Napisano 1 Styczeń 201510 l Zacząłem od rysunku i malarstwa, ale nie potrafię sobie odmówić działań w 3D, dlatego zakładam osobną teczkę na prace które powstały z pomocą dodatkowego wymiaru ;) Edytowane 13 Grudzień 20168 l przez 5lim
Napisano 24 Luty 201510 l Autor Grafika koncepcyjna. Postanowiłem wykreować bestię. Zawsze chciałem stworzyć coś na wzór "Pełzającej Śmierci" Zdzisława Beksińskiego i być może udało mi się coś z jego wizji przemycić do siebie, ale przede wszystkim inspirowałem się zwierzętami oraz swoją wiedzą na temat zoologii i paleontologii a następnie dodałem do tego moją wyobraźnię. Zanim praca nabrała kształtów, przejrzałem dziesiątki jeżeli nie setki zdjęć psów, koni, byków, hien, dinozaurów, gadów oraz owadów. Podczas pracy pomagałem sobie zerkając w książki na temat anatomii zwierząt. Generalnie chodziło o to, żeby przedstawić stworzenie żyjące w górach. Padlinożerca, ale zdolny do polowania. Coś czego nie chciałoby się spotkać nocą w lesie. Materiały: ołówki, photoshop, zbrush, keyshot. Tylko dwa rendery zostały stworzone za pomocą ostatniego z wymienionych. Więcej prac dla tego projektu można zobaczyć w mojej teczce 2D. Edytowane 20 Listopad 20168 l przez 5lim
Napisano 17 Maj 20168 l Autor Wziąłem na warsztat stary render, który był generalnie jednym passem wyciągniętym prosto z Zbrusha, Można go zobaczyć tutaj. Tym razem za pomocą Keyshota wyrenderowałem więcej materiału którym mogłem manipulować później w Photshopie. Ponadto pozwoliłem sobie na używanie pędzla w Photoshopie, czego w poprzedniej wersji praktycznie nie było (z wyjątkiem efektu dymu). Osiągnąłem taki efekt: Nie uważam, że jest to dzieło perfekcyjne i skończone ale trzymałem się zasady "Done is better than perfect" bo mogłbym to szlifować w nieskończoność. Jest jeszcze alternatywna wersja i wygląda tak:
Napisano 19 Maj 20168 l Świetna jest ta druga praca. Bestia za mało straszna dla mnie ;) i wydaje się mieć za dużo stawów na przednich łapach.
Napisano 22 Maj 20168 l Autor Dzięki! Co do tej bestii - dzisiaj zrobiłbym ją nieco inaczej, chociaż te kończyny są takie a nie inne specjalnie! Miałem taki zamysł, żeby to zwierzę mogło poruszać się nieco niezdarnie chociaż pewnie. Creepy, jak stare animacje poklatkowe w horrorach albo jeszcze starszych filmach o dinozaurach. Mimo tego spotkałem się już z opinią że te kończyny są przesadzoe. Robiłem ten model z książką o anatomii zwierząt na drugim monitorze i zdjęciami referencyjnymi ale przyznam że poleciałem trochę eksperymentalnie. Jeżeli chodzi o kreatury to niedawno stworzyłem coś takiego, przy czym jest to "suchy" model wyciągnięty z ZBrusha i podmalowany w Photoshopie, więc np. elementy sierści są zrobione pędzlem. Myślę jednak, że tutaj jest już nieco straszniej! ;) - - - Połączono posty - - - Przy okazji - zrobiłem ostatnie podejście do mojego starego droida. Edytowane 20 Listopad 20168 l przez 5lim
Napisano 20 Listopad 20168 l Autor Zrobiłem animację oraz skomponowałem muzykę aby zaprezentować swoją bestię z każdej strony. Cały projekt do obejrzenia tutaj: https://www.artstation.com/artwork/lO4oO
Napisano 12 Grudzień 20168 l Autor Machnąłem taką czaszkę. Będzie cała seria, nowy artwork w każdy poniedziałek.
Napisano 12 Grudzień 20168 l Bardzo fajna ta ostatnia praca. Kojarzy mi się troche z Matrixem :) Model/tekstury/render tak jak wcześniej zbrush/photoshop/keyshot? Pozdrawiam!
Napisano 13 Grudzień 20168 l Autor Będę obserwowawł - spoko prace. Dzięki Michalo! Postaram się nie zawieść ;) Bardzo fajna ta ostatnia praca. Kojarzy mi się troche z Matrixem :) Model/tekstury/render tak jak wcześniej zbrush/photoshop/keyshot? Pozdrawiam! Przyznaję się do tej inspiracji Matrixem. ;) Właściwie to był cudzy pomysł żeby zrobić czaszkę a później dostałem dyrektywę żeby stworzyć połączenie z rodzajem ośmiornicy, była sugestia inspirowania się sentinelem z filmu. Wyszło jak na powyzszym obrazku ;) ZBrush > Keyshot > Photoshop, zgadza się.
Napisano 28 Grudzień 20168 l Autor Kolejna technoponiedziałkowa czaszka. Dodatkowy wariant tutaj: https://www.artstation.com/artwork/xo6yW Pozwoliłem sobie użyć kitbashowanych części bo ta praca miała być okazją do eksperymentów. Podczas rzeźbienia czaszki inspirowałem się ostatnią pracą którą opublikował Furio Tedeschi.
Napisano 28 Grudzień 20168 l Autor dzięki, dobry pomysł! właśnie chcę eksplorować trochę temat tekstyliów więc jestem wdzięczny za każdą uwagę!