Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Znowu ktos kreci lody i kaske zbija na jakiejs wymyslonej potrzebie. Kraje maja swoje godla nie "loga". Polska nie potrzebuje loga. Mamy orla w koronie. Przeraza mnie poziom przekretow jakie w Polsce odchodza. I co - za to nikomu niepotrzebne "logo" koleszka zaprzyjazniony z politykami ile zaspiewa? kilkadziesiat tysiecy? Milion? A jego firemka potem nastuka jakichs wizytoweczek i koszulek i innego badziewia za kilka razy tyle? Szlag by trafil tych krewnych i znajomych krolika. Jak ogladalem rodzicow uposledzonych dzieci pod sejmem to kasy nie bylo a na takie gowno oczywiscie jest.

Napisano

Od razu widać po tym logo, ze wychodzimy na prostą!

Napisano
  • Autor

Wiadomo, że biznes, a nie jakaś potrzeba, ale to całe Dentsu musiało złożyć propozycję nie do odrzucenia. Być może ta sprężyna za milion i tak wyjdzie taniej niż czarny pr?

Trochę martwi, że już 60 tys. idiotów zareagowało, wybierając jedną z trzech sprężyn.

Napisano

Polecam ten tekst na stgu w temacie zamiast dalszego postowanie jak bardzo słebe te sprężyny są (bo są:)).

http://stgu.pl/dzieje-sie/teksty/news-kolejne-logo-dla-polski.html

a jako rozwinięcie (jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji tego zobaczyć) świetny projekt Marty Gawin: System identyfikacji wizualnej struktury organów aparatu państwa polskiego.

http://issuu.com/martagawin/docs/system

Napisano

uzumakishadow - bardzo fajny ten projekt Marty Gawin - unowoczesnione, ujednolicone a jednak nasze, spojne z godlem kraju. Nie jakas zalosna proba odkrywania kola na nowo ale solidny, dobrze udokumentowany i przemyslany projekt.

Ale - jak zasugerowano w tekscie z twojego linka - decyzje juz zapadly. A ja - bo sie we mnie gotuje jak czytam takie newsy - dodam, ze i pewnie spora zaliczka tez juz poszla. To wybieranie loga oddaje swietnie wybory - dostajesz pule kilku gosci i z nich wybierasz. A, ze zaden nie zasluguje na stanowisku? Oj tam, oj tam, nie wydziwiaj obywatelu tylko spelniaj swoj obowiazek i glosuj. Ciesz sie iluzja wplywania na cokolwiek.

Napisano

Mi osobiscie calkiem podoba sie ta najmniej przekombinowana wersja ale decyzji o tym by nad finalnym ksztaltem zadecydowal "lud" nie bede komentowal. Tak samo jak tego ze MUSIAL to robic "znany, wybitny, zza granicy" oraz ile to pewnie kosztowalo.

Napisano

A ja myślę, że to się obroni. Fedra jest wpisana w zarys obszaru Polski. Jest łatwe do narysowania, proste, lekkie, minimalistyczne.

Rysunek powyżej jest kapitalnym dowodem na to, że niespecjalnie się przykładając uzyskujemy to co chcieliśmy - określony symbol, który wszyscy rozpoznają. Jak logo Polski Walczącej - szybko narysować na murze i uciec. Bo nie było czasu na malowanie orła z piórami.

Dobre logo ma być łatwe do odtworzenia nawet przez przedszkolaka, jak Nike. Jedna kreska w obojętnie jakim kolorze i wiemy o co chodzi.

A po co w ogóle logo?

Wyobrażam sobie kolekcje ubrań z tym logiem, etykiet, rzeczy użytkowych, druków, gadżetów, itd. Jak teraz dajmy na to hipster(tfu!) chce zalansić kaszkietem z symbolem Polski - to co? ma tam wyszyć orła? Orzeł jest dobry ale na banderę MW nie na etykietę z serkiem homogenizowanym. A przydałoby się np. na rzeczach tu produkowanych nanieść symbolikę, która w prosty, widoczny sposób zasygnalizuje mi miejsce produkcji i w ten sposób również skłoni do zakupu. Godło jest za "ciężkie". Fajnie wygląda na banderze MW, pałacu Namiestnikowskim, w TV za Prezydentem w czasie przemówienia noworocznego. I niech tak zostanie.

Absolutnie wszystkie nowe rozwiązania, trendy, technologie, pomysły, zawsze zderzały się z oporem zastanej materii. "Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę. " powiedział inż. Mamoń.

Weźmy na tablice logo Apple - nadgryzione jabłko. Jabłko i komputery. No jest coś bardziej odległego? A czy dziś jabłko w pierwszej kolejności nie kojarzy się z komputerem?

Napisano
  • Autor

Spotkało się na golfie dwóch szefów dużych konsorcjów wizerunkowych i poszli o zakład, że Polakom wcisną jako logo coś zupełnie z d*py. Sprężynę albo korkociąg.

Napisano

w przypadku GB czy szkocji to byłoby nawet do obronienia mysle. Moze takie podejscie mial brytol to projektujący. Tam inaczej funkcjonuje wizerunek flagi i kolorow narodowych. Chyba dobry przykład, ze nie zawsze człowiek z sukcesami w wielkim miescie bedzie najlepszym kandydatem - nie ujmując jego osiągnięciom.

Napisano

#Sunedge

Oni brandów mają z kilka, na szybko: statua wolności, wuj sam, elvis... To w powszechnym rozumieniu pozytywne synonimy Ameryki. Loga jako znaku nie ma. Ale np. z czerwonym kołem japońskim czy kangurem australijskim widziałem różne numery.

Zanim nie napisano pierwszej konstytucji też nikt jej nie miał. Tak było z godłem i z wszystkim innym.

Zresztą to logo jest tylko na rynek wewnętrzny mam nadzieję, bo niemożliwe jest wypromowanie tego na zewnątrz. To chyba odpowiednik "Teraz Polska" tylko w bardziej elastycznym, uniwersalnym i przyjaźniejszym wydaniu. Noszenie na pendrivie "Teraz Polska" to byłby obciach, godło się nie nadaje, ale takiego logo w jakieś fajnej wariacji czemu nie.

Różne symbole pełnią różne funkcje w odniesieniu do sytuacji w której są użyte - jak pisałem wcześniej już mieliśmy logo Polski w okresie 39-45 czyli "P" z kotwica. Ta symbolika użyta w tamtym kontekście pełniła rolę emanacji Państwa, które jeszcze istnieje. Jak chorągiew tylko nie do odebrania. Najlepiej byłoby namalować orła ale kto to potrafi i ile będzie trwał czasu.

Napisano
  • Autor

@jaceks: Naprawdę masz nadzieję, że to na rynek wewnętrzny? To czemu mamy płacić krocie zagranicznym firmom? Żebyś mógł mieć logo na czapce i pendrivie? Poza tym czemu uważasz, że logo "Teraz Polska" to obciach? Znak jest bardzo dobry. I łatwiej go narysować niż ten zygzak. Ale tu naprawdę nie chodzi o sam kształt logo. Tu chodzi o to w jaki sposób jest ono forsowane.

Dobrze, że przywołałeś*przykład Kotwicy. Z tego co mi wiadomo została wybrana w otwartym (aczkolwiek podziemnym) konkursie, na który zgłoszono kilkadziesiąt prac.

Ze sprężyną nie wiadomo kto wybrał logo. Ankieta to kpina, bo tam dwie skrajne wersje są*tylko po to, żeby wybrać środkową, poza tym wybór logo przez laików to niebezpieczna sprawa. Ale wkurza brak jawnej debaty z udziałem specjalistów i jakiejś całościowej wizji nt polityki wizerunkowej. Bardzo dobry artykuł*podał wcześniej @uzumakishadow. Tu naprawdę nie chodzi o znaczek.

Napisano

@Rotomonks

Ale to na szczęście nie jest fundowane z kieszeni podatników i w przeciwieństwie do loga "Teraz Polska" (stworzonego zresztą do całkiem innego celu) używanie nie będzie koncesjonowane. Inicjatywa jest zbożna bo w ogóle jest. Były inne próby zbudowania brandu graficznego dla tematu "Polska" jak ten z latawcem ale to bardziej taka scenka niż logo.

Artykuł oczywiście czytałem - dobry, ale jego praprzyczyną jest opór materii a nie kontrinicjatywa. Zamiast samemu coś przedsięwziąć jest negacja a czas leci.

Mam jeszcze nadzieję, że jednak inicjatorzy pójdą po rozum do głowy i zrezygnują z wychodzeniem z tym poza granice Polski bo jak przed chwilą czytałem jest taka ambicja. To byłaby klapa absolutna. Ale tu dla autochtonów - czemu nie.

Napisano
  • Autor

@jaceks

No widzisz, mnie sprężyna nie rusza. Może sobie być i sprężyna do promocji za granicą.

Ale w to, że za to nie zapłacimy trudno mi uwierzyć. Pytanie czy jesteśmy w stanie się dogrzebać w którym miejscu za to zapłacimy. Biznesy nie są po to, żeby coś fundować za darmo. Na razie w kwestii finansowania nie ma na stronie jasnych informacji, kto ile i za co zapłacił i ile jeszcze zapłaci. Jest tylko marketingowy bełkot zachęcający do uwierzenia, że jakaś prywatna firma była taka super, że zapłaci za wszystko i za darmo odda Skarbowi Państwa.

Ale już sam fakt zaproszenia organizacji prywatnych przedsiębiorców każe wzmóc czujność. Podatnik jednak paradoksalnie finansuje te organizacje, ze względu na zapisy w ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych. Według pewnych szacunków, fundujemy nawet do 100 milionów złotych na organizację, ale tu proszę o ewentualne sprostowanie, jeśli ktoś ma dostęp do sprawdzonych danych.

Może się czepiam i może nie mam racji, może inicjatywa jest słuszna, ale wolałbym mieć czarno na białym, kto i po co to robi. A na razie czuję się manipulowany. Za dużo tu kasy idzie w samą kampanię, żeby wierzyć, że to pro publico bono.