobieniu obiektu stwierdzisz, że na przykład głowa ma za małą rozdzielczość. Wtedy warto przemapować obiekt, a ten skrypt to rewelacja. Dzięki!
Napisano 6 Grudzień 201113 l tak szczerze mowiac, nie widze tu zadnego skryptu.... tzn maxy same to potrafia, jesli dobrze zrozumialem. Tzn on jedynie co tu robi to wypala uv1 do uv2 i co niby w tym magicznego? naciskamy 0, nastepnie wybieramy warstwy ktore potrzebujemy, channel 2, guzior render i po zawodach: ]... nie chyba nie rozumiem o co tu chodzi: ] bo to wydaje sie za proste hehehe.
Napisano 6 Grudzień 201113 l KoMic: różnica chyba jest taka, że przepala każdą warstwę psd osobno, a nie jako jeden płaski obrazek. no chyba że max ma taki feature, że przy przepaleniu zachowuje strukturę psd'ka.
Napisano 6 Grudzień 201113 l Spoko ten skrypt, i może się okazać naprawdę przydatny. Kradnę i wielkie dzięki!
Napisano 6 Grudzień 201113 l Nie ma takiego wbudowanego. W ogóle nie ma ma szczególnie zaawansowanej obslugi .psd ;0
Napisano 6 Grudzień 201113 l Dla mnie bomba, już pare razy musiałem się pierdaczyć ręcznie z przepalaniem na nowe mapowanie, a tu panie, nawet wartwy łyka, cudo-wianek:) EDIT: ..repa chciałem dać ale nie wchodzi Adku... ale to sobie sam dostaw odemnie:D
Napisano 7 Grudzień 201113 l Wolę YouTuba niż Vimeo bo mając wolne łącze mogę przesuną suwak czasu gdzie chcę, a na Vimeo nie mogę :(...