Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Heh, niech będzie :). Mój smutny misio... zrobiłem go w 20 min w wings 3d.

Łukasz Jaskółski -> ile go dłubałeś? pół godziny? Man, jak ja bym miał taki efekt po 4 godzinach to byłbym zadowolony... Czy w Zbruschu można robić animację? czy tylko stilki? czy można z tego programu eksportowac obiekty do np. 3d maxa? Muszę się zainteresować tym softem, bo twoje prace normalnie zwalają mnie z nóg... :)

Pozdrawiam!

Napisano

Dzięki

wygląda jak zmutowany dwuryjkowy prosiaczek :P

W ZBrushu niby jest coś do niby-animacji ale przyznam , że nie ruszałem .

Program służy do robienia 2d , 2,5 d ( piksele mają "wysokość" i można je np oświetlić ,widząc jak przesuwa się cień ) i oczywiście 3d - modelowanie od początku bądź import/export do maxa czy innej mayi .

Zajrzyj na http://www.pixologic.com ( ściągnij filmiki z modelowania to zobaczysz w czym rzecz np. filmik z rybką )

pozdro

Napisano

ziomus czemu ten misio ma dwa swinskie ryjki zamiast oczu?

only, tylko wspulczuc anatomii dziewuszce ktora ci ten kubek nadeslala.

salvator, juz myslalam ze ci tam powiedzieli "zostan z nami", temat mial byc wczoraj, ale w ramach wyjatku wybacze.

Napisano

No to i ja coś dam. Takie drewienko (:P) na kartki i długopis, około pół godziny. Aha, i jeszcze pytanie: jak dać miniaturkę? (tak jak u innych?)

Podstawka.jpg

Napisano

Ania C. -> oj wszyscy się czepiają że to świńskie ryjki... to guziki miały byc, nikt się nie poznał :)

ale z drugiej strony fajnie, bo moj speed nigdy nie miał tylu komentarzy ;)

Only -> matko boska... Nie jestem specem od kobiecej anatomii (może salvator powie coś bliżej ;) ale coś ten cyc za bardzo gruszkę przypomina - coś za szeroko na dole. A sutek to wogule wygląda jak pryszcz ;)

Mkbart -> prosta sprawa, jak piszesz wiadomośc to klikasz "go advenced" na dole a potem "manage Attechment" (czy jakoś tak ;)

Napisano

Moze to nie jest idealne ale to jest Kubek w kształcie piersi ^^, wiec wymagac za duzo nie mozna ;]

update:

I tak nie miałem czegos na czym mogłem sie sugerowac ...

Napisano

Siemka. To mój drugi post na tym forum i pierwsza pracka umieszczona na nim :) Chce pokazać mój speed modelling, na materiały nie patrzcie bo one mi nie wyszły (dopiero sie uczę nakładania materiałow, texturowania) ..... w modellingu też za dobry nie jestem (jeszcze ;) )

Napisano

Fajniutka roślinka :)

A ja znowu nie na temat :

WyZBruszowałem głowę krasnoluda , tym razem zeszły ze 4 godziny ( bo to mój pierwszy brodaty model więc musiałem kombinować z siatką , a i tak trochę kicha wyszła )

Napisano

Smart: Coś mi tu ZBrushem pachnie :)

Jak na początek to może być . Moje ZBrushowe początki wyglądały podobnie :P

Najważniejsza jest konsekwencja w treningu ; rób małe rzeczy ( w stylu główek) a zobaczysz , że każda następna będzie lepsza .

Napisano

Lukasz Jaskólski-świetny program ale jak dla mnie ma strasznie skomplikowaną obsługę i będzie trudno mi się w tym połapać ale są tutoriale i cała reszta pomagaczy:)

Napisano

1) Łukasz chodzi mi o to ze modelowanie w zbrushu nie ma nic wspolnego z modelowaniem w jakim kolwiek innym programie, teraz juz mozna wykozystac modele z tego programu ale sa one troche obciazajace ;) do tego modeluje sie w nim szybciutko i prosciutko

2) Smart jezeli zbrush dla ciebie jest trudny to ja nie wiem co jest latwiejsze ? :D

Napisano
nie wiem zabardzo czy modelowanie w zbrushu ma sens ...

modelowanie ma, packanie od tak sobie bez sensnu i bez znajomosci anatomii nie ma - jest roznica Klicek...

Pozdrawiam

Napisano

ja bym sie wstrzymal w nazywaniu tego modelowaniem ;) ale packanie to dobre okreslenie tak i masz racje znajomosc anatomii to podstawa w organice

Napisano

Klicek:

1. Wg. mnie liczy się efekt końcowy , a nie soft . A to ,że modeluje się szybko i prosto to na pewno nie jest wada ( oczywiście rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć , obsługa jest rzeczywiście banalna i program pod tym względem jest dostępny dla szerszego grona odbiorców, co nie znaczy , że każdy może robić dobre modele)

2.W ZBrushu się nie modeluje , a raczej rzeźbi :)

Rzeczywiście w niczym nie przypomina innych programów do modelowania ( wiem bo robie w maxie 5 lat :P)

Głównym przeznaczeniem programu jest importowanie do niego, lub robienie w nim od podstaw siatki LOW lub MID poly i zagęszczenie jej tak by poligony utworzyły "masę" w której można rzeźbić detale.

Zagęszczoną do kilku milionów poligonów siatkę nakłada się na model o mniejszej ilości poligonów jako displacement map lub normal map . Model wędruje do innego programu,

gdzie można nim swobodnie operować w viewportach a detale widoczne są tylko na renderach. Tak właśnie robiono Golluma z Władcy Pierścieni - model w Maya > detal w ZB > animacja i render Maya.

3.Niebawem do zbrusha zostaną dołączone "updaty" ,które pozwolą m.in. narysować siatkę low poly na modelu high poly.

Narazie taki sposób modelowania zapewnia program SILO ( 17 dniowy trial można pobrać z http://www.nevercenter.com )

W praktyce wygląda to jak rysowanie pisakiem (topology brush) siatki po powierzchni modelu.

Program bierze pod uwagę miejsca przecięcia siatki , nie dokładność samych linii .

Filmiki :

http://nevercenter.com/index.php/Videos

-drawing an eye

-drawing face topology

Ponieważ siatkę high poly ( np. realistyczną głowę człowieka doświadczony ZBrusher może zrobić w mniej niż godzinę ) da się zrobić w ZBrushu bardzo szybko (zwłaszcza szkicową wersję na potrzeby tego typu modelowania ) , pozostaje jedynie narysowanie nowej siatki na jej powierzchnii ( w silo jest to jeszcze dość słabo rozwiązane, ale metoda ma potencjał ).

Według mnie może to być najszybszy sposób modelowania.

4. ZBrush nie bardzo nadaje się do modelowania rzeczy nieorganicznych i raczej nie zastąpi tradycyjnych programów do modelowania.

Mam nadzieję ,że się połapaliście w mojej zawiłej wypowiedzi :P

Smart: OK jest . Polecam ściągnięcie i przerobienie manuala z http://www.pixologic.com oraz przestudiowanie i odtworzenie videotuta z rybą z tej samej strony.

Napisano

A tak wygląda rysowanie siatki w SILO.

Dziury w siatce spowodowane niedokładnym narysowaniem linii ( punkt przecięcia program rozpoznaje z ustaloną przez użytkownika tolerancją )

Narazie da się rysować tylko odręcznie ( chyba , że o czymś nie wiem , bo program mam od wczoraj ).

Pozdrawiam

Napisano

no nieźle, nieźle, muszę się zainteresować tym programem.

uwaga uwaga

NOWY TEMAT: Walentynkowa maskotka

Mam nadzieję że uda się uzbierać taką galerię jak na święta :D

do dzieła!

Napisano

O kurcze - robi wrażenie ten update zbruscha... Nic dziwnego że opozycja wobec tego programu jest tak silna, skoro obsługi takiego softu jak max uczy się latami, a efekty organiki są o wiele tródniej osiągalne...

Moja zasada - jak nie możesz czegoś pokonac, to się przyłącz ;) A Zbrush rządzi w ilustracji 3d... Niedługo tródno będzie znaleśc prace 3d nie podrasowaną tym programem.

Ps. wie ktoś gdzie można ściągnąc triala? Ściagałem dwa razy z oficjalnej strony i za każdym razem nie wysyłają mi na maila klucza, który jest konieczny do odpalenia programu.

Napisano

ziomuś: może masz na skrzynce mailowej automatyczną blokadę spamu ( a potwierdzenie rejestracji z różnych stron jest często rozpoznawane jako spam )

Może pomóc także zmiana maila ( wg. mnie onet się najlepiej sprawuje ), spróbuj.

Pozdrawiam.

Gość KaDargo
Napisano

Witam jestem tu nowy i mam taka mala pracke :) modelowanie czas 20 min

pozdrawiam wszystkich serdecznie

Gość KaDargo
Napisano

ten hdd modelowany byl w Solid Edge a render we Rhino/Flamingo

Napisano

Wątek pod upadł, ale jadymy dalej :)

Wings+yafray+gimp ( power of free programs :) )

- Amunicja :)

amunicja.jpg

Moja artystyczna wersja :D

amunicjad.jpg

Napisano

Bylo by milo gdybys rozcieciami do uzytkownika nie pokazal ! na kazdej jest rozciecie nie ladnie ;p :)

Rzeczywiscie watek lekko umarl, moze to zmienimiy ? ;]

Wszyscy sie wysikali na ten watek to moze zrobimy cos z tym bo nam jeszcze go zdejma ! ;p

Czas na wykonanie 6h (starczy?) do konca tygodnia ;) jak malo czasu to pisac

con12.jpg

bardzo bym chcial aby ktos to zrobil ;) moze zrobimy taki male warsztaty ? ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności