Napisano 4 Kwiecień 201312 l Autor @ptaszek bierz spokojnie 24. Od czasu zmiany monitora nie wiem co to zmęczenie oczu. Teraz już wiem co znaczy wypalarka, jak porównam mój poprzedni monitor z Eizo. Jedynym minusem jest smużenie przy szybkich ruchach, ale skoro ma być głównie do grafiki to w sam raz. Daj znać po testach jakie są twoje wrażenia.
Napisano 4 Kwiecień 201312 l Zgadzam się, 24 cale są idealne. Tylko nie możesz siedzieć za blisko, bo trochę czasu się wtedy traci na ruchy głową - lewy róg -> prawy róg. Ale wystarczy się trochę odsunąć :D
Napisano 4 Kwiecień 201312 l Do pracy wieczorem najlepiej nadaje się ten SX2262WH bo na PVA a reszta na IPS, ale lepiej trochę doświetlić kwadrat i brać ten 24'. Ma "naturalną" wielkość piksela - to 26' miały za duży piksel (dla niektórych).
Napisano 4 Kwiecień 201312 l Dzieki Panowie.. nie wiem co z tego wyjdzie bo Zona naciska, zebym brac Apple Cinema Display 24 :/ Mamy malo miejsca, a wizja dodatkowych kabli, kamerki, glosnikow itp. jest malo optymistyczna i troche musze jej przyznac racje. Pomijajac problemy z plamami i glossy, mial ktos okazje pracowac na ACD dluzej? Az tak zle jest? :( edit: W razie czego zupelnie zrezygnuje z kamerki i glosnikow :) i upre sie na to EIZO.
Napisano 4 Kwiecień 201312 l ACD pod względem obrazu to odpowiedniki serii EV z Eizo. Inne zastosowania - ACD nie są panelami do koloru w przeciwieństwie do SX-ów.
Napisano 4 Kwiecień 201312 l Dzieki wielkie jaceks.. A jesli nie pracuje bezposrednio z kolorem do druku, jest to jakas opcja wziac ten ACD? Nie prosze o rozpatrzenie od strony finansowej, tylko jakosciowej. Czy raczej uprzec sie na to EIZO?
Napisano 4 Kwiecień 201312 l Dzieki wielkie jaceks.. A jesli nie pracuje bezposrednio z kolorem do druku, jest to jakas opcja wziac ten ACD? Nie prosze o rozpatrzenie od strony finansowej, tylko jakosciowej. Czy raczej uprzec sie na to EIZO?
Napisano 4 Kwiecień 201312 l Zakładając, że liniowość i kolor nie są najważniejsze to można brać ACD. Ale tylko jeżeli priorytetowe są dodatki multimedialne no i design (tu EIZO może się schować). Jeżeli ważniejsza jest cena - to wybrać coś z nowych EV - tu regulacja jasności jest najlepsza w branży.
Napisano 4 Kwiecień 201312 l Zakładając, że liniowość i kolor nie są najważniejsze to można brać ACD. Ale tylko jeżeli priorytetowe są dodatki multimedialne no i design (tu EIZO może się schować). Jeżeli ważniejsza jest cena - to wybrać coś z nowych EV - tu regulacja jasności jest najlepsza w branży.
Napisano 15 Maj 201311 l Kontaktowałem się jakiś czas temu z użytkownikiem FLOO pisząc że gdy kupię monitor zamieszczę tutaj od siebie opinię. Na monitor troszkę poczekałem jednak nie wymienię tutaj nazwy firmy która postanowiła zagrać sobie ze mną w ciuciu babkę, z pewnością kto szuka eizo na nią trafi. Tak więc po długim czasie oczekiwania i nerwów z opóźnieniami oraz czy w ogóle dostanę co dostanę. Polecam sprawdzać na opineo opinie o sklepach zanim coś się zamówi ja tego nie zrobiłem... Do rzeczy. Model: Jak w temacie EV 2436W Monitor przyszedł z rozszerzoną gwarancją na 5 lat. Kolory hmm pierwsze zaskoczenie jest takie że mój lapek całkiem nieźle je odwzorowywał. Nazwę to subtelnymi różnicami jeżeli chodzi o barwę na potrzeby cyfrowe. Co do druku nie wiem nie zajmuje się tym. Przeglądanie internetu: zdecydowanie ustrojstwo za duże. Forum elektroda czyta się tragicznie przez cały ekran. Praca z NetBeans-em: Zdecydowanie więcej miejsca widać sporo linii kodu, gdy potrzeba jest miejsce by przedzielić ekran i otworzyć 2 pliki. Praca z Photoshop-em: Również wygodna, widzimy wiele warstw oraz całkiem spory obszar roboczy. Praca w 3d: brak danych. Praca z tekstem MS OFFICE: Dużo szarej pustej, zimnej jak kosmos przestrzeni ;) Praca z pulpitem: modlę się by sprzątać na pulpicie... ;) Rozrywka Gry: jak to gry zmienisz rozdzielczość na 16:9 + tryb "normal" i się ekran ładnie dopasuje. Rozrywka Filmy: Cóż mieszane odczucia. Z jednej strony wyraźne z drugiej koniecznie w HD inaczej lipia ;D. Tryb NORMAL a moja praca. Dla mnie 24 okazał się chwilowo zbyt duży nawet jak na pracę więc zjechałem z rozdzielczości oraz ustawiłem tryb na NORMAL dzięki temu mam 3 cm-rową ramkę wokół pulpitu ale też da się pracować z internetem. Problemy. Ramka się bardzo brudzi ;). Oraz gabarytowo dość spory. Delikatna obudowa od góry więc lepiej nie naciskać tam by opuścić monitor. EIZO bardzo niesłusznie założył że nie warto wypuszczać monitora 22" o plamce 0.270 (taka tak?) ja bym kupił ;D Z mojej oceny dla programisty oraz grafika 2D i osoby kochającej internet polecił bym 22" x 2 lub nawet x1. Niż 24" Z monitora jestem zadowolony gdyby nie powyższe przemyślenia może dozbieram a ten sprzedam. Co do oczu jeszcze nie wiem czy bolą czy nie ;) Faktem jest że ładnie przyciemnia. Może nie do zera jak wszyscy piszą ale z całą pewnością nie da się już wiele zobaczyć.
Napisano 15 Maj 201311 l 24 za duzy? Mysle, ze po miesiacu zmienisz zdanie:) Spory to jest 30";) Tam to dopiero jest kosmos 2560x1600 ps. Osobiscie uwazam, ze gloryfikowane jakosci obrazu EIZO jest nieco na wyrost. Wiele "zwyklych" monitorow swieci tak samo. W firmie w ktorej jakis czas temu pracowalem bylo bardzo duzo monitorow tej marki, i wlasciwie nigdy nie mialem wrazenia, ze posiadaja one jakis szczegolnie dobry obraz. Ot zwykle pudlo jak wiele innych na rynku. Edytowane 15 Maj 201311 l przez Traitor
Napisano 15 Maj 201311 l Praca z tekstem MS OFFICE: Dużo szarej pustej, zimnej jak kosmos przestrzeni ;) Ustaw 2 strony obok siebie. Ja nie wyswobadzam sobie teraz formatowania teksu inaczej, i tak jak piszą inni: przywykniesz do wielkości, a po jakimś czasie zacznie Ci brakować miejsca. Co do szerokości przeglądania internetu: zwęź sobie okno przeglądarki, zwiększy to tez szybkość przeskakiwania miedzy oknami.
Napisano 15 Maj 201311 l To jest moja opinia po przejściu z laptopa więc nic dziwnego że jest wielki. Co do samej recenzji ważne było dla mnie zwrócenie uwagi na miejsca w których taki sprzęt chcemy nabyć. Inna kwestia że nie lubię zmian, cóż przyzwyczajenie drugą naturą człowieka. 2 karty w office to takie dziwne :D Co do przeglądarki tak właśnie robię ale nie jest to dla mnie komfortowe (a przynajmniej nie na dzień dzisiejszy).