Napisano 17 Grudzień 201212 l Witam wszystkich :) Jako, że mój ostatni post na tym forum miał miejsce jakieś 5-6 lat temu to napiszę co nieco słowem wstępu i jakiegoś zagajenia;). Te kilka lat temu interesowałem się grafiką 3d. Było to głównie modelowanie aut w 3ds max (głównie Lambo). Tak się życie potoczyło, że ukończyłem wydział mechaniczny na politechnice zamiast asp i siłą rzeczy przeszedłem od pracy z 3ds Max do Catii V5 jako żem konstruktor ;). W międzyczasie zaraziłem się pasję do motocykli, przerabianiem, dłubaniem itd itp.. Jakiś czas temu zrodził mi się jednak w głowie pomysł zaprojektowania motocykla od podstaw. ------------------------------------------------- Bazą motocykla został silnik HD Evo 1200 od Sportstera. Model silnika powstał w oparciu o dokumentację z książek serwisowych, oraz o różne materiały i zdjęcia znalezione w sieci. Poza silnikiem cały motor został zaprojektowany wg mojego pomysłu. Silnik: HD Evo 1200 + Gaźnik MIkuni HSR 42 Sztywna rama Widelec przedni w stylu springera z amortyzatorem Ohlins Koła 17" o szerokości 200 mm tył / 120 mm przód Opony Metzeler Sportec M3 Prześwit 60mm Baza kół 1700mm Kąt główki 40 stopni Podupek amortyzowany (też Ohlins) Kilka szczegółów technicznych... Projekt wykonany w Catia V5. Rendering w 3ds max/Brazil RS ------------------------------------------------- Wszystkich fanów motocykli i nie tylko zapraszam na swój profil na FB. Znaleźć tam można kilka dodatkowych ujęć a w przyszłosci napewno kolejne projekty.. Zarówno projektowe jak i te warsztatowe :) Za pozostawienie komentarza/krytykę będę bardzo wdzięczny :) -------------------------------------------------- http://www.facebook.com/AdrenalinerDesign -------------------------------------------------- Poniżej szkic koncepcyjny od którego właściwie zaczął się cały projekt: I na koniec,jako że to jednak projekt techniczny .. :) Raz jeszcze zapaszam na fb:) Każdy komentarz i krytyka są mile widziane .. Edytowane 17 Grudzień 201212 l przez wenom
Napisano 17 Grudzień 201212 l render nie jest jakis super powalajacy, ale concept i wykonanie motoru miazdzy suty, swietna robota!! 4*
Napisano 18 Grudzień 201212 l Powiem tak, Kupiłbym :) Renderki mi sie podobaja maja cos w sobie, sam model tez swietnie wykonany, daje 5*:) Jedynie zastanawia mnie czy te siodelko nie bedzie za twarde ale co tam:)
Napisano 18 Grudzień 201212 l Wystarczylo by podkrecic AA i by rendery wyglądały zdecydowanie lepiej. Tak czy inaczej calosc jest na grubym wypasie.
Napisano 18 Grudzień 201212 l Zdecydowanie chce taki pod choinke :). Przyjemny widok we wtorkowy poranek , gratulacje.
Napisano 18 Grudzień 201212 l Bardzo fajna praca ,ładny model:) Rendery nie są złe ja bym je lekko w photoshopie podkręcił i jest git
Napisano 18 Grudzień 201212 l No fajny. Chcialoby sie przewiezc takim sprzetem. Jak na motor bez wahacza, to siodelko moze byc niewygodne troszeczke ;) Brak mi tez troszeczke hamulcy, linek itp. Edit. wahacz sie odnalazl (albo i nie), szukam linek... ;) Edytowane 18 Grudzień 201212 l przez Sunedge
Napisano 18 Grudzień 201212 l Ciekawy projekt, kolorki dobrze grają. Zrobisz go jeszcze w powierzchniach klasy A ? widać sztywne bliki na baku szczególnie. Jest szansa abyś pokazał siatke nurbsów z catii oraz jak siatka wygląda już w maxie? pzdr
Napisano 18 Grudzień 201212 l no ladnie ladnie, tylko: -odleglosc kierownicy od kanapy troche drastyczna, pytanie na ile wygodnie by sie tym jechalo, o ile wogole daloby sie:P -kwestia wydechow, o ile sie nie myle to dlugosc wydechow pownina byc po pierwsze rowna -> zeby miec w miare rowna prace silnika, po drugie w miare dluga zeby nie miec absurdalnych mieszanek paliwa:) - czemu nie ma hamulcow?:D, lusterka i kierunki juz pomine, ale skoro jest miejesce na blache to projektowales z zamiarem rejestracji wnioskuje:D -a co do kwesti projektowej, jak zrobic regulacje zaworow?:D, sciaganie baku ok, ale nie wyciagniesz pokrywy spod ramy, trzeba silnik zrzucac.. ;P
Napisano 18 Grudzień 201212 l Tak mi sie podobalo ze nie zwrocilem uwagi na wydechy :D.... no i hamulce :D...
Napisano 18 Grudzień 201212 l ej przeciez jest z tylu hamulec no co wy :) a z przodu fakt nie ma ale to raczej zamierzone bo na rysunku technicznym jest tylko jedna ta dzwigienka na kierownicy. ale niech sie autor wypowie, mi sie podoba i juz :P
Napisano 18 Grudzień 201212 l Hamulec na zebatce nie praktyczne... silnik rozwali...? Jaka ta opona sliczna :)....
Napisano 18 Grudzień 201212 l Autor Dziękuje wszystkim za opinie:) i już odpowiadam na komentarze .. Co do jakości renderingów to wiem że szału ni ma. Miałem długą przerwę w tym temacie a przez 6 lat dużo się nazmieniało w stronę realizmu i stosowanych technik itp. Trzeba będzie trochę wiedzy i doświadczenia nadrobić. NA modelowanie i projektowanie części zeszło mi tyle czasu, że nadszedł taki moment ze trzeba było powiedzieć dość i przestać w nieskonczoność coś poprawiać. Chyba każdy tak czasem ma ze taki moment przychodzi :}. Powierzchni tez już nie zamierzam poprawiać:). Bak ma jednakże powierzchnie klasy A jak i wiekszość elementów powierzchniowych. Na pewno na baku nie zchodziłem ponizej ciągłości krzuwizny G2. Ma on taki kształt ze może to jednak tak wyglądać:) .. Dużo niestety model stracił na jakości przy konwersji z modelu powierzchniowego na model siatkowy przy pomocy Deep Exploration. Jedyna metoda jaka rozpracowałem ale może można inaczej . Jak ktoś wie to będę wdzięczny za pomoc. Uncle.. - Zapewniam cię że byś usiadł i nie byłoby tragedii. Model sprawdzony pod kątem dopasowania do osoby 175cm. Zanim powstał wstępny szkic trzeba było sprawdzić. - Kwestia wydechów. Najlepiej jakby były równe ale to bardziej tyczy się wysokoobrotowych silników sportowych. A to motor sportowy nie jest. Wydechy są krótkie i puste w założeniu tak aby były jak najgłośniejsze - Jeśli chodzi o wymagania techniczne co do rejestracji, to w Polsce niestety mamy troche inne niż w USA gdzie jest to bardziej liberalne. Mój projekt zakładał właśnie takie liberalne podejście do tematu. Nie ma więc ani lusterek ani kierunkowskazów. - Co do hamulca to jest tzw "sprocket brake" czyli zintegrowany z tylną zębatką. - Co do regulacji to niestety trzeba by było robić tak jak mówisz. Coś za coś. Dodam że mój poprzedni motor to był dość mocno przegrzebany junak. Ponizej link: Wydech tez był pusty (sąsiedzi za mną nie przepadali ;). Wywaliłem tez kierunkowskazy i błotnik. Policja sie w sumie nie czepiała byle im sie za często nie pokazywać :} ps Dźwignia na kierownicy Maćku to sprzęgło. Hamulec jest pod prawa noga a biegi pod lewą :) Co do siatki to postaram się coś wrzucić w najbliższym czasie Edytowane 18 Grudzień 201212 l przez wenom
Napisano 18 Grudzień 201212 l No mega, nie wspominając że chyba najbardziej mi się podoba sam rysunek techniczny! Jak się nauczyć tak rysować!? No mistrzostwo.
Napisano 19 Grudzień 201212 l - Zapewniam cię że byś usiadł i nie byłoby tragedii. Model sprawdzony pod kątem dopasowania do osoby 175cm. Zanim powstał wstępny szkic trzeba było sprawdzić. - Kwestia wydechów. Najlepiej jakby były równe ale to bardziej tyczy się wysokoobrotowych silników sportowych. A to motor sportowy nie jest. Wydechy są krótkie i puste w założeniu tak aby były jak najgłośniejsze Bardziej chodziło o to ze wydechy przypala nogę. Puste tym bardziej sie grzeją. Trzeba by było je owinąć pasami izolującymi. Jako aktywny motocyklista powiem ze hamuje sie przodem, a tylny hebel ma znikomy wplyw na hamowanie. Wystarczy spojrzeć na drogę hamowania przednim i oboma heblami. Tylny zas szybko blokuje kolo i d daje :)... Mi tam rendery sie podobaja.
Napisano 19 Grudzień 201212 l Za motocylk jako grafika 3d daje 5* ale na tym siodełku to bym za wiele km nie chciał zrobić, poza tym brak przedniego noi niestety laski żadnej nie weźmiesz w podróż dłuższą niż do najbliższego zagajnika :)
Napisano 19 Grudzień 201212 l Autor Seba .. Ze wszytkim mogę zgodzić:) .. Jak najbardziej motor może być niewygodny, głosny, niepraktyczny i słabo hamujący. Motocykle customowe to jednak taka branża że te cechy wbrew pozorom są na plus a nie na minus. Takie motocykle robi sie jako manifestacje swojej osobowości i odrębności. Jest to właśnie łamanie zasad, logiki i zdrowego rozsądku. Jest to antagonizm fiata pandy, ciepłych kapci i przechodzenia na zielonym świetle . . ;) . . albo ktoś to kocha albo nie :)
Napisano 19 Grudzień 201212 l Nie mowie ze mi się nie podoba. Chodzi mi tylko o to ze parzyć w nogę będzie.
Napisano 19 Grudzień 201212 l Autor No jak ktoś nieopatrznie się zaprze to poparzy ;) .. Poniżej wrzucam siatkę z 3ds max oraz powierzchnie z Catii: