Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Fajnie że wróciłeś do auta. Ale wydaje mi się że idziesz na ilość, postaraj się przyłożyć do jednego ujęcia i dopracować materiały i oświetlenie. W tych ostatnich ujęciach bardzo dużo elementów nie gra. Ja bym proponował odwzorować istniejące zdjęcia tego auta, i męczyć tak długo aż osiągniesz podobny efekt. postaw na głębię, i nie oświetlaj całego auta, popraw kamerę na inną ogniskową, poniżej masz fotki tego auta, myślę że to dobry start żeby je odwzorować :)

https://www.behance.net/gallery/68846385/Chevrolet-Corvette-C1?tracking_source=search_projects|corvette+c1&l=8

• Odpowiedzi 968
  • Wyświetleń 151,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ok pora na oficjalnie rendery. Wspolnie z kolegą Marcinem dokonczyliśmy Bmke . Model moj a rendery,oswietlenie i materiały Marcina .     

• Zainwestuj w postpro a efekt będzie lepszy 🙂 Tu taka 5 min edycja - z renderpassami dałbyś to o niebo lepiej zaprezentować. Ale ja tylko chce ci wskazać drogę i że jest też taka możliwość 🙂   

• Hej wrzucam zdjecie siatek passata 

Posted Images

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, maciek.m napisał(a):

Fajnie że wróciłeś do auta. Ale wydaje mi się że idziesz na ilość, postaraj się przyłożyć do jednego ujęcia i dopracować materiały i oświetlenie. W tych ostatnich ujęciach bardzo dużo elementów nie gra. Ja bym proponował odwzorować istniejące zdjęcia tego auta, i męczyć tak długo aż osiągniesz podobny efekt. postaw na głębię, i nie oświetlaj całego auta, popraw kamerę na inną ogniskową, poniżej masz fotki tego auta, myślę że to dobry start żeby je odwzorować :)

https://www.behance.net/gallery/68846385/Chevrolet-Corvette-C1?tracking_source=search_projects|corvette+c1&l=8

Dzieki za feedback! Ten render z behance cudo! Najwiekszy problem mam z uzyskaniem takiego miękkiego ladnego gradientowego refleksu na boku auta- ciagle z tym walcze :) Mimo ze pracuje w Blenderze 3d i korzystam np. z shader color gradient to ciezko uzyskac taki efekt. Ale mam jeszcze jeden pomysl. Wrzuce po prostu teksture na area lub plane'a z boku auta w celu uzyskania ladnego gradientu, jak to nie pomoze to juz nie wiem co moze pomoc w tym wzgledzie :D Ogniskowa to chyba musi byc powyzej 100mm bo aktualnie mam okolo 75 mm, przez co robi sie takie dziwne splaszczenie perspektywy ze az wykrzywia przód auta. Co do oswietlenia to masz 100% racji, za duzo napackalem chyba tych lightow, jeden od gory, jeden z boku i jeszcze kilka area lightow z roznych stron. Sprobuje postawic na jeden z boku i byc moze jakas lekka hdrke gradientowa w celu uspokojenia sytuacji i uzyskania głebi :) stosuje tez wolumetric dla lekkiego czadu lub dymu, ale z tym nie moge przesadzac, bo latwo przesadzic :)

Napisano
  • Autor

[img]img%5D

okej , ogniskowa wieksza, no i w koncu mysle ze nawet ten refleks na boku jest lepszy niz wczesniej :) ale popracuje jeszcze nad materialami lakieru i chromu, chociaz to sa zwykle materialy z biblioteki blender kita to i tak trzeba je troche dopiescic :)

Napisano
  • Autor

[img]img%5D

troche pobawilem sie aberacja i bloomem, oraz lekko vignieta

[img]img%5D

[img]img%5D

Napisano
  • Autor

[img]img%5D

edit: wiem ze jest troche krzywo na styku drzwi i tylnej czesci auta, ale no doslownie narazie sie tym nie przejmuje, bo czuje sie lepiej w renderowaniu, wiec staram sie wykorzystac jakis tam potencjal

Edytowane przez Akierek

Napisano
  • Autor

[img]img%5D

Troche zmiana klimatu- moim zdaniem chyba moj najlepszy render, aczkolwiek nie idealny: popracuje jeszcze nad gestoscia roslinnosci w oddali, i te kamyki troche sztucznie wrzucone. Co mnie w tym rajcuje osobiscie: kadr kamery, oswietlenie sloneczne, kat padania swiatla i nawet podoba mi sie sama scena pod wzgledem klimatu. Chyba musze to rozwijac w tym kierunku outdoor/enviro render :)

Napisano
  • Autor
17 minut temu, jakubziom napisał(a):

trochę na szybciocha poprawiłem w ps, ale dużo jeszcze roboty, żeby fajnie to wyszło.

https://drive.google.com/file/d/1o-W86jRPrkgHyj0QD-LE0jVngyfO5Llj/view?usp=sharing

ps: na autach się nie znam : P

oo dzieki , fajny efekt, aczkolwiek moim zdaniem troche za mocny blur w oddali. Jednak na pewno sprobuje uzyskac jakis blur w oddali na drugim planie, bo teraz za ostro jest :)

Napisano
  • Autor

Mysle ze taki mniej wiecej depth of field bedzie git- za samochodem wiekszy blur

PS. to tylko podglad, zaraz bede renderowal

[img]img%5D

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, jakubziom napisał(a):

dodałbym jakiś pierwszy plan, - np. trawa z prawej na dole i krawędź jezdni z lewej, obrócił delikatnie kamerę bo schodzi na na prawo dół wszystko, nawet jeśli jest w poziomie względem podłoża to wygląda na przechyloną

https://drive.google.com/file/d/14oU9Z45xkU97Fx4KOVYOEOUzxXtEHETG/view?usp=sharing

okej dodalem jakas trawke, zmieniajac przy tym troche kadr i koncepcje na bardziej dynamiczna- usunalem te gory i zostawilem same niebo praktycznie itd

[img]img%5D

[img]img%5D

Napisano

fajne ujęcie, możesz spróbować dodać jakiś storytelling, generalnie to tak samo jak robienie wizek, część może być w 3d a część wkleić nawet w ps. z tym dof to chodzi o to, żeby wyodrębnić co chcesz pokazać, albo ukryć niedoskonały environment; ale nie warto z tym przesadzać

postaraj się posiedzieć nad 1 ujęciem, a nie zmieniać ciągle :)

pobawiłem się Twoim renderem jeszcze raz, taki prosty pomysł, kilka fotek z googla ale nie musisz się tym sugerować

https://drive.google.com/file/d/1q95GhZUeydo7nAWq0wVzF33Dy_PAhvcC/view?usp=drive_link

Napisano

Powiem tak szczerze. Troche sie popastwie. Modelujesz juz calkiem fajnie. ale w renderach brakuje historii,kadru. Tlo jest nadzgane.

• Mnieje detalu to lepiej niz ten paskudny bump za mocny na asfalcie zakryj go jakims dymem.

• W tych ujeciach ze studio wyrzuc ta texture paskudna. Pobaw sie cieniami. Oswietla tlo osobno odlinku czesc swiatel od auta. albo zrob w photoshopie i wyredneruja sam cien i auto.

• Wysoko w gorach cos tam jest lekka mgla. Gdzie konczy sie ta barierka?

• tablica rejestracyjna jakos przyjechal. lekkei oswietlenie tablicy. A moze zgasic te swiatal a moze dym z wydechu?

• tylne swiatala jest slabo w dzien widac. WIec moze niech sie tak nie jazy. Poprostu nie skonczyles klosza.

• ciezar auta nie czuc. Szersze kapcie. Wsadz pare boxow jako zawias wydech moze lub zakryj czyms naprzyklad trawa. Niech zlapia cien sluza sylueta.

• Ustaw krzaki tak by pozoslaniac . Nie wiem cien rzuc. Wmocnij cien pod autem tam nic ciekawe go sie neidzieje. Moglbys je tez obnizyc. bo ani wydechu anid zawiasu nie ma to po co pokazwywac.

• Wymodeluj opone jeszcze raz. Teraz jakas rowerowa. Zrob jakiegos lika. przeciez to nie jest takie kanciaste. po cieniach widac ze nie ma w oponie cisnienia. Zreszta auto mam i jescze zadna opona mi sie do srodka nie zapadala. bierznik zaczyna sie od scianki gradacyjnie. a tu nalane nawet w tirach nie ma. scianka kladka przechodzi w bierznik pod skosem.

• wykradruj ladnie. Zakryj babole

Renderujesz auto tlo ma byc tlem a nie odwracac uwage. Troche miekosci.

Uzyj photoshopa. Ja nie umiem ale podmazialem.

P.S. modelowo calkiem spoko. Proponuje wymodelowac od A do Z i nie rednerowac ladne screeny z viewportu siatki UV. Przezroczystosc plus bump na klosze. Potem zacznij sie bawic w kompozycje. I tu juz ladnie kadruj.

[img]img%5D

Edytowane przez Sebazx6r

Napisano

Najladniejsze twoje:
img%5D
Wywal bump z podspodu nie potrzebny. Moze renderuj wiecej i potem proboj przycinac po bo jako tak bym to inaczej jecze podkadrowal

img%5D

te clay rendery ladniej wygladaj niz rendery:
u1.jpg

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Sebazx6r napisał(a):

Powiem tak szczerze. Troche sie popastwie. Modelujesz juz calkiem fajnie. ale w renderach brakuje historii,kadru. Tlo jest nadzgane.

• Mnieje detalu to lepiej niz ten paskudny bump za mocny na asfalcie zakryj go jakims dymem.

• W tych ujeciach ze studio wyrzuc ta texture paskudna. Pobaw sie cieniami. Oswietla tlo osobno odlinku czesc swiatel od auta. albo zrob w photoshopie i wyredneruja sam cien i auto.

• Wysoko w gorach cos tam jest lekka mgla. Gdzie konczy sie ta barierka?

• tablica rejestracyjna jakos przyjechal. lekkei oswietlenie tablicy. A moze zgasic te swiatal a moze dym z wydechu?

• tylne swiatala jest slabo w dzien widac. WIec moze niech sie tak nie jazy. Poprostu nie skonczyles klosza.

• ciezar auta nie czuc. Szersze kapcie. Wsadz pare boxow jako zawias wydech moze lub zakryj czyms naprzyklad trawa. Niech zlapia cien sluza sylueta.

• Ustaw krzaki tak by pozoslaniac . Nie wiem cien rzuc. Wmocnij cien pod autem tam nic ciekawe go sie neidzieje. Moglbys je tez obnizyc. bo ani wydechu anid zawiasu nie ma to po co pokazwywac.

• Wymodeluj opone jeszcze raz. Teraz jakas rowerowa. Zrob jakiegos lika. przeciez to nie jest takie kanciaste. po cieniach widac ze nie ma w oponie cisnienia. Zreszta auto mam i jescze zadna opona mi sie do srodka nie zapadala. bierznik zaczyna sie od scianki gradacyjnie. a tu nalane nawet w tirach nie ma. scianka kladka przechodzi w bierznik pod skosem.

• wykradruj ladnie. Zakryj babole

Renderujesz auto tlo ma byc tlem a nie odwracac uwage. Troche miekosci.

Uzyj photoshopa. Ja nie umiem ale podmazialem.

P.S. modelowo calkiem spoko. Proponuje wymodelowac od A do Z i nie rednerowac ladne screeny z viewportu siatki UV. Przezroczystosc plus bump na klosze. Potem zacznij sie bawic w kompozycje. I tu juz ladnie kadruj.

[img]img%5D

W sumie masz 100% racji. Problem polega na tym ze ja sie gubie na tych wszystkich wersjach , zamiast usiasc przy jednym ujeciu i jednym tle to manewruje jak szatan pomiedzy wersja w studio a wersja outdoor. Mysle czy nie wrzucic po prostu tej corvetty do ue5.72 i tam zrobic cos mocniejszego bo w tym blenderze 3d bedzie ciezko, bo nie za bardzo ogarniam oswietlenia np. zabawa cieniami czy post process. A z tego co widze unreal ma fajne narzedzia do postprocess volume.

Mysle teraz czy nie zajac sie na powaznie po prostu zrobieniem tej julietty z kursu od A do Z i wtedy walnac na scene , prosto oswietlic zeby bylo kozacko a nie wymyslac kolo na nowo. Mam kurs wiec chyba warto skorzystac?

PS. @Sebazx6r twoja przerobka czerwonej corvetty na tym tle widokowym w gorach bardzo mi sie podoba! Pracujesz moze w Unreal Engine? Chetnie bym sie czegos nauczyl , chociazby jesli chodzi o oswietlenie i postprocess :)

Pozdrawiam!

Napisano

Rob w czym chcesz. Unreala znam jako tako. Nie potrzebuje w pracy zbytnio. Musisz myslec o kompozycji. Wez fote i porownoj. Naprawde lepiej nie dac textury niz dac shit. Oko sie wyrobi.