Napisano 19 Wrzesień 201212 l Witam,składam komputer i moje pytanie: odczuje jakąś większą różnice w Maxie pomiędzy 16 a 32gb ram? (puki co będę mieć 16,zastanawiam się czy dołożyć teraz do 32,i tak kiedyś dołoże:P)
Napisano 19 Wrzesień 201212 l wszystko zalezy od tego na jakich scenach pracujesz, jak sa ciezkie i maja duzo obiektow to odczujesz roznice. Przy malych nie warto, ale ja tam zawsze uwazalem ze ramu nigdy za malo :D pozdro M.
Napisano 19 Wrzesień 201212 l zastanawiam sie jak ciezkie musza byc te sceny zeby potrzebowaly 32giga, ja do zeszlego roku siedzialem na 6 i wszystko lazilo :)
Napisano 19 Wrzesień 201212 l a chocby trawa, krzaczory i drzewa w czyde i zezre to 32GB niestety... takie to czasem uroki wizek
Napisano 19 Wrzesień 201212 l Zależy co się robi. Ale ramu nigdy za wiele. Praktycznie można powiedzieć że kosztuje jakieś grosze, zwłaszcza że wystarczy jakąś średnią jednostkę kupić a nie demona szybkości i jak najbardziej daje radę. Mam 16 giga i mi często mało :)
Napisano 19 Wrzesień 201212 l kurcze blade O,o Wiem ze to juz lata temu, ale to http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=48731 bylo robione na maszynach z 8gb ramu a troche tam drzew jest (oczywiscie wszystko proxy) pozdraiwam
Napisano 20 Wrzesień 201212 l Autor No właśnie sceny są dość skomplikowane,(doliny,łąki pełno drzew,lasy) itd to z tych cięższych;P A może 64 zabrać?;p (tylko mógłby ktoś zarzucić jakąś dobrą płytę pod socket AM3+ co obsługuje 64gb chociaż 48 do 400zł jak taka jest:P)
Napisano 20 Wrzesień 201212 l kurcze blade O,o Wiem ze to juz lata temu, ale to http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=48731 bylo robione na maszynach z 8gb ramu a troche tam drzew jest (oczywiscie wszystko proxy) pozdraiwam E tam, trawa to tylko tekstura, a tutaj się już multiscatterów używa itp. :D Ja w tym momencie siedzę przy maszynie z 16GB ramu i renderuję wnętrze, które zżera mi 13,6GB ramu i już mi lekko kompa zacina. xD
Napisano 20 Wrzesień 201212 l Autor Tak,Win7 Professional 64bit. To jak,pomożecie dobrać płytę która obsłuży 64,lub 48gb do 400zł?;p (s.AM3+)
Napisano 20 Wrzesień 201212 l Ja mam 16gb i jak zapełni mi się pamięć to mój i2700 ma problemy z ogarnięciem tego, przynajmniej w 3d maxie. A przy renderingu nie widziałem, żeby zjadł mi chociaż połowę ramu. Do 32 GB widzę przynajmniej dwukrotną prędkość na procku (2 procki albo jeszcze jakieś inne cudo..)
Napisano 21 Wrzesień 201212 l Ram-u i mocy procesora nigdy za wiele.... ot i wszystko a co do płyty to może sie myle ale raczej nie ma takiej powyżej 32 GB
Napisano 21 Wrzesień 201212 l Ram ci sie przyda nie tylko do maxa ale szczególnie w postprodukcji to go nigdy nie za wiele. Natomiast co do płyt to żeś zastrzelił raczej z takim parametrem jak chcesz płytę to niestety wydatek rzędu 1300 to jest minimum Asus P9X79 PRO 64 giga ramu ale to pod intela płyta natomiast przyzwoita płyta pod am3+ ale z 32 ramu to ASRock 970 Extreme4. Ola-f co do ramu i systemów to: Professional, Ultimate i Enterprise systemu Windows 7 - potrafią one obsłużyć nawet do 192 GB RAM-u. http://news.softpedia.com/news/192-GB-Windows-7-Maximum-Supported-RAM-110282.shtml Edytowane 21 Wrzesień 201212 l przez shadowsexpe
Napisano 21 Wrzesień 201212 l Autor No dobrze by było żeby obsługiwała powyżej 32,ale jak w tej cenie nic takiego nie ma to zadowolę się taką z 32;P
Napisano 21 Wrzesień 201212 l mirach - zauważ że nikt nie mówi o jakiejkolwiek optymalizacji sceny - sam mam 16gb na kompie na którym renderuję i 4gb na tym na którym modeluję. Nie zdażyło mi się żeby brakło mi ramu do tej pory. Kwestia umiejętnego optymalizowania scen - co w dobie taniego ramu nie jest specjalnie popularnym problemem :). Nie często też renderuję widoki "z lotu ptaka". Niemniej ramu jak tu piszą - nigdy za wiele. Edytowane 21 Wrzesień 201212 l przez Loki
Napisano 2 Październik 201212 l Też długo się zastanawiałem czy 32gb to nie za dużo. Wkońcu się przekonałem i jestem bardzo zadowolony. Przy odpowiednim podzieleniu rdzeni mogę jednocześnie renderować dwie sceny a w trzecim 3dsMaxie modelować kolejną co bardzo zwiększa tempo pracy.
Napisano 3 Październik 201212 l Pamieć , przy dzisiejszych cenach jest tania... lepiej jest mieć jej więcej niż mniej :)