only Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 Granatnik zaczepny? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoB3rT Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 nie hantelek z dawnych lat ktory wazy 2 kg :D:D:D:D i podobnie wyglada :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcade Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 Kurcze, zarzućcie jakiś temat, bo coś bym zrobił a nie mam pomysłu... Salvator... Obiecałeś!!! ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 To może "misio" :) Zbrush 2 koło pół godziny dłubania bez referek i bez zębów :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcade Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 Heh, niech będzie :). Mój smutny misio... zrobiłem go w 20 min w wings 3d. Łukasz Jaskółski -> ile go dłubałeś? pół godziny? Man, jak ja bym miał taki efekt po 4 godzinach to byłbym zadowolony... Czy w Zbruschu można robić animację? czy tylko stilki? czy można z tego programu eksportowac obiekty do np. 3d maxa? Muszę się zainteresować tym softem, bo twoje prace normalnie zwalają mnie z nóg... :) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 Dzięki wygląda jak zmutowany dwuryjkowy prosiaczek :P W ZBrushu niby jest coś do niby-animacji ale przyznam , że nie ruszałem . Program służy do robienia 2d , 2,5 d ( piksele mają "wysokość" i można je np oświetlić ,widząc jak przesuwa się cień ) i oczywiście 3d - modelowanie od początku bądź import/export do maxa czy innej mayi . Zajrzyj na http://www.pixologic.com ( ściągnij filmiki z modelowania to zobaczysz w czym rzecz np. filmik z rybką ) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
only Napisano 8 Luty 2005 Share Napisano 8 Luty 2005 Ten kubek ma przesłanie ... ^^ - 1h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 8 Luty 2005 Autor Share Napisano 8 Luty 2005 NOWY TEMAT: "Coś bardzo dużego" nie bulwersujcie się tak :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 8 Luty 2005 Share Napisano 8 Luty 2005 ziomus czemu ten misio ma dwa swinskie ryjki zamiast oczu? only, tylko wspulczuc anatomii dziewuszce ktora ci ten kubek nadeslala. salvator, juz myslalam ze ci tam powiedzieli "zostan z nami", temat mial byc wczoraj, ale w ramach wyjatku wybacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mkbart Napisano 8 Luty 2005 Share Napisano 8 Luty 2005 No to i ja coś dam. Takie drewienko (:P) na kartki i długopis, około pół godziny. Aha, i jeszcze pytanie: jak dać miniaturkę? (tak jak u innych?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcade Napisano 8 Luty 2005 Share Napisano 8 Luty 2005 Ania C. -> oj wszyscy się czepiają że to świńskie ryjki... to guziki miały byc, nikt się nie poznał :) ale z drugiej strony fajnie, bo moj speed nigdy nie miał tylu komentarzy ;) Only -> matko boska... Nie jestem specem od kobiecej anatomii (może salvator powie coś bliżej ;) ale coś ten cyc za bardzo gruszkę przypomina - coś za szeroko na dole. A sutek to wogule wygląda jak pryszcz ;) Mkbart -> prosta sprawa, jak piszesz wiadomośc to klikasz "go advenced" na dole a potem "manage Attechment" (czy jakoś tak ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
only Napisano 8 Luty 2005 Share Napisano 8 Luty 2005 Moze to nie jest idealne ale to jest Kubek w kształcie piersi ^^, wiec wymagac za duzo nie mozna ;] update: I tak nie miałem czegos na czym mogłem sie sugerowac ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 8 Luty 2005 Autor Share Napisano 8 Luty 2005 ale, ale. to był kubek w kształcie piersi? :D dopiero teraz doczytałem :> no, robić duże rzeczy ;] już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
only Napisano 8 Luty 2005 Share Napisano 8 Luty 2005 Moja pierwsza głowa, mozna zasugerowac do tematu np: Duza głowa goryla? Szczerze miał byc ork ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 9 Luty 2005 Share Napisano 9 Luty 2005 autocad chcialam zrobic okna w duzym, ale sie zaczal zawieszac, wiec ni ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir_Bols Napisano 9 Luty 2005 Share Napisano 9 Luty 2005 bardzo fajna bryla tego wierzowca... fajnie wyszlo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biger Napisano 9 Luty 2005 Share Napisano 9 Luty 2005 Siemka. To mój drugi post na tym forum i pierwsza pracka umieszczona na nim :) Chce pokazać mój speed modelling, na materiały nie patrzcie bo one mi nie wyszły (dopiero sie uczę nakładania materiałow, texturowania) ..... w modellingu też za dobry nie jestem (jeszcze ;) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siegmar Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 V! Łukasz: misio super ... dzieki za zarazenie mnie Zbrushem Ania C : fajny kontrast ... fajny pomysl Taki speed 20 min .. Zbrush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 Dzięki Sieg , fajny model , dodaj detal Biger: Spoko jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siegmar Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 Dodam :) ... a nawet go oteksturuje :D ... baaa ... chyba nawet go wyrenderuje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siegmar Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 Dodam :) ... a nawet go oteksturuje :D ... baaa ... chyba nawet go wyrenderuje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 10 Luty 2005 Autor Share Napisano 10 Luty 2005 Nowy temat: "Mikrokosmos" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 10 Luty 2005 Autor Share Napisano 10 Luty 2005 Nowy temat: "Mikrokosmos" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
only Napisano 11 Luty 2005 Share Napisano 11 Luty 2005 Miesozerna roslinka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 11 Luty 2005 Share Napisano 11 Luty 2005 Fajniutka roślinka :) A ja znowu nie na temat : WyZBruszowałem głowę krasnoluda , tym razem zeszły ze 4 godziny ( bo to mój pierwszy brodaty model więc musiałem kombinować z siatką , a i tak trochę kicha wyszła ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 12 Luty 2005 Autor Share Napisano 12 Luty 2005 no dobra, jak chcecie temat, to powiedzcie :> Fajna twarzyczka Łukasz, żeby więcej takich w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smart Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 jestem pociąkujący w 3D ,oto moja pierwsia placa;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 Dzięki :) BTW chyba za trudny temat dałeś , bo jakoś nikt nie postuje :P Spróbuje na coś wpaść... może jeszcze dzisiaj , a jak nie to i tak coś wrzucę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 Smart: Coś mi tu ZBrushem pachnie :) Jak na początek to może być . Moje ZBrushowe początki wyglądały podobnie :P Najważniejsza jest konsekwencja w treningu ; rób małe rzeczy ( w stylu główek) a zobaczysz , że każda następna będzie lepsza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 nie wiem zabardzo czy modelowanie w zbrushu ma sens ... Łukaszu bardzo fajna gloweczka ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 Klicek : W jakim sensie ? Czy chodzi Ci o późniejsze zastosowanie modeli ? Czy o zdobywanie doświadczenia , które nie przyda się w innych aplikacjach do modelowania ? PS: Miło mi ,że się podoba :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smart Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 i druga... komentarze mile widziane:) Lukasz jaskólski-zbrush zbrush!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smart Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 Lukasz Jaskólski-świetny program ale jak dla mnie ma strasznie skomplikowaną obsługę i będzie trudno mi się w tym połapać ale są tutoriale i cała reszta pomagaczy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 1) Łukasz chodzi mi o to ze modelowanie w zbrushu nie ma nic wspolnego z modelowaniem w jakim kolwiek innym programie, teraz juz mozna wykozystac modele z tego programu ale sa one troche obciazajace ;) do tego modeluje sie w nim szybciutko i prosciutko 2) Smart jezeli zbrush dla ciebie jest trudny to ja nie wiem co jest latwiejsze ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 nie wiem zabardzo czy modelowanie w zbrushu ma sens ... modelowanie ma, packanie od tak sobie bez sensnu i bez znajomosci anatomii nie ma - jest roznica Klicek... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 ja bym sie wstrzymal w nazywaniu tego modelowaniem ;) ale packanie to dobre okreslenie tak i masz racje znajomosc anatomii to podstawa w organice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 Klicek: 1. Wg. mnie liczy się efekt końcowy , a nie soft . A to ,że modeluje się szybko i prosto to na pewno nie jest wada ( oczywiście rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć , obsługa jest rzeczywiście banalna i program pod tym względem jest dostępny dla szerszego grona odbiorców, co nie znaczy , że każdy może robić dobre modele) 2.W ZBrushu się nie modeluje , a raczej rzeźbi :) Rzeczywiście w niczym nie przypomina innych programów do modelowania ( wiem bo robie w maxie 5 lat :P) Głównym przeznaczeniem programu jest importowanie do niego, lub robienie w nim od podstaw siatki LOW lub MID poly i zagęszczenie jej tak by poligony utworzyły "masę" w której można rzeźbić detale. Zagęszczoną do kilku milionów poligonów siatkę nakłada się na model o mniejszej ilości poligonów jako displacement map lub normal map . Model wędruje do innego programu, gdzie można nim swobodnie operować w viewportach a detale widoczne są tylko na renderach. Tak właśnie robiono Golluma z Władcy Pierścieni - model w Maya > detal w ZB > animacja i render Maya. 3.Niebawem do zbrusha zostaną dołączone "updaty" ,które pozwolą m.in. narysować siatkę low poly na modelu high poly. Narazie taki sposób modelowania zapewnia program SILO ( 17 dniowy trial można pobrać z http://www.nevercenter.com ) W praktyce wygląda to jak rysowanie pisakiem (topology brush) siatki po powierzchni modelu. Program bierze pod uwagę miejsca przecięcia siatki , nie dokładność samych linii . Filmiki : http://nevercenter.com/index.php/Videos -drawing an eye -drawing face topology Ponieważ siatkę high poly ( np. realistyczną głowę człowieka doświadczony ZBrusher może zrobić w mniej niż godzinę ) da się zrobić w ZBrushu bardzo szybko (zwłaszcza szkicową wersję na potrzeby tego typu modelowania ) , pozostaje jedynie narysowanie nowej siatki na jej powierzchnii ( w silo jest to jeszcze dość słabo rozwiązane, ale metoda ma potencjał ). Według mnie może to być najszybszy sposób modelowania. 4. ZBrush nie bardzo nadaje się do modelowania rzeczy nieorganicznych i raczej nie zastąpi tradycyjnych programów do modelowania. Mam nadzieję ,że się połapaliście w mojej zawiłej wypowiedzi :P Smart: OK jest . Polecam ściągnięcie i przerobienie manuala z http://www.pixologic.com oraz przestudiowanie i odtworzenie videotuta z rybą z tej samej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 A tak wygląda rysowanie siatki w SILO. Dziury w siatce spowodowane niedokładnym narysowaniem linii ( punkt przecięcia program rozpoznaje z ustaloną przez użytkownika tolerancją ) Narazie da się rysować tylko odręcznie ( chyba , że o czymś nie wiem , bo program mam od wczoraj ). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 13 Luty 2005 Autor Share Napisano 13 Luty 2005 no nieźle, nieźle, muszę się zainteresować tym programem. uwaga uwaga NOWY TEMAT: Walentynkowa maskotka Mam nadzieję że uda się uzbierać taką galerię jak na święta :D do dzieła! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 Może się nawet zmieszczę w temacie tym razem ( choć niezamierzenie :P). Szczurek taki , ZB 2 godziny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 13 Luty 2005 Autor Share Napisano 13 Luty 2005 ładne toto. zb potrafi ;] proponuję jakiś renderek i w ps'ie dodać dedykację okazjonalną ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcade Napisano 14 Luty 2005 Share Napisano 14 Luty 2005 O kurcze - robi wrażenie ten update zbruscha... Nic dziwnego że opozycja wobec tego programu jest tak silna, skoro obsługi takiego softu jak max uczy się latami, a efekty organiki są o wiele tródniej osiągalne... Moja zasada - jak nie możesz czegoś pokonac, to się przyłącz ;) A Zbrush rządzi w ilustracji 3d... Niedługo tródno będzie znaleśc prace 3d nie podrasowaną tym programem. Ps. wie ktoś gdzie można ściągnąc triala? Ściagałem dwa razy z oficjalnej strony i za każdym razem nie wysyłają mi na maila klucza, który jest konieczny do odpalenia programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smart Napisano 14 Luty 2005 Share Napisano 14 Luty 2005 Klicek-problem w tym że ja też;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 14 Luty 2005 Share Napisano 14 Luty 2005 ziomuś: może masz na skrzynce mailowej automatyczną blokadę spamu ( a potwierdzenie rejestracji z różnych stron jest często rozpoznawane jako spam ) Może pomóc także zmiana maila ( wg. mnie onet się najlepiej sprawuje ), spróbuj. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość KaDargo Napisano 17 Luty 2005 Share Napisano 17 Luty 2005 Witam jestem tu nowy i mam taka mala pracke :) modelowanie czas 20 min pozdrawiam wszystkich serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RavBio Napisano 17 Luty 2005 Share Napisano 17 Luty 2005 To ja też dam swojego speeda, czas pracy 25 min łącznie z renderem. -edit- modelowane w 3ds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Jaskólski Napisano 17 Luty 2005 Share Napisano 17 Luty 2005 No fajniutkie spidy i jakie szybkie :P moglibyście podawać w jakim sofcie modelowane Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość KaDargo Napisano 17 Luty 2005 Share Napisano 17 Luty 2005 ten hdd modelowany byl w Solid Edge a render we Rhino/Flamingo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
only Napisano 23 Luty 2005 Share Napisano 23 Luty 2005 Wątek pod upadł, ale jadymy dalej :) Wings+yafray+gimp ( power of free programs :) ) - Amunicja :) Moja artystyczna wersja :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 23 Luty 2005 Share Napisano 23 Luty 2005 Bylo by milo gdybys rozcieciami do uzytkownika nie pokazal ! na kazdej jest rozciecie nie ladnie ;p :) Rzeczywiscie watek lekko umarl, moze to zmienimiy ? ;] Wszyscy sie wysikali na ten watek to moze zrobimy cos z tym bo nam jeszcze go zdejma ! ;p Czas na wykonanie 6h (starczy?) do konca tygodnia ;) jak malo czasu to pisac bardzo bym chcial aby ktos to zrobil ;) moze zrobimy taki male warsztaty ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi