Lelum Napisano 11 Czerwiec 2013 Napisano 11 Czerwiec 2013 (edytowane) Witam, Zacząłem dłubać sobie taką scenkę po pracy ostatnio. Docelowo ma być to krótka paro sekundowa animacja przejazdu samochodu. Użyłem do tego 3ds max'a, Vray'a, Photoshop do textur i lekka post pro After Effect. Potem pewnie jeszcze użyje RealFlowa i FumeFx'a. Edytowane 11 Czerwiec 2013 przez Lelum
Pawlito Napisano 11 Czerwiec 2013 Napisano 11 Czerwiec 2013 Bardzo fajny pomysł, jednak ostrożnie z postprodukcją bo już na próbnych ujęciach dominuje brązowozielona kolorystyka, przez co nie widać jaki kolor ma karoseria, zgaduję że też zielony. A tak z innej beczki, mam w planach popełnić podobną animację i ciekawi mnie jaką metodą rigujesz auto, tzn. zdajesz się na maxa, czy pluginem jakimś? Te drzewka to trójwymiarowe czy przerenderowane wcześniej? Chmurki to hdrka, partykle, wtyczka?Tyle geometrii naraz musiałoby się liczyć i liczyć...
Lelum Napisano 11 Czerwiec 2013 Autor Napisano 11 Czerwiec 2013 Do rigu samochodu mogę polecić plugin city traffic. Wszystko jest w 3d, oświetlenie hdr'ka, niebo dodane w afterze. Cały render w 2k liczył się 25 minut.
Miłosz3ds Napisano 11 Czerwiec 2013 Napisano 11 Czerwiec 2013 Kierowcę wepchnij, auto rozmyte a i tak widać że pusty fotel. Urozmaiciłbym też pole, dziwne rzeczy się tam dzieją. Kolorystyka taka zostaje? Ładne drzewka. Ale flarę to chyba z Gothica z 2001 roku wyciągnąłeś? :D Uhh, to była gra.
#Pawel Napisano 11 Czerwiec 2013 Napisano 11 Czerwiec 2013 Posadź mocniej auto na jezdni. Teraz wydaje się lekko lewitować.
Lelum Napisano 20 Czerwiec 2013 Autor Napisano 20 Czerwiec 2013 Ostatnio miałem mało czasu więc długo nic nie wrzucałem. Dopieściłem otoczenie do ujęć,ustawiłem wstępnie 3 kamery no i zbiłem render do 10 minut:). W pierwszym ujęciu samochód będzie rozbryzgiwał kałużę kawałek przed kadrem, pewnie je jeszcze troszeczkę przedłużę. Samochodu jeszcze nie zrigowałem i nie wstawiłem kierowcy. To zrobię na sam koniec wraz z postprodukcją normalną. Link do prevki: http://imageshack.us/g/20/830kyrqtdyedtlshdvswek.mp4/
Lelum Napisano 10 Lipiec 2013 Autor Napisano 10 Lipiec 2013 Zrobiłem nowy samochód. Tamten jakoś mi się nie podobał. Został tylko rig i kałuże, no i wstawienie kierowcy. Uploaded with ImageShack.us
Lelum Napisano 11 Lipiec 2013 Autor Napisano 11 Lipiec 2013 (edytowane) Trochę przybrudziłem samochód. Zostaną kałuże, kierowca, rig i jakiś fume z rury. Konstruktywna krytyka mile widziana:) Edytowane 12 Lipiec 2013 przez Lelum
Orangegraphics Napisano 12 Lipiec 2013 Napisano 12 Lipiec 2013 bardzo ładnie to wgląda, z niecierpliwością czekam na dalsze update'y
Lelum Napisano 15 Lipiec 2013 Autor Napisano 15 Lipiec 2013 (edytowane) Rig i kierowca już są. Trochę z realflowem pewnie będzie zabawy, żeby ładne kałuże porobić. Edytowane 24 Lipiec 2013 przez Lelum
Lelum Napisano 24 Lipiec 2013 Autor Napisano 24 Lipiec 2013 Wrzucam finalny test z fumem i realflowem. Czas ustawić kadry do animacji i tutaj chciałem poprosić was o pomoc z fajnymi referencjami. Zna ktoś jakieś dobre kadry z filmów z jednym samochodem? Chciałem zrobić około 3-4 ujęć po 3 sekundy. Z góry dzięki za pomoc:)
Berger Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 Motion blur masz skaszaniony na kołach, jak je rigowałeś?
Lelum Napisano 24 Lipiec 2013 Autor Napisano 24 Lipiec 2013 Faktycznie, nie zauważyłem. Craft directorem.
Berger Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 A to nie znam tego programu/skryptu czy co to jest. W vray'u koła tak wyglądają jak kręcą się za szybko. I nie wiem co tam z kołem się dzieje po prawej stronie, trochę go wybiło do góry.
Lelum Napisano 24 Lipiec 2013 Autor Napisano 24 Lipiec 2013 Dzięki za uwagę. Nie dla tego, że się kręcą za szybko tylko dla tego, że mam za słabe ustawienia motion blura:P Całe 10 minut czekania dłużej, ehhh:)
Berger Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 Teraz wyglądają ok :) A próbowałeś użyć tego render elements velocity i wrzucić MB w AE?
Lelum Napisano 24 Lipiec 2013 Autor Napisano 24 Lipiec 2013 Tak, ale nie wychodzi tak dobrze, a to ostre krawędzie wyskakują na jakimś objekcie, a to na 3 planie nie ma odpowiedniego blura itd. Najgorzej to działa jak masz obiekty które zwalniają obracją się i lecą w różnych kierunkach.
Rekomendowane odpowiedzi