adek Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Wiadomość z ostatniej chwili: Disney zamknął LucasArts - wydawcę i dewelopera gier od ponad trzydziestu lat działającego przy Lucasfilm. Jak ogłosił Disney, zamknięcie LucasArts ma na celu wprowadzenie nowego modelu biznesowego ... Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2849
PMat Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Szkoda gadać, ręce opadają. Źle się stało że to właśnie disney wykupił lucasa. Miałem już wcześniej złe przeczucie, które teraz stały się pewnością. Podobnie będzie z nowymi, filmowymi gwiezdnymi wojnami, gdyż pewnie powstanie kolejny komercyjny bełkot. Po tym wszystkim co było dziełem lucasarts, teraz chłamowaty disney go zamyka, który na dodatek nic nie wie o robieniu gier, a taki chłam jak "epic micky" jest tu przykładem.
Piro Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 "Po tym wszystkim co było dziełem lucasarts, teraz chłamowaty disney go zamyka, który na dodatek nic nie wie o robieniu gier, a taki chłam jak "epic micky" jest tu przykładem. " http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Disney_Interactive_Studios_games Heh.
Q'bot Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Czasy, gdy gry były tworzone przez pasjonatów odchodzą w niepamięć... teraz tylko komercha, komercha i kasę trzepać na Starych Warsach MXXVIII Teenager's Cut
suntzu Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Piro tylko udowadniasz, że właśnie disney robi chłam. Moim zdaniem disney robi z punktu widzenia biznesowego dobre porządki. Wywala ludzi po to by nie dublować działów z pixara. Zamiast ponosić ryzyko wydania gry będą sprzedawać licencję. Pewne zyski dla disney-a to aktualnie klucz. Ostatnio grałem The Force Unleashed II i bardzo mi się nie podobało. Gra krótka z wredną manierą copy/past. Wszystko trzeba było robić 10x tak samo. Końcówka z Vaderem względnie nudna. Dla mnie LucasArts straciło to coś... Outcast, Empire At War, Battlefront, Force Commander, Racer, Rogue Squadron.... Tytuły do których z chęcią wrócę w wakacje :)
Kusanagi Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 tak to jest jak sie przez 10 lat zadnej gry nie wydalo ... wielka szkoda ze nikt nie potrafil jakos poprowadzic lepiej. Takie IP nie powinno sie marnowac a 1313 wygladalo kapitalnie
ezils Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Zgadzam się z Kusanagi. Kurde, zajawka na tą grę była. Być może ktoś dalej pociągnie temat.
Nezumi Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Niby szkoda ale z drugiej strony podobala mi sie tylko gra "Outlaws" z '97 a w zdecydowana wiekszosc ich produkcji nie gralem wiec osobiscie dla mnie mala strata. Nie bedzie ich to bedzie cos innego a pasjonaci moga uzyc kickstartera i robia to z powodzeniem.
imprecis Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 Tak z ciekawości - co oni wydali wartościowego w ostatnich 5 latach ? Bo szczerze to nic nie kojarze. Dla mnie żadna strata.
mallow Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 Niby tak. Też ostatnio nie grałem w nic od nich, ale Star Wars 1313 zapowiadało się kapitalne. Szkoda.
Nezumi Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 Tak przy okazji: http://variety.com/2013/digital/news/lucasarts-shutdown-triggers-layoffs-at-ilm-1200332765/
KLICEK Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 no wiadomo bylo ze beda zamkniecia, jezeli ktos nonstop przynosi straty to sie go nie trzyma, bo po co? ciekawe czy cieplej sie ilmom zrobilo :D
zio_mal Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 tak właściwie to ich nie zamknęli tylko zmienili profil działalności na licencję, teraz disney będzie decydował co i jak będą robili, a sami nic nie będą mogli zrobić. i nie sądzę że chociaż niektórych zwolnionych ludzi z lucasarts nie zatrudnią w disneyowskim oddziale gier albo nie zaproponują nowych umów.
MariushO Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 Nie jestem wielkim pasjonatem gier ale co nieco obserwuje. I nie przesadzajcie tak z tym żalowaniem LucasArts. Od kilku lat nie widać było ich wogole. A trzymanie 150 pracowników dla entuzjazmu i melancholii, to chyba nie trzyma się kupy. A zresztą z tych zwolnionych, to nie sa jacys wielce poszkodowani ludzie.
Kramon Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 Te studio było jedno z najbardziej innowacyjnych.
Kramon Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 Te studio było jedno z najbardziej innowacyjnych.
Nezumi Napisano 5 Kwiecień 2013 Napisano 5 Kwiecień 2013 Kramon - a co takiego innowacyjnego zrobili w powiedzmy ostatnich pieciu latach?
Nezumi Napisano 5 Kwiecień 2013 Napisano 5 Kwiecień 2013 Kramon - a co takiego innowacyjnego zrobili w powiedzmy ostatnich pieciu latach?
Gość ant-3d Napisano 5 Kwiecień 2013 Napisano 5 Kwiecień 2013 Zawsze bede ich pamietal chyba tylko za to ze zrobili kiedys jedne z najlepszych point'n clickow w historii tego gatunku. Mowie o Monkey Island i Indiana Jones. Chwala im za to :D
bizon. Napisano 5 Kwiecień 2013 Napisano 5 Kwiecień 2013 niewielka strata. Ich ostatnie gry były tragiczne. 1313 osobiście nie żałuje- bardziej wyglądało mi to na jakąś tanią podróbę Gears of Wara(brr). Ogólnie ten pomysł z licencjonowaniem dotąd wychodził dobrze (KOTOR!!)
Mugo Napisano 8 Kwiecień 2013 Napisano 8 Kwiecień 2013 A trzymanie 150 pracowników dla entuzjazmu i melancholii, to chyba nie trzyma się kupy. Dobre. Cale ILM opieralo sie/opiera sie tylko i wylacznie na "entuzjazmie i melancholii" Lucasa, ciekawe jak ich Disney zamknie co powiesz? Swoja droga wczoraj wywalono wiekszosc z R&D ILM... ILM od poczatku istnienia nigdy nie przyniosl zysku jako samodzielna firma, Lucas wpisywal ich w Star Wars i byo to dla niego wydodne. Wiekszy dochod ma ze swojej winnincy...
KLICEK Napisano 9 Kwiecień 2013 Napisano 9 Kwiecień 2013 Mugo, dlatego tez sie zapytalem czy Ilomom sie zrobilo cieplej kolo czterech liter. :)
SYmek Napisano 9 Kwiecień 2013 Napisano 9 Kwiecień 2013 Swoja droga wczoraj wywalono wiekszosc z R&D ILM... Skąd to wiesz?
tmdag Napisano 9 Kwiecień 2013 Napisano 9 Kwiecień 2013 http://variety.com/2013/digital/news/lucasarts-shutdown-triggers-layoffs-at-ilm-1200332765/
SYmek Napisano 9 Kwiecień 2013 Napisano 9 Kwiecień 2013 dzięki tmdag, to czytałem, ale tam nie ma nic o R&D...
Rekomendowane odpowiedzi