Akierek Napisano 30 Listopad 2014 Napisano 30 Listopad 2014 (edytowane) Z racji tego, że zbliżają sie święta, chciałbym przedstawic moje zmagania w tematyce swiątecznej. Mój koncept polega na tym, że chcę osiągnąć naprawdę mocny klimat rodzinnego święta. Narazie są tylko rendery testowe, ale czekam (jak zawsze) na opinie fachowców, co zmienic a co zostawić.:) Odnosnie mojego wczesniejszego tematu (własny pokój) to powiem, że owszem, wróce do niego, lecz narazie zająłem sie bardziej ambitnym pomysłem :) Prosze tylko naraazie nie zwracać na niektore lewitujące obiekty, się poprawi w czasie, bo sam render nie wiem czemu zajmuje mi blisko 30 minut @update: choinka Edytowane 5 Grudzień 2014 przez Akierek
Lukasz2244 Napisano 30 Listopad 2014 Napisano 30 Listopad 2014 Hej, jest progres z Twoją poprzednią pracą. Ale doczepiłbym się i to chyba dobrze, że na tym etapie. Do poprawy bankowokrzesła, a stanowczo oparcie i siedzisko. Zwróć uwagę, że obicie nie za bardzo ma się na czym trzymać. No i kanciaste:/. Ps. jakieś dziwne te krzesła są:). Osobiście nie chciałbym mieć takich w swojej jadalni. To jest Twój pomysł, czy gdzieś takie widziałeś?. Ujęcie finalne czy tylko poglądowe?. Na Twoim miejscu skupiłbym się na pokoju. Dokończył, wyciągnął odpowiednie wnioski. Wiem, łatwo mówić/pisać, ale... Pozdrawiam Łukasz
Akierek Napisano 30 Listopad 2014 Autor Napisano 30 Listopad 2014 Jeśli chodzi o krzesła to na tych sie wzorowalem http://www.meblegdanskie.pl/meble/krzesla-stylowe_d.jpg Oczywiscie tak jak mówisz , postaram sie poprawic to krzesło. Ujęcie podglądowe, chce wyrobić się do świąt z calym oteksturowaniem. Pozdrawiam
Lukasz2244 Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 No to troszkę inaczej wyglądają Twoje a na zdjęciu :). Trzymam kciuki, do świąt zostało jeszcze trochę dni więc walcz :). Pozdrawiam Łukasz
skalpel3d Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Postęp widać natomiast popracuj nad proporcjami bo twoje krzesła na pewno nie mają proporcji modelu oryginalnego, nawet jak nie masz rysunków technicznych to pewne parametry możesz założyć odgórnie np standard wysokości siedziska w krzesłach to 45-50 cm. W necie znajdziesz masę rysunków zwymiarowanych mebli nie koniecznie twoich krzeseł ale da ci to pogląd na to jakie są proporcje
Akierek Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Napisano 1 Grudzień 2014 skalpel3d- wymiary tych krzesel to wys 114 cm, dł. 45 cm, szer 45 cm. :) więc są one standardowe, ale i tak musze poprawic wysokosc od siedziska bo to kuleje
Akierek Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Napisano 1 Grudzień 2014 (edytowane) Poprawione krzesła Edytowane 1 Grudzień 2014 przez Akierek
Maliniaq Napisano 2 Grudzień 2014 Napisano 2 Grudzień 2014 Fajna koncepcja :) Do czego się przyczepię, i co daje właśnie modelom Twoich krzeseł "sztuczny wygląd" to oparcie. W ogóle nie jest wyprofilowane, zwróć uwagę, że na oryginalnym zdjęciu od oparcia do góry korpus idzie pod lekkim kątem do tyłu, u Ciebie od siedziska w górę oparcie idzie pionowo jak wieżowiec :) Powodzenia!
DrRambo Napisano 2 Grudzień 2014 Napisano 2 Grudzień 2014 niestety, ale podstawy modelowania leżą. proponuję pozdrawiam
Akierek Napisano 2 Grudzień 2014 Autor Napisano 2 Grudzień 2014 Maliniaq- dzieki za uwagę, właśnie poprawiam to oparcie DrRambo- też dzięki za uwagę, jakbys mógł konkretnie wskazać co dokladnie lezy w modelowaniu to byloby mi to na ręke :)
DrRambo Napisano 2 Grudzień 2014 Napisano 2 Grudzień 2014 Ogólnie odniosłem wrażenie, że jest to zrobione na zasadzie "o pasuje", "o nie będzie widać" etc. Wydaje mi się, że dużo krawędzi i wierzchołków są nie połączone i znalazły się w swoich miejscach przypadkiem, a nie tak chciałeś. pokaż siatkę
Akierek Napisano 2 Grudzień 2014 Autor Napisano 2 Grudzień 2014 pierwszy render z próbką tekstur na krzeslach
Maliniaq Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 Kiepski materiał krzeseł... Zmniejsz reflect, gloss zrzuć trochę niżej, bo teraz odbija Ci się w nich wszystko jak w lustrze, IOR spróbuj tak 3,5 ustawić i może jakąś fakturę, albo chociaż lekki bump?
Lukasz2244 Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 Hej tak jak napisał Ci Maliniaq popraw teksturę krzeseł. Mnie rzuciło się w oczy: - lewitujące i kanciaste sztućce, szklanki (wiem pisałeś o tym, ale przypominam) - kanciaste talerzyki, - ostatnie krzesło po prawej, zostało Ci coś :). - kanciaste obicia krzeseł. Pozdrawiam Łukasz
W Art Napisano 3 Grudzień 2014 Napisano 3 Grudzień 2014 Nie wiem czy jest sens robić całą scenkę. Myślę , że musisz wrócić do podstaw i skupić się na jednym krześle. Przemodelować , usunąć kanty, pogrubić gdzie trzeba, zmapować ładnie , pobawić się materiałami , a później sobie wstawisz w tą scenkę i już będzie dużo lepiej. http://viscorbel.com/bergere-tutorial-3ds-max/ Przestudiuj sobie np. ten tutorial. Zrób krzesło na tej podstawie i myślę , że więcej się nauczysz.
Akierek Napisano 3 Grudzień 2014 Autor Napisano 3 Grudzień 2014 Dzięki za rady, postaram sie do nich dostosować. W Art - sprobuje zrobic te krzesło na zasadzie tego tutoriala
Akierek Napisano 3 Grudzień 2014 Autor Napisano 3 Grudzień 2014 (edytowane) nowe , stare krzeslo, staralem sie jak mogłem, mam nadzieje, ze choc troche lepiej :) Edytowane 4 Grudzień 2014 przez Akierek
W Art Napisano 4 Grudzień 2014 Napisano 4 Grudzień 2014 Jest lepiej. Coś jeszcze nie wygląda za bardzo ta środkowa część. Chyba nie masz tam symetrii co ? bo widzę po lewej i po prawej jakieś inne zaoblenia. Wymodeluj połówkę, później skopiuj, daj mirrora i z weld'uj vertexy i będziesz miał ładnie w symetrii. Myślę, że również być zaokraglił te wystające elementy na oparciu i zaokrąglił, taką fazkę zrobił. No i później z mapuj ładnie wrzuć jakiś materiał i dawaj tutaj.
Akierek Napisano 4 Grudzień 2014 Autor Napisano 4 Grudzień 2014 poprawione oparcie, dodane tekstury- ocencie sami :)
skalpel3d Napisano 8 Grudzień 2014 Napisano 8 Grudzień 2014 Usuń tą podłogę i zrób albo przy pomocy darmowego floor generatora http://www.cg-source.com/floorgenerator.php z wykorzystaniem multitekstury, albo przy pomocy vraydisplacementmod plus odpowiedni materiał. poniżej umieściłem miniaturki tekstur przydatnych do tworzenie materiału podłogi natomiast w linku masz te tekstury w rozmiarze 12kx12k i z mapowaniem rzeczywistym 3m x 3m http://www.gg.pl/dysk/D77EpgZbPHgnDr7EpgZZ8Kc/Jesion%20pod%C5%82oga.rar Co materiałów obić stołka to zapoznaj się z mapkami proceduralnymi mix i normal bump dzięki nim będziesz mógł nadać faktury i nierówności materiału oczywiście wykorzystując do tego odpowiednie tekstury. Zaprzyjaźnij się także z materiałem vrayoverridemtl http://help.chaosgroup.com/vray/help/150SP1/examples_vray_overridemtl.htm. Materiał drewna na krzesłach jest zbyt błyszczący zaprzyjaźnij się ze współczynnikiem fresnel IOR ustawienie odbić to nie tylko kolor w sekcji reflection czy parametr glossiness to także odpowiednie dobranie współczynników sekcji maps :) jak i mapki proceduralne plus tekstury
Akierek Napisano 8 Grudzień 2014 Autor Napisano 8 Grudzień 2014 skalpel3d- wielkie dzięki za ogromną pomoc :) teraz wlasnie pracuje nad tą podłogą
skalpel3d Napisano 8 Grudzień 2014 Napisano 8 Grudzień 2014 Jeśli byś tworzył podłogę vraydisplacementmod to możesz spokojnie wykorzystać do niego teksturę bump z tych co ci dałem ustawić mod na 2d mapping (landscape) Amount na 0,4-0,6 podbic resolution i precision
Akierek Napisano 8 Grudzień 2014 Autor Napisano 8 Grudzień 2014 Spróbuje dwoma metodami , na poczatek multitekstura a potem vraydisplacementmod.
W Art Napisano 10 Grudzień 2014 Napisano 10 Grudzień 2014 Musisz większą uwagę zwracać na proporcje. Przyglądaj się otaczającej Cię rzeczywistości. Zobacz jak wygląda parkiet czy panele u Ciebie w domu . Zobacz jakie masz duże fugi , czy masz tak mocno pocięte na długości, a jeżeli to ma być drewniany parkiet to na pewno nie z takich dużych klepek. Rozumiem , że robiłeś to z floor generatora ? Mógłbyś wprowadzić w materiale jeszcze jakieś zróżnicowanie, odbicia , może kolorem się pobawił. Staraj się popróbować trochę, zobaczyć co i jak wychodzi na jakich ustawieniach, pobaw się - najwięcej się na nauczysz.
Temporal Napisano 10 Grudzień 2014 Napisano 10 Grudzień 2014 przepalone, brakuje fresnela, podloga jest calkiem matowa, co w reczywistosci nie wystepuje
Akierek Napisano 11 Grudzień 2014 Autor Napisano 11 Grudzień 2014 Zgodnie z sugestiami zmienilem sposób wykonania podłogi na vraydisplacementmod . Tylko irytują mnie te plamy w prawym dolnym rogu. Ma ktoś jakiś pomysl aby je zlikwidować , czy może to tak ma być? Tekstura podłogi zapożyczona od skalpel3d. Jeszcze raz wielkie dzięki :) I jeszcze te krzesło... martwi mnie tekstura obić , co zrobic aby je bardzej ''uwypuklić'' i nadac nierówności. Oczywiście stworzyłem normal map i podpięłem pod mape bump, ale jak widac- zadnych efektów.
susanthedeath Napisano 11 Grudzień 2014 Napisano 11 Grudzień 2014 Co do nierówności to zwiększ wartość bump. Próbuj do skutku aż będzie widać efekt. Co do plam, do podłoga jest teraz zbyt błyszcząca, wygląda jak lustrzana, a nie drewniana. I jak dla mnie to masz za silne światło, zmniejsz jego wartość, po teraz wszystko jest prześwietlone.
skalpel3d Napisano 11 Grudzień 2014 Napisano 11 Grudzień 2014 (edytowane) w pierwszej kolejności zrób wreszcie porządek z oświetleniem sceny , jesli to jest jakies pomieszczenie to daj mu otwory okienne i wszytko co pomieszczenie powinno mieć ;) w otwory okienne wrzuc vraylight plane z opcja skyportal włączoną, do environmentu wrzuć mapkę vraysky, color mapping ustaw na Reinharda: gamma -2,2 multiplier-1 burn value-0,02 clamp output-3 włączony sub pixel mapping mode: color mapping only ( no gamma) kamere ustawisz sobie w takim przypadku na: f- number -8 shuter speed- 4 iso 100 Następną sprawa to te twoje materiały wszytko się błyszczy,plamy to nie plamy to tak przesadzone odbicia ze strach wygląda jak byś tam wsadził noisa, musisz naprawdę pouczyć się jak działają funcie związane z reflection bo to u ciebie leży totalnym odłogiem :) http://www.vray.com/vray_for_3ds_max/manual/vraymtl_examples.shtml. Gdzie sie u ciebie podział na tej podłodze displacement? poniżej masz rozpiskę materiału podłogi na bazie tekstur które wrzucałem a tak to wygląda na renderze :) Edytowane 12 Grudzień 2014 przez skalpel3d
Akierek Napisano 12 Grudzień 2014 Autor Napisano 12 Grudzień 2014 Kolejny raz dzięki za cierpliwość i za pomoc :) Uzupełnie material tej podlogi o powyższe ustawienia podane przez Ciebie. Mam jeszcze pytanie odnosnie vraysky, czy moge wrzucic do environment tlo np. czarne niebo z gwiazdkami czy to raczej nie przejdzie?
Temporal Napisano 12 Grudzień 2014 Napisano 12 Grudzień 2014 jak tworzysz jakis material to zaczniej od takiego eksperymentowania: - reflect wiekszy niz zero czy nie czysta czern - glossline mniejszy niz 1, w wiekszosci przypadkow powierzchnie nie sa idealnie wypolerowane wiec z reguly drewno, plastik itd. maja rozmyte odbicia - moc odbic przewaznie nie jest rownomierna wiec pobaw sie fresnelem, albo do koloru reflecta zapnij mape fallof i pobaw sie krzywa, w ten sposob uzyskasz bardziej realistyczne odbicia. To jest podstawa wiekszosci materialow, roznia sie tylko wartosciami poszczegolnych parametrow. Oczywiscie zaawansowane rzeczy wymagaja mixowania ze soba shaderow i innych takich, ale jako baza te punkty ktore wymienilem na start sprawuja sie idealnie. Oczywiscie jesli render nie ma byc realistyczny tylko stylizowany, to mozna robic materialy bez reflectow z czystym diffuse, wszystko kwestia tego co chcemy osiagnac. PS. Pobaw sie tez color mappingiem, bo masz strasznie przejarane rendery, a biel wypala oczy niczym vizir.
skalpel3d Napisano 12 Grudzień 2014 Napisano 12 Grudzień 2014 Nie stosuj nigdy full białego koloru w diffuse balansuje się barwa miedzy 210 -240 na skali szarości. Co do twojego pytanie to oczywiście możesz wsadzić do enviromentu wszytko co ci wpadnie na myśl, ale zasadniczo jeśli to robisz po to aby mieć obrazek za oknem to lepiej dać plejna lekko wygiętego bendem i na nim obrazek lub sferę z nadanym otoczeniem, lub zrobić widoczek za oknem w postprodukcji wykorzystując do tego kanał alfa. Natomiast jeśli chcesz aby ci się odbijało coś w obiektach z otoczenia to możesz to albo zrobić w ten sposób że do vray environmentu wepniesz sobie konkretna mapkę do slotu odbić. Możesz wykorzystać slot environment znajdujący się w konkretnym shaderze, lub zastosować światło które będzie generowało odbicia w konkretnych obiektach dzięki możliwości wykluczania. Także pytanie jest takie co chcesz osiągnąć pamiętaj także że tekstury możesz ze sobą łączyć przy pomocy map proceduralnych takich jak mix, composite, vraycomptexture
W Art Napisano 12 Grudzień 2014 Napisano 12 Grudzień 2014 Ja się ciągle zastanawiam czy idziemy w dobrą stronę z poradami. Wg mnie na początek to trzeba nauczyć się modelować, bo co jak co , ale krzesło jest słabo zrobione. Widzę , że z tutoriala noga jest zrobiona ale ani oparcie , ani siedzisko nic nie ruszyło praktycznie. Ja bym wrócił do tego - biały materiał , białe wnętrze , rzeźbić ładnie krzesło tak jak ma być zrobione , później pobawić się ze światłami w tym wnętrzu na białej scenie , a później jak już będzie to dobrze wyglądać ustawiać sukcesywnie materiały, bo teraz jakiej by się sceny nie zrobiło to i tak będzie kiszka.
Temporal Napisano 12 Grudzień 2014 Napisano 12 Grudzień 2014 @W Art sorry, ale to jest najglupsza rada jaka moze byc. Bawienie sie swiatlami na bialej scenie nie ma sensu i wynika z jakies starej chorej mody.
skalpel3d Napisano 12 Grudzień 2014 Napisano 12 Grudzień 2014 Zgodze się całkowicie z Temporalem jest to typowa głupota, ustawianie w ten sposób światła mija się z celem i tak powoduje ponowna walkę z nim po wsadzeniu wszystkich shaderów do sceny które oddziałują na zachowanie i rozchodzenie się światła po pomieszczeniu.A szczególnie gdy się to robi na ustawianiu wszystkiego na biało :)
W Art Napisano 15 Grudzień 2014 Napisano 15 Grudzień 2014 W sumie racja - moja zła rada, ale i tak powróciłbym do nauki z modelowaniem.
Akierek Napisano 15 Grudzień 2014 Autor Napisano 15 Grudzień 2014 Poprawione oparcie i siedzisko krzesla( na ile moglem na tyle dalem rady). Color mapping zmieniony wedlug zalecen.Dodane okno i tlo.
Lukasz2244 Napisano 16 Grudzień 2014 Napisano 16 Grudzień 2014 Co to się stało za oknem:). Pierwsza myśl to jak po jakimś wybuchu nuklearnym. Coś niedobrego dzieję się z siedziskiem. Zwróć uwagę, że obicie wychodzi Ci za obrys. To raz, dwa że za płasko. Po trzecie i ostatnie, albo mnie się wydaję, albo siedzisko lekko przesunięte jest do prawej strony.
Rekomendowane odpowiedzi