Napisano 13 Wrzesień 201212 l Witam wszystkich, Mam pewien problem z oknami jak na załączonym obrazku, problem jest taki, że nie mam pojęcia jak je sprawnie wymodelować na tej połaci dachowej. Może ktoś coś podpowiedzieć :)?
Napisano 16 Wrzesień 201212 l Ja bym to zrobił tak modeluję bryłę dachu jako poly i konwertuję ją do spline i po spline rozmieszczam dachówki ;)
Napisano 16 Wrzesień 201212 l legomir sorry za pytanie ale gdzie w maxie masz opcje konwersje poly na splajna, bo widzę ze chyba czegoś nie doczytałem i nie mogę znaleźć tego patentu ;) Co do wymodelowania to bym to robił wspomnianym splajnem i potem go edytował , albo jeśli potrzebujesz to zrobić na szybko to wato zapoznać się chociaż ze studencką wersja archicada on tam lukarny wstawia z automatu.
Napisano 16 Wrzesień 201212 l masz opcję "create shape from selection". Ja używam tej użytecznej opcji cały czas.
Napisano 16 Wrzesień 201212 l Cytat legomir sorry za pytanie ale gdzie w maxie masz opcje konwersje poly na splajna, bo widzę ze chyba czegoś nie doczytałem i nie mogę znaleźć tego patentu ;) a)używam mayki b)nie ma softu w temacie ani w poście, wiec nie wiem skąd domysł, że max ;)
Napisano 16 Wrzesień 201212 l To jest to o czym pisał Lucek. Tylko to nie jest konwersja poly na splajna, tylko konwersja edga na splajna. Zaznaczasz interesujące Cię edge i klikasz "Create shape from selection".
Napisano 16 Wrzesień 201212 l legomir nie był to przytyk do ciebie tylko zdziwienie, a opcji podanej przez Lucka też wiem od dawna z niej korzystam tez bardzo często ;)
Napisano 16 Wrzesień 201212 l Nie pomyślałem, że przytyk tylko oderwałem się od lektury na temat dość matematyczno-techniczny i punktowałem za lekturą przyzwyczajenia. I w sumie chodziło mi o konwersje edge to spline.