bigworm Napisano 19 Luty 2015 Napisano 19 Luty 2015 Tylko mam dziwne wrażenie że moje przedmioty na obrazkach lewitują nwm o co chodzi haha =) Nie ma cienia na podłożu, albo jest ale bardzo słabo widoczny. No i możesz zapoznać się też z pojęciem Ambient Occlusion :)
DPFantasy Napisano 20 Luty 2015 Autor Napisano 20 Luty 2015 Bigworm: dzięki trochę poczytam o tym =) A tymczasem dalszy etap scyzoryka powiedzcie czy wygląda to lepiej niż na początku :)
ignitioner Napisano 22 Luty 2015 Napisano 22 Luty 2015 Dla mnie lepiej:) Tylko nadal niewiem z której strony światło idzie:/ I kokstrukcja mi tu niepasi, sproboj go narysować całkowicie linearnie i przeżroczyście w perspektywie na tym rysunku co zrobiłeś:) Bo kolory mi sie podobają, ale jakoś on tak wisi w powietrzu nieodziałowuje na stół i stół na jego chrom~~drewno~~plastick :)
DPFantasy Napisano 24 Luty 2015 Autor Napisano 24 Luty 2015 Chciałem zrobić teraz coś z głowy i tak oto powstaje wojowniczy robocik! Oczywiście jeszcze nad nim pracuję dlatego proszę was o rady wskazówki =))
DPFantasy Napisano 25 Luty 2015 Autor Napisano 25 Luty 2015 Dalszy etap robocika dodałem trochę cieni i świateł powiedzcie czy idzie to w dobrą stronę:
Rain Napisano 25 Luty 2015 Napisano 25 Luty 2015 (edytowane) Coś nie gra z kształtem kół, nie wiem też czy z perspektywą tego 'torsu' jest wszystko ok Tutaj pokazuje ocb - elipsy kół się 'nie zgadzają' + Twoja bryła to bryła A, nie wiem czy tak miało być, ale jej dolna krawędź nie jest prawidłowo wykreślona ( jeżeli to miał być prosty graniastosłup), więc go wyprostowałem (B). Po wyprostowaniu nie 'złączyłby' się z kołami, więc złagodziłem trochę perspektywę, wg mnie taka bryła jak na overze wygląda prawidłowo. Oczywiście ekspertem nie jestem ale mam nadzieję, że coś pomogłem :) + ŁAP TUTAJ REFKI METALU ( http://plegarmour.tumblr.com/ ) UŻYWAJ ICH DUŻO I MĄDRZE :D Edytowane 25 Luty 2015 przez Rain
DPFantasy Napisano 25 Luty 2015 Autor Napisano 25 Luty 2015 Kurczę =)) Rain dzięki za overa to wszystko co zrobiłeś i napisałeś ma dla mnie dużo sensu i jest mega pomocne postaram się to poprawić =)
DPFantasy Napisano 26 Luty 2015 Autor Napisano 26 Luty 2015 Przemyślałem i tyle na razie dałem rady poprawić =)) Jestem zadowolony chciałbym dodać jeszcze jakieś tło =D
DPFantasy Napisano 26 Luty 2015 Autor Napisano 26 Luty 2015 Dodałem jakieś takie szybkie tło idzie to w dobrą stronę?
DPFantasy Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 Nieźle tu spamie =)) Postanowiłem zagospodarować jakoś jego ciało pierwszy szkic:
bigworm Napisano 1 Marzec 2015 Napisano 1 Marzec 2015 Jeśli ten robocik ma być z metalu to wydaje mi się, że przydałyby się jakieś mocniejsze highlighty
DPFantasy Napisano 1 Marzec 2015 Autor Napisano 1 Marzec 2015 bigworm: No właśnie się zastanawiam z czego go zrobić ;) Bo na razie wygląda jak kamień =P
DPFantasy Napisano 2 Marzec 2015 Autor Napisano 2 Marzec 2015 (edytowane) Nie wiem czy nie za bardzo go podniszczyłem bo teraz wygląda trochę jak ze złomu Ale już nic więcej nie będę znim robił =P Edytowane 3 Marzec 2015 przez DPFantasy
JakkaS Napisano 2 Marzec 2015 Napisano 2 Marzec 2015 Hej, nie dziwi Cię, że tak mało odpowiedzi pojawia się w twojej teczce? Proponuję rzadziej coś wrzucać (i komentować na forum), ale żeby było widać jakieś postępy w pracy. Jak będzie widać że pracujesz nad sobą to pojawią się też jakieś sugestie. A te ostatnie parę postów to właściwie ciągle to samo. Już więcej pary wkładałeś w te ćwiczenia z fot. A co do rysunku to spróbuj parę wariantów tej postaci narysować. Tak żeby ożyła. Ja w "kartonach" nie siedzę, ale często widzę jak animatorzy robią różne warianty tej samej postaci - gruba, chuda wysoka, napakowana, różne emocje itd. Może coś w ten deseń. I na koniec, żeby nie być gołosłownym ....
DPFantasy Napisano 2 Marzec 2015 Autor Napisano 2 Marzec 2015 Jakkas: WOW! No to żeś mnie zmiażdżył =) Po pierwsze: Masz kurczę 100% racji sam czułem że przesadzam więc fajnie że ktoś mnie ogarnął =D Także już się stosuję do twoich rad :) A co do kartonów to żeś wymiótł założe się że zajęło ci to 5minut a ja się męcze =)) sam nie za bardzo chciałbym w przyszłości rysować "kartonów" ale od czegoś trzeba zacząć także traktowałem to jako ćwiczenie :) no niewiem co powiedzieć dalej duża wdzięcznośc leci z mojej strony ^^
JakkaS Napisano 3 Marzec 2015 Napisano 3 Marzec 2015 Miło że się na coś moja uwaga przydała. Aaaa, ja wolno pracuję, tak że to na pewno nie było 5 min :)
ignitioner Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 Ja narazie, niebędę się odzywał bo staram sie troszkę nadgonić technikę i konstrukcję:P
DPFantasy Napisano 10 Marzec 2015 Autor Napisano 10 Marzec 2015 ostatnie ćwiczenie ;) nadawanie różnych emocji wybranej postaci ;) a wybrana bo konstrukcja wydawała mi się dosyć prosta A tutaj szkic tego co chciałem zrobić w PS ale poległem także został tylko szkic ;p wydaje mi się że jakość jest nie najlepsza ale starałem się jak najlepiej przeskanować
DPFantasy Napisano 24 Marzec 2015 Autor Napisano 24 Marzec 2015 Jakiś czas nic nie wrzucałem ale komputer się zepsuł ;p więc wziąłem się za szkice jakieś wymyślanie postaci i takie tam ;) Od zawsze rysuje jednym rodzajem ołówka także chyba trzeba się zaopatrzyć w coś lepszego napiszcie jak możecie jakie ołówki kupić i do czego służą ;D A tym czasem bazgroły: Najpierw powstał ten ;) Później ten =D I trochę perspektywy :
DPFantasy Napisano 30 Marzec 2015 Autor Napisano 30 Marzec 2015 (edytowane) Na podstawie tego Conceptu rycerza na kartce zrobiłem tego jest jeszcze w fazie WIP ale pomyślałem że jak już będę starał się go wykańczać to rady się przydadzą ;) To było pierwsze szybkie podejście A tutaj jak już troszkę nad nim posiedziałem Mam problem ze zrobieniem metalu marzy mi się jakiś ciemny brudny metal ale wychodzi chyba coś innego =P Edytowane 30 Marzec 2015 przez DPFantasy
DPFantasy Napisano 4 Kwiecień 2015 Autor Napisano 4 Kwiecień 2015 Zacząłem ćwiczyć widoczki napiszcie czy lepiej szybkie speedy krajobrazu żeby załapać jakieś fajne ujęcia czy raczczej mniej ale dokładniej ;)
emenems Napisano 5 Kwiecień 2015 Napisano 5 Kwiecień 2015 co do pana rycerza, no to refki refki refki, a jak nie wiesz np jak namalowac brudny metal, to poszukaj refek z brudnym metalem, przestudiuj, skopuij, zstaraj sie zrozumiec jak to dziala , dlaczego itp, a potem wróć do swojej pracy namaluj :D, a jak nie wyjdzie to powtórz cały proces az do skutku :P a co do widoczków to chyba wszystkiego po trochu.. :P ;P ale jak dla mnie najbardziej pomocne w kwestii envirów byly te tutki: https://www.youtube.com/user/shaddy1100/videos polecam obejrzec wszystkie i oczywiscie spróbowac metod tam pokazacych :D pozdro
DPFantasy Napisano 12 Kwiecień 2015 Autor Napisano 12 Kwiecień 2015 Emenems Dzięki genialny tutorial z humorem a i DUŻO wiedzy jak masz więcej takich to dawaj :) Więc od razu się rzuciłem i zacząłem swoich sił nie chciałem robić dokładnie tego co Shaddy pokazał więc wybrałem podobny krajoobraz mam nadzieje że coś z tego wyniosłem i będzie to widać w kolejnych pracach
PolakParafii Napisano 12 Kwiecień 2015 Napisano 12 Kwiecień 2015 świetnie wyszło tylko prawa strona trochę nie wyszła
DPFantasy Napisano 12 Kwiecień 2015 Autor Napisano 12 Kwiecień 2015 PolakParafii Dzięki właśnie też się jej przyglądałem i zastanawiałem czy poprawiać ale chyba zostawie.
DPFantasy Napisano 19 Kwiecień 2015 Autor Napisano 19 Kwiecień 2015 Lekko poprawiłem swój szkic zombie
biglebowsky Napisano 19 Kwiecień 2015 Napisano 19 Kwiecień 2015 http://www.amazon.com/How-Draw-Comics-The-Marvel/dp/0671530771 http://www.goodreads.com/ebooks/download/147941.Figure_Drawing_for_All_It_s_Worth http://www.amazon.com/Constructive-Anatomy-Dover-Artists/dp/0486211045/ref=pd_bxgy_b_img_y http://www.amazon.com/Bridgmans-Complete-Guide-Drawing-Life/dp/1402766785
Rozpu Napisano 19 Kwiecień 2015 Napisano 19 Kwiecień 2015 http://i.imgur.com/DQa9lnx.jpg tego typu mazianie z wyobraźni nic kompletnie ci nei daje. Jak już koniecznie chcesz maziać cos co nie istnieje, to posługuj sie przy tym i tak jakimis zdjeciami i tylko wprowadzaj "coś od siebie" na tych zdjeciach
biglebowsky Napisano 19 Kwiecień 2015 Napisano 19 Kwiecień 2015 A może zwyczajnie niech liźnie trochę wiedzy o anatomii, a nie bezmyślne przetwarzanie fotek na starcie?
rymin Napisano 19 Kwiecień 2015 Napisano 19 Kwiecień 2015 Popieram Big Lebowskiego! Wiem z doświadczenia, że chciałoby się od razu jechać concepty jak Jameis Paick czy Anthony Jones po czym efekt pracy jest mizerny i tylko się człowiek zniechęca. Faktycznie najpierw wiedza i praktyka a zobaczysz, że efekty przyjdą szybciej niż myślisz. Ja osobiście robię tak, że robię kilka studiów np kobitek z książek, fotek a najlepiej na żywo jak tylko mogę. Następnie staram się stworzyć coś swojego i od razu widzę, że zwracam uwagę na pewne elementy których wcześniej nie zauważałem. Polecam ci taką metodę na początek (10 szkiców/ studiów na 1 prackę własną żeby jednak mieć z tego jakąś frajdę). Pamiętaj, że każdy coś takiego robi(tylko najczęściej tego nie widać w internecie) i nie ma drogi na skróty niestety. Pozdrawiam i wytrwałości!
DPFantasy Napisano 20 Kwiecień 2015 Autor Napisano 20 Kwiecień 2015 Ok wielkie dzięki to co rozpu napisał już gdzieś słyszałem żeby ćwiczyć podstawy robić studia i ewentualnie dodawać jakieś swoje pomysł żeby lepiej się poczuć a co do anatomi to zacznę mocną ją cisnąć :)
biglebowsky Napisano 20 Kwiecień 2015 Napisano 20 Kwiecień 2015 To co powiedział jest oki, z tym że sorry, u ciebie anatomia leży tak bardzo na deskach że no zwyczajnie weź sobie skolekcjonuj tą lekturę co ci zapodałem i się ucz.
DPFantasy Napisano 30 Kwiecień 2015 Autor Napisano 30 Kwiecień 2015 No to wziąłem się za tą anatomię :) najlepsze z ćwiczeń: I jeden koncept postaci rasy Liganci: Cały opis rasy możecie przeczytać tutaj: http://www.digart.pl/zoom/7824901/Liganci_Worlds_of_Magic_.html
DPFantasy Napisano 1 Maj 2015 Autor Napisano 1 Maj 2015 Postanowiłem sobie robić conajmniej 2-3h dziennie takich póz także myślę że to jedna z ostatnich takich wrzut żeby nie spamować będę wrzucać póniej coś konkretniejszego: I ostatnio przeglądnąłem teczkę: http://max3d.pl/forum/threads/70191-Teczka-2D-Wojtek-Fus Bardzo inspirująca i motywująca teczka polecam zaglądnać o ile już dawno tego nie zrobiliście tylko ja taki noob i na końcu wszystko roobie :P
DPFantasy Napisano 24 Maj 2015 Autor Napisano 24 Maj 2015 Między ćwiczeniami kranlolud dla zabawy ale rady mile widziane sam zauważyłem że przód jest mega płaski ale to dopiero początek :))
DPFantasy Napisano 24 Maj 2015 Autor Napisano 24 Maj 2015 Miała byś sama głowa z przodu ale później lekko zmieniłem perspektywe przedramiona może się pojawią :)
DPFantasy Napisano 24 Maj 2015 Autor Napisano 24 Maj 2015 To żem pojechał ;)) nie wydawało mi się to ważne raczej myślałem że łatwo jest sobie to w głowie dopowiedzieć skupiłem się na zaznaczeniu jakiejś pozy czytelnie i jak to robiłem tak mi się wydawało to już dalej nic nie robiłem tylko następną i warto pamiętać że starałem się to szybko robić minuta dwie jak zacznę coś do 5 wtedy pewnie wszystko będzie dopowiedziane ale chętnie Cię wysłucham jeżeli jest to ważne zacznę tak robić :)
biglebowsky Napisano 24 Maj 2015 Napisano 24 Maj 2015 Niedopowiedzenia to bezcenna sprawa, to akurat dobre, tylko u ciebie się wzór z tego zrobił.
ranholtzer Napisano 24 Maj 2015 Napisano 24 Maj 2015 Dobry wieczór!! Przejrzałem twoją teczkę od A do Z, żebyś nie popadł w depresje powiem tak, obecnie mam wrażenie że drepczesz w miejscu nie widać jak to niektórzy mówią progresu w twoich poczynaniach, a mówiąc bardziej trafnie postępu jakościowego twoje prace są kiepskie, wyglądają jakbyś się do nich nie przykładał, robił je niechlujnie, a przede wszystkim nie myślał; to jest niestety bardzo ważne w tworzeniu rysunku cyfrowego; ja też mam ten problem :). Na wstępie musisz zacząć od podstaw, tak jak dziecko uczy się mówić prostych słów, z czasem zaczyna budować zdania coraz bardziej złożone, tak samo jest z rysunkiem, uczysz się rysować podstawowych figur koła, cylindra, kwadratu, stożka (z uwzględnieniem kierunków światła wraz z cieniowaniem). Wszystko co cię otacza można przedstawić na kartce papieru za pomocą tych czterech prostych figur (oczywiście w grę wchodzi drobna modyfikacja). Potem zaczynasz rysować proste przedmioty (martwa natura np. jabłko, kiść winogron), tutaj zaczynasz uczyć się kolejnego elementu niezbędnego dla rysunku określania proporcji rzeczy, jaki powinien być właściwy rozmiar przedmiotów, aby wyglądały realnie, odzwierciedlały rzeczywistość. Kiedy te elementy zaczną przychodzić ci za łatwością, przychodzi czas na zagadnienia mega-skomplikowane kompozycja, perspektywa, anatomia ludzka zwierzęca, kolor, draperie itp. Kompozycja to rozmieszczenie elementów na które składa się obrazek aby stanowiły harmonijną całość, współgrały. Perspektywa umieszczenie obiektów w przestrzeni masz kilka rodzajów perspektyw. (musisz określić linie horyzontu i pkt zbiegu, aby właściwie narysować obiekt) Anatomia ludzka i zwierzęca to temat rzeka, jeden zresztą z trudniejszych, mało kto w 100% zna tę wiedzę tajemną :-). Kolor rzecz mi obca, podobno kolor to światło jak mawiali impresjoniści. Wskazówki co zrobić aby wzmocnić swój własny skill (UMIEJĘTNOŚCI): - RYSUJ JAK NAJWIĘCEJ - DUŻO PROSTYCH RZECZY NA POCZĄTEK - MYŚL! UŻYWAJ Z GÓRY UTARTYCH ZASAD, KTÓRE POWSZECHNIE OBOWIĄZUJĄ - NIE TRAĆ NADZIEI (NAWET ZA NAJCZARNIEJSZYMI CHMURAMI JEST SŁOŃCE) - NIE PODPALAJ SIĘ GRAFIKAMI KTÓRZY MAJĄ PROFESJONALNE PRACE MUSISZ WIEDZIEĆ ŻE ONI TEŻ POŚWIĘCILI WIELE CZASU ABY DOŚĆ TAM GDZIE SĄ, TY TEŻ MOŻESZ WSPIĄĆ SIĘ NA SZCZYT - UŻYWAJ JEDNEGO TUTORIALA LUB KSIĄŻKI NA POCZĄTEK NIE STARAJ SIĘ PRZEŁADOWAĆ INFORMACJAMI - ZAMIESZCZAJ PRACE NA FORUM ABY LUDZIE KTÓRZY POSIADAJĄ WIĘKSZE UMIEJĘTNOŚCI NIŻ TY OBECNIE MOGLI OCENIAĆ I WYTYKAĆ CI BŁĘDY , KONSTRUKTYWNA KRYTYKA POWINNA CI POMÓC (jak choćby biglebowsky) Życzę Wszystkiego Najlepszego powodzenia WALCZ po prostu WALCZ.
DraxMustHurt Napisano 25 Maj 2015 Napisano 25 Maj 2015 Porady bardzo fajne, ale nie zgodzę się z tym, że nie ma progresu. Chociażby na gestowych postaciach linie zaczynają się bardzo przyjemnie układać. Tak samo landscape robiony techniką a'la Safadi wygląda całkiem przyjemnie. Nie rozumiem trochę wybryków w stylu tego ostatniego krasnoluda - wygląda na dopiero co zaczętego. Powinieneś poświęcać na takie prace znacznie więcej czasu i starać się je bardziej wykończyć, a portrety składające się z kilkunastu pociągnięć zostawić na daleką przyszłość.
DPFantasy Napisano 25 Maj 2015 Autor Napisano 25 Maj 2015 DraxMustHurt: Dzięki ^^ ranholtzer: Progresu nie widać, bo go nie ma :/ Na kartkach dosyć dużo bazgram, na kompie nie mam takiej możliwości żeby na długo przysiąść. Progres pewnie się pojawi jak kiedyś uda mi się tablet załatwić, bo do tej pory (pewnie pojawią się hejty) mam tylko możliwośc myszką coś działać ale i tak strasznie to lubię ciągnie mnie do tego więc będę próbował cały czas może zostanę misztrzem myszki :) Walczę walczę co do tego nie mam wątpliwości.
biglebowsky Napisano 25 Maj 2015 Napisano 25 Maj 2015 Uzbieraj nawet na najtańszy pentagramowy tablet, to zawsze lepsze niż myszka.
Rekomendowane odpowiedzi