Napisano 17 Wrzesień 201212 l Witam, Rozpocząłem moją zabawę z 3ds maxem pod kątem wizualizacji architektonicznych od prostego tutoriala na Youtube dot. modelowania sypialni. Zaciąłem się dość poważnie na modyfikatorze Cloth i zwykłym prześcieradle. Oto moja sypialnia: Nadajemy plane'owi modyfikator cloth i definiujemy collision obiects o takich właściwościach: Depth 1,0 Offset 1,0 Dym. Fric. 0,1 Static 0,5 Uzyskuje coś takiego: http://imageshack.us/a/img689/2448/zrzut3.png Co możecie mi pomóc? Tkanina jakby leci do góry i nadyma się jak balon. Tu na zrzucie ekranu miałem jednostki cm/unit 100,0 Jak przestawiam na 1,0 to płynnie leci w górę bez ładu i składu. http://imageshack.us/a/img689/1712/zrzut4.png Bardzo proszę o pomoc! Utknąłem :)
Napisano 21 Wrzesień 201212 l Może najpierw spróbuj z presetami różnych tkanin. Masz je w Object Properties w modyfikatorze Cloth. Wybierz np cotton i sprawdź jak działa. Porównaj ze swoimi ustawieniami i popraw... Twoja tkanina wygląda, jakby działał na nią wiatr skierowany od spodu... Nie wiem co innego mogłoby to być.
Napisano 21 Wrzesień 201212 l Grawitacja jest odpalona domyślna. Jaką masz skalę sceny? Wydaje mi się że tutaj masz coś skopane, offset masz ustawiony przez to za duży i to wyro Ci odpycha tą tkaninę.
Napisano 21 Wrzesień 201212 l Skala sądząć po screenie wydaje się być w miarę ok ale za to nie wiem czy tak powinno być czy też nie(nie używam maxa) nie widze w liście modyfikatorów cloatha?
Napisano 21 Wrzesień 201212 l Dokladnie tak jak mowi Milosz3ds. Maxowy Cloth jest bardzo wrazliwy na skale. I po tym ze w collision object offset masz na jeden wiec powinien miec 1cm a u ciebie to wyglada jakby bylo ich 100 mniemam ze masz skopana wlasnie skale sceny
Napisano 25 Wrzesień 201212 l Autor Okazało się, że problem leżał w jednostkach. Offset był dobry, grawitacja tak jak pisał Milosz3ds domyślna. Display units miałem [cm] a system units [m]. Zbyt długo zajęło mi dojście do problemu, ale w końcu się udało. Dzięki za pomoc!
Napisano 26 Wrzesień 201212 l (...) Zbyt długo zajęło mi dojście do problemu, ale w końcu się udało. Dzięki za pomoc! Przeciez kilka osob pisalo ci ze pewnie masz problem ze skala :]