Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zacząłem od rysunku i malarstwa, ale nie potrafię sobie odmówić działań w 3D, dlatego zakładam osobną teczkę na prace które powstały z pomocą dodatkowego wymiaru ;)

Edytowane przez 5lim

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 5,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Grafika koncepcyjna. Postanowiłem wykreować bestię. Zawsze chciałem stworzyć coś na wzór "Pełzającej Śmierci" Zdzisława Beksińskiego i być może udało mi się coś z jego wizji przemycić do siebie, ale przede wszystkim inspirowałem się zwierzętami oraz swoją wiedzą na temat zoologii i paleontologii a następnie dodałem do tego moją wyobraźnię. Zanim praca nabrała kształtów, przejrzałem dziesiątki jeżeli nie setki zdjęć psów, koni, byków, hien, dinozaurów, gadów oraz owadów. Podczas pracy pomagałem sobie zerkając w książki na temat anatomii zwierząt.

Generalnie chodziło o to, żeby przedstawić stworzenie żyjące w górach. Padlinożerca, ale zdolny do polowania. Coś czego nie chciałoby się spotkać nocą w lesie.

Materiały: ołówki, photoshop, zbrush, keyshot. Tylko dwa rendery zostały stworzone za pomocą ostatniego z wymienionych.

4b3m55aakuk917fzg.jpg?size_id=b

Więcej prac dla tego projektu można zobaczyć w mojej teczce 2D.

Edytowane przez 5lim

Napisano
  • Autor

Wziąłem na warsztat stary render, który był generalnie jednym passem wyciągniętym prosto z Zbrusha,

Można go zobaczyć tutaj.

Tym razem za pomocą Keyshota wyrenderowałem więcej materiału którym mogłem manipulować później w Photshopie.

Ponadto pozwoliłem sobie na używanie pędzla w Photoshopie, czego w poprzedniej wersji praktycznie nie było (z wyjątkiem efektu dymu).

Osiągnąłem taki efekt:

michael-michera-jungle-droid-02.jpg?1463425044

Nie uważam, że jest to dzieło perfekcyjne i skończone ale trzymałem się zasady "Done is better than perfect" bo mogłbym to szlifować w nieskończoność.

Jest jeszcze alternatywna wersja i wygląda tak:

michael-michera-jungle-droid-03.jpg?1463424226

Napisano

Świetna jest ta druga praca. Bestia za mało straszna dla mnie ;) i wydaje się mieć za dużo stawów na przednich łapach.

Napisano
  • Autor

Dzięki! Co do tej bestii - dzisiaj zrobiłbym ją nieco inaczej, chociaż te kończyny są takie a nie inne specjalnie! Miałem taki zamysł, żeby to zwierzę mogło poruszać się nieco niezdarnie chociaż pewnie. Creepy, jak stare animacje poklatkowe w horrorach albo jeszcze starszych filmach o dinozaurach.

Mimo tego spotkałem się już z opinią że te kończyny są przesadzoe. Robiłem ten model z książką o anatomii zwierząt na drugim monitorze i zdjęciami referencyjnymi ale przyznam że poleciałem trochę eksperymentalnie.

Jeżeli chodzi o kreatury to niedawno stworzyłem coś takiego, przy czym jest to "suchy" model wyciągnięty z ZBrusha i podmalowany w Photoshopie, więc np. elementy sierści są zrobione pędzlem.

michael-michera-creature-202.jpg?1463505487

Myślę jednak, że tutaj jest już nieco straszniej! ;)

- - - Połączono posty - - -

Przy okazji - zrobiłem ostatnie podejście do mojego starego droida.

michael-michera-art-tst-ii.jpg?1463877549

Edytowane przez 5lim

Napisano
  • Autor

Machnąłem taką czaszkę.

Będzie cała seria, nowy artwork w każdy poniedziałek.

michael-michera-nada-armada-iiis.jpg?1481553655

Napisano

Bardzo fajna ta ostatnia praca. Kojarzy mi się troche z Matrixem :) Model/tekstury/render tak jak wcześniej zbrush/photoshop/keyshot? Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor
Będę obserwowawł - spoko prace.

Dzięki Michalo! Postaram się nie zawieść ;)

Bardzo fajna ta ostatnia praca. Kojarzy mi się troche z Matrixem :) Model/tekstury/render tak jak wcześniej zbrush/photoshop/keyshot? Pozdrawiam!

Przyznaję się do tej inspiracji Matrixem. ;) Właściwie to był cudzy pomysł żeby zrobić czaszkę a później dostałem dyrektywę żeby stworzyć połączenie z rodzajem ośmiornicy, była sugestia inspirowania się sentinelem z filmu. Wyszło jak na powyzszym obrazku ;)

ZBrush > Keyshot > Photoshop, zgadza się.

Napisano
  • Autor

Kolejna technoponiedziałkowa czaszka.

michael-michera-h3.jpg?1482749794

Dodatkowy wariant tutaj: https://www.artstation.com/artwork/xo6yW

Pozwoliłem sobie użyć kitbashowanych części bo ta praca miała być okazją do eksperymentów.

Podczas rzeźbienia czaszki inspirowałem się ostatnią pracą którą opublikował Furio Tedeschi.

Napisano
  • Autor

dzięki, dobry pomysł! właśnie chcę eksplorować trochę temat tekstyliów więc jestem wdzięczny za każdą uwagę!