kliment woroszyłow Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 (edytowane) W ramach odpoczynku od Hs 129 postanowiłem coś podłubać w starociach...i znalazłem to, od 2 lat czeka na skończenie model messerchmitta... może uda się go wreszcie skończyć . Edytowane 4 Marzec 2017 przez kliment woroszyłow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 A teraz coś z zupełnie innej beczki: samolot luftwaffe :) Ja już tak ostatkiem sił zmęczony hardsurfacem kończę ten swój samochód i marzy mi się odpoczynek przy jakimś sculpcie, jakiejś kształtnej organiki, no ale Kliment w ramach odpoczynku ... Nie mam pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 28 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2014 ikkiz - hehehehe...mnie to serio relaksuje ;) a messerchmitt bo przyznam się, mam od dawna wyrzuty sumienia że go nie skończyłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 No nieźle, kolejne cudo... Sporo już zrobione! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byczek82 Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 Hej :) Chciałem się zapytać, Jak robisz cięcia blach? ten rowek między blachami fajnie to wygląda i chciałem się żebyś mi poradził jak to jest oczywiście możliwe. Jak możesz dać przybliżenie na jakiś rowek lub napisać to będę wdzięczny. Pozdrawiam, a model super detale to miażdżą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 28 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2014 (edytowane) Byczek82 - Po kolei w skrócie: model po wstępnym zagęszczeniu( mesh smooth i ponownie editable poly), cutuję linie podziału, następnie powstałe edge traktuję chamferem ( segments 4) i na końcu środkowy edge extruduje do środka z parametrem: Extrusion Base width 0,2 Edytowane 28 Lipiec 2014 przez kliment woroszyłow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byczek82 Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 Dzięki na pewno mi się przyda:) Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 Pamiętam, że też się o to kiedyś pytałem :) Dwa support loopy lepiej trzymają formę, super rozwiązanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 28 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2014 (edytowane) Celownik, tablica zegarowa i wycinanie w kadłubie brakujących dupereli: Edytowane 28 Lipiec 2014 przez kliment woroszyłow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sensej Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 Niesamowity detal. Przepięknie to wygląda. Uwielbiam oglądać modele gdzie detal po prostu się wylewa z monitora :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 Genialna robota! Co się kryje pod tym małym dekielkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 28 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2014 gniazdo prądowe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 A gniazdo wymodelowane? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 28 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2014 Twoje pytanie niczym sztylet ugodziło w me serce!!! Więcej wiary!!! :D:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 (edytowane) Właśnie rozwiałeś moje wątpliwości! :D Przyglądam się otworowi w skrzydle, tam gdzie chowają się koła, i widać, że w skrzydle także wymodelowałeś jakieś elementy. Ostatnio zainspirowany Henschel szukałem sobie samolotu, który chciałbym wymodelować w przyszłości, i idąc tym tropem zacząłem szukać referencji, i trafiłem na rozszarpane skrzydło Junkers Ju 87 Ale nawet gdybym chciał wymodelować takie skrzydło, cały stelaż itd. to nie ma szans, nie mam pojęcia gdzie szukać tak dokładnych referencji, większość musiałaby opierać się na domysłach. http://en.wikipedia.org/wiki/Junkers_Ju_87 Edytowane 28 Lipiec 2014 przez 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reynevan Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 2013, skoro się bierzesz za samolot to może coś polskiego, jakiś karaś/łoś? Miło się patrzy na wasze świetne modele ale biało-czerwona szachownica prezentuje sie lepiej niż czarny krzyż ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 polskie samoloty przedwojenne = prawie zero referencji. Smutna prawda, nie było ich wiele i nam je niemcy rozwalili albo ruscy zrabowali, więc jak nie ma oryginalnego latającego egzemplarza, to rekonstrukcja czy to makiety, czy modelu 3d jest piekielnie trudna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 Nie biorę się za samolot, bardzo bym chciał, ale na razie tak sobie tylko patrzę :) Jakbym miał modelować samolot to raczej niemiecki albo brytyjski, ich technologia lotnicza podoba mi się bardziej. Ale głównie chodzi o design, Niemcy byli pięknie ubrani (Hugo Boss) i mieli maszyny z klasą :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 28 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2014 Nie jest tak źle z materiałami do naszych przedwojennych latadeł, trochę jednak zdjęć i rysunków się ostało, poza tym wydano kilka dobrych pozycji monograficznych na ten temat... Sławek "Pixel-Factory" popełnił w 3D nie tak dawno kapitalnego Łosia i RWD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 Jakiś czas temu mnie naszło na wspominki i za parę złotych kupiłem na allegro "Małe modelarze". Już mi przeszło, ale między innymi Gustawa mam jeszcze nie sklejonego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 28 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2014 Mnogość wersji G jest niedoogarnięcia, trzeba bardzo sie wczytywać i oglądać dokładnie referencję żeby nie popełnić błędu.....wersje od G-1 do G-14 plus masę wariacji pomiędzy nimi...labirynt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reynevan Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 Daj linka do tego łośka ;) Obrazki na ich stronie niecha mi sie ladowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 28 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2014 Reynevan- Łoś Autorstwa Sławka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byczek82 Napisano 29 Lipiec 2014 Share Napisano 29 Lipiec 2014 Piękny ten PZL 37. Jak widzę wasze detale to mi ręce opadają :P rzecz jasna pozytywnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 30 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2014 jedno z moich ulubionych ujęć gutka ;) spód kadłuba, bez textury tylko z bump mapą i z texturą: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 30 Lipiec 2014 Share Napisano 30 Lipiec 2014 Ha! Z taką inspiracją dzień uważam oficjalnie za rozpoczęty! :D Zacieki od spodu bomba! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 30 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2014 2013 - psa wyprowadziłeś? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 30 Lipiec 2014 Share Napisano 30 Lipiec 2014 Wyprowadziłem, straszny upał, dwa razy do stawu się wpakował taki spragniony! :D Zabieram się właśnie za 4,5h kurs UV Mapping, widziałem już trzy, i mam nadzieję, że w tym wreszcie podejdą do tematu tak jak tego oczekuję, czyli przeprowadzą mnie przez wszystkie narzędzia, a nie po łebkach jak do tej pory :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 31 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2014 (edytowane) poprawione kółko ogonowe i dodana kamera Rb 50/30 do zadań rozpoznawczych: Edytowane 31 Lipiec 2014 przez kliment woroszyłow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 31 Lipiec 2014 Share Napisano 31 Lipiec 2014 Nie dajesz chwili wytchnienia, i sobie i nam! Wracam do nauki! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 2 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2014 poprawione golenie gówne: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 2 Sierpień 2014 Share Napisano 2 Sierpień 2014 Sporo drobnicy na goleniach, ładny detal. Opony mają ciekawy kształt, trochę przypominają mi jeden z wip'ów mojego hełmu. Ostatni render budzi trwogę, nieco mnie przeraża ten samolot. Malowanie na śmigle (ślimak) świetnie wygląda, bardzo realistyczna ta farba! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 17 Wrzesień 2014 Share Napisano 17 Wrzesień 2014 Rok mnie nie było na forum, a tu widzę wszystko po staremu :). Powodzenia z tą 109ką. Wygląda fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 25 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2014 Dodłubałem ciut szpejów w kabinie, lewa burta prawie skończona, prawa do zrobienia jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 25 Wrzesień 2014 Share Napisano 25 Wrzesień 2014 Realizm na najwyższym poziomie, super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 27 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2014 (edytowane) kilka ulubionych ujęć Gutka: Edytowane 27 Wrzesień 2014 przez kliment woroszyłow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 27 Wrzesień 2014 Share Napisano 27 Wrzesień 2014 Ładne te rendery, muszę się nauczyć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gujos Napisano 29 Wrzesień 2014 Share Napisano 29 Wrzesień 2014 Mistrzostwo świata. Jeśli nie jest za późno to dodał bym wlew paliwa C3. Na załączonych fotkach dobrze go widać. Pozdrawiam, G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 29 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2014 (edytowane) Na szczęście nie było za późno, dzięki Gujos za zwrócenie uwagi..umknęło mi w natłoku roboty :) Edytowane 29 Wrzesień 2014 przez kliment woroszyłow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gujos Napisano 29 Wrzesień 2014 Share Napisano 29 Wrzesień 2014 Super. Nie chcę bardziej motać. Niemniej znam tylko tego G8 którego fotki wrzuciłem (Bf 109 G-8 W.Nr 200 ... "białe 14", Oblt. Heimo Emmerstorfer, Technisches Offizier, I./NAGr. 12, Mostar, wiosna 1944). Teoretycznie G8 to wariant G6 po modyfikacjach i ten konkretny pozbawiony jest anteny PR16 Morane'a (ta obręcz na grzbiecie). Ale możliwe że w zależności od teatru konkretne maszyny były indywidualnie doposażone, w końcu maszyn rozpoznawczych nie było zbyt wiele. Pozdrawiam, G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 29 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2014 Nie wiem czy pisałem o tym wcześniej ale subwariantów tej maszyny było tyle że czasem trudno sie połapać, wersje rozpoznawcze często powstawały z modyfikowania innych co jeszcze bardziej utrudnia zadanie, ja wzoruję się na fińskim me 109 G6- Y ( oznaczenie które zamiennie pojawia się w kontekście maszyn rozpoznawczych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jatat Napisano 29 Wrzesień 2014 Share Napisano 29 Wrzesień 2014 Śliczny model ale jak to jest wzorowany na G6-Y to wydaje mi się że brakuje FuG. 16ZY a może się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jatat Napisano 29 Wrzesień 2014 Share Napisano 29 Wrzesień 2014 A tu rysunki FuG. 16ZY może się przydadzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 30 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Tak brakuje, ale o tym Pamiętam. Na spodzie skrzydeł brakuje jeszcze kilku drobnych elementów nie tylko tego. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr3bor Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Witam. Chcialem tylko zapytac, skad Ty bierzesz tak dokladne plany do swoich modeli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiecho Napisano 2 Październik 2014 Share Napisano 2 Październik 2014 No Mistrzu w dosłownym tego słowa znaczeniu wiesz o co chodzi :) super się zapowiada a detal miażdży! Dawno nie zaglądałem ale jak się patrzy na twoje prace do aż się chce odpalić Maxa i do przodu!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 3 Październik 2014 Autor Share Napisano 3 Październik 2014 Dzięki Rafał! :) Brakujące elementy na spodzie skrzydła, wspomniana wcześniej antena, światło pozycyjne zawiasy lotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jatat Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 Pewnie pomyślisz sobie ale upierdliwiec ale taki dobry model wymaga pomęczenia ciebie 1. FuG montowany był we wnęce. 2. na prawym bąblu na sprężarką był chwyt powietrza Pozdrawiam, co by tobie nerwy nie puściły i nie przeklął mnie po wsze czasy za upierdliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 3 Październik 2014 Autor Share Napisano 3 Październik 2014 A widzisz! świetna fotka tej anteny dzięki! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jatat Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 Jeszcze jedno:) Pod bąblem sprężarki G-8 i G-5 miały jeszcze jeden mniejszy bąbelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi