adek Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Firma Crytek zamieściła w serwisie YouTube film pokazujący kilka nowych ulepszeń w silniku graficznym Cryengine 3. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2286
pikok Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 No ładnie. Gdybym się znał na takich silnikach to zacząłbym na tym filmy trzaskać.
comander_barnik Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Wolumetria pod wodą - masakra, particle shading - sweet jesus czekałem na to w grach od lat... za to kocham crytek. Ci goscie za każdym razem podwyższają poprzeczkę tego co nazywamy Next Gen'em.
Monio Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 A Epic niby nie? ;) Dla mnie obie firmy robią niesamowitą robotę.
Sliterin Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Rywalizacja - gdziekolwiek istnieje tam prowadzi do rozwoju :D
Nezumi Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Pytanie tylko ile wyjdzie gier na tym silniku i ile z nich wykorzysta porzadnie jego mozliwosci. Bo to ze sam silniek jest dobry to super ale niewiele z tego wynika niestety.
comander_barnik Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 Nezumi, to prawda, większość kompanii wciąż woli wydawać graficzny krap pod xboxa i portować na pc zamiast robić odwrotnie i wysiliś się na porządną oprawe graficzną. Może sie doczekamy C3 albo dodatku, byłoby miło gdyby pod nadchodzące 720 wydano jakiegoś AAA Monio - wydaje mi sie ze Crytek nie musi rywalizować z epiciem pod tym wzgledem, bo już ma miażdżący silnik. Co by sie rpzydało to lepsze sdk, rónie przyjemne w użyciu i rozpropagowane jak UDK
Skoti Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 @comander_barnik: Tu zupełnie o coś innego chodzi - CryEngine to głównie renderer, ale gry nie powstają bo cała reszta poza modułem renderującym leży. Co z tego, że CryTek wydał swój silnik na konsolę, kiedy niewiele gier na nim powstanie, bo silnik słabo pomaga przy tworzeniu gry poza samą grafiką która jest sprawą drugorzędną. Z tego powodu producenci gier wolą wybrać UE3, bo ma wszystko na bardzo wysokim, równym poziomie co pozwala łatwiej zrobić grę. OFC nie mówię, że żadnych gier nie będzie, bo nawet jedna z polskich firm ma licencje na CryEngine, ale dopóki wszystkich narzędzi nie poprawią to będzie to dalej silnik który powoduje zachwyt u graczy, a niechęć u twórców gier.
norden Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 A taki Notch zrobil gre ktora "wyglada" jak z DOSa wyrwana na pierwszy rzut oka i ludzie caly czas graja, ba tworza wlasne rzeczy, a gra nigdy sie nie konczy (minecraft). Oczywiscie milo jest zobaczyc gre piekna graficznie, ale to po prostu jedynie 15% calosci moze nawet mniej... Crytek poza marketingiem niewiele oferuje...Tak czy inaczej podoba mi sie ten engine i rzeczy ktore potencjalnie moznaby w tym zrobic...
deshu Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Norden - sukces minecrafta wynika z czegoś innego. Z tego, że ludzie nie lubią się wysilać.
Monio Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Norden- Dobrze że nie 23% albo 17,6%. Uwielbiam mierzenie procentami absolutnie relatywnych i subiektywnych rzeczy. :) Pamiętaj zasadę że 89% danych procentowych w necie jest wzięta kompletnie z tyłka! Deshu- O czym ty w ogóle mówisz? http://i.imgur.com/3DJu0.jpg Sukcesem minecrafta jest niespotykana interakcja ze światem oraz coś co się nazywa gameplay kreatywny. Tą samą podstawę sukcesu mają (nomen omen) klocki lego. Ludzie kochają się wysilać kiedy tworzą coś własnego, minecraft daje im takie możliwości.
norden Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Od tej pory zawsze bede podawal jakis procent w komentarzach skoro tak uwielbiasz : > Ale by nie odbiegac od tematu... No wlasnie mi w tych wszystkich strzelankach etc brakuje takiej mozliwosci robienia co nam sie podoba. GTA jest spoko. Mozesz zostac taksowkarzem : ) albo wykonywac misje... nikt ci nie karze grac w gre wg jakiegos storyline...
Leru Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 deshu -> ale bzdury :) Monio podał idealny przykład, że ludzie grający w Minecrafta wkładają w to na prawdę dużo. Minecraft po prostu jest sandboxem, dlatego jest tak popularny. Norden a stwierdzenie, ze Crytek poza marketingiem nic nie oferuje jest wyssane z dupy ;) Crysis 2 był po prostu bajeczny! Muzyka była równie dobra co grafika, grafika równie dobra co dźwięk, dźwięk równie dobry co gameplay, historia, animacje itd itd. Poza tym, goście napisali kilka lat temu engine mocno idący w fotorealizm i gdyby nie mieli sprzedaży to by nie utrzymali się (mówię tu o FarCry'u, Crysisie 1 i innych ich gierach). Sprzedaży by nie mieli jakby produkty przez nich robione nie były po prostu dobre. Szkoda tylko, że EA jest ich wydawcą ale cóż!
Gość BiX Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Pikne.. szkoda, że takie gry suchary pod to robią :)
comander_barnik Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Skoti - no prawda prawda za lekko to ująłem. Editor Cryteka jest o wiele gorszy od UE.
Nezumi Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Moze ktos wymienic kilka gier - ale bez googlowania, ktore powstaly na Cryengine poza Crysisem? Mnie Crysis bardzo pasowal jako odmozdzacz (w dwojke jeszcze nie gralem ale coz mogli zmienic w strzelance :D Bedzie fajna jatka z kosmitami i tyle). Nie moge wyjsc z podziwu nad faktem ze zdaje sie nikt nie wykorzystuje tak genialnego technicznie silnika do jakiegos RPG. Jakby ktos zrobil porzadnego sandboxa w scenerii takiej dzungli z pierwszego Crysisa to osiagnalbym nirvane :D Ale nie ma co - trzeba strzelac i robic kolejne kryzysy, CoDy i inne Battlefieldy. Zieeeew.
Rekomendowane odpowiedzi