Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 5,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Świetnie się to prezentuje. Widać jasno że to nie jest tak silne combo jak Substance Designer/Painter ale przy prostych materiałach się sprawdzi doskonale. Bardzo bym chciał żeby ten soft się spopularyzował i Pixologic poczuło ich oddech na plecach. Malowanie zbrusha to archaizm, najbardziej odpuszczony i zbugowany kod w całym tym programie.

Napisano

Jestem pod niesamowitym wrażeniem tego softu! To takie rysowanie w 3d;) Bardzo szybki i prosty w użytku. Dziwi mnie ze jest tak malo popularny

Napisano

Uzywam 3d do concept artu nie jestem znawca Zbrusha , ale uzywałem go od czasu do czasu do w pracy i.. 3dcoat oferuje niesamowita wolnosci w tworzeniu i nie odstaje od zbrusha a jest totalnie niezauważany .

Napisano
Bądźmy szczerzy, cały viewport zbrusha to archaizm.
Technologia została wymyślona dawno temu ale rozwija się tak jak w przypadku innych viewportów. Mając średniej klasy stacje roboczą da się w nowej zecie uzyskać absurdalnie wysokie polycounty. Dodając do tego instancje możemy mówić o jednym z najbardziej wydajnych viewportów w softach 3d.

Ciekawe co by było jakby przenieśli renderer zbrusha na architekturę GPU, pewnie przepustowość by na to nie pozwoliła ale jeśli modele mieściłyby się w całości na GPU to zasuwałoby to jak szalone. Dla pixologic przejście na zwykłe 3D równałoby się z napisaniem programu od zera oraz rezygnacją z niektórych jego podstawowych funkcji (bądź ich zupełnym przeprojektowaniem). To się nie stanie w najbliższych latach bo nic by nie zyskali. Prędzej właśnie przeniosą swój dziwny rendering na GPGPU.

Napisano

Grzessko- Ja też się dziwię, że ten program jest tak mało popularny. Poza opcjami malowania w 3D ma całkiem fajne narzędzia UV. Do tego dochodzi cena, która przy możliwościach tego softu jest po prostu śmieszna. Nie zgodzę się jedynie co do uwagi o rzeźbieniu. Zbrush jest w tej kwestii niekoronowanym królem (chyba?).

Napisano

Co do rzeźbienia uwazam ze to kwestja hmm podejścia i potrzeb ? Moze do jakis bardzo skomplikowanych modeli i projektow zbrush lepszy ? ( w sumie pytanie do tych co sie lepiej znaja ) ale jako soft do szybkiego rzezbienia w moim przypadku do concept artu to jest cud maszyna. Tworzenie i dziurawienie geometrii za pomoca tych róznych line strokes to cos pieknego.

Oczywiście nie mowie ze 3dcoat jest lpeszy niz zbrush... mowie tylko ze zaczyna grac w tej samej lidze icoraz mniej mu brakuje do starszego brata a czasem bywa i lepszy. Sofcik jest też duzo mniej "techniczny" od zbrusha

Te pbr jest tak prosty i mily w obsłudze ehh ;) Nawet z blederem te texturki fajnie dzialaja jak sie ma jakis uniwersalny shader do pbr-ow

Edytowane przez Grzessko

Napisano

Właśnie do rzeźbienia konceptowego i "szukania bryły" program jest idealny, również do czyszczenia skanowanych modeli, i żeby doprowadzić model do stanu takiego średniego detalu (tak że już można to renderować, ale bez jakichś makro zbliżeń). Jeśli chodzi o bardziej detaliczny high poly sculpt (mikrozmarszczki czy tam coś), trochę brakuje narzędzi, wtedy już warto eksportować model i iść dalej w czym innym (Zbrush lub Mudbox).

Używaliśmy 3DC wraz z Mudboxem w firmie do większego projektu (Tardigradia - The Wild Little World) i bardzo sobie chwaliłam (wtedy jeszcze nie miał tych materiałowych bajerów). Przyjemny w obsłudze, szybki w nauce, wygodne przypisywanie skrótów.

Edytowane przez Ania

Napisano

Dokładnie Ania , o to mi też chodziło. Jesli ktos robi sculpty z mikrozmarszczkami itp to w penym momecie musi sobie pomóc zbrushem ale po za tym nie wiele mi w 3dc brakuje. A i w tym temacie maja iść zmiany z tego co czytałem na forum o nadchodzacych zmianach w sofcie. Caly plus jest taki ze program rozwija sie baardzo dynamicznie i warto miec na niego oko.

Z tego co tez widze projekt o ktorym piszesz to juz 2 letni temat. Jesli tak warto bys do 3dc wróciła teraz bo nowości tam zobaczysz co nie miara :D

Napisano

Właśnie zamierzam użyć w prywatnym projekcie (ale na razie jestem w fazie animaticu, sculptować jeszcze na dobre nie zaczęłam)

Napisano

Ma on Voxele czyli cos w stylu dynamesha z Zbrusha oraz Surface sculpting czyli dunamiczna siatke ( jest gesta tam gdzie chcesz , masz tez live clay brushe by stopniowac detal w zaleznosci od potrzeb) laczac te dwie techniki mozna zdzialac niezle cuda z relatywnie nie dużą gestoscia siatki na calosci

Napisano

Przyznam szczerze że chyba go kupię :) Ten najnowszy update naprawdę wnosi moc do workflow. Dziękuję Wam za odpowiedź :)