DEkoy Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 Witam wszystkich, Mam pewien problem z oknami jak na załączonym obrazku, problem jest taki, że nie mam pojęcia jak je sprawnie wymodelować na tej połaci dachowej. Może ktoś coś podpowiedzieć :)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 Ja bym to zrobił tak modeluję bryłę dachu jako poly i konwertuję ją do spline i po spline rozmieszczam dachówki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kengi Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 w kwestii formalnej "lukarna owalna" ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 legomir sorry za pytanie ale gdzie w maxie masz opcje konwersje poly na splajna, bo widzę ze chyba czegoś nie doczytałem i nie mogę znaleźć tego patentu ;) Co do wymodelowania to bym to robił wspomnianym splajnem i potem go edytował , albo jeśli potrzebujesz to zrobić na szybko to wato zapoznać się chociaż ze studencką wersja archicada on tam lukarny wstawia z automatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 masz opcję "create shape from selection". Ja używam tej użytecznej opcji cały czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 legomir sorry za pytanie ale gdzie w maxie masz opcje konwersje poly na splajna, bo widzę ze chyba czegoś nie doczytałem i nie mogę znaleźć tego patentu ;) a)używam mayki b)nie ma softu w temacie ani w poście, wiec nie wiem skąd domysł, że max ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 To jest to o czym pisał Lucek. Tylko to nie jest konwersja poly na splajna, tylko konwersja edga na splajna. Zaznaczasz interesujące Cię edge i klikasz "Create shape from selection". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 legomir nie był to przytyk do ciebie tylko zdziwienie, a opcji podanej przez Lucka też wiem od dawna z niej korzystam tez bardzo często ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 Nie pomyślałem, że przytyk tylko oderwałem się od lektury na temat dość matematyczno-techniczny i punktowałem za lekturą przyzwyczajenia. I w sumie chodziło mi o konwersje edge to spline. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi