Blesik Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 może głupie pytanie ale dzisiaj się przesiadłem z mentala a vraya i już na samym początku mam problem, ustawiłem vraysun ale render jest mocno(mało powiedziane) przepalony, czym się tutaj zmienia moc światła?
Miłosz3ds Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 spróbuj int. multipler. :) Gdzieś na 0,1 powinno być ok.
stormwind Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Nie zmieniaj mocy słońca jeżeli nie wiesz co robisz! Do fizycznie poprawnego odwzorowania vraysun używaj vrayphysicalcam lub opcji korekcji ekspozycji (V-Ray Exposure Control) w opcjach enviroment.
Blesik Napisano 28 Luty 2013 Autor Napisano 28 Luty 2013 to już próbowałem, to mało daje, coś jeszcze robi że mi prześwietla :/
Blesik Napisano 28 Luty 2013 Autor Napisano 28 Luty 2013 [ATTACH=CONFIG]89593[/ATTACH] takie coś mam :/
Blesik Napisano 28 Luty 2013 Autor Napisano 28 Luty 2013 zrobiłem render z camery i tam włączyłem daylight czy kamera ma tak duży wpływ na światło? czy ja mam coś źle ustawione?
Dynamico Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Daylight to tylko jeden "presetów" balansu bieli i nie ma wielkiego wpływu na jasność renderowanej sceny. Ustaw shutter speed jak w prawdziwym aparacie fotograficznym (im wyżej tym ciemniej przy "exteriorze" pewnie 200 albo więcej). Możesz też zmieniać wartość przysłony (f-number).
Jim mee Napisano 6 Marzec 2013 Napisano 6 Marzec 2013 Może masz default lights dodatkowo włączone w opcjach renderingu.
Mac26 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 To jesli juz jestesmy przy poprawnym odwzorowaniu świata to powiedzcie skad wiedziec jak ustawic moc swiatel w pomieszczeniu by odpowiadaly tym w rzeczywistosci? Czasem korzystam ze swiatel IES i przy rzecz jasna dobrej skali sceny mam watpliwosci jaka F-number wybrac. Migawke ustawiam na 40-60 przy przeslonie 1.4-1.8... tak jak to bym zrobil przy fotografowaniu aparatem w pomieszczeniu (choc nie do konca bo pewnie zwiekszylbym ISO by nie bylo poruszone zdjecie). Tak jak podczas robienia zdjecia mozna sobie porownac czy jest za ciemno czy za jasno tak przy renderingu nieistniejacego wnetrza trudno sie zorientowac czy zastosowane oswietlenie bedzie wystarczajace.... Macie jakies wskazowki? Pozdrawiam,
lukasjogabonito Napisano 8 Kwiecień 2013 Napisano 8 Kwiecień 2013 Zrób sobie HDR. Porób zdjęcia zewnątrz/w domu. Zczytaj parametry. Używaj tej Hdrki do oświetlania w maxie;)
Rekomendowane odpowiedzi